Anja Zečević - Junak ničijeg doba

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
380.250
Bio je bled i plav, voleo je da obilazi mršavim prstima po rubovima šolje ispunjene crnom kafom koja je uvek ostajala nepopijena jer bi zaboravljao na nju i više je nije želeo kada bi je hladnu pronašao na podu pored kreveta.Već krajem septembra pipao je radijatore i pitao se zašto grejanje još uvek nije počelo pa bi oblačio po dva džempera i maštao o selidbi negde blizu ekvatora.

Nisam volela način na koji dodiruje kosu kada je nervozan, ni kako se smeje kada pronađe dve iste čarape, mrzela sam njegov strah od klima uređaja i legionarske bolesti i prezirala sam rolne toalet papira okrenute na pogrešnu stranu na onom metalnom čudu pored WS šolje koje je uvek tako postavljao.

Često je govorio kako voli Lorku i da mu je bilo žao što su ga ubili kao životinju pa mu ni grob nikada nije pronađen, sigurno zato što je bio *****, trebalo je da sačeka sa rođenjem samo još par decenija i sve bi bilo u redu.

Gledala sam ga kako preskače doručak, dolazi kući negde oko sedam uveče, jede viršle ne guleći ih dok gleda u mrve na podu kuhinje i priseća se epidemije malih boginja pokušavajući da se seti da li mu je temperatura bila previsoka i šta ako je sada sterilan.

Imala sam problem sa njim, nisam znala šta da radim, da li da ga premestim u neku drugu priču, da mu dodelim neki dobar posao, tragičnu ljubav ili velike misli, pa kako ni u čemu od toga nisam uspela, samo sam sela i čekala da vidim šta će uraditi.

I to se konačno desilo.

Uzeo je list papira i napisao: „Ako i znam pute, nikada neću stići u Kordobu“, i nakon toga je samo ispao kroz prozor.

Back