ANTI-MATERIJA

• Začetnik teme Začetnik teme GOGI101
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
la la la la:
ivica svemira je takva glupost da ja nemam reci! u stvari imam reci a to *! Nismo se valjda vratili u doba Ptolemeja.

Izgleda jesmo, ako su se ljudi spaljivali na lomaci zbog toga nekad zasto se mi zbog isotg toga sada svadjamo kad je donekle sve i dokazano.
Ako je Zemlja okrugla i vecina nebeskih tela, zasto onda svemir ne bi imao isti takav oblik (kruzni, elipsasti ili nesto slicno).
Mozda nam izgleda nemoguce da sve to zamislimo, ali je verovatno tako.
E sad da li neki kraj postoji to ne znam (ivica ili rub ne dolaze u obzir). Ako je svemir ogranicen (i kruznog oblika, naravno) onda kad bi kkrenuli iz jedne tacke trebali bi da stignemo u istu kroz odredjeno vreme....izgleda nam treba jos jedno Magelanovo putovanje, ali ovoga puta sa High-tech tehnologijom i sa neizvesnim ishodom situacije (tako je bilo i sa Magelanom)

ne kapiram, ali nema veze.
Ni ja :lol:

da bismo se vratili u pocetnu tacku morali bismo da se krecemo priblizno svetlosnom brzinom, a ne znam da li cemo skoro uspeti d napravimo takvu letelicu a posto se svemir sve brze siri kako vreme odmice taj put koji treba da predjemo se sve vise i vise povecava mozda ga u jednoj tacki vremena vise necemo moci preci? da ne pominjem stalne opasnosti od kojih su najvece verovatno crne rupe, ako nas usisa zajedno sa brodom sjebani smo. U svakom slucaju bismo morali da se krecemo ogromnom brzinom da ne bismo umrli od starosti iako vreme pri velikoj brzini navodno sporije protice.

Hm...postoji nesto sto se zove prosta deoba za sta nisu potrebni dvoje[/quote]

Da ali ne mogu da svi da se dele prostom deobom, slozenijim vrstama je potreban par. Ajde razmnozi mog papagaja prostom deobom!

(sigh)
Ajmo ispocetka...

Kao prvo, ja ne pljujem nikoga i uopste mi ne pada na pamet da se svadjam sa nekim preko neta. Drugo, ti si prva pocela sa onim "ti da si neki evolucionista" sto me je vrlo zabavilo s obzirom da sam hiperdarvinista.

Drugo, o ivici svemira mi ne pada na pamet da razgovaram, ko hoce da se raspita neka procita Universe in a Nutshell ili Brief History of Time. Svi znamo da je svemir zakrivljen, da je samo prividno sferican... blabla... pojam "ivice" svemira je potegnut u raspravi o antimateriji. Jer da, postoji ivica svemira, ako ne u prostornom smislu onda bar u vremenskom smislu, tj. ako je svemir star 18mlrd. godina onda je ta njegova granica na 18mlrd. svetlosnih godina. Ako mozemo da vidimo tu ivicu to je kao da gledamo u zidove ultrasingulariteta u trenutku velikog praska.

la la la:
A ti nazivi ivica rub vasione itd. totalno dovode u zabludu. Mislila sam da je jos Njutn shvatio da je vasiona najverovatnije beskrajna zbog one sredisnje tacke i samim tim kolapsa vasione bla bla

Sta, vratili smo se u XVI vek? Odjednom je Njutnova fizika preuzela primat nad neokosmologijom?

Nisam ja pljuvao po antimateriji pa necu ni po tamnoj materiji. A sto se tice pitanja o tome da li postoji dovoljno tamne materije da spreci sirenje svemira, po najnovijem istrazivanju ne. Naprotiv, izgleda da je upravo "tamna energija" krivac za otvoreni sistem svemira jer se galaksije udaljavaju jedna od druge sve vecom brzinom tako da sada sve vise na snazi dobija teorija antigravitacije kao dominantnog vida te "tamne energije".

Hm, sto se evolucije tice. I meni je stadijum evolucije od jedne protocelije pa sve do danasnje celokupne biosfere potpuno jasno i logicno. Medjutim, kako se doslo do te protocelije, jeste malo "nategnuto". Slazem se da su sanse male. Ali nove teorije to pokusavaju da objasne upotrebom elementarne sistemologije i teorije evolutivnog skoka. Mozda vise kazem o ovome posle. Za sada samo da opisem sistem proste sistemoloske evolucije. Imas haoticno stanje prepuno organskih materija. To je primitivan sistem. Sistem moze evoluirati na tri nacina: u prostiji sistem, slozeniji sistem ili sistem iste slozenosti. Isto kao sto je od prve celije nastao covek (slozeniji sistem), bakterija (recimo da je to sistem iste slozenosti...) i virus (manje slozen sistem).

Uostalom, sta predlazes kao alternativu teoriji organskog bujona i koacervatnoj teoriji nastanka protocelije?

Mislim da je to sve, ako sam nesto ispustio podsetite me...

u stvari predonmislila sam se. ne verujem da cemo moci da ikad to uradimo, jer eto svetlost se (sasvim logicno) krece brzinom svetlosti pa joj opet treba npr 10 milijardi godina da dodje do nas. Ono udaljenije od oko 15 ili malcice vise, ma sta bilo ne moze ni da stigne do nas zbog velike udaljenosti, a mi hocemo da predjemo ceo postojeci svemir i to jos plus ne mozemo da se krecemo trenutno ni priblizno c brzini! Morali bismo da se krecemo V>c, a to Ajnstajn ne dozvoljava(mada on u svom, cini mi se, prvom postulatu navodi brzine V+c, sto je vece od c brzine logicno, to nisam bas skapirala sta pod tim podrazumeva ali nema veze). Sad, mozda bi Ajnstajn mogao nekako da se zaobidje ali kako? Mozda kao u onom filmu konacni horizont, ali sve je to za sad u sustini bla bla. 8)

ne svadjam se , ja uvek tako pricam samo da to pojasnimo. I znam da navodno nema dovoljno tamne materije da zustavi sirenje, sto se tice tamne enrgije to je vrlo zanimljiva silaa, mogla bih da smaram o njoj ... vremena. naravno da mi se vise svidja scenario Velikog Sazimanja, a ne vecnog sirenja makar to bio 2 ili 3 Fridmanov model, jer onda nema bas nikakve sanse ni za sta kad se svemir razredi kao proliv. ali to nema nikakve veze s tim sta ce stvarno biti to sta se meni svidja.
sto se tice ruba vasione tzv. tu se sasvim slazem sa tobom m\oze da se raspravlja samo o rubu opservabilne vasione.
alternativa: zna se da su hriscani u svadji sa evolucionistima zbog Biblije itd, ali ja sam sve samo ne hriscanin. Nije mi jasno kako je moguce da neki obrazovani naucnici ne neki vec mnogi veruju u Bibliju kad je to prosto gomila nemogucih dogodjaja hiperbolicno alegoricnih slika, sve osim stvarnosti. i onda kad nadju nesto sto podseca na te njihove fantazije hriscani se upiru iz petnih zila da to dokazu. a smucili su mi se, ta crkva sve je to sekta, ne mogu da verujem da posle svega sto su radili, spaljivali decu zene muskarce zbog tzv. vesticarenja i Naucnike su spaljivali pobogu, da jos uvek imaju takav uticaj na mase. neverovatno keve mi.
Takod a ne nudim Tvorca svemoguceg Oca kao alternativu vec pokusavam da je nadjem. Meni se evoluciona teorija svidja ali iam toga sto govori protiv i sto ne mogu tek tako da zanemarim.

la la la la:
ne svadjam se , ja uvek tako pricam samo da to pojasnimo.
alternativa: zna se da su hriscani u svadji sa evolucionistima zbog Biblije itd, ali ja sam sve samo ne hriscanin. Nije mi jasno kako je moguce da neki obrazovani naucnici ne neki vec mnogi veruju u Bibliju kad je to prosto gomila nemogucih dogodjaja hiperbolicno alegoricnih slika, sve osim stvarnosti. i onda kad nadju nesto sto podseca na te njihove fantazije hriscani se upiru iz petnih zila da to dokazu. a smucili su mi se, ta crkva sve je to sekta, ne mogu da verujem da posle svega sto su radili, spaljivali decu zene muskarce zbog tzv. vesticarenja i Naucnike su spaljivali pobogu, da jos uvek imaju takav uticaj na mase. neverovatno keve mi.
Takod a ne nudim Tvorca svemoguceg Oca kao alternativu vec pokusavam da je nadjem. Meni se evoluciona teorija svidja ali iam toga sto govori protiv i sto ne mogu tek tako da zanemarim.

Po meni je kolabirajuci univerzum isto tako depresivan. U njemu znas da postoji siguran kraj... model beskonacnog sirenja mi se svidja utoliko sto nema neku jasno definisanu granicu... mada, posto se entropija svemira stalno povecava, i u vecito sirecem svemiru dolazi do kraja, samo sto je on daleko prazniji i tuzniji.

Slazem se sa tobom po pitanju religije.

Klasicna teorija evolucije ima svojih rupa, ali za sada nema bolje. Zato smo mi tu. :)

OK then, da zakopamo ratnu sekiru? Ionako smo se udaljili od teme (a to je antimaterija).

la la la la:
Hm...postoji nesto sto se zove prosta deoba za sta nisu potrebni dvoje

Da ali ne mogu da svi da se dele prostom deobom, slozenijim vrstama je potreban par. Ajde razmnozi mog papagaja prostom deobom![/quote]

Dobro to je primer postanka zivota, skoro svi prosti organizmi se razvijaju prostom deobom.

A sto se tice tvog papagaja, nece on odjednom evoluirati u nekog mutanta kao nindza kornjace i biti jedini takve vrste, pa da mu treba parnjak suprotnog pola. Evolucija ide relativno sporo, a nindza kornjace su samo crtani film :wink:

Mislim da ovaj anonymos tako nesto, nije rekao da se njegova poruka odnosi na postanak zivota, rekao je ako nesto prvo evoluira u nesto drugo, znaci to prvo vec postoji i nije pitanje kako je nastalo, a onda je neko rekao da postoji nesto hm kao prosta deoba jel da?..., a pritom se to odnosi na proste organizme a ne na one koji su vec prosli neki stepen evolucije, sto mogu biti slozeniji organizmi kojima je potreban par suprotnog pola za razmnozavanje

... mada, posto se entropija svemira stalno povecava, i u vecito sirecem svemiru dolazi do kraja, samo sto je on daleko prazniji i tuzniji.

E o tome ti pricam, to je nekako nedostojan kraj ako uzmemo u obzir da je istina da je svemir nastao u silovitom Velikom Prasku. Volim eksplozije ne zovem se dzaba mina

iks, zaboravila sma da upisem ovo nebulozno ime la la la la, prosle dve poruke sam ja pisala. Sto se tice klajnove boce veliko mozda:
Rasprava o geometriji i topologiji sa njenim uopstavanjima oblika i prostora nas naravno vodi ka tome da se zapitamo kakva je u stavri ta geometrija svemira? Moze da bude torus, klajnova boca sto kazes, ali to je vise filozofsko pitanje, po mom misljenju. 8)

darksteru - ja sam pomenu da je habl iza pretpostavljene "granice" svemira ugledao umesto toga sto ti kazes - potpuno normalne galaksije stare koliko i nasa ...
druga stvar ... objasni kako od majmuna nastade covek? ali ne jedan covek nego covek+zena i bar desetinu puta toliko istih reproduktivnih parova jedinki i to jednovremeno i jednoprostorno - da bi bili sposobni za razmnozavanje i da bi formirali covecanstvo?
a drugo otkud taj majmun? pao s marsa?
mnogo je verovatnije - brze moguce - da spontano nastane neko superbice koje bi dalje moglo da oformi ostali zivi svet, nego evolucijom doci do coveka ... meni se cini, ne kazem da se tako desilo samo da evolucija nije logicna

Anonymous:
darksteru - ja sam pomenu da je habl iza pretpostavljene "granice" svemira ugledao umesto toga sto ti kazes - potpuno normalne galaksije stare koliko i nasa ...
druga stvar ... objasni kako od majmuna nastade covek? ali ne jedan covek nego covek+zena i bar desetinu puta toliko istih reproduktivnih parova jedinki i to jednovremeno i jednoprostorno - da bi bili sposobni za razmnozavanje i da bi formirali covecanstvo?
mnogo je verovatnije - brze moguce - da spontano nastane neko superbice koje bi dalje moglo da oformi ostali zivi svet, nego evolucijom doci do coveka ... meni se cini, ne kazem da se tako desilo samo da evolucija nije logicna

Kao prvo, Habl nije video nista iza "granice svemira. Vidljiva granica svemira jeste podrucje mikrotalasnog suma (otkrili Vilson i Penzijas, sedamdeset i neke, dobili su nobela nedavno za to) koje se nalazi sa svih strana na onolikoj udaljenosti (u svetlosnim godinama) koliko je svemir star (u godinama). Ta granica predstavlja "zidove" singulariteta u trenutku big banga i ukoliko bi bilo necega iza znaci da je postojalo nesto izvan tog singulariteta, sto je nemoguce (jer "izvan" podrazumeva prostornu odredbu, a prostor vazi samo unutar svemira)

Kao drugo, po meni je evolucija jedna od najlogicnijih cinjenica u celoj nauci. Svi oni koji pljuju po Darvinu to rade ili zato sto su neobavesteni ili zato sto tvrdoglavo odbijaju da prihvate tu teoriju iz nekog razloga koji je meni nepoznat. A po meni, da bi uopste stekao pravo da pljujes po Darvinu, moras prvo da procitas Darvinovo "Poreklo vrsta".

Kada ce ljudi da shvate da teorija evolucije nije nesto sto je covek smislio zato sto mu je bilo dosadno, vec naucna teorija zasnovana na kritickoj misli i dokazima? Svako ko ima dovoljno razvijenu kriticku misao doci ce do logickog zakljucka o tome da je evolucija moguca teorija. Pre nego sto se upustim u diskusiju u teoriju evolucije, postavicu ti dva pitanja:

Prvo, da li verujes da se pri svakoj deobi celija moze desiti neka nasumicna promena u genetskom kodu, stetna ili korisna?

Drugo, da li se slazes sa principom selekcije, tj. da neke osobine garantuju vecu stopu prezivljavanja i razmnozavanja od drugih osobina? Npr. da li verujes da gepard koji trci 120km/h ima mnogo vece sanse da prezivi od geparda koji moze da potrci samo 80km/h?

Ako si na oba pitanja odgovorio sa "da", upravo si priznao teoriju evolucije, zato sto se ona zasniva na ta dva jednostavna principa. Ako bi uzeo inteligentnog coveka koji nikad nije cuo za evoluciju ili religiju ili zivotinje ili bilo sta, posadio ga u praznu sobu, i objasnio mu principe genetske varijabilnosti i selekcije, verovatno bi sam ukapirao principe evolucije.

Ne shvatam kako to da mozes da pojmis kako je covek nastao od majmuna a ne mozes istom logikom da pojmis kako je i majmun nastao od neke jos primitivnije zivotinje?

I ne, nije nastao jedan covek i jedna zena od jednog majmuna i jedne majmunice. Da je bilo tako, njihova deca bi u roku od 2 generacije pomrla od recesivnih bolesti. (inace, da li se neko pitao sa kim su se parila deca Adama i Eve? Medjusobno? Fuj!)

Ne, naprotiv, od plemena od (recimo) 100 majmuna nastalo je pleme od 100 ljudi. Ovo je tzv. pojam evolutivne konvergencije, ali to je vec malo napredna prica i mislim da prvo treba da pojasnimo osnovne pojmove.

I jos jedna stvar: kako objasnjavas kosturove dinosaurusa? Da ih nije Bog zakopao (na dubinu sedimenta koja tacno odgovara periodu od pre 65mil. godina) da bi nas prevario da POMISLIMO da su na ovoj planeti nekada ziveli dzinovski gmizavci?

Pa, cekam odgovore na ova pitanja pa da nastavimo.

prvo darksteru na znam odakle ti to da habl nishta nije video iza "granice" za koju su mislili da je granica!?!
lepo sam gledao pre oko 2 meseca na TV - ili rts2 ili discovery - habl JESTE video KOMPLETNO oformljene galaksije stare koliko i nasha i to IZA "granice" iako su svi kao i ti ocekivali NULL vrednosti :)

sto se tice evolucije ...
inace nisam bilogicar, ali sam matematicar te stoga matematicki posmatram sad ...

neka posmatramo neke sisare. vidim da se slazes da ako nastanu evolucijom 2 genetski "poboljsane" jedinke nije dovoljno da oforme neku vrstu - treba kao sto si reko 100 komada mozda i malo manje ...

kolko se secam covek(ali zdrav covel - mongolidi imaju isto neki promenjen broj cini mi se) ima jedan broj (jel se kaze hromozoma), majmun drugi, konj treci broj i t d ...
dakle da bi od majmuna nastao covek majmunka treba da rodi "dete" - "coveka" koji ima drugi broj hromozoma i to ne samo jedna majmunka - nego 100 njih i to ne bilo kojih njih nego 100 majmunki i to ne bilo kada nego 100 majmunki u istoj generaciji i to ne bilo gde nego 100 majmunki na istom prostoru(nije bilo prevoznih sredstava) - da bi nakon toga tih 100 novonastalih praljudi mogli izmedju sebe da se pare, i to ne bilo kakvih ljudi nego bash ljudi sa istom genetskom mutacijom (istim brojem novonastalih hromozoma) - jer sa majmunima parenje ne funkcionishe zbog drugacijeg broja hromozoma. a jos sta ako se taj "covek" zaljubi u majmunku pa se pari bezuspesno !?!?
izvinjavam se ako sam izlupao - nije moja oblast ali malo sam uneo (NE)verovatnoce u sve to...
mozda ima u toj teoriji evolucije nesto ali mnogo ima tu nedostataka ...
mozda svako moze da MISLI da je UKAPIRAO evoluciju, a u stvari nije jer mnogi ne zalaze u sushtinu ...
ako ti stvarno jesi, a verovatno jesi, objasnices mi malopre navedene fenomene da i ja razjasnim sebi do kraja neke stvari

mnogo je verovatnije - brze moguce - da spontano nastane neko superbice koje bi dalje moglo da oformi ostali zivi svet, nego evolucijom doci do coveka ... meni se cini, ne kazem da se tako desilo samo da evolucija nije logicna[/quote]

Zasto bi ti bilo ko ovde objasnjavao nesto toliko opsirno sto trazi predzanje iz pomenute oblasti ako bismo zalazili u detalje, kad mozes da uzmes bilo koju bolju knjigu na tu temu i sam lepo procitas? Mislim da forum sluzi za raspravljanje o vise manje poznatim cinjenicama a ne za objasnjavanje necega sto tebe mrzi da potrazis u biblioteci. Osim toga dobro kaze decko prvo procitaj Postanak vrsta.
A to spontano nastajanje nekog superbica sto je po meni smesan pojam-superbice nije nego, sta je to spontano nastajanje nego evolucija?
I slazem se da treba malo doterati evolucionu teoriju stara je vec to teorija i radi se na tome, tako da se nadam da ce ti kad se dotera, biti malo jasnije sve to.
A spontano nastajnanje superbica nikad ne moze da se dokaze to je samo bla bla, tako da ne upiri u nebo zato sto si zalutao na zemlji.

I jos jedna stvar: kako objasnjavas kosturove dinosaurusa? Da ih nije Bog zakopao (na dubinu sedimenta koja tacno odgovara periodu od pre 65mil. godina) da bi nas prevario da POMISLIMO da su na ovoj planeti nekada ziveli dzinovski gmizavci?

Ha ha aha ovo je dobro receno, jel znas da su neki okoreli hrisani i to predlagali sto se tice onih fosila nadjenih(ne samo dinosaurusa) STVARNO sam negde procitala da je to "put kojim se gresnici i nevernici vode na stranputicu" tako nesto. ludilo!!!
sta bi sve ljudi uradili izmisljaju bajke samo da bi mogli da nastave sa huimanizovanjem prirode i svemira.
Da vas pitam: zasto bi neko nama zeleo sve najbolje i starao se o nama, neka neverovatno dobronamerna sila, (vemoguca of course) koje smo mi to face,. pa da imamo tu povlasticu. I jos u bibilji pise mi smo centar svemira u fazonu, pa je crkva spaljivala za neistomisljenike...
A za onog ne znam kako se zove sto prica o nemogucnosti evolucije: jesi li nekad procitao dva reda o tome, uzmi Bilo Koju Knjigu makar i neku kao Obmana evolucije i Krah evolucije (i to treba procitati radi objektivnosti) i CITAJ! pa onda dodji ovde i pisi.
P.S. ti pises o tome kako je MOGLO da bude to da nastane od majmuna covek, a n ne pitas se kako je MOGAO da postane bog i da se sve to desi sto pise u bibliji sve to sto je 10000000000000000000000000000000000000000000000000000
i vodoravna 8 manje verovatno da se desi?Nije mi jasno ako bi mogao da pojasnis malo.

Anonymous:
prvo darksteru na znam odakle ti to da habl nishta nije video iza "granice" za koju su mislili da je granica!?!

Dokle vise o toj famoznoj granici. NEMA GRANICE SVEMIRA u pravom smislu samo ona granica do koje mi mozemo da vidimo (grubo receno) i ona se sve vise siri kako prolazi vreme sasvim logicno jer je vreme tu i problem.

Anonymous:
lepo sam gledao pre oko 2 meseca na TV - ili rts2 ili discovery - habl JESTE video KOMPLETNO oformljene galaksije stare koliko i nasha i to IZA "granice" iako su svi kao i ti ocekivali NULL vrednosti :)

Ovo je poslednji put da spominjem granicu svemira...
Ako svetlost ide konstantnom brzinom u vakuumu(a ide), i ako je svemir star X milijardi godina (X pripada intervalu(12, 18 )), onda mi ne mozemo da vidimo nista dalje od X milijardi svetlosnih godina jer ti fotoni JOS NISU STIGLI DO NAS!!!!!

Tako da granica postoji, i iza nje mi ne mozemo da vidimo NISTA. Ti si verovatno pogresno shvatio ili se nisu bas najbolje izrazili u emisiji. Istina je da su naisli na bolje formirane galaksije nego sto se ocekivalo, ali to se moze objasniti brzim nastankom galaksija (mada imaju neke teorije da vreme prividno prolazi brze u blizini velikog praska... sta god to znacilo...)

darkster:
Anonymous:

Ovo je poslednji put da spominjem granicu svemira...
Ako svetlost ide konstantnom brzinom u vakuumu(a ide), i ako je svemir star X milijardi godina (X pripada intervalu(12, 18 )), onda mi ne mozemo da vidimo nista dalje od X milijardi svetlosnih godina jer ti fotoni JOS NISU STIGLI DO NAS!!!!!

Tako da granica postoji, i iza nje mi ne mozemo da vidimo NISTA. Ti si verovatno pogresno shvatio ili se nisu bas najbolje izrazili u emisiji. Istina je da su naisli na bolje formirane galaksije nego sto se ocekivalo, ali to se moze objasniti brzim nastankom galaksija (mada imaju neke teorije da vreme prividno prolazi brze u blizini velikog praska... sta god to znacilo...)

a zar nije moguce da je bilo vishe big bangova? a mi se uhvatili za ovaj jedan nash ... otkud ti znas da su te galaksije "iza" nastale od ovog nasheg benga?

Anonymous:
a zar nije moguce da je bilo vishe big bangova? a mi se uhvatili za ovaj jedan nash ... otkud ti znas da su te galaksije "iza" nastale od ovog nasheg benga?

Tako kazu strucnjaci, trebalo bi da ih slusamo :lol: .
A slusacemo ih dok neko ne obori tu teoriju i ne donese drugu, zasnovanu na "logicnom" razmisljanju bez konkretnih dokaza kao i mnoge druge.
E zato volim fiziku sto je otvorena nauka, kad nesto ne mogu da objasne ili stave paradox ili nagadjaju dok ne utrefe, a ne kao crkva...kazu: "tako je bog rekao i drugacije ne moze biti", a ko se buni proglase ga za jeretika i proteraju i obrukaju coveka sto iznosi svoje misljenje

Anonymous:

sto se tice evolucije ...
inace nisam bilogicar, ali sam matematicar te stoga matematicki posmatram sad ...

Mislim da gornja izjava sasvim dovoljno govori o liku i delu "matematicara" :twisted: :lol: :lol: :lol: :lol:

Decko, nisi ti matemtaicar samo zato sto si naucio da sracunas kusur kad u prodavnici kupis lizalice....

Anonymous:

Naravno da je moguce da je bilo vise big bangova... ali zasto se muciti time? Kako sada stvari stoje, mi NIKADA necemo moci da izadjemo iz naseg svemira niti da "gvirnemo" u ostale, ako postoje. (Mada, u nauci vazi pravilo "nikad ne reci nikad...")

Te galaksije "iza" - iza cega? Ako su deo naseg svemira, onda su nastale od naseg big banga. A ako nisu iz naseg svemira, nisu IZA nicega jer PROSTOR JE PODSKUP NASEG SVEMIRA. Ako su deo drugog svemira, nikada, nikada necemo saznati nista o njima.

Shvatite ljudi da svemir nije veliko 4dimenzionalno crnilo u komo mozete da gledate "iz daljine" kako nastaju bigbangovi i kako se postepeno sire novi svemiri...

Back