Antibiotik

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Како се дефинишу магистрални лекови по закону?
Дакле, хлорамфеникол 5% се прави у апотекама само за кожу.
Питала сам те и за антималарике који се користе у лечењу лупуса еритематодеса...има таквих примера много где је лек примарно направљен за једну намену али је нашао своје место и у терапији нечег другог.
Нажалост, време тог којег си поменуо није још увек прошло. Колико видим директор је гастроентерологије плус га заобилазе у пуном луку кад су вакцине у питању.

Spisak preporucenih antibiotika u zavisnosti od tezine infekcije:

f13large.jpg

Izvor: Clinical Infectious Diseases

Od lokalnih antibiotika pominju samo neki pexiganan. Prvi put cujem za njega.

Inace hloramfenikol se i dalje sistemski primenjuje kod multirezistentnih izazivaca meningitisa.

Стварно ме занима да ли колега Ниссан у овој табели пронашао антибиотик који га интересује?:think:
Али он је човек одлучио да нестане са теме коју је поставио...

Уосталом овде су побројани антибиотици који се користе у УСА..
То не значи аутоматски да се сви могу користити и у Србији

Постоји " РЕГИСТАР лекова" који обухвата лекове регистроване за употребу у Републци Србији..
Штампа се за сваку годину ..
Податци за регистрацију преузимају се из Службеног гласника, докуметације произвођача и Националног регистра за лекове...
Тачно је да у пракси има свега и влада поприличан хаос..
Али када се деси нешто нежељено онда Закон ступа на снагу...
И ствари иду својим током...обично ни мало пријатним...

Ако као лекар лечиш неког препаратом који није регистрован у Републици Србији, а препарат испољи нежељено дејство, онда си стварно у проблему...

Законском проблему, да не говорим о поверењу пацијента...

ХЛОРАМФЕНИКОЛ као 5% маст НИЈЕ регистрован за употребу у Републици Србији..
Дакле нема га у Регистру лекова за 2011...

Било би лепо да нам се јави колега Ниссан и каже да ли му је уопште нешто од свега овог јасно.

И пронађе ли он свој мистериозни антибиотик "у облику ампула,а који се користи код рана од шећерне болести"?

Постоји 1. регистар лекова и 2. фармакопеја.

Фармакопеја је књига о лековима која садржи прописе за њихову израду, утврђивање идентитета, испитивање квалитета, дозирање и чување.
У нашој земљи фармакопеју решењем утврђује министар здравља, као и комисију коју чине страчњаци из области медицине, фармације и стоматологије који учествују у изради те фармакопеје.
Фармакопеја се састоји из општег и специјалног дела објављених у две књиге.

Општи део фармакопеје подразумева упутства и дефиниције појмова који се користе у фармакопеји, методе за одређивање константи и испитивања чистоће лекова, методе за идентификовање, квалитативну и квантитативну анализу лекова, као и табеле у којима су приказани лекови јаког и веома јаког дејства, опојна средства, токсичне и леталне дозе лекова и терапијске дозе за децу.
Исто тако, у општем делу фармакопеје дефинисани су и официнални лековити приправци, магистрални и галенски препарати као и готови лекови одређеног садржаја и облика.

Специјални део фармакопеје чине монографије о лековима.

Лекови који су описани у фармакопеји су официнални лекови.
Официнални лекови се могу справљати у апотеци, према упутствима из фармакопеје. Официнални лекови могу да се израђују и индустријски (готови лекови) и тад апотекар не справља лек, али га издаје како је прописано фармакопејом.

Регистар лекова, Глорина, је књига о готовим лековима која обухвата све лекове регистроване за употребу у Србији. Али још једном ћу поновити, готових лекова !
Регистар лекова је само каталог и ништа више, готових лекова.
Садржи:
- списак лекова по абецедном реду према заштићеном имену
-списак интенационалних незаштићених имена
- списак фармаколошких група лекова према јединственој класификацији лекова

Подела лекова према начину прописивања и издавања:

1. магистрални лекови
2. официнални лекови
3. готови лекови

Магистрални лекови су они које апотекар у целости справља и издаје према упутствима лекара.

Официнални лекови
су обухваћени фармакопејом. Израђује се у апотеци према упутствима из фармакопеје или индустријски.

Готови лекови су лекови које апотекар нити израђује нити испитује, већ их само набавља и издаје. То су фабрички , готови препарати.

Један леп текст о магистралним и галенским лековима/препаратима: http://www.farmakon.rs/rubrike/istraujemo/541-magistralni-i-galenski-lekovi.html
...........................

Значи Глорина, регистар лекова који наводиш ништа не дефинише.
Итекако се прави 5% хлорамфеникол у апотеци по рецепту лекара.
Итекако се праве разне вагиналете, масти, гелови...по рецепту лекара.
А то није заведено у регистру лекова.
И није кажњиво законом.
Зашто би било кад је дефинисано фармакопејом чији прописи имају снагу закона?

Молим, на даље, без ширења дезинформација.
Не само што је дезинформација у питању већ је и ниподаштавање фармацеутске струке.
Ништа лично. ;)

Poslednja izmena:
Чак сам и сама заборавила на тритурате- то су разблажења готових лекова која се раде у апотекарским лабораторијама.
И ни то није кажњиво законом нити ће неком лиценца отићи због тога. ;)

Значи Глорина, регистар лекова који наводиш ништа не дефинише.
Итекако се прави 5% хлорамфеникол у апотеци по рецепту лекара.
Итекако се праве разне вагиналете, масти, гелови...по рецепту лекара.
А то није заведено у регистру лекова.
И није кажњиво законом.
Зашто би било кад је дефинисано фармакопејом чији прописи имају снагу закона?

Молим, на даље, без ширења дезинформација.
Не само што је дезинформација у питању већ је и ниподаштавање фармацеутске струке.
Ништа лично. ;)

Регистра лекова ништа не дефинише??? Свашта....
5% Хлорамфеникол као маст за кожу није регистрован за употребу у Републици Србији и то није дезинформација него факат..

Одакле ти то да ниподаштавам фармацеутску струку ????? Свашта..
Годинама имам одличну сарадњу са више фармацетских кућа...

Такође ништа лично...;)

Poslednja izmena:
Регистра лекова ништа не дефинише??? Свашта....
5% Хлорамфеникол као маст за кожу није регистрован за употребу у Републици Србији и то није дезинформација него факат..

Одакле ти то да ниподаштавам фармацеутску струку ????? Свашта..
Годинама имам одличну сарадњу са више фармацетских кућа...

Такође ништа лично...;)
Да, регистар лекова је само РЕГИСТАР, списак одобрених ГОТОВИХ лекова. ;)
А фармакопеја је факат ! У рангу закона тј. има снагу закона.

Али да не би ишли од теме, ово што сам написала нисам написала да бих те убедила да постоји хлорамфеникол 5%, то што се ти ниси срела с тим у пракси је небитно, већ да бих ти доказала да постоје МАГИСТРАЛНИ лекови који нису наведени у регистру лекова већ су дефинисани фармакопејом и праве се у апотекама.

Као и наведени хлорамфеникол за кожу.
Наравно, ти си кренула од тезе да се у Србији користе само лекови који су у регистру, што је нетачно. ;) где је осврт на фармакопеју као аргумент? Нема га наравно, али се брецаш и ни једног момента не помињеш магистралне лекове. зашто? Па зато што би морала да напишеш да си превидела ствар, заборавила је тј. погрешила.
Ја сам се заклела да никад нећу бити сујетни лекар! И није ми било тешко да напишем да сам спапуљала други пост неразумљиво.
А ти?

Ова тема је одавно изгубила смисао.
Да је увек потребно урадити брис ране и анти-биограм, сложили смо се.
Да је то једини исправан начин прописивања антибиотика, сложили смо се.

Значи, Глорина, постоје и магистрални лекови који нису заведени у регистру ве су дефинисани фармакопејом која је изнад регистра и која је у рангу закона.
И нико неће одговарати ако састави рецепт и пошаље пацијента у апотеку да му га израде.

А то да имаш добар однос са фармацеутским кућама, јасно ми је. Иначе би знала да не постоје само готови лекови и регистар, већ и нешто шире. ;)
Да расправљам о чињеничним стварима, немам намеру.

Кључ.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back