Anketa: sistem ocenjivanja na književnim konkursima

Koji sistem glasanja smatrate boljim?

• Ukupno glasova
    18
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

SibirskiTigar

Buduća legenda
Poruka
37.417
Mislim da treba promeniti nacin vrednovanja - bodovanja,evo i zasto.
Jedan primer:
Jednoj pesmi ce njih sestoro dati po 5 poena,znaci ukupan skor je 30.
Za drugu pesmu ce glasati njih 25 i svi ce joj dati po 1 poen..ukupan skor je 25
Ovakvim bodovanjem prva pesma ce imati bolji plasman?! Nelogicno!

Mislim da treba glasati za 5 pesama i svakoj dati po jedan poen.
U tom slucaju je dovoljno napraviti anketu sa dozvoljenih 5 glasova.

Jedan primer:
Za drugu pesmu ce glasati njih 25 i svi ce joj dati po 1 poen..ukupan skor je 25

Nije loša ideja. Logična je.

Jedan primer:

O tome sam ja pricao,ali me niko nije slusao.
Samo kod mene je logika nesto drugacija, ja mislim da onaj koji je sakupio 25 time sto je dobijao po 1 poen, nepostenije dobio prvo ili drugo mesto,jer mu je kvalitet pesme za jedinicu,dakle jedva pozitivna ocena,samo sto nije cista nula...

Ma Tigar ne misli na to da je jedinica najlošija ocena, kao ti. A i logika ti je pogrešna. Način na koji se nešto kaže je jednako važan kao i ono što se kaže.
Čovek hoće da kaže da je to ravnopravnije ocenjivanje jer pobedi onaj tekst kome je najveći broj čitalaca dodelio najviše puta po 1 bod. Znači, da se tom najvećem broju glasača taj tekst najviše dopao.

O tome sam ja pricao,ali me niko nije slusao.
Samo kod mene je logika nesto drugacija, ja mislim da onaj koji je sakupio 25 time sto je dobijao po 1 poen, nepostenije dobio prvo ili drugo mesto,jer mu je kvalitet pesme za jedinicu,dakle jedva pozitivna ocena,samo sto nije cista nula...

Ne gledam ja to tako. Zasto o tome ne razmisljas drugacije. Neko je 25 puta procitao tu pesmu..25 puta je ocenjena
i svrstana u pet najboljih a s' druge strane se ublazuje eventualno namestanje..neka neko i pozove prijatelje da ga podrze bice to sa po jednim glasom a ne sa peticama.

Jedan primer:

Tigar je dao predlog za ocenjivanje, pa bi mogli prodiskutovati.......koleginice?

Taj predlog je dalo više učesnika još na prošlom konkursu, međutim, bilo je više onih
koji su se zalagali za ovaj 5-4-3-2-1 sistem.
I meni se čini da bi glasanje po sistemu jedan glas - jedna pesma bilo bolje.
U svakom slučaju, na vama je da odlučite, a ja mogu samo da konstatujem
činjenično stanje.
Naravno, trebalo bi da čujemo i glas ostalih moderatora.

Prošli put mi bodovanje nije bilo na listi prioriteta, te sam predlog, koji se već primenjuje na Fotografiji, prihvatila kao nešto primenljivo u tom momentu.
Na prošlom konkursu je bilo svega, čak i previše, kao što je to uvek prvi put....popriličan haos od ljudi i ćudi, mada je kolega to odlično izveo u datoj situaciji. Kasnije se neke stvari kroz praksu i priču iskristališu. Sada mislim, u ovoj situaciji, da je predlog 1 tekst-1 glas pravičniji i realniji, tako da sam za.

Taj predlog je dalo više učesnika još na prošlom konkursu, međutim, bilo je više onih
činjenično stanje.

Zasto moderatori da odluce o tome? O tome treba da odluci pobednik proslog takmicenja ili da se stavi javna anketa pa da clanovi odluce...

Zasto moderatori da odluce o tome? O tome treba da odluci pobednik proslog takmicenja ili da se stavi javna anketa pa da clanovi odluce...

Zasto pobednik proslog takmicenja? Njegova privilegija je bila u tome da odredi temu.Odredio je i njegovo je tu zavrseno.
On moze da ima ravnopravno misljenje sa svima koji ucestvuju u ovom odlucivanju..

Mene samo zbunjuje citiram:

Da skratim: tema je poezija. Nema mesta raspravama o političkim (ne)korektnostima, psihijatrijskim opservacijama, manjinskim i većinskim pravima, geopolitičkim tendencijama, verskim, astrološkim , kulinarskim, vulkanizerskim izborima i ostalim aktivnostima koje se sve, uz poštovanje poznatih pravila, mogu praktikovati na gornjim spratovima ovog foruma.

Pitao sam i jos nisam dobio odgovor.Da li samo tralalajke
ah,ah,ah
osmeh
ovde mogu da konkurisu?
Zasto ne bi imalo mesta za humoristicku,satiricnu,socijlnu pesmu....
Zar je osmeh samo deo ljubavi,romantike? E,nije ima ga u svim sferama zivota,ponasanja,osecanja..

činjenično stanje.

Valjalo bi malo pažljivije čitati. I sa anketom sam saglasna.

Ko kaže da nema mesta? Sve je legitimno.

Šteta Shade što si u manjini (iako u velikoj većini!:))...
Duhovnost nije prijemčiva zagovornicima duhovnih misionarskih poza koji i ne primete
kad su izgubili duhovnu nevinost među lucidnim kreativcima...:cool:

Zamolio bih tvoje koleginice da vrate izbrisani ,jučerašnji, post koji nije bio ni
jednom rečju u koliziji s Pravilnikom Krstarice ...Ako ga vrati adm.,a sigurno hoće,
opet će biti bez veze...
Jednostavno je to...Pravilnikom ovog sajta nije predviđeno da se sloboda iznošenja
misli ograničava osim u slučajevima koji su taksativno nabrojani! To što nekom nečije
mišljenje ili opis nisu po volji ne može biti razlog za brisanje ili kažnjavanje!
Upućujem na povremeno čitanje komentara i uputstava Poverenika za informacije od
javnog značaja g-dina Šabića,šta može biti veoma korisno i poučno,a sklon sam oceni
-ovde i neophodno!
Nadam se da će ubuduće transparentnost i otvorenost za različita mišljenja biti glavna
karakteristika i ovog pdf.

Zasto pobednik proslog takmicenja? Njegova privilegija je bila u tome da odredi temu.Odredio je i njegovo je tu zavrseno.
On moze da ima ravnopravno misljenje sa svima koji ucestvuju u ovom odlucivanju..

Mene samo zbunjuje citiram:

ah,ah,ah
osmeh
ovde mogu da konkurisu?
Zar je osmeh samo deo ljubavi,romantike? E,nije ima ga u svim sferama zivota,ponasanja,osecanja..

Ne, koleginica je mislila da na ovoj temi nema spamovanja, već razgovora o temi, samom konkursu, ocenjivanju itd
Pesme mogu biti bilo kog žanra, to niko ne spori. Poslala sam pesmu na temu osmeh i nije ljubavna, a ni romantična :lol:

ah,ah,ah
osmeh
ovde mogu da konkurisu?

Ko kaže da nema mesta? Sve je legitimno.

Duhovnost nije prijemčiva zagovornicima duhovnih misionarskih poza koji i ne primete

Zamolio bih tvoje koleginice da vrate izbrisani ,jučerašnji, post koji nije bio ni
jednom rečju u koliziji s Pravilnikom Krstarice ...Ako ga vrati adm.,a sigurno hoće,
opet će biti bez veze...
Jednostavno je to...Pravilnikom ovog sajta nije predviđeno da se sloboda iznošenja
misli ograničava osim u slučajevima koji su taksativno nabrojani! To što nekom nečije
mišljenje ili opis nisu po volji ne može biti razlog za brisanje ili kažnjavanje!
Upućujem na povremeno čitanje komentara i uputstava Poverenika za informacije od
javnog značaja g-dina Šabića,šta može biti veoma korisno i poučno,a sklon sam oceni
-ovde i neophodno!
Nadam se da će ubuduće transparentnost i otvorenost za različita mišljenja biti glavna

Dragoljube, Tigar je pitao za tekstove za konkurs, Shade je na to pitanje odgovorila, i to tačno.Dakle, njen odgovor da je sve legitimno se odnosi isključivo na tekstove koji se šalju za sam KONKURS.

Logičan zaključak sledi, a to je da se njen odgovor ne odnosi na pisanje postova na ovakvim temama na Književnosti.
Pored toga, namerno skretanje diskusije sa osnovne teme je takođe zabranjeno, kao i izrugivanje, provokacije itd. i direktno vodi do ometanja rada foruma tj. ostalih korisnika....sve to piše u Pravilniku, ali nije cilj da se citira Pravilnik, nego da se po inerciji poštuje, a to opet znači, da imamo osnovno poštovanje prema ostalim učesnicima :) Naravno važi za sve učesnike, zelene i nezelene :lol:

Ovo je virtual, samo sredstvo komunikacije, ali je činjenica da za svakom tastaturom sedi čovek/žena.
To vidim.....pravog čoveka/ženu.

Poslednja izmena:
Pošto se mišljenja o načinu ocenjivanja radova koji učestvuju na takmičenjima razlikuju,
evo prilike da utvrdimo šta misli većina.

Predlažem da usvojeni sistem važi i za sve naredne konkurse.

Ovde možete obrazlagati svoje stavove, a postovi sa teme Drugi pesnički konkurs! Tema: Osmeh! Rok: 5. maj.
koji se odnose na sistem glasanja prebačeni su ovde.

Poslednja izmena:

Da li to znači da je bitna poezija koja je bliža širokoj narodnoj masi iako čak i ona sama smatra da ona nije najkvalitetnija?
Oba sistema imaju vrline i mane, i oba apsolutno ništa ne mogu da promene, zasigurno jedan ili drugi ne bi uticali da neka pesma ne dobije zasluženu pobedu i prvo mesto.
Meni je svejedno ali mi ovaj prvi sistem deluje možda kompleksnije, pa i bolje.

opet će biti bez veze...
-ovde i neophodno!

Dragoljube, Tigar je pitao za tekstove za konkurs, Shade je na to pitanje odgovorila, i to tačno.Dakle, njen odgovor da je sve legitimno se odnosi isključivo na tekstove koji se šalju za sam KONKURS.

Logičan zaključak sledi, a to je da se njen odgovor ne odnosi na pisanje postova na ovakvim temama na Književnosti.
Pored toga, namerno skretanje diskusije sa osnovne teme je takođe zabranjeno, kao i izrugivanje, provokacije itd. i direktno vodi do ometanja rada foruma tj. ostalih korisnika....sve to piše u Pravilniku, ali nije cilj da se citira Pravilnik, nego da se po inerciji poštuje, a to opet znači, da imamo osnovno poštovanje prema ostalim učesnicima :) Naravno važi za sve učesnike, zelene i nezelene :lol:

Ovo je virtual, samo sredstvo komunikacije, ali je činjenica da za svakom tastaturom sedi čovek/žena.
To vidim.....pravog čoveka/ženu.
Izgleda ti promakla poslednja rečenica! Ne verujem da si protiv transparentnosti i otvorenosti za različita mišljenja!
Takvu te nisam upoznao...:mrgreen:

Nisam glasao, ipak, želja mi je da pojasnim kako je organizovano takmičenje na temu "Autoportret".
vidi - klik
Primjetno je, da nije bilo jurnjave, pametovanja, uvredljivih komentara, zapaža se da nije bilo glasnih provokatora
(onih) koji se nisu ni jednim radom "ogrebotinom" dokazali, što je ovdje očit slučaj.
Na samom početku napali su me (takođe) pojedinci koji ni jedan rad "ogrebotinu" nisu uradili na temi "Likovna umetnost",
(ali bez vređanja, na pristojan način).
Na moj komentar da pored mnogo autoportreta imam i skulpturu
(vlastiti lik) urađen u prirodnoj veličini uz pomoć ogledala.

Dokazao sam, rekavši da se uvjere da li neko stvarno ima radove, slike, neka "šaranja"
na temi slikarstvo pa da onda komentarišu. vidi - klik
Nisam učestvovao u takmičenju.
Dakle, slično kao na ovoj temi, najglasniji su oni koji ni slova nisu ostavili na temu poezije, ništa protiv,
ne znači da nisi kompetentan ako ne pišeš poeziju ali praviti sprdačinu, izrugivati članove pa i moderatore, nije primjereno.

Na takmičenje su me pozvali čestiti i poštovani admini, koji su stvarno načitani (sehr belesen) što bi švabići rekli.
Sigurno, znajući da skoro dve trećine mojih poruka pripadaju poeziji.
Negirao sam učešće rekavši da je to za omladinu da se dokazuju, ipak, ostavio sam "ogrebotinu".
Odoh daleko, primjeri su mi poslužili boljem pojašnjenju.

Evo citata kako je to (po mom mišljenju) dobro urađeno na "Likovna umetnost":

- glasa se za tri rada, po principu 3-2-1, pri čemu se radu koji Vam se najviše svidio dajete 3 poena;

Kraj citata.
Kako vidite neću učestvovati, mišljenja sam da je takmičenje nepravedno, ovo je moja opaska...

Poslednja izmena:
Meni je sistem da se glasa za jednu pesmu nekako najjasniji i najjednostavniji.

A pošto ovde dobitnik ne dobija nikakav novac ili drugu korist, nemojte se opterećivati pravdom/nepravdom... :)

Ovo je igra, da vidimo koje su pesme dopadljive (u ovom trenutku i na zadate teme), da razvijemo malo takmičarskog duha (ali ne da ga podignemo na nivo pesničke olimpijade)... itd...

Dakle, uživajte!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back