Ante Pavelić

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
37.589
- Pavelić je najveći zločinac što ga je rodila hrvatska majka ! Josip Broz Tito govor u Zagrebu 45'

- Pavelić je bosančero koji je Hrvatsku pridodao Bosni - Predrag Raus

Život Ante Pavelića se može podeliti u tri perioda
1. Predratni od njegovog rodjenja do pocetka Drugog svetskog rata
2. Ratni kao poglavnika Ndh
3. Posle ratni emigracija i smrt
Tako da ću ja prvenstveno pisati o drugom periodu koji i najznačajniji za ovaj pdf.
Ante Pavelić, rođen u Bradini kod Konjica 14.7.1889. godine, bio je hrvatski fašistički diktator, poglavnik Nezavisne Države Hrvatske i osnivač ustaškog pokreta. Po struci pravnik, bio je članom Stranke prava i Čiste stranke prava. Do svoje četrdesete godine živi u Zagrebu, 1929. odlazi u Italiju gdje je ostao do Drugog svjetskog rata. Za vrijeme rata preuzima funkciju Poglavnika NDH-a, a 1945. bježi u Argentinu, gdje je na njega izvršen atentat 1957. Umro je u Madridu 28.12.1959.Pavelić se tijekom života obrazovao u različitim gradovima. U Jezeru kod Jajca pohađao je muslimansku osnovnu školu, a u Travniku isusovačku školu. Srednju je školu upisao u Zagrebu, nastavio u klasičnoj gimnaziji u Senju, kamo se vratio nakon što je u Karlovcu završio šesti razred, da bi konačno u Zagrebu 1910. godine maturirao.
Nakon srednjoškolskog obrazovanja upisao je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu na kojem je doktorirao 1915. godine, a odvjetničku praksu obavljao je kod Aleksandra Horvata, predsjednika Stranke prava.
.Njegov otac Mile, po zanimanju pružni radnik i majka Marija porijeklom su iz sela Krivi Put, a imao je starijeg brata Josipa (koga će likvidirati partizani 45 - prim ) kod kojeg je boravio za vrijeme studija u Zagrebu, a koji je po zanimanju bio profesor grčkog i latinskog jezika.Pavelić je od 12.8.1922. godine u braku s Marijom Lovrenčić (rođ. 1897.) Upoznali su se u odvjetničkom uredu Aleksandra Horvata kod kojeg su oboje radili, a imali su troje djece: Višnju, Velimira i Mirjanu.

Višnja je rođena 31.7.1923. godine, a preminula na Božić 2015. godine u Madridu. Nije se udavala niti je imala djece. Sin Velimir rođen je 1925. godine, a umro je također u Madridu 1998. godine. Pavelićeva najmlađa kćer Mirjana, rođena 1926., bila je u braku sa Srećkom Pšeničnikom, s kojim je imala četvero djece, a umrla je nekoliko godina prije svoje sestre Višnje, također na Božić. U 30-im godinama prošlog stoljeća živi u Austriji i Italiji (Rimu, Firenzi, Torinu, Sienni), dok nakon rata živi u Austriji, Italiji, Argentini i Španjolskoj.

višnja-41.jpg

Pavelić bio jedan od osnivača Hrvatske stranke prava i njen najistaknutiji član u 20-im godinama prošlog stoljeća, a 1927. je izabran za predstavnika HSP-a i Hrvatskog bloka u Narodnoj skupštini kraljevine SHS. Iste je godine uspostavio veze s talijanskim vlastima kojima obećava podvrgnuti Hrvatsku talijanskim interesima u zamjenu za pomoć pri uspostavi neovisne Hrvatske.
1928. je svjedočio atentatu na Stjepana Radića i osnovao Hrvatski domobran, ilegalnu paravojnu skupinu kroz koju je Hrvate pozivao na bunt.
1929. nakon Šestosiječanjske diktature Pavelić napušta Zagreb i odlazi u Bugarsku, gdje je potpisao Sofijsku deklaraciju. Tim je dokumentom uspostavio suradnju s VMRO-om (Vanjskom Makedonskom revolucionarnom organizacijom) pri stvaranju nezavisnih država Makedonije i Hrvatske. Zbog tog su ga poteza jugoslavenske vlasti osudile na smrt pa Pavelić odlazi u Italiju gdje živi sve do uspostave Nezavisne Države Hrvatske 1941.godine.
1930. je godine utemeljio UHRO (Ustaša – Hrvatska revolucionarna organizacija) u Italiji, a sljedeće je godine osnovao logore za obuku vojske u Italiji i Madžarskoj.
1932. sudjeluje u organizaciji Velebitskog ustanka, gerilskog napada na žandarmerijsku stanicu u Brušanima.. 1933. je izdao 17 ciljeva UHRO-a, među kojima je kao glavni navedena uspostava neovisne Hrvatske.
Nakon što je 1934. sudjelovao u pripremama za atentat na kralja Aleksandra I. Karađorđevića, talijanske su ga vlasti uhitile u Torinu. Pod policijskim nadzorom je bio do 1939. godine.
Nakon što je 6.4.1941. Treći Reich izvršio invaziju na Jugoslaviju i nakon što je uspostavljena Nezavisna država Hrvatska 10.4., Pavelić se vraća u Zagreb i preuzima vlast kao poglavnik ustaškog pokreta i nove države.
16.4. imenuje prvu vladu NDH, ali unatoč tome ima neograničenu vlast i sam provodi svoje odluke. Raspustio je sve političke organizacije, uveo jednostranački totalitarni sustav, uveo i provodio sustav represije, pokrenuo koncentracijske logore i odgovoran je za masovne zločine.
20.5.1941. potpisao je Rimske ugovore, kojima je Italiji ustupio dobar dio dalmatinske obale (Biograd, Šibenik, Split,…) i brojne otoke ( Krk, Rab, Korčulu, Mljet,…). Kako bi umirio sve veće pobune Srba u Hrvatskoj 1942. dopušta osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve.

800px-Ante_Pavelić_with_Germogen_(Maximov).jpg

1944. je odlučno stao na stranu Trećeg Reicha kad je dao uhititi i na smrt osudio Lorkovića i Vokića, ministre Nezavisne Države Hrvatske, zbog njihovih želja da NDH prijeđe na stranu Saveznika u Drugom svjetskom ratu.
U svibnju 1945. godine zapovijeda povlačenje Hrvatskih oružanih snaga prema Austriji, a on sam bježi iz Hrvatske 6.5.1945. godine i preko Austrije i Italije odlazi u Argentinu.
U Argentini je nastavio svoje političko djelovanje, pa je osnovao Hrvatsku državotvornu stranku 1949., a kasnije, 1956., i Hrvatski oslobodilački pokret.
1957. su jugoslavenski agenti na njega izvršili atentat u Argentini, a dvije je godine kasnije 28.12.1959., vjerojatno od posljedica atentata, umro u Madridu.
https://www.biografija.com/ante-pav...GahsC551nmNBZuRt2-ApRq2AyxsMNTRWjVcoFUBz5qbwc

Dokumenatrni film Ante Pavelic bez maske, predstavlja ceo zivot Pavelica od rodjenja do smrti, ali ima neke stavri koje ne odgovaraju istorijskim cinjenicama.
Hrvatski samouki istoričar Mladen Schwarz kaže - Pavelić je privi koji stvorio Hrvatsku državu nakon devet stoljeća. Pavelić nije stvorio Ndh, nego je on došao na vlast tek pošto je Maček odbio da preuzme. Nisu bili izbori nego je Pavelić došao na vlast tako što su ga Nemci postavili.
Britanski povjesničar Rory Yeomans, specijalist za razdoblje NDH, govori o teroru i nefunkcionalnosti ustaške države, objašnjava zašto je Jasenovac bio logor smrti te ističe da bi Hrvati trebali biti ponosni na otpor Pavelićevoj fašističkoj i marionetskoj tvorevini
Istina je da su mnogi Hrvati bili nezadovoljni s Jugoslavijom kad je stvorena NDH, ali nije bilo plebiscita o stvaranju NDH, a unatoč određenoj podršci u nekim regijama za novu državu i ustaški pokret, ona ne bi bila stvorena bez invazije Sila osovine na Jugoslaviju. Ustaše nisu ni bile prvi izbor za vlast u NDH, nego su je preuzeli tek nakon to je
Maček odbio Nijemce. Istina je da je NDH imala veću autonomiju u nekim područjima, kao što je kultura i nacionalna politika.
No, teško se NDH može zvati neovisnom u bilo kojem značajnom smislu te riječi, čak i ako isključimo temu talijanske okupacije dijelova Dalmacije.
https://www.tportal.hr/vijesti/clan...83qEwaoz9oG-J9Fdwj-YAY1AC0jeR_W2nGg7J-gtrlOPM

U socijalnom smislu, bilo je jako teško. Naročito su u provinciji problem bili glad i nedostatak hrane. Ekonomski sustav NDH se bazirao na ekstremnoj verziji korporatističke ekonomije, sa strogom kontrolom cijena i minimalne plaće, što je vrlo brzo proizvelo nestašicu osnovnih roba. NDH je funkcionirala sa sustavom koji se većinom oslanjao na izvanredno stanje i teror, i to ne samo prema protivnicima NDH nego i prema vlastitim ‘građanima’
https://www.tportal.hr/vijesti/clan...83qEwaoz9oG-J9Fdwj-YAY1AC0jeR_W2nGg7J-gtrlOPM
Pavelić i Ndh su počeli čim su stupili na vlast, počeli su sa progonima i likvidacijom Srba, Jevreja, Roma i političkih protivnika. Obično su završavali u logoru Jasenovac, gde su ubijani.Medjutim kada su počeli pokolji Srba, oni su počeli da beže u šumu i da se priključuju partizanima. Napad na Srbe će se kasnije pokazati biti glavni propast Ndh.
U Ndh je vladala korupcija, protekcija i mito. Najveca kvalifikacija je bila ako je neko sa Pavelićem bio u emigracija.
Vernik od Višnje Pavelić je bio Ante Moškov koji je bio komandant Pavelićeveg telesnog sdruga.
Od samog početka postoje sukobi izmedju Pavelića i domobranstva, jer Slavko Kvaternik i domobranski oficiri su imali svoje vizije vojske, a ne da im sada neki Pavelić i njegovi imigranti sada nešto pričaju o vojsci. Tako da su ubrzo smenjivani domobranski oficiri, a Pavelić ulazi u sukob i sa sinom od Slavka Kvaternika Eugenom Didom i smenjuje i njega takodje.
https://repozitorij.ffos.hr/islandora/object/ffos:909/preview?fbclid=IwAR1zNxObGAmfvtBIoB-9mMMxxrrKmyYdE-o5XOS2PtEPYv1fx3VR1Tkc6Og

Pod pritiskom Nemaca Pavelić mora da osnuje Hrvatsku pravoslavnu crkvu, da bi na taj način ublažio stav prema Srbima, i na taj način sprečio Srbe da prilaze partizanima.
http://www.nspm.rs/crkva-i-politika...6_vH-Vjjqg6MiGpbY31rK29GybT6X214VOYng3Xko6br0
Pavelić mora da Italijanima preda Dalmaciju i ostrva, i doživaljava velike kritike čak i od svojih vernih sladbenika, mada će kapitulacijom Italije da poništi te ugovore.
Dolazi u sukob sa Stepincom, sa Artukovićem, sa verenikom svoje ćerke Moškovim, a na kraju rata i sa Luburićem.
pavelic-ante-1491889-28121959-croatian-politician-head-of-state-of-A6RGYJ.jpg

ante-pavelic-14-9-1889-28-12-1959-homme-politique-croate-chef-de-l-etat-de-croatie-10-4-1941-m...jpg

Ndh je bila zakrpa na dupet Treceg rajha - Goldstain
Pavelic je radio sve sto su Nemci trazili, slao je svoje vojnike da ginu u Rusiju za Nemacke interese, a za uzvrat je dobio mercedes od Hitlera. Kada Nemcima nije odogovaralo nesto sto on radi, kao masovne likvidacije Srbe, morao je da ih slusa cak da ''hapsi'' Luburica i da ga sklanja iz Jasenovca. Pavelic nije imao podrsku hrvatskog Naroda, ukinuo je sabor, nije dozovoljavao postojanje drugih politickih partija, nije dozovolajvao nikakvu kritiku svog rezima. Za vreme Ndh inflacija je bila jako velika, snabdevanje stanovnistava hranom je bilo reducirano. Takom celog rata vise od polovine Ndh je bila pod kontrolom parizana. Sa cetnicima je uspeo da ostvari neku saradnju , ali su mu partizani i komunisti bili glavni neprijatelji, sto se vidi da su komunisti pucali na ustase i Nemce tokom celog rata i u Zagrebu. Posto je vrh Ndh video da ce saveznici pobedi, hteli su da izvrse puc i da smene Pavelica , ali puc nije uspeo. Pavelic prvo porucuje da ce Zagreb da se brani, medjuti prvi bezi i ostavlja svoju vojsku i bezi u emigraciju. U emigraciji nece vise niko ni da cuje za njega, a da bi bio ponovo politicki aktivan saradjuje sa Milanom Stojadinovicem gde planiraju kako da podele Jugoslaviju.Ivrsen je atentan za njega i od posledica antentata umire u Madridu. Spanija.
Pavelic nakazna kopija Hitlera !
Zašto nikad nismo sudili Paveliću?
https://www.telegram.hr/politika-kr...a8JDA_AsGHYZwB7-gSWganJsoYWsGcqKybnx9vlHGUuMM

U socijalnom smislu, bilo je jako teško. Naročito su u provinciji problem bili glad i nedostatak hrane. Ekonomski sustav NDH se bazirao na ekstremnoj verziji korporatističke ekonomije, sa strogom kontrolom cijena i minimalne plaće, što je vrlo brzo proizvelo nestašicu osnovnih roba. NDH je funkcionirala sa sustavom koji se većinom oslanjao na izvanredno stanje i teror, i to ne samo prema protivnicima NDH nego i prema vlastitim ‘građanima’
Pavelić i Ndh su počeli čim su stupili na vlast, počeli su sa progonima i likvidacijom Srba, Jevreja, Roma i političkih protivnika. Obično su završavali u logoru Jasenovac, gde su ubijani.Medjutim kada su počeli pokolji Srba, oni su počeli da beže u šumu i da se priključuju partizanima. Napad na Srbe će se kasnije pokazati biti glavni propast Ndh.
U Ndh je vladala korupcija, protekcija i mito. Najveca kvalifikacija je bila ako je neko sa Pavelićem bio u emigracija.
Vernik od Višnje Pavelić je bio Ante Moškov koji je bio komandant Pavelićeveg telesnog sdruga.
Od samog početka postoje sukobi izmedju Pavelića i domobranstva, jer Slavko Kvaternik i domobranski oficiri su imali svoje vizije vojske, a ne da im sada neki Pavelić i njegovi imigranti sada nešto pričaju o vojsci. Tako da su ubrzo smenjivani domobranski oficiri, a Pavelić ulazi u sukob i sa sinom od Slavka Kvaternika Eugenom Didom i smenjuje i njega takodje.
https://repozitorij.ffos.hr/islandora/object/ffos:909/preview?fbclid=IwAR1zNxObGAmfvtBIoB-9mMMxxrrKmyYdE-o5XOS2PtEPYv1fx3VR1Tkc6Og
Pod pritiskom Nemaca Pavelić mora da osnuje Hrvatsku pravoslavnu crkvu, da bi na taj način ublažio stav prema Srbima, i na taj način sprečio Srbe da prilaze partizanima.
http://www.nspm.rs/crkva-i-politika...6_vH-Vjjqg6MiGpbY31rK29GybT6X214VOYng3Xko6br0
Pavelić mora da Italijanima preda Dalmaciju i ostrva, i doživaljava velike kritike čak i od svojih vernih sladbenika, mada će kapitulacijom Italije da poništi te ugovore.
Dolazi u sukob sa Stepincom, sa Artukovićem, sa verenikom svoje ćerke Moškovim, a na kraju rata i sa Luburićem.
Pogledajte prilog 607407
Pogledajte prilog 607408
Ndh je bila zakrpa na dupet Treceg rajha - Goldstain
Pavelic je radio sve sto su Nemci trazili, slao je svoje vojnike da ginu u Rusiju za Nemacke interese, a za uzvrat je dobio mercedes od Hitlera. Kada Nemcima nije odogovaralo nesto sto on radi, kao masovne likvidacije Srbe, morao je da ih slusa cak da ''hapsi'' Luburica i da ga sklanja iz Jasenovca. Pavelic nije imao podrsku hrvatskog Naroda, ukinuo je sabor, nije dozovoljavao postojanje drugih politickih partija, nije dozovolajvao nikakvu kritiku svog rezima. Za vreme Ndh inflacija je bila jako velika, snabdevanje stanovnistava hranom je bilo reducirano. Takom celog rata vise od polovine Ndh je bila pod kontrolom parizana. Sa cetnicima je uspeo da ostvari neku saradnju , ali su mu partizani i komunisti bili glavni neprijatelji, sto se vidi da su komunisti pucali na ustase i Nemce tokom celog rata i u Zagrebu. Posto je vrh Ndh video da ce saveznici pobedi, hteli su da izvrse puc i da smene Pavelica , ali puc nije uspeo. Pavelic prvo porucuje da ce Zagreb da se brani, medjuti prvi bezi i ostavlja svoju vojsku i bezi u emigraciju. U emigraciji nece vise niko ni da cuje za njega, a da bi bio ponovo politicki aktivan saradjuje sa Milanom Stojadinovicem gde planiraju kako da podele Jugoslaviju.Ivrsen je atentan za njega i od posledica antentata umire u Madridu. Spanija.
Pavelic nakazna kopija Hitlera !
Zašto nikad nismo sudili Paveliću?
https://www.telegram.hr/politika-kr...a8JDA_AsGHYZwB7-gSWganJsoYWsGcqKybnx9vlHGUuMM
Broz je bio antidemokrata. Pavelić je bio antidemokrata.

Anti Pavelicu su glavni problem bili partizani i komunisti.
Dok za Antu Pavelica cetnici nisu bili problem, bas obratno.
Kako je general Dragoljub Draža Mihailović aprila 1945. godine uspostavio kontakt sa čelnicima NDH
Četnička misija u tri navrata razgovarala sa Pavelićem
jeste i tako je draza u dogovoru sa pavelicem prosao kroz ndh i produzio do italije i dalje na zapad :cepanje:
ovako to izgleda kad ustaskokomunisticki falsfifikatori probaju da odrade posao...

PORUKE DRAŽE MIHAILOVIĆA ANTI PAVELIĆU
Vrhovna komanda, 15 aprila 1945

Poštovani gospodine B-u, Zahvalan sam Vam za obaveštenja, koja ste mi učinili o rezultatu Vaših razgovora sa Ekselencijom u cilju vođenja jedne zajedničke borbe protivu partizana.
U posebnim aktima, koji su Vam zajedno sa ovim pismom uručeni, sadržane su potrebne odluke u pogledu dovršenja ovih razgovora i zaključenje jednog željenog aranžmana.
Meni je, međutim, želja da se ovim pismom pozabavim isključivo pitanjem učinjenog mi predloga od strane Ekselencije za moju ličnu posetu i direktnog uređenja ovog narodnog posla, te Vas lepo molim, da budete ljubazni i da Ekselenciju upoznate sa sadržinom njegovom.

1. - U prvom redu Vas molim, da u moje ime zahvalite Ekselenciji na ljubaznosti i pozivu, koji mi je preko Vas uputio. Cisto principijelni razlozi, izgrađeni tokom ove četiri godine, ne dopuštaju mi, nažalost, da se ovom ljubaznom pozivu odazovem.
2. - Svakako mi je stalo, da Ekselenciju ubedite, da u konkretnom slučaju moja lična bezbednost ne dolazi pod pitanje. Jer, ja sam apsolutno uveren, da bi mi Ekselencija, na svom području, pružio bezuslovnu sigurnost i obezbeđenje.
3. - Tokom ove četiri godine, ja se nijednom prilikom nisam odvajao od svojih trupa. Tu okolnost su moji komandanti, koje sam odmah upoznao sa sadržinom predloga Ekselencije, istakli i izričito me molili da ne otstupam od ustaljene tradicije trupa i da izbegnem svako unošenje nemira u njihove redove. Moleći Vas da budete veran tumač ovih razloga pred Ekselencijom, ja koristim ovu priliku, da preko Vas Ekselenciju umolim, da gospodi oficirima, kojima sam vođenje pregovora poverio, pokloni puno poverenje i da na taj način omogući uspešno završenje ovoga posla na korist oba naroda.
Molim Vas isto tako, da podvučete moju rešenost da se u provođenju projektovanog sporazuma, zajedno sa svojim potčinjenim komandantima i trupama, striktno pridržava svih utanačenja, koja gospoda delegati u ime Vrhovne komande budu prihvatili.
Sa svoje strane ja izražavam svoju nadu i duboko uverenje, da će tim istim duhom držanja vojničke časne reči biti prožeti Ekselencija, Njegovi komandanti i trupe.
Saopštavajući sadržinu ovoga pisma Ekselenciji, molim Vas da Mu izvolite izraziti moje poštovanje.
Vama zahvaljujem na požrtvovanju i naporima, što ih unosite u ostvarenje ovoga po narod korisnog posla i verujem da ćete i u buduće u svakoj prilici i na svakom mestu umeti da poslužite interesima naše otadžbine, čije Vam priznanje, nadam se, ne će izostati.
Srdačno Vas pozdravlja Vaš, Đeneral Drag. M. Mihailović

Zbornik XIV, 4, str. 934-935 1 Ranko Brašić. 2 Ante Pavelić. Mihailovićevu misiju za pregovore sa Antom Pavelićem, pored dr Ranka Brašića, sačinjavali su Svetomir Đukić, general, i inž. Vladimir Predavec, član CNK. 189 Fotokopija dokumenta br. 98

a evo i jos jedan "dokument" koji je na osnovu gomile ustaskih izraza koje je nevodno napisao cetnicki komandant najverovatnije nastao na istom mestu gde i predhodni :hahaha:

PISMO DRAŽE MIHAILOVIĆA ALOJZIJU STEPINCU
Vrhovna Komanda, 15 aprila 1945.

Preuzvišenosti,
Preplavivši Srbiju i druge srpske pokrajine, komunistički val od nekoga vremena zapljuskuje i one pokrajine, koje nastanjuje hrvatski narod.
On se sve više širi i, naročito poslednjih dana, preti da preplavi i te krajeve onako isto kako je to bio slučaj u minuloj godini sa srpskim krajevima. Prilikom prve audijencije, kojom ste donosiocu ovoga pisma učinili čast, imao je on prilike da obavesti Vašu Preuzvišenost o svima nevoljama i patnjama, što ih je komunizam prouzrokovao srpskome narodu u toku nekoliko minulih meseci. Osećajući u ovim časovima potrebu da, pored ostalih, i Vašoj Preuzvišenosti, kao duhovnome vodi hrvatskoga naroda skrenem pažnju na sve strahote eventualnog komunističkog osvajanja hrvatskog prostora, meni je čast da u prilogu dostavim Vašoj Preuzvišenosti jedan memoar u kome su izložena moja gledišta na sadašnji vojni i politički položaj. Donosilac ovoga pisma biće Vašoj Ekselenciji na raspoloženju za eventaulna dalja obaveštenja. Bez obzira na sve one momente i okolnosti, koji su nas ili koji bi nas mogli deliti, ja smatram za svoju dužnost, da zamolim i Vašu Preuzvišenost, da uloži sav svoj uticaj i sve svoje napore u cilju aktiviranja svih nacionalnih snaga hrvatskoga naroda u borbi protivu boljševizma. Upućujući Vam ovu molbu, ja želim da verujem, da će Vaša Preuzvišenost, idući stopama svojih velikih prethodnika, odgovoriti svim onim istorijskim dužnostima i zadatcima, koji se pred Vašu Preuzvišenost postavljaju u današnjim teškim vremenima. Jer, od pravilnoga shvatanja tih dužnosti i zadataka sa strane Vaše Preuzvišenosti zavisiće i mesto, što će ga istorija hrišćanstva, a napose hivatskoga naroda, Vašoj Preuzvišenosti dodeliti. U tom verovanju i nadi, ja preporučujem Vašoj blagonaklonoj pažnji donosioca ovoga pisma i molim Vašu Preuzvišenost, da i ovom prilikom primi izraze moga osobitoga poštovanja.
Njegovoj Preuzvišenosti d-ru Alojziju S t e p i n c u, nadbiskupu zagrebačkom i mitropoliti hrvatskom Zagreb

armijski general Drag. M. Mihailović
Zbornik XIV, 4, str. 989-990

to je bila tzv partizanska verzija , a sad malo da procitamo kako je to bilo....

Zanimljivo je da je član ekspertske grupe koja je pripremala optužnicu Josip Hočevar na suđenju Draži Mihailoviću upitao
kako se pismo Stepincu našlo u rukama tužioca kada nije pronađeno u Mihailovićevoj zaplenjenoj arhivi ?!

Prema Predavecu,
Tokom aprila 1945. godine u „Zagrebu su uspostavljeni misteriozni kontakti.
Makdauel je pre odlaska rekao da ide za političkog savetnika američke Pete armije u Italiji. Savetovao je Mihailoviću da deo svojih snaga pošalje u Sloveniju i da od svog Centralnog nacionalnog komiteta, rukovodstva HSS-a i Nacionalnog komiteta za Sloveniju osnuje zajedničko telo. To bi kod Pete armije stvorilo dovoljno snažnu predstavu o „drugoj Jugoslaviji“ da podstakne razgovore sa „Titovom Jugoslavijom“ o okončanju građanskog rata.
Predavec je aprila 1945. poslat da upozna Mačeka s „Mekdauelovim planom“.
Po dolasku u Zagreb on i general Đukić koji ga je pratio bili su otkriveni i odvedeni Paveliću. Poglavnik im je rekao da Maček ne uživa ničiju podršku i da je bolje da sporazum postignu s njim“.

Sredinom devedesetih razgovarao sam sa Vladimirom Predavcem u Svajcarskoj, u Arauu gde je živeo, i nakratko smo pomenuli i ovaj događaj.
Rekao mi je tada, da je po zahtevu Mekdaida išao na pregovore sa Slovenskim narodnim odborom i Vladkom Mačekom kako bi se u Sloveniju povukle sve snage i kako bi se organizovao otpor protiv komunista. Sa njim je krenuo i general Đukić. „Dobio sam punomoć“, kaže Predavec, „koju je lično potpisao Draža i na osnovu koga nisam imao pravo da razgovaram sa Nemcima i njihovim saveznicima.
Međutim, bili smo provaljeni. Ustaše Juce Rukavine su nas privele, a potom sprovele Paveliću - koji će posle rata pisati o tom sastanku i reći đa sam se odrekao jugoslavenstva, što nije bilo tačno, jer nije bilo razgovora o tome.

Pavelić me je upitao kuda smo krenuli? Odgovorio sam da idemo Petoj američkoj armiji. Odmah me je prekinuo i rekao: Znam idete Mačeku, ali sa njim nećete moći ništa da se dogovorite.
Pre polaska sa Dražom sam se dogovorio đa ako me ustaše uhvate i ako budem morao da mu se javim da se potpišem kao „Predavec“ a ako bude sve u redu da se potpišem kao „Vlado“.
Kada sam se javio Draži potpisao sam se kao „Predavec“. Odgovora, naravno, nije bilo i Pavelić je shvatio da od svega nema ništa.

Pavelić je potom poslao Moškova da organizuje sastanak sa Mačekom, ali Maček nije hteo da nas primi plašeći se, kako mi je posle rata rekao, da ga Pavelić ne strelja zbog saradnje sa Dražom.
Brašić me je nakon toga prebacio preko granice do američke Pete armije „

Ante Pavelić je 1949. godine u opširnom tekstu dao svoje viđenje o Mihailovićevoj molbi „za slobodan prolaz njegove vojske preko hrvatskoga područja u pravcu prema Slavoniji, odnosno Julijskoj krajini u Italiji“.

Pavelić navodi ....Ja sam pak smatrao, da je naša ljudska dužnost, ili, bolje rečeno, da je potpuno u suglasju s tradicionalnom plemenitošću hrvatskog vojnika, da se pokaže čovjekom i prema neprijatelju (...) i nisam vidio nikakove zapreke tome, da se taj prolaz ne dozvoli, kada je bilo očito, da bi sve to Mihailovićevo ljudstvo došlo inače u boljševičke ruke, i bilo „likvidirano“.

Zajebavaš,milioni pobijenih Srba i Jevreja su bili ubeđeni da su oni bili problem paveliću
milioni srba ali i svih dvadesetak komunista su predstavljali "jednako" ozbiljan problem zlocinackoj ustaskoj ndh.
Nego zašto su ga komunisti zajedno sa vatikanom prebacili na sigurno u Argentinu?
da ga sklone od njegovih "saradnika" cetnika ...ali nisu uspeli dozivotno i da ga sacuvaju od bivsih "saradnika" :super:
Ni kita da li si ti hrvat?
:bljak:

jeste i tako je draza u dogovoru sa pavelicem prosao kroz ndh i produzio do italije i dalje na zapad :cepanje:
ovako to izgleda kad ustaskokomunisticki falsfifikatori probaju da odrade posao...

PORUKE DRAŽE MIHAILOVIĆA ANTI PAVELIĆU
Vrhovna komanda, 15 aprila 1945

Poštovani gospodine B-u, Zahvalan sam Vam za obaveštenja, koja ste mi učinili o rezultatu Vaših razgovora sa Ekselencijom u cilju vođenja jedne zajedničke borbe protivu partizana.
U posebnim aktima, koji su Vam zajedno sa ovim pismom uručeni, sadržane su potrebne odluke u pogledu dovršenja ovih razgovora i zaključenje jednog željenog aranžmana.
Meni je, međutim, želja da se ovim pismom pozabavim isključivo pitanjem učinjenog mi predloga od strane Ekselencije za moju ličnu posetu i direktnog uređenja ovog narodnog posla, te Vas lepo molim, da budete ljubazni i da Ekselenciju upoznate sa sadržinom njegovom.

1. - U prvom redu Vas molim, da u moje ime zahvalite Ekselenciji na ljubaznosti i pozivu, koji mi je preko Vas uputio. Cisto principijelni razlozi, izgrađeni tokom ove četiri godine, ne dopuštaju mi, nažalost, da se ovom ljubaznom pozivu odazovem.
2. - Svakako mi je stalo, da Ekselenciju ubedite, da u konkretnom slučaju moja lična bezbednost ne dolazi pod pitanje. Jer, ja sam apsolutno uveren, da bi mi Ekselencija, na svom području, pružio bezuslovnu sigurnost i obezbeđenje.
3. - Tokom ove četiri godine, ja se nijednom prilikom nisam odvajao od svojih trupa. Tu okolnost su moji komandanti, koje sam odmah upoznao sa sadržinom predloga Ekselencije, istakli i izričito me molili da ne otstupam od ustaljene tradicije trupa i da izbegnem svako unošenje nemira u njihove redove. Moleći Vas da budete veran tumač ovih razloga pred Ekselencijom, ja koristim ovu priliku, da preko Vas Ekselenciju umolim, da gospodi oficirima, kojima sam vođenje pregovora poverio, pokloni puno poverenje i da na taj način omogući uspešno završenje ovoga posla na korist oba naroda.
Molim Vas isto tako, da podvučete moju rešenost da se u provođenju projektovanog sporazuma, zajedno sa svojim potčinjenim komandantima i trupama, striktno pridržava svih utanačenja, koja gospoda delegati u ime Vrhovne komande budu prihvatili.
Sa svoje strane ja izražavam svoju nadu i duboko uverenje, da će tim istim duhom držanja vojničke časne reči biti prožeti Ekselencija, Njegovi komandanti i trupe.
Saopštavajući sadržinu ovoga pisma Ekselenciji, molim Vas da Mu izvolite izraziti moje poštovanje.
Vama zahvaljujem na požrtvovanju i naporima, što ih unosite u ostvarenje ovoga po narod korisnog posla i verujem da ćete i u buduće u svakoj prilici i na svakom mestu umeti da poslužite interesima naše otadžbine, čije Vam priznanje, nadam se, ne će izostati.
Srdačno Vas pozdravlja Vaš, Đeneral Drag. M. Mihailović

Zbornik XIV, 4, str. 934-935 1 Ranko Brašić. 2 Ante Pavelić. Mihailovićevu misiju za pregovore sa Antom Pavelićem, pored dr Ranka Brašića, sačinjavali su Svetomir Đukić, general, i inž. Vladimir Predavec, član CNK. 189 Fotokopija dokumenta br. 98

a evo i jos jedan "dokument" koji je na osnovu gomile ustaskih izraza koje je nevodno napisao cetnicki komandant najverovatnije nastao na istom mestu gde i predhodni :hahaha:

PISMO DRAŽE MIHAILOVIĆA ALOJZIJU STEPINCU
Vrhovna Komanda, 15 aprila 1945.

Preuzvišenosti,
Preplavivši Srbiju i druge srpske pokrajine, komunistički val od nekoga vremena zapljuskuje i one pokrajine, koje nastanjuje hrvatski narod.
On se sve više širi i, naročito poslednjih dana, preti da preplavi i te krajeve onako isto kako je to bio slučaj u minuloj godini sa srpskim krajevima. Prilikom prve audijencije, kojom ste donosiocu ovoga pisma učinili čast, imao je on prilike da obavesti Vašu Preuzvišenost o svima nevoljama i patnjama, što ih je komunizam prouzrokovao srpskome narodu u toku nekoliko minulih meseci. Osećajući u ovim časovima potrebu da, pored ostalih, i Vašoj Preuzvišenosti, kao duhovnome vodi hrvatskoga naroda skrenem pažnju na sve strahote eventualnog komunističkog osvajanja hrvatskog prostora, meni je čast da u prilogu dostavim Vašoj Preuzvišenosti jedan memoar u kome su izložena moja gledišta na sadašnji vojni i politički položaj. Donosilac ovoga pisma biće Vašoj Ekselenciji na raspoloženju za eventaulna dalja obaveštenja. Bez obzira na sve one momente i okolnosti, koji su nas ili koji bi nas mogli deliti, ja smatram za svoju dužnost, da zamolim i Vašu Preuzvišenost, da uloži sav svoj uticaj i sve svoje napore u cilju aktiviranja svih nacionalnih snaga hrvatskoga naroda u borbi protivu boljševizma. Upućujući Vam ovu molbu, ja želim da verujem, da će Vaša Preuzvišenost, idući stopama svojih velikih prethodnika, odgovoriti svim onim istorijskim dužnostima i zadatcima, koji se pred Vašu Preuzvišenost postavljaju u današnjim teškim vremenima. Jer, od pravilnoga shvatanja tih dužnosti i zadataka sa strane Vaše Preuzvišenosti zavisiće i mesto, što će ga istorija hrišćanstva, a napose hivatskoga naroda, Vašoj Preuzvišenosti dodeliti. U tom verovanju i nadi, ja preporučujem Vašoj blagonaklonoj pažnji donosioca ovoga pisma i molim Vašu Preuzvišenost, da i ovom prilikom primi izraze moga osobitoga poštovanja.
Njegovoj Preuzvišenosti d-ru Alojziju S t e p i n c u, nadbiskupu zagrebačkom i mitropoliti hrvatskom Zagreb

armijski general Drag. M. Mihailović
Zbornik XIV, 4, str. 989-990
Pavelic i Djukic obojica pisu u svojim memoarima o tom sastanku !

Anti Pavelicu su glavni problem bili partizani i komunisti.

Dok za Antu Pavelica cetnici nisu bili problem, bas obratno.
Kako je general Dragoljub Draža Mihailović aprila 1945. godine uspostavio kontakt sa čelnicima NDH
Četnička misija u tri navrata razgovarala sa Pavelićem
https://www.danas.rs/drustvo/cetnicka-misija-u-tri-navrata-razgovarala-sa-pavelicem/
Какве су ово глупости, ти као да ништа у животу прочитао ниси.

На ове комунистичке фалсификате је већ одговорено много пута не разумем што их понављаш поново.
Четници, читај Срби, индоктринисани неком великосрпском идеологијом, и то и према усташама и према комунистима, нису били Павелићев главни проблем него баш комунисти, па је направио оне силне логоре смрти и јаме баш због комуниста!!!Има ли пилота у авиону.

Какве су ово глупости, ти као да ништа у животу прочитао ниси.

На ове комунистичке фалсификате је већ одговорено много пута не разумем што их понављаш поново.
Четници, читај Срби, индоктринисани неком великосрпском идеологијом, и то и према усташама и према комунистима, нису били Павелићев главни проблем него баш комунисти, па је направио оне силне логоре смрти и јаме баш због комуниста!!!Има ли пилота у авиону.
Sve je glupost sto tebi ne odogovra.

Sama cerka Pavelica je potvrdila da se njen otac sastao sa Djukic, postoje i memoari i od Djukica i Pavelica, i ja ''dezavuisem forum''....
Четници, читај Срби, индоктринисани неком великосрпском идеологијом, и то и према усташама и према комунистима, нису били Павелићев главни проблем него баш комунисти, па је направио оне силне логоре смрти и јаме баш због комуниста!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back