Antibiotik(klindamicin) i jogurt???

elekta

Aktivan član
Poruka
1.610
Pijem Klindamicin 300mg na svakih 6 sati pa da bih 'sacuvala' stomak 'cepam' po jedno 2 litre jogurta pri tom uopste ne znam:roll: dal' je klindamicin iz one grupe sa antibiotika koja ima interakciju sa kulturama tj bakterijama iz jogurta (koje mu smanjuju dejstvo:aaa:) ili ga mogu tako uzimati (sa jogurtom)?Hvala unaprijed.

INTERAKCIJE

Klindamicin se ne smije davati s otopinom u kojoj su vitamini skupine B. Klindamicin i eritromicin djeluju antagonistički i zato se ne daju istodobno.

Klindamicin i ampicilin, difenilhidantoin, barbiturati, aminofilin, kalcijev glukonat, magnezijev sulfat fizikalno su inkompatibilni.

Istodobna primjena neuromuskularnih blokatora povećava neu­ro­muskularnu blokadu, klindamicin inaktivira aminoglikozide in vitro, a istodobna primjena antidijaroika povećava opasnost pseudomembranoznog kolitisa.
Ne pise nista za mleko i mlecne proizvode
http://www.tegobe.com/vademecumi/lek/klimicin.htm

Smeš da piješ jogurt ali ne i lek istovremeno s njim.Lekovi se piju s vodom. I ko ti je odredio dozu od 2 litra! Nema potrebe toliko,jedino ako voliš! Pozdrav

ok.pa to i radim lijek popijem sa vodom a posle navalim na jogis.Nasla sam neki goat milk kefir tobos kao domaci:roll: (pise we don't stndardise or homogenize our milk..free of sugar,coloring,preservatives,stabilizers or powdered milk) i to je mnogo ukusno zato se ja overdoziram;)

Ne, klindamicin ne pripada grupi tetraciklina, to je ona grupa lekova kod koje ti lekar uvek kaze da ne jedes sirm, mleko ,jogurt dok pijes te lekove jer kalcijum iz mlecnih proizvoda veze antibiotik i smanjuje njegovo dejstvo.
Mozes da pijes jogurt ali ne u isto vreme kad i lek.

Back