Anestezija

limunada

Buduća legenda
Poruka
37.263
Na koji nacin totalna anestezija djeluje na tijelo?
Zasto kazu da nije dobro cesto biti pod tom vrstom anestezije?
Kako se dogodi da je neko svjestan svega npr.,a ne moze da mrdne?
Ja sam samo jednom u zivotu do sada radila neku intervenciju pod kratkotrajnom anestezijom koja je trajala mozda najvise pola sata.
Mislila sam da je to postepeno padanje u san,kao kad zaspimo.
Medjutim,osjetila sam samo kao neki klik u glavi i momentalan prekid svijesti.
Koji su rizici od anestezije,pod uslovom naravno da vam je sve dato kako treba.

Ja znam za jednu ženu koja nije bila sva svoja nakon anestezije. Pričinjavalu su joj se stvari i na svet je gledala drugim očima.
A znam i dosta njih koji nikakvih problema nisu imali nakon a nestezije

Ja sam samo jednom u zivotu do sada radila neku intervenciju pod kratkotrajnom anestezijom koja je trajala mozda najvise pola sata.
Ја сам имао 5 операција са тоталном анестезијом. Гледао сам да алкоси који приме ту анестезију почну да се понашају дебилно. После ње редовно добијеш упалу мишића у целом телу. А веома је зајеббано ако те после операције оставе у неком положају где ти рука или нога стоје укриво па те после боли живац данима као мене задњи пут са плећком.

Imao sam 5 općih, totalnih anestezija.

2 prije 10tak godina.
Po jednu preprošle, prošle i ove godine.

Sve je prošlo uredno.
Neko posebno ...iskustvo...baš i ne.
Bilo je važno probuditi se.
Kada se otvore oči i polako shvati da si tu.
Da je u redu.
Ide sve lakše.

Osjećaj da me "pregazio traktor" mi je izgledao normalan.

Treba sebi dati vremena.

Poslednja izmena:
Ja nisam imala nikakvih problema.Poštovala sam strogo da ništa ne jedem i ne pijem prije.
E,sad vjerovatno zavisi i šta vam anesteziolog ubrizga i koliko traje.
Ali me samo iznenadilo da to djeluje kao prekidac.Odmah,a ne postepeno kao npr.lokalna anestezija.
Sta se dogodi u mozgu da se momentalno svijest isključi? 🙂

Anestezija ima dva cilja : gubitak svesti i gubitak bola .
Često sve zasluge ide operateru , međutim anesteziolog je taj koji održava naše vitalne funkcije i prati ih monitoringom.
Nije dobro biti često pod anestezijom zbog mogućih komplikacija - npr. problema sa disanjem , sa radom srca , naročito kod starijih pacijenata.
Budnost tokom anestezije se javlja izuzetno retko , oko 1% , razlozi za to su neadekvatna doza anestetika u konkretnom slučaju ( neočekivana reakcija organizma - npr. pušači , osobe koje konzumiraju alkohol, opijate ili ljudi kod kojih postoji problem na nivou receptora verovatno genetske prirode), operacije kod kojih se daje " lakša" anestezija ( trudnica - carski rez , srčani bolesnici , ...). Kada bi se radio monitoring EEG zapisa , anesteziologu bi bilo savršeno jasno da je pacijent budan , drugi vitalni parametri koji bi ukazali na taj problem mogu biti maskirani lekovima koji se primenjuju u toku i pre operacije tako da nisu merodavni pokazatelj .
Zavisi na koji rizik misliš konkretno tj. koju komplikaciju ? Sve je individualno ,zavisi od zdravstvenog stanja pacijenta pre operacije ,udruženih bolesti , ali i vrste operacije koja je u planu.

Letos sam (nema ni puna godina) imala jednu oveću operaciju. Nikad pre nisam bila ni na kakvoj operaciji niti imala zahvat koji bi zahtevao bilo šta osim one lokalne, kod zubara. Meni je to bio prekid filma u delu sekunde. Sećam se kako govorim doktorki dok ležim na stolu i ona se sprema da mi stavi ono čudo: nemojte samo da se probudim. Ona mi kaže: odakle vam to?? Sledećeg se momenta više ništa ne sećam, dok se nisam probudila u šok sobi.

Međutim, moja je majka imala operaciju mnoooogo težu od moje, i rekla mi je da je jedno kraće vreme bila faktički budna - ne u smislu da se probudila, već je mogla da čuje doktore. Kad im je posle rekla šta su govorili tokom operacije, bili su zaprepašteni.

Nemam pojma kako to funkcioniše, prosto navodim lično iskustvo, i iskustvo osobe koja nije imala nikakve potrebe da laže, što i nije. Verujem da ni medicina još uvek nije skroz načisto kako će ljudski mozak da reaguje na anesteziju.

Anestezija ima dva cilja : gubitak svesti i gubitak bola .
Često sve zasluge ide operateru , međutim anesteziolog je taj koji održava naše vitalne funkcije i prati ih monitoringom.
Nije dobro biti često pod anestezijom zbog mogućih komplikacija - npr. problema sa disanjem , sa radom srca , naročito kod starijih pacijenata.
Budnost tokom anestezije se javlja izuzetno retko , oko 1% , razlozi za to su neadekvatna doza anestetika u konkretnom slučaju ( neočekivana reakcija organizma - npr. pušači , osobe koje konzumiraju alkohol, opijate ili ljudi kod kojih postoji problem na nivou receptora verovatno genetske prirode), operacije kod kojih se daje " lakša" anestezija ( trudnica - carski rez , srčani bolesnici , ...). Kada bi se radio monitoring EEG zapisa , anesteziologu bi bilo savršeno jasno da je pacijent budan , drugi vitalni parametri koji bi ukazali na taj problem mogu biti maskirani lekovima koji se primenjuju u toku i pre operacije tako da nisu merodavni pokazatelj .
Zavisi na koji rizik misliš konkretno tj. koju komplikaciju ? Sve je individualno ,zavisi od zdravstvenog stanja pacijenta pre operacije ,udruženih bolesti , ali i vrste operacije koja je u planu.
Hvala na iscrpnom odgovoru.🙂

Back