Aneurizma aorte

daniia

Početnik
Poruka
5
Pozz svima.. listala sam pitanja i odgovore na temu abdominalne aorte, mom tati je dijagnostifikovana aneurizma abdominalne aorte, pa me zanima moze li neko da mi kaze nesto o tome, jer sam mnogo zabrinuta.
Na njegovom nalazu pise: Abdominalna aorta aneurizmaticki prosirena-vidi se aneurizma infrarenalno, u duzini od 53 mm, max d 37 mm. Vidi se manja prizidna tromboza (oko 20% suzenje lumena). Ostalo je b.o.
Nema nikakve terapije ni price o operaciji, samo kontrola na 6 meseci. Meni jako zanima da li je ovo za operaciju i zasto mu to ne predloze, u velikom sam strahu da moze doci do pucanja, jer ne znam do koliko mm je rizicno pucanje.. Bila bih vam jako zahvalna na odgovoru.

Je l' imao neke simptome, ili je aneurizma otkrivena slucajno? Koliko ima godina?
Kod njega nije velik dijametar aneurizme i tu se ne preporucuje operacija jer je minimalan rizik od komplikacija, pa je potreban samo konzervativni tretman, sto su lekari verovatno vec napomenuli (prekid pusenja, korekcija ishrane, regulacija pritiska) i redovne kontrole.

Moj otac je operisao aneurizmu uzlazne aorte (srčane), ali je kod njega dijametar bio preko 5 cm.
Nisam lekar pa se ne bih izjašnjavala, ali ako želiš biti sigurna, uvek možeš potražiti drugo stručno mišljenje.

Hvala vam puno na odgovoru. Nije imao nikakve simptome, slucajno mu je otkrivena. Ima 67 god. Dat mu je savet da kontrolise krvi pritisak da mu ne prelazi 130 gornji, i da izbegava fizicke poslove, izbegavanje podizanja tereta.

Hvala vam puno na odgovoru. Nije imao nikakve simptome, slucajno mu je otkrivena. Ima 67 god. Dat mu je savet da kontrolise krvi pritisak da mu ne prelazi 130 gornji, i da izbegava fizicke poslove, izbegavanje podizanja tereta.

Verujte, gomila ljudi tih godina ima aneurizmu abdominalne aorte bez simptoma, pa i ne znaju da je imaju i ne pravi im nikakve probleme. To je mali dijametar i ne treba operacija. Nemojte da brinete oko toga, ako se otac pridrzava svega sto mu je receno, uz redovne kontrole.

Jedan čovek , 47 godište koga poznajem ima aneurizmu. Postoji neka granica, kod koje samo treba paziti, a kad prekorači vrednost razmatra se operacija, ali to je složena operacija sa mnogim rizicima, zato je izbegavaju

Ako ti je otac živčan po prirodi ili ako je preosetljiv psihički, to bi trebao da umanji, jer nervoza ansioznost, jako negativno deluje na organizam i može da pogorša probleme. Konkretno, kod tog čoveka, je često prisutna neka napetost, zato bi trebalo koristiti neke lekove

To nije ni toliko rijetko oboljenje, samo sto se ne radi nikakav skrinig pa se pravi broj i ne zna. Hiruski tretman se obicno planira kada dijametar predje 5,5 cm. Obavezan je prekid pusenja, bez naprezanja, lijekovi ako mu ih je dr ukljucio, te povremene ultrazvucne kontrole radi pracenja velicine tj.da se vidi dali raste i koliko!
Naravno, uvjek se moze traziti drugo, trece misljenje...to je svugdje u svijetu normalno.

Back