Anksioznost, paranoja?

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Verovatno previse slusam price tipa kome su sinoc razbili glavu u parku, klubu na ulici (nazalost, to je cesta tema ljudi u ranim 20-ima), tako da mislim da postajem anksiozan ako ne i paranoican.
Nije da nesto volim da izlazim i da se druzim, ali kada se nadjem u situaciji da moram da izadjem medj' ljude (a u to se trudim da maksimalno izbegnem i odlozim), onda se desava katastrofa i proradi anksioznost.
Ima tu i malo socijalne anksioznosti, mada jaka mustra da li ce mi se neko nasmejati ili me pogledati cudno ako tu osobu samo jednom videti na ulici ili ovako, ne obracaju toliko ljudi paznju na mene, ali socijalna tu i tamo radi.
Medjutim, verovatno zbog silnih prica o cepanju glava, vadjenju nozeva, igla po parkovima i sl. pomisao da se nadjem na takvom mestu gde se to moze dogoditi me uzasava, a obicno taj strah proradi na nekom relativno nepoznatom mestu gde nemam "potpunu kontrolu" i gde se ne osecam sigurno.
Sama pomisao da se moze nesto lose desiti me uzasava, zato sto smatram da sam nesposoban da se odbranim i zastitim sebe u slucaju da se takva situacija dogodi, iako je realna sansa da se dogodi nesto lose jako mala, oko 3%.

Mada moja paranoja mi govori, da je i na Beer Festu bila mala sansa da se dogodi nesto lose, pa se dogodilo, i umesto da se vodim onim cuvenim "ma gde ce bre bas mene", meni je u glavi "sigurno ce mene, ja sam baksuz, slabic, najslabija karika".
I ne, ne mislim da me bilo ko prati, uhodi, niko nema plan da mi se sveti, da me progoni, ali taj strah da ce se dogoditi nesto lose, i da nemam potpunu kontrolu nad situacijom me plasi, je cesto tu, pogotovo sto se tice novih i nepoznatih mesta, mada i sa nekim lokacijama koje imaju los istorijat taj strah postoji.

Mozda je mom strahu i uzrok sto sam rastao previse zasticen od strane mojih roditelja gde su se stalno vrtele price "nemoj da ides tu i tu, jesi cuo sta se desilo Miki, Peri, Ziki, znam ja sta se desava na takvim mestima".

Kazes da se cesto osjecas kao najslabija karika u nekom drustvu .Probaj da pocnes trenirati neki od borilackih
sportova , pa ces dobiti na samopouzdanju , a objektivno neces vise ni biti najslabija karika .
Od kukanja nema koristi , a oznojiti se je i korisno za zdravlje .
Sve je u sustini jednostavno , samo treba malo izvuci goozicu iz kuce .

Dragi Lollol,,,na pitanje koje si postavio verovatno bi najbolji odgovor dobio od nekog strucnog lica...Ja znam svoju dijagnozu ,,ali zna se ko to utvrdjje..Govoris o Paranoji tako naivno ,,a to nije nimalonaivna bolest,,spada u tip psihotichih poremecaja koji su znatno tezi od neuroza,Aksioznost je veoma cesta pojava, bolest,,pogotovu intezivno medju mladjom generacijom...Ja imam jos ozbiljnije strahove od tebe,,ali se lecim psihoterapijom,razgovorom,,cak i velikom farmakoterapijom,,priznajem mnogo puta nema efekta ali se valja boriti!!!!!
Opet ti predlazem ,,obrati se nekom strucnom licu ,ispricaj do detalja svoje simtome kako bi bila dijagnostifikovana tvoja bolest,,ato ne znaci da je inista ozbiljno,,mozda su upitanju samo realni strahovi ,,koje svako od nas ima,,,dakle ,,nije nista stramno samoda jednom konacno razcistis sam sa sobomijos jedan savet ,>>,prihvati sve sve sugestije i savete psihijatra ,ne odupiri se ,jer ko zna gde bi ja bila da se nisam krenula na terapije
pozz i srecno,,drzi se

Jao ćero molim te ne igraj se čika doktora.

Verovatno previse slusam price tipa kome su sinoc razbili glavu u parku, klubu na ulici (nazalost, to je cesta tema ljudi u ranim 20-ima), tako da mislim da postajem anksiozan ako ne i paranoican.
Nije da nesto volim da izlazim i da se druzim, ali kada se nadjem u situaciji da moram da izadjem medj' ljude (a u to se trudim da maksimalno izbegnem i odlozim), onda se desava katastrofa i proradi anksioznost.
Ima tu i malo socijalne anksioznosti, mada jaka mustra da li ce mi se neko nasmejati ili me pogledati cudno ako tu osobu samo jednom videti na ulici ili ovako, ne obracaju toliko ljudi paznju na mene, ali socijalna tu i tamo radi.
Medjutim, verovatno zbog silnih prica o cepanju glava, vadjenju nozeva, igla po parkovima i sl. pomisao da se nadjem na takvom mestu gde se to moze dogoditi me uzasava, a obicno taj strah proradi na nekom relativno nepoznatom mestu gde nemam "potpunu kontrolu" i gde se ne osecam sigurno.
Sama pomisao da se moze nesto lose desiti me uzasava, zato sto smatram da sam nesposoban da se odbranim i zastitim sebe u slucaju da se takva situacija dogodi, iako je realna sansa da se dogodi nesto lose jako mala, oko 3%.

Mada moja paranoja mi govori, da je i na Beer Festu bila mala sansa da se dogodi nesto lose, pa se dogodilo, i umesto da se vodim onim cuvenim "ma gde ce bre bas mene", meni je u glavi "sigurno ce mene, ja sam baksuz, slabic, najslabija karika".
I ne, ne mislim da me bilo ko prati, uhodi, niko nema plan da mi se sveti, da me progoni, ali taj strah da ce se dogoditi nesto lose, i da nemam potpunu kontrolu nad situacijom me plasi, je cesto tu, pogotovo sto se tice novih i nepoznatih mesta, mada i sa nekim lokacijama koje imaju los istorijat taj strah postoji.

Mozda je mom strahu i uzrok sto sam rastao previse zasticen od strane mojih roditelja gde su se stalno vrtele price "nemoj da ides tu i tu, jesi cuo sta se desilo Miki, Peri, Ziki, znam ja sta se desava na takvim mestima".

Pravo da ti kažemi ja sam. Pitanje je samo koliko te to opterećuje. Moja homofobičnost je rezultat uslovljavanja određene vrste iz perioda adolescencije, možda mi je lakše s tim da se nosim jer znam odakle potiče ali ono što je izvesno to je da izvesna doza (umerena) paranoje može da prija i da služi kao preventiva (par puta sam "spasio" čak i neke ljude vrlo ružnih situacija). Tako da se ne treba olako ni odbacivati vrednost koju paranoja mož da ima :lol: što se tiče anksioznosti ona može biti posledica paranoje ali i ne mora. Osvešćivanje trenutka u kome se nalaziš može ti pomoći (na kratke staze ti je super najprostije duboko disanje i staloživanje) jer ona sama po sebi nema realan izvor. Ali, kad je čovek siguran 100%. Poenta je da ne razmišljaš odmah o tome kako si poremećen ili tako nešto. Te stvari koje opisuješ i taj osećaj nesigurnosti se dešavaju i obično su posledica dubljih konflikata, možda sa članovima porodice ili bliskim ljudima, možda sa samim sobom. Najtoplija preporuka je da odeš na razgovor sa stručnjakom ali da izbegavaš tablete po svaku cenu.

Da li ste se obratili nekom strucnom licu za pomoc? Pratio sam nekoliko tema koje ste postavljali i vase komentare i moj savet bi vam bio da potrazite pomoc.

Ne treba ti nikom da se obraćaš-možeš doduše nekom psihoanalitičaru-čisto da ti "produva dizne"...:hahaha:
Ovde ko da jedva četkaju da nekog proglase opičenim i pošalju neuropsihiću...
A nije u pitanju paranoja,već paranoična opreznost koja je više u vezi s inteligencijom koja svašta sa svačim proba dovesti u kauzalnu vezu...:mrgreen:
Čak bih rekao da nas malkice i farbaš...:mrgreen: Naravno znajući i ti ovo šta pišem...
Ali nije loša tema jer treba razlikovati OPRAVDANI egzistencijalni strah od aniksioznosti u kojoj se dešavaju i halucinacije kao odbrambeni mehanizmi,histerično ponašanje i još
neki fiziološki simptomi...
Ne bi bilo normalno da ne osećaš taj strah koji čuva tvoju egistenciju...:D
Ukoliko taj strah izaziva i pojačano znojenje,paniku,nekontrolisane reakcije,tada tu ima elemenata prisilne neuroze i tad tek postupaš kako je rečeno...:bye:

opisi mi citavu simptomatologiju do najsitnijih detanja.

I ako se vec desio panicni napad, opisi kako sta gde i obavezno simptome sve, kao i to da lis i mogao neke da kontrolises ili ne, u kolikoj meri i sl....

Tek posle toga se mzoe o necemu pricati a ne svi ovako da izigravaju pshologa.

Nikako ne idi kod psihijatra nego kod psihologa ili terapeuta.Nikako anksiolitike da uzimas, to nista ne resava. Trebas srediti misljenje koje je povezano sa emocijama a nikako da se klukas nekim supstancama, nisi resio problem...

NAziv teme bi trebalo preimenovati, Anksioznost, napadi panike, ili jednostavno, Anskioznot, Panika.

Paranoja nema toliko veze sa anksioznoscu koliko panika ima. Paranoja je isuvise teska rec za iskaz u uvodnom postu. Garantujem 100% da se ne radi o paranoji vec o panicnom napadu, ako se ikada i desio, ili je samo otvarac teme malo dublje razmisljao o ovim stvarima, ali nista da se moze okarakterisati kao veoma tesko stanje...

U danasnje vreme ljudi imaju obicaj da se igraju sa psiholoskim terminima - Ako nisu raspolozeni da to izgleda kao da imaju manicnu fazu, odmah su "depresivni" , u "depri" su i sl. Ako su malo vise obazriviji i ne srljaju u zasigurnu smrt, odmah imaju "paranoju" i sl. Ako vide coveka na ulici da ima tikove, odmah omisle, jao vidi ovaj ima sizofreniju.

To bi isto bilo kao kada bi covek koji stuca rekao - jao imam hronicni gastritis, ili kada bi neko ko se napio i povracao jer popio 10 l piva rekao - jao imam cirozu jetre.

Ljudi polako sa dijagnostikovanjem svojih "bolesti". Ne budite pekmez! Ne znate kako je stvarno tim ljudima koji imaju poremecaje i bolesti koje vi olako pripisujete sami sebi.

Slažem se skroz.
Ali nisu svi psiholozi da to znaju, uostalom, treba prodavati persenčiće, krsmenčiće, sisoktile i ostale "lekove za dušu" koje propagiraju farmaceutske industrije.
I samo da potsetim, posle vojne farmaceutska industrija najviše profitira na kugli zemaljskoj.

...pa opreznost je majka mudrosti..ne kaže li se ono ..
.ima elemenata socijalne fobije, agorafobije i ponavljanih paničnih napada..ali anksiozni komorbiditeti su više pravilo nego izuzetak ... pravilna farmakoterapija može itekako da popravi stanje u kombinaciji sa psihoterapijom ... neurotransmiterski disbalans svakako postoji ...
.. svako od nas bira i odlazi na mjesta koja mu više odgovaraju i koja više voli kao što je i poznato da postoje mjesta sa većom incidencom nasilnog ponašanja.. izbjegavanje takvih mjesta je i realna opravdana odluka ...

...pa opreznost je majka mudrosti..ne kaže li se ono ..
.ima elemenata socijalne fobije, agorafobije i ponavljanih paničnih napada..ali anksiozni komorbiditeti su više pravilo nego izuzetak ... pravilna farmakoterapija može itekako da popravi stanje u kombinaciji sa psihoterapijom ... neurotransmiterski disbalans svakako postoji ...
.. svako od nas bira i odlazi na mjesta koja mu više odgovaraju i koja više voli kao što je i poznato da postoje mjesta sa većom incidencom nasilnog ponašanja.. izbjegavanje takvih mjesta je i realna opravdana odluka ...

Hvala za analizu, mada jedno je izbegavanje opasnih mesta sa visokom stopom incidenata, a drugo je izbegavanja mesta zbog jednog moguceg incidenta.

NAziv teme bi trebalo preimenovati, Anksioznost, napadi panike, ili jednostavno, Anskioznot, Panika.

Paranoja nema toliko veze sa anksioznoscu koliko panika ima. Paranoja je isuvise teska rec za iskaz u uvodnom postu. Garantujem 100% da se ne radi o paranoji vec o panicnom napadu, ako se ikada i desio, ili je samo otvarac teme malo dublje razmisljao o ovim stvarima, ali nista da se moze okarakterisati kao veoma tesko stanje...

U danasnje vreme ljudi imaju obicaj da se igraju sa psiholoskim terminima - Ako nisu raspolozeni da to izgleda kao da imaju manicnu fazu, odmah su "depresivni" , u "depri" su i sl. Ako su malo vise obazriviji i ne srljaju u zasigurnu smrt, odmah imaju "paranoju" i sl. Ako vide coveka na ulici da ima tikove, odmah omisle, jao vidi ovaj ima sizofreniju.

To bi isto bilo kao kada bi covek koji stuca rekao - jao imam hronicni gastritis, ili kada bi neko ko se napio i povracao jer popio 10 l piva rekao - jao imam cirozu jetre.

Ljudi polako sa dijagnostikovanjem svojih "bolesti". Ne budite pekmez! Ne znate kako je stvarno tim ljudima koji imaju poremecaje i bolesti koje vi olako pripisujete sami sebi.

Slazem se sa tobom da moja autodijagnoza nije tacna. Rec paranoja sam jedino upotrebio zato su me takvog ljudi (koji znaju o psihologiji manje od mene) okarakterisali.
Simptomi su znojenje ruku, neugodnost, napetost, iscekivanje kad ce se to "nesto lose" dogoditi, i sta raditi u takvoj situaciji.

Da li imas neke prisilne misli da ce nekonamerno tebe dovesti u takvu situaciju ili da te prati, iam nesto protiv tebe, da li mislis da si maler, da ces se zadesiti bas ti na rizicnom mestu a ne neko drugi (tj da su sanse mnogo vece tebi nego nekom drugom) ?

Da li imas jako lupanje srca? Da li ti se suzava vidno polje? Da li imas osecaj da ces se svakog trenutka onesvestiti? Da li imas osecaj kao da si izvan svog tela i sve to posmatras nejasno? Da li u tim trenucima moze snormalno da razmisljas, ili ti je sve nekakko usporeno i otezano? Ili ti se ideje slivaju jedna za drugom u sekundi sta bi sve moglo da bude i sl....

Da li si odsluzio vojsku? Da li je tamo sve bilo ok?

Jedino sam mislio da ce me bivsa devojka dovesti u takvu "neprijatnu" situaciju u kojoj nemam kontrolu, da bi me povredila ili nesto, ne mislim na fizicko nasilje ovde.
Siguran sam da me niko ne prati, koliko znam nema niko nista protiv mene, niko ne zeli da mi namerno naudi.
Da, mislim da sam maler, i da ce bas mene udariti auto, napasti neko jer su nekog napali na istom tom mestu, ali svestan sam da je sansa za to jako, jako mala, ali u glavi postoji negde doza straha.

Napetost u grudima da, vidno polje je ok, svest takodje, ne izlazim iz svog tela i jasno vidim stvari oko sebe. Normalno razmisljam, ali tu je pritisak u grudima i blagi osecaj mucnine, a cesto pre suocavanja sa nekom velikom i nepoznatom situacijom prorade i creva i besika.
Ideje se ne slivaju jedna za drugom, ali stoji mi u glavi, sad da se moze desiti nesto svakog trenutka, i ne prija mi da se nalazim na takvom mestu tako da cekam prvu priliku da odem.
To i popusti kada se nadjem u takvoj situaciji pa vidim da je sve ok, mada ipak zelim da odem odatle, ali pre suocavanja sa situacijom u glavi je, "ma sigurno ce se nesto lose desiti".

Vojska ne, i uzasavao sam se pomena vojske bas zato sto mislim da necu moci da se uklopim i izdrzim psihicki test. Ne mislim na disciplinu i to, nemam problem sa time, povinujem se autoritetima, iako se relativno bojim njih, ali veci bi mi problem bio odnos sa kolektivom tamo i uklapanje u isti, kao i izbegavanje sukoba.

Mislim da ti je definitivno takav osecaj zbog vaspitanja iz kuce.

Nastojacu da svoje dete maximalno zastitim od takvih komentara...a znam ko bi ih mogao davati.

Ja sam odrasla prilicno da kazem nezasticeno. I cesto sam na neki nacin patila zbog toga sto su druga deca rasla ususkanije. Medjutim, vremenom, i iskustvima koje sam stekla, sad vec pricam u dalekom pefektu, ne bih se menjala sa drugima ni po cenu zivota.

Ah sto volim sebe i svoj zivot :)))))

I taj osecaj hrabrosti, jake volje, upornosti, osecaja da mogu dosta toga, to nema cenu. To gori duboko u mom bicu i to mi nijedna zivotna kukavica ne moze uzeti, jer to je samo mojeeeeeeeeeeeeeeee. *** sve ima svoju cenu!

Poslednja izmena:
Meni je dijagnostikovana anksioznost i napad panike kao posledica dugotrajne potisnute depresije i stresova. Izbegavam lekove, pijem samo one na biljnoj bazi, imam lupanje srca, ne svakodnevno, par dana mi bude ok, ukočenost mišića , vrtoglavicu, strah ničim izazvan...Jutros sam se probudila sa lupanjem srca, hladnoćom, nisam mogla da se smirim, ugrejem, i sad sam po malo uzmemirena. Počela sam da vežbam vežbe disanja, i autosugestivno da delujem na sebe.
Moguće je da je sve posledica i promene vremena, jer nisam jedina koja se žali na lupanje srca i toplo hladno. Interesuje me gde mogu da nađem još neku vežbu osim za disanje, ili pak savet od nekog ko se izlečio kako da se izborim sa ovim.

Meni je dijagnostikovana anksioznost i napad panike kao posledica dugotrajne potisnute depresije i stresova. Izbegavam lekove, pijem samo one na biljnoj bazi, imam lupanje srca, ne svakodnevno, par dana mi bude ok, ukočenost mišića , vrtoglavicu, strah ničim izazvan...Jutros sam se probudila sa lupanjem srca, hladnoćom, nisam mogla da se smirim, ugrejem, i sad sam po malo uzmemirena. Počela sam da vežbam vežbe disanja, i autosugestivno da delujem na sebe.
Moguće je da je sve posledica i promene vremena, jer nisam jedina koja se žali na lupanje srca i toplo hladno. Interesuje me gde mogu da nađem još neku vežbu osim za disanje, ili pak savet od nekog ko se izlečio kako da se izborim sa ovim.

sounds perfectly normal to me....

smanji nes kafu pa neces imati te simptome... i naravno sto vise seksa....

Back