Antibiotik

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

nissan

Primećen član
Poruka
907
Da li negde postoji spisak antibiotika koji se koriste recimo ako je upitanju rana na nozi(secerna bolest) pitam to jer nekada sam cuo naziv tog antibiotika al sad s nemogu setiti.Kada bih video spisak onih antibiotika koji se koriste u tu svrhu setio bih se onog koji me zanima .Nije nikome hvala bogu potreban ali mene nesto zainteresovalo da procitam sve o tom leku pa sam mislio da mi neko mozda na forumu moze pomoci.Zaboravih jos napomenut da je taj antibiotik u obliku injekcija (ampule)

Poslednja izmena:
Нигде се антибиотици не класификују на тај начин.
Антибиотик се додељује на бази искуства и анто-биограма.

Ma znam ja za to ali mene zanima naziv antibiotika o kome sam pisao u vezi neceg drugog pa sam mislio da mi mozda neko sa foruma moze pomoci,kada bih imao sve nazive antibiotika koji se koriste za tu svrhu ja bih prepoznao onaj za koji se interesujem.

Ниси ме разумео.;) Антибиотици се не деле према сврси тј. према болести коју лече, већ према бактерији која изазива болест.
Рана од шећерне болести се разликује од ране која настаје због повреде. Она нстаје због тога што капилари бивају уништени шећерном болешћу и као таква на њој може свашта да се насели и да изазива инфекцију. Зато је потребно урадити брис како би се могло спасити место.
Такође, антибиотска маст која се универзално даје за ране је хлорамфеникол.Она делује на широк спектар бактерија.

Ниси ме разумео.;) Антибиотици се не деле према сврси тј. према болести коју лече, већ према бактерији која изазива болест.
Рана од шећерне болести се разликује од ране која настаје због повреде. Она нстаје због тога што капилари бивају уништени шећерном болешћу и као таква на њој може свашта да се насели и да изазива инфекцију. Зато је потребно урадити брис како би се могло спасити место.
Такође, антибиотска маст која се универзално даје за ране је хлорамфеникол.Она делује на широк спектар бактерија.

Нетачно! Хлорамфеникол спада у S01AA01 антибиотике из класе офталмика, односно лекове који делују на око. Користи се у облику масти или капи за лечење инфекција предњег сегмента ока...

Не постоји антибиотска маст која се универзално даје за ране!
И сигурно то није Хлорамфеникол.
Хлорамфеникол у облику капи и масти у концентрацији 1% даје се икључиво за лечење болести ока.
Међутим тај антибиотик је толико експлоатисан у примени,да се у последњих пар година замењује другим антибиотицима из групе циклоспорина.
Велико је питање да ли уопште Хлорамфеникол и даље делује на тако широки спектар бактерија као некада.
Да не говорим сада о резистенцији бактерија на антибиотике који су дуготрајној Клиничкој примени.

Па ок, можда сам се мало неспретно изразила, али факат је да се хлорамфеникол широко примењују и у ту сврху- мазања површних рана које не захтевају превијање али чак и оних које захтевају.

Савет који сам дала подразумева превасходно брис ране и анти-биограм. Врло сам јасно то назначила.

Хлорамфеникол јесте антибиотик широког спектра, има шири спектар и од тетрациклина. Делује на скоро све Грам позитивне и негативне бактерије, чак и на многе анаеробне. Делује на рикеције, на салмонелу, хемофилус инфлуенце, на најсерију менингитидис, чак и на неке сојеве бактероидеса.
Примењује се као системски и као локални антибиотик.
Као системски антибиотик он јесте штетан али као локални , у виду капи или масти (доза: два пута дневно) нема нежељених дејстава.
Наравно да се не користи само за око. И ако спада у офталмике.
То знају сви који су прошли болницу макар као студенти.

Као системски се избегава због једног тешког нежељеног дејства које има- аплазија коштане сржи . Уосталом, постоје као системски, а бољи нпр. цефалоспорини. Али ја овде не причам о системској примени!

Глорина, о резистенцији на хлорамфеникол мислим да има основа причати као и о резистенцији на сваки од антибиотика. А резистенција болничких сојева је генерално велики проблем и не односи се само на хлорамфеникол.
Ако имаш неку студију која се односи баш на локалну примену хлорамфеникола, волела бих да је прочитам.

Poslednja izmena:
Глорина, како то мислиш да се хлорамфеникол замењује циклоспоринима?
Да ниси хтела да напишеш цефалоспоринима?

Пошто су индикације за циклоспорине:
1. трансплантација органа
2. трансплантација коштане сржи
3. Кронова болест , улцерозни колитис, фулминантни колитис

Циклоспорини делују инхибицијом Т ћелија. Јес' да штеде гранулоците и макрофаге али ипак није им место у лечењу рана.
Задатак им је да инхибирају ауто-имунитет.
Приде имају стравичне нежељене ефекте на бубреге, јетру, изазивају хипертензију, а оне ситне нежељене ефекте (мука, повраћање, тремор, парестезије, хиперплазија гингива, хирзутизам, хипертрихоза) да и не помињемо.

Poslednja izmena:
Spisak preporucenih antibiotika u zavisnosti od tezine infekcije:

f13large.jpg

Izvor: Clinical Infectious Diseases

Od lokalnih antibiotika pominju samo neki pexiganan. Prvi put cujem za njega.

Inace hloramfenikol se i dalje sistemski primenjuje kod multirezistentnih izazivaca meningitisa.

Да, али ова листа је говори о облику антибиотика: орални, парентерални... ;)
Сваки антибиотик се даје према бактрији тј. према анти-биограму. :)
Системски, хлорамфеникол се заобилази у пуном луку, ако је икако могуће. Међутим, деси се да пацијент буде резистентан на све сем на хлорамфеникол па се он укључи. Наравно, лично сам видела да се примењују само на интензивној нези на инфективним болестима и то баш је био пацијент оболео од тешког менингитиса.

Poslednja izmena:
Да завршимо причу и подвучемо црту:

Сваки лек који се налази у промету у Републици Србији има ткз. Дозволу за лек издату од стране Агенције за лекове и медицинска средства. Саставни део дозволе је SmPC у коме су тачно наведене индикације за које се лек примењује. Лек хлорамфеникол је у Републици Србији регистрован у два фармацеутска облика (маст за очи и капи за очи) од стране три произвођача (два страна и један домаћи) и користи се искључиво у офталмолошке сврхе. По Закону, свака употреба лека мимо индикације за коју је регистрован оштро се санкционише...

Ма маже се и на кожу, чак се у ту сврху прави 5% хлорамфеникол, код нас као магистрални лек. Нема га у продаји као готов, у тубици, али га у апотеци справљају баш за кожу тј. ране.

Баш супер што си поставила ову студију. :)
Занимљива је.
Значи, статистички је значајна примена, али клинички није. :lol:

Да завршимо причу и подвучемо црту:

Сваки лек који се налази у промету у Републици Србији има ткз. Дозволу за лек издату од стране Агенције за лекове и медицинска средства. Саставни део дозволе је SmPC у коме су тачно наведене индикације за које се лек примењује. Лек хлорамфеникол је у Републици Србији регистрован у два фармацеутска облика (маст за очи и капи за очи) од стране три произвођача (два страна и један домаћи) и користи се искључиво у офталмолошке сврхе. По Закону, свака употреба лека мимо индикације за коју је регистрован оштро се санкционише...

Врло оштро се санкционише. :lol:

Узгред, где ови подаци могу да се прочитају?

Баш ме занима да ли су, рецимо, антималарике које користе у лечењу лупуса строго наменили у сврху лечења маларије или су ипак дозволили и особама оболелим од лупуса да их и даље конзумирају.:D

Poslednja izmena:
ima antibiotika i u spreju... koristila sam bivacin za bubuljice ali ga neko vreme nije bilo, sad ga opet ima... ne znam zasto ali meni on pomaze - bolji je od alkohola i hidrogena zajedno

...sad se setih da sam jednoj macki sa tim izlecila infekciju na nozi a veterinar je hteo da je uspava...posle je hramala na tu nogu ali je rana zarasla

Poslednja izmena:
Помаже ти јер бубуљице настају и због бактерија које створе упалицу у кожи. ;)

Наравно, бубуљице могу бити и хормонске, вероватно и генетске (мада, за ово нисам сигурна да ли је утврђено, то ја само претпостављам :) )

Глорина, како то мислиш да се хлорамфеникол замењује циклоспоринима?
Да ниси хтела да напишеш цефалоспоринима?

Лапсус..Мислила сам на ципрофлоксацин,антибиотик из групе флуорохинолона.

Али колега је питао за антибиотик за системску примену,а који се користи код рана насталих као последица исхемијског оштећења капилара, код шећерне болести.
Ти си му одговорила да узме Хлорамфеникол као универзалну маст за ране.

Основни принцип лечења ране је да са постигне да : Рана буде сува и чиста.

Ако се користи било каква маст,рана не може бити сува...
Уколико је влажна, идеална је подлога за било какву бактеријску инфекцију..
А онда ти не вреди никакав локални антибиотик са најширим спектром дејства.

Дакле,ране настале као последица исхемијског обољења капилара код
шећерне болести НЕ МОГУ СЕ ЛЕЧИТИ ХЛОРАМФИНИКОЛОМ у облику масти.
И ту је крај приче.

Не Глорина, ја нисам написала да узме хлорамфеникол.;)
Написала сам да уради брис ране.
Молим те, не убацуј ми речи у уста.

А да се хлорамфеникол јако често преписује у смислу лечења рана, то је тачно- е, на то се односила моја реченица. Па ако се вратиш још једном на тај пост, видећеш да си омашила смисао онога што сам написала. При чему, нисам нигде написала да сам сагласна с тим и да сматрам да је то потпуно оправдано.
Ето и Андреа је поставила рад на тему коришћења хлорамфеникола код лакших рана.

Принцип чишћења рана знам. Одлично знам да дијабетесне ране чак и инфициране најчешће не реагују на локалну терапију. Али код неких људи и реагују. Правила нема!
На жалост, моја неспретност у генералном обраћању се погрешно протумачила чак и толико далеко отишла да је испало да пишем небулозе о спектру дејства хлорамфеникола, да лупетам глупости о индикацијама хлорамфеникола, да пишем чак о неком непостојећем леку .... Одлично знам да је контраиндиковано преписати хлорамфеникол због превенције, а не због терапије.

Poslednja izmena:

Софија,ево шта си написала.
Нико ти није рекао да не знаш све ово што си поменула..

Колегу који је поставио питање треба упутити на преглед код специјалисте, ендокринолога, хирурга...

Ако му овако напишеш "Такође,антибиотска маст која се универзално користи за ране је хлорамфеникол..." може да схвати здраво за готово и тако поступи..
Само сам реаговала као лекар који има искуства у раду са пацијентима...

nista ti sofi nisi pogresno prezentovala hloramfenikol jeste univerzalna atnibiotska mast i nema kuce koja je nema ..stavljaju je na ranice, i u nos i u uvo i u oko po preporuci lekara...eto, da je meni dr za uvo dao hloramfenikol ne bih se vracala da ga pitam zasto mi je za uvo dao kapi na kojima pise da su za nos :D

...i covek je napisao - recimo rana na nozi(secerna bolest) ali i - hvala bogu nije nikom potrebno ali me nesto zainteresovalo

Poslednja izmena:
Погрешила сам у том смислу што сам саставила пост тако да је испало да је препоручујем човеку који има рану од дијабетеса. ;)
Ту је Глорина сасвим управу. Управу је и што се тиче резистенције које је последица претераног мацкања па чак и некритичког преписивања хлорамфеникола за сваку ситницу, али шта да се ради. Знам да га маса лекара препише јер нису у могућности да раде брис ране па је најлакше дати широкоспектрални антибиотик тј. маст. Није то правилно али се, на жалост, увукло дубоко у праксу.

Антибиотици не требају да се узимају тек тако. Тако себи можемо направити проблем због мутирања соја и настанка резистенције. На жалост, резистенција је огроман медицински проблем и налаже критичку примену антибиотика.

Врло оштро се санкционише. :lol:

Узгред, где ови подаци могу да се прочитају?

Баш ме занима да ли су, рецимо, антималарике које користе у лечењу лупуса строго наменили у сврху лечења маларије или су ипак дозволили и особама оболелим од лупуса да их и даље конзумирају.:D

Биће затворене неке приватне клинике које су људима давале ботокс за индикације за које није регистрован, а гледајући "Инсајдер", по свему судећи, долијаће и одговорна особа која је дозволила да се дају вакцине против свињског грипа због адјуваната који немају дозволу за коришћење у републици Србији. Тренутно се врше и неке контроле издавања лекова за кућну употребу а који су искључиво за болничку примену (СТАЦ)...Време хохштаплера Томице Милосављевића је дефинитивно прошло.
Поента је у томе да одговорно лице (доктор медицине) прописује лек искључиво за оне индикације за које је регистрован, а пацијент, по својој вољи, може маст да намаже и на хлеб и поједе ако мисли да ће тако најефикасније победити инфекцију гастроинтестиналног тракта...:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back