Anketa

P4 2.4c koji moj decko drzi na 3.8 sa slk500 hladjenjem na takodje IC7 u loadu(prime+mark01) ide do jako visokih 74C mereno sondom dok ploca pokazuje 61 stepen!

Ne znam puno o intel platformi ali koliko sam videla kod decka setovanja za ram su 4:3 (GeiL G.D. pc3700)
Ti znaci drzis memoriju sinhrono, zasto usporavas masinu kada intell sa asinhronim radom memorije daje dosta bolje skorove.
u tvom slucaju 1:1 250MHz ili 4:3 333MHz, HyperX bi trebao da moze da izdrzi to bez problema sa voltazom od 3.0v

glupo je sto na forumu ne moze da se uplinkuje slika pa da kacimo neke rezultate iz nekih bench testova....

Inkognito daj urgiraj medju administratorima da se pazari nova verzija phpBB-a i da uzivamo ko ljudi.
ova je matora,puna bug-ova i rupa...

+sto moram da se logujem svaki put kada se konektujem bez obzira sto sam stiklirala da se logujem automatski po pristupu sajtu.

by the way "gost" koji je postovao iznad mene sam ja, da se ne zbunite :wink:

Hmmmm... ono sto ploca pokazuje je zapravo translantovani podatak iz samog jezgra procesora gde je ugradjena sonda. Dakle sam taj podatak nije vezan za cipove na ploci, i uvek bi trebao isto da se prikaze. Sonda moze prikazati vecu temperaturu na gornjim obodima hladnjaka jer je hladjenje usresredjeno na centar, dok se periferija ne hladi toliko... Zadatak ventilatora je da ohladi deo hladnjaka koji direktno preuzima toplotu sa procesora, a ne sam hladnjak...

Sto se asihronog rada tice, nije problem magistrala, ali ili sam ja izvukao los primerak HyperX-a ili je do necega drugog, tek, cim podignem voltazu preko 2.9V memorija pocne da brljavi. A ako je teram na 333Mhz, 2.8V (gde radi skroz odlicno i stabilno), pa cak ni 2.9V (zadnja voltaza pri kojoj memorija ne brljavi uopste) nije dovoljno. Tako da sam nasao kompromis... Uostalom, meni i ne treba OC, obzirom da i u regularnom, ne-overklokovanom modu sve radi savrseno i sasvim zadovoljava moje potrebe... OC-ujem ga samo kad mi treba nesto sto zahteva sto vise procesorske snage - recimo renderovanje ili kompajliranje velikih programa (recimo X-a)...

Sad, ja mogu da nabacim vodeno hladjenje, i da pri 1:1 teram magistralu na 300MHz, pri vCore-u 1.65V i memoriji na 2.9V... A sa ovim vazdusnim hladjenjem, sa ovim stavkama temperatura procesora je 62°C u normalnom radu (ploca na 45°C i naponska jedinica procesora na 50°C), sto bas i nije pogodna stvar tako da nisam ni pokusavao pri ovim setovanjima da ga maksimalno opteretim...

Uostalom, meni zaista to ne treba... Mogu sasvim komotno da priustim sebi brzu masinu kad mi zatreba, tako da je meni OC vise zabava nego li 'usteda'...

Sto se phpBB-a tice, namerno je osakacen kako bi prosecnom coveku bilo lako snalazenje u istom, tako da ne mislim da moje urgiranje moze ista promeniti ;)

Poz.

slayer:
nema potrebe da budu toliko brze, pa i bilo koja masina sa cpu-om od preko 2.5GHz-a i 2 giga rama je mogla da zavri posao, a takvih si mogao pazariti 5 za kolicinu kesa koju si dao za 1. IBM-ov server.
Potpuno se slažem, jer i ja sam gazdama upravo to rekao. Međutim IBM serveri su politika firme, oni daju pare, pa zašto bih se ja bunio...
slayer:
3.6ghz je solidan skor, nego koja volataze su u pitanju, koja magistrala?
Koliko se sećam, kad sam probao bilo je nešto oko 1.62V na 240 FSB. Sada radi na 210 i default voltaži.
slayer:
sta 50 stepeni? izmeri temperaturu procesora sondom pa nastavi da sanjaris da temperatura u load-u ne prelazi 50 stepeni!
U običnom radu ne prelazi 50 stepeni, nisam ni probao burn in pri ovoj brzini jer ne verujem da ima potrebe. Nemam sondu za tačnije merenje, mada sam primetio da prikazuje nešto nižu temp. posle Bios updatea, izgleda da je bio neki bag koji je ispravljen u vezi sa termalnim senzorom.
slayer:
Ima mnogo boljih(tisih) i lepsih solucija od Aq3,Corsair-ovo vodeno hladjenje,Swiftech mcx462+ Peltier kuler i najlepsi i ubedljivo najbolji Vapochill.
I tata bi sine... nije loš Vapochill ali geek faktor još uvek nije toliki da bih želeo da dam takve pare. Što se tiče Corsairovog HydroCoola, meni on nije lepši od AQ III, mada je o ukusima suvišno raspravljati. Uostalom, odlučite sami:

hydrocoolex_unit.gif
ili
Thermaltake_AquIII_working.jpg

@inkognito
koja je sonda ugradjena u cpu :?:
pogledaj u soketu na ploci imas integrisanu sondu koja nije bas najmerodavnija.
ili mozda P4 ima neku vrstu monitoringa temperature, ne znam, raspitacu se...

ako je tvoj hyperX pc4000, na def. voltazi bi trebao da mozes da teras do 301MHz za bus pri setu 4:3, to je 400MHz asinhrono.
e a secam se da je i moj decko imao problem sa hyperX-om, doduse sa pc3500, isto je bila cudljiva na promenu voltaze pa ju je zamenio za Geil pc3700.

glupo je sto nista ne mozes da uradis po pitanju phpBB-a, bilo bi gotivno da mozemo da kacimo skorove, mozda bi se organizovalo neko takmcenje...

@sizif
lepsi Corsair, mada najisplativije resenje je Swiftech mcx462+t, hladi bolje od bilo kog hladjenja vodom a ostala vazdusna resenja da ne spominjem. kosta samo 75$

slayer:
@inkognito
koja je sonda ugradjena u cpu :?:
pogledaj u soketu na ploci imas integrisanu sondu koja nije bas najmerodavnija.
ili mozda P4 ima neku vrstu monitoringa temperature, ne znam, raspitacu se...

ako je tvoj hyperX pc4000, na def. voltazi bi trebao da mozes da teras do 301MHz za bus pri setu 4:3, to je 400MHz asinhrono.
e a secam se da je i moj decko imao problem sa hyperX-om, doduse sa pc3500, isto je bila cudljiva na promenu voltaze pa ju je zamenio za Geil pc3700.

glupo je sto nista ne mozes da uradis po pitanju phpBB-a, bilo bi gotivno da mozemo da kacimo skorove, mozda bi se organizovalo neko takmcenje...

PIV ima sopstvenu sondu, tacnije 2 sonde, ugradjenu u sebi (mislim da i poslednji AMD-ovi imaju to). Jedna je napravljena za merenje temperature u samom jezgru (PROCHOT#), a druga je napravljena da spreci da procesor izgori pri visokim temperaturama (ne moze se ocitati temperatura sa nje). Nezavisno od podesavanja, cim ta druga sonda registruje 90°C ona obori takt i ucinak procesora, a ako i to ne obori temperaturu, pri temperaturi od 110°C se sam ugasi. Ako se ne ugasi, na 130°C postaje neupotrebljiv (po Intel-ovim specifikacijama).

Naravno, ova prva sonda je nama mnogo vaznija, jer se sa nje cita visoko precizna temperatura (16-bit). Posto je PROCHOT# dostupan hardverski, hardware monitor ga cita i prikazuje direktno kao CPU temp. Ukoliko postoji PROCHOT# (samo kod PIVc generacije), hardware monitor iskljucuje temperaturnu sondu ispod procesora na ploci, i koristi podatak koji sam procesor salje. Takodje, vec danas ima dosta cooler-a koji citaju PROCHOT# i menjaju svoju brzinu u odnosu na to, umesto na uobicajenu (nepreciznu) sondu na samom hladnjaku.

Sto se mog HyperX-a tice, na default voltazi ide do 300 MHz (mada tu vec brljavi, pa moram da je teram na 2.7V)... Ako upotrebim 5:4 rezim, magistralu mogu da teram samo do 239MHz... Preko toga moram da dodajem napon... A izgleda da ova memorija ne voli mnogo povecanje napona, tako da ako idem preko 300MHz literalno logaritamski moram da povecavam napon. A cim premasim 2.9V postane jako nestabilno (a usput se dosta i greje, bez obzira sto ima hladnjake), tako da mi nekako 1:1 pri 250MHz magistrali najbolje fercera... Procesor je ipak izdrzljiviji od memorije ;)

Kao sto vec rekoh, nemam ja neke overklokerske anfinitete, tako da mi nije vazno da izvucem jos par MHz-a vise... Sasvim sam zadovoljan i ovim, cak ga vise drzim ne OC-ovanog... Mozda cu se igrati malo vise kad i ako se resim da ugradim vodeno hladjenje, ali do tada ovo mi je sasvim dovoljno... Ako mi zatreba nesto brze, radije cu ga kupiti nego provesti sate i sate podesavanja da izvucem maksimum iz postojeceg...

Hmmm... tu si se malo zeznula... PC4000 ne oznacava brzinu memorije (jer bi to bilo 4GHz), vec teoretski maksimalni protok u sekundi - 4GB... Te memorije se jos i zovu DDR500... DDR600 izgleda da necemo ni docekati jer se sprema DDR-II standard.

Broj nakon DDR-a predstavlja maksimalnu brzinu memorije u dual-mode-u, sto znaci da DDR500 (ili PC4000) radi stabilno (bez promene napona) na 250MHz. Sve preko toga zahteva manje ili vise promenu napona, kao i samih latencija...

Moj HyperX, kao sto vec rekoh, tera i do 300MHz bez promene voltaze (mada jedva), za sve preko toga moram da koristim dodatno napajanje. A memorija je skroz netolerantna na dodavanje napona, tako da mi se cini da teoretski maksimum koji mogu da izvucem iz nje ne prelazi 320-330MHz... Ako se ogranicim na 5:4 mod, magistrala ne moze preko 239MHz bez da preteram sa napajanjem na memoriji, na koje ona lose reaguje... Tako da mi vise odgovara da teram magistralu na 250MHz, i 1:1 odnosu, nego na 235MHz i 5:4 odnosu gde vec moram da dodajem napajanje...

Nista nije lose kod procesora i memorije, ali 4GHz necu dostici sa vazdusnim hladjenjem... A meni je i 3.5GHz sasvim dovoljno, pa i mnogo... Kao sto rekoh, koristim to samo kad mi treba, masina mi uglavnom radi ne-overklokovana...

Daj bre, kojim se vi ciframa gadjate ovde!
sta bre pises ti inkognito? koja 3.6GHz ? ajde dokazi, pa ja imam PII na 433 koji sam nasvirao do 6GHz-a, maaaaajke mi!!!!
bre paceru nikada nisi video nesto preko 3.3GHz-a a ne nesto vise!
pusti pricu, idi prijavi se negde gde mozes da okacis svoje rezultate, a ne da lazes ovde.
paceri!!!

e6x:
Daj bre, kojim se vi ciframa gadjate ovde!
sta bre pises ti inkognito? koja 3.6GHz ? ajde dokazi, pa ja imam PII na 433 koji sam nasvirao do 6GHz-a, maaaaajke mi!!!
Sladak mali. Šteta što tehnologija još nije stigla u njegove rodne planine, ali barem ima dosta čistog vazduha, mleka i mlečnih proizvoda... :lol:

Incognito:
Hmmm... tu si se malo zeznula... PC4000 ne oznacava brzinu memorije (jer bi to bilo 4GHz), vec teoretski maksimalni protok u sekundi - 4GB... Te memorije se jos i zovu DDR500... DDR600 izgleda da necemo ni docekati jer se sprema DDR-II standard.

Broj nakon DDR-a predstavlja maksimalnu brzinu memorije u dual-mode-u, sto znaci da DDR500 (ili PC4000) radi stabilno (bez promene napona) na 250MHz. Sve preko toga zahteva manje ili vise promenu napona, kao i samih latencija...

Moj HyperX, kao sto vec rekoh, tera i do 300MHz bez promene voltaze (mada jedva), za sve preko toga moram da koristim dodatno napajanje. A memorija je skroz netolerantna na dodavanje napona, tako da mi se cini da teoretski maksimum koji mogu da izvucem iz nje ne prelazi 320-330MHz... Ako se ogranicim na 5:4 mod, magistrala ne moze preko 239MHz bez da preteram sa napajanjem na memoriji, na koje ona lose reaguje... Tako da mi vise odgovara da teram magistralu na 250MHz, i 1:1 odnosu, nego na 235MHz i 5:4 odnosu gde vec moram da dodajem napajanje...

Nista nije lose kod procesora i memorije, ali 4GHz necu dostici sa vazdusnim hladjenjem... A meni je i 3.5GHz sasvim dovoljno, pa i mnogo... Kao sto rekoh, koristim to samo kad mi treba, masina mi uglavnom radi ne-overklokovana...

Ma bre jesam se zeznula, sve vreme pisem 400mhz ram i pomesalo mi se u glavi sa pc4000, ali nema veze...
nego time se jos menja situacija, znaci da bi tvoj ram morao da radi na 250 magistrali sa 4:3 setom.
To je 332.5 mhz za ram a to je daaaaleeeeko od fabricke specifikacije tvog hyperX-a...

Sizif:
slayer:
ah da,ja se ponasam kao da svi imaju najbolju platformu na svetu --->AMD
Kad vidim AMD sa skorom većim od 6500 u PCMarku 2004, ajde i da poverujem... :lol:

hahahaha
Sizife, kad si zadnji put bio kod mene??
hahahahah...Prebacio i to debelo....
Elem, drushtvo, nemojte pogreshno da me razumete, nisam preshao na AMD, uzeo sam malo da se igram...
I dalje gajim u shteku "onog" 2.8c, ali chekam modovanje napona na IC7 MAX3, pa da ga zavrtimo kako treba...Bicete obaveshteni...

slayer:
Incognito:

Ma bre jesam se zeznula, sve vreme pisem 400mhz ram i pomesalo mi se u glavi sa pc4000, ali nema veze...
nego time se jos menja situacija, znaci da bi tvoj ram morao da radi na 250 magistrali sa 4:3 setom.
To je 332.5 mhz za ram a to je daaaaleeeeko od fabricke specifikacije tvog hyperX-a...
332.5 ddr = 665MHz... jel ja pratim ovo dobro :roll:

Ajde i ja moju procenu da dam
Iako pripadam vrsti koja je uz Intel ceo zivot, izuzetno poshtujem AMD, pa cu dati svoje mishljenje shto se tiche obe grane

1.Intel
2.Abit
3.ATi
4.WD

1.AMD
2.Epox
3.ATi
4.WD

Back