renatarasic
Početnik
- Poruka
- 26
Da li neko može nešto napisati o predmetu anatomija na medicini........
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Da li neko može nešto napisati o predmetu anatomija na medicini........
Imam par ortaka koji su na medicini, uglavnom cele godine uče anatomiju. Jednog nismo videli 8 meseci. Momci uče po ceo dan, mesecima bukvalno. Po meni verovatno i najzahtevniji ispit na BU.
Mnogo lakši nego na veterini, mnogo teži nego na stomatologiji. Gomila suvoparnih činjenica koje moraš naučiti napamet, ali i to se preživi... valjda. Na medicini je ispit olakšen, polažete parcijalno i teraju vas stalno da učite... i tako... mada ni to ga ne čini nešto preterano lakšim. I ne... to definitivno nije najteži ispit koji će te tamo sačekati tako da nema potrebe da dižeš frku oko anatomije.
E taj ili sere ili je malouman.
neka si mu rekla. razmisljao sam da napishem to, ali rekoh aj da se ne prepirem sa neobaveshtenima.![]()
kod koga si polozio anatomiju?
po kom kriterijumu si procenila da je na veterini teza anatomija nego na medicini? zbog toga sto je vise zivotinja a jedan covek?
po tezini gradiva verovatno je jedan od 3-4 najteza ispita, ali ono sto ga cini zaista teskim su profesori - ima ih par normalnih, a ostali su spadaju u 3 kategorije:
1) ultra-teski: kod njih vecina padne, a oni koji prodju su sigurno zasluzili dosta visu ocenu nego sto su dobili
2) laki: kod takvih se cesto i potpune neznalice provuku, ali takvi profesori su u manjini
3) kako kad: ako je imao lep dan, svi poloze, ako je ugazio u go.vno, sanse da polozis ti se znacajno smanjuju. u ovu kategoriju bih ubacio i jednu profesorku koju naravno necu imenovati, a koja ima dijagnozu shizofrenije, pa su svakojaki ispadi na ispitu kod nje normalna pojava
sve u svemu, pored toga sto moras da ucis redovno (a ovde redovno znaci stvarno rednovno), treba da imas i dosta srece u toj lutriji sa profesorima
to se tebe ne tice. ali to uopshte nije najtezi ispit.
Zato što sam upućena i u jednu i u drugu anatomiju, što se gradiva tiče, teža je.
Znam da se na medicini trenutno polaže parcijalno... što se tiče profesora verujem da su zajebani. Niko normalan to ne može raditi.
A na veterini anatomiju polože oni koji daju doobru količinu novca (neću sad o ciframa), oni koji idu na pošteno dobiju daleko manju ocenu od one koju zaslužuju ili čak budu oboreni. Uglavnom lakih profesora nema.
Sta se bre polaze parcijalno?! Ocigledno nemas veze sa medicinskim fakultetom, ne znam zasto iznosis iskustva koja nemas
pitao sam cisto radi reda, ali po tvojoj reakciji zakljucujem da je ili puskas ili teofilovskiili uopste nisi sa medicine
Znaš kako testove imaju... sad kakve i da li na kraju utiče na ispit ne znam... i uporedu anatomiju nemaju, to je sigurno.
I da... srećom još uvek nisam stigla do te faze da se raspravljam sa ljudima koji ovako komuniciraju.
hahah radije ne bih da odgovaram ko mi je bio profesor. Nije to toliko tezak ispit (meni je npr najtezi ispit bila Hemija). Videcesh, jednom kada savladash lepo anatomiju, ona ce ti se tako lepo smestiti sa patoloshkom, kasnije i sa hirurgijom (ma sa svim bre).![]()
Mikelo anatomija kakva se uci na nasim fakultetima je totalni kretenizam, i takva anatomija ne sluzi nicemu. Lekari koji se bave ne hiruskim granama treba da imaju neki uopsteni pojam i opste znanje anatomije, a nikako im ne treba da bubaju puteve napamet, gde se vezuje koji mislic i jos gomilu detaljcica potpuno nepotrebnih za praksu npr. jednog interniste.
Anatomija u detalje, sa putevima, gde sta prolazi i gde sta ide treba hirurzima, ali ne ovako kako se kod nas uci, nego mora da se vizuelizuje. Hirurg mora da zna kada otvori neku regiju sta tu moze da nadje i gde je sta otprilike, da kad zazmuri da vidi 3D sliku u glavi. Moras da odnose organa, krvnih sudova, nerava.....imas u glavi, da opet ponavljam imas sliku. E to je prava anatomija i to je znanje anatomije.
Ova anatomija gde vi ko papagaji bubate pripoje i puteve, a nemate ni priblizno u glavi kako to izgleda u prostoru i gde je to zaista bolje da se ukine sto pre, jer em sto se gubi vreme, em sto cete sve da zaboravite posle dve nedelje, em sto vam se stvara potpuno lazna slika o tome sta je anatomija zaista.
Baš tako... gomila kvrga i kvržica... pripoja, raspoja i ostalih gluposti, a realno to ti ne treba ni za šta kasnije. Šta će lekaru opšte prakse sve to?
Ne treba naravno....to je hiruska anatomija. U svetu studenti rade opstu anatomiju kod nas se radi hiruska anatomija. Hiruska anatomija treba da se uci na specijalizaciji hirurgije. Ali kod nas je sve na "mozda zatreba" . Samo cuveni lanci iz biohemije. A tek kad se setim prepoznavanja preparata pod mikroskolom i njihovog crtanja. Smesno. Vecina ljudi ne zna kad im izdvojis vezivno tkivo makroskopski da ti kaze sta je to o cemu onda da pricamo. Pitajte bilo kod iskusnog klinicara a da nije specijalista patologije da li ume da prepoznaje i crta preparate.