Angina pektoris

Bilijana

Zainteresovan član
Poruka
130
Prijatelji,moj tata je danas doziveo mozdani udar,rekli su mi da je verovatno u pitanju angina pektoris.Tata je covek koji je svaka tri meseca proveravao preventivno krvnu sliku,ekg,pritisak,urin i sve ostalo,pazio na ishranu...Sve iz razloga jer ima visok pritisak.Otisao je u penziju,ali je svaki dan setao,vodio zdrav zivot,ima unuku kojoj je maksimalno posvecen.Danas je u igri sa njom samo pao.Hitna pomoc nije htela da izadje jer su sve opravdali ovim vremenom i kao nervozom.Kad sam opet nazvala koristeci svakakve izraze dosli su za dve minute i to pod rotacijom.Na nase insistiranje odveli su ga u bolnicu.Na kraju je tamo stacioniran,rekli su mi da mu je desna strana malo duzeta,uradjen mu je ct i na sredisnjem delu mozga su mu nasli NESTO,sto moze da prouzrokuje SVASTA.Pa su ga ostavili na intenzivnoj da mu prate stanje.Dobila sam informaciju da su mu spustili malo pritisak,da je uspeo da komunicira,i da spava puno.Cekamo jutro da dobijemo vise informacija.Zanima me da li ste se susretali sa ovim?Da li posle ovoga covek moze da se vrati u normalu na neki nacin?Pritisak mu je bio skoro 200 sa 140.

možda ima neki tromb u nekom krvnom sudu mozga, pa su zbog toga rekli da može da prouzrokuje svašta. a ovo ako mu se desna strana malo oduzela i ako je uspeo da priča suvislo, dobro je prošao. kontam da bi rekao da ne vidi, ne čuje, ne može da pomera ruku nogu itd.

Danas sam ga posetila,pomera se,razgovara, ali svaki i najmanji pokret izaziva veliki vrtoglavicu.Bude mu lose cim malo pomeri glavu.Pritisak mu varira,spusti se pa se povisi.Sutra pocinju da rade analize i sve pretrage.Nadam se da ce sve biti u redu.Da li znate kakve analize se rade jer nisam dobila nikakve informacije jer je kao vikend pa nema doktora.tj jedan je dezuran koji je vise na urgentnom nego na svom odeljenju.I koliko ja znam ima nesto na mozgu>da li se to lekovima ili operacijom resava?Hvala vam.

Ako je ishemija uzrok, onda se u roku od 3 sata od pocetka radi tromboliza, ali to ako je uradjeno do sad, uradjeno je. Posle dobije neke lekove za pritisak, jer je pritisak najvazniji faktor kako za nastanak, tako i za ponavljanje ovakvih situacija. Dobije i aspirin, a u nekim slucajevima antikoagulantne lekove, i krene na fizikalnu terapiju ako je potrebna.

Ako je krvarenje uzrok, ono je najcesce nastalo zbog aneurizme, pa se mora aneurizma leciti, a to se radi najcesce hirurski, mada u nekim slucajevima se radi i manje invazivno - preko katetera koji se kroz arteriju dovodi do mesta gde je aneurizma i tu se ubaci balon. Naravno, i tu se daju lekovi ako je pritisak povisen.

Sutra mu rade magnetnu i jos neke analize pa ce biti i konacne dijagnoze.ON JE DOBRO,NORMALNO PRICA,CITA NOVINE....Jos nije ustajao ali mislim da ce i to sutra pokusati.Na zalost povisen mu je secer,i mislim da ce to isto morati sam sebi da daje insulin a to je eto rezultat udara,I holesterol se poremetio.

Back