BIJELO DUGME Ne gledaj me tako i ne ljubi me vise
ne gledaj me tako nocas jer u srcu tvoju ljubav slutim - dakle, misli da ga ne bi voljela ako bi znala nesto o njemu, ili da zna nesto o njemu i ne voli ga
ne gledaj me dok muzika svira, reci cu ti stvari koje cutim - reci ce to zbog cega ce ona prestati da ga voli. Da, muzika povecava nivo zelje za iskrenoscu
zato sklopi oci, idi, jer i tvoje su zelene i snene, kao nekad njene - to zbog cega ga ne bi voljela kad bi znala o njemu ima veze sa njegovom ljubavlju prema jednoj drugoj zeni
ja sam covjek bez snage da krene jos jednom - treba mu neka dodatna snaga?
ja sam sanjar, sto je sanjao samo s' jednom zenom - htio je nekako da ostvari snove
ja sam kockar bez srece - naisao je na nju sad, za koju saznaje da ga ne bi voljela kad bi znala nesto o njemu. On je "kockar", trazi nesto vise, i misli da je uredu to raditi i kad se gubi. Ne misli se bukvalno na igre na srecu.
ja se bojim - zasto ne shvatiti bukvalno? necega se boji
ja te molim - savjetuje je.
idi sad
i ne gledaj me tako
o
i ne ljubi me vise
Dakle, on je "covjek bez snage da krene jos jednom" tj. narkoman. Ona je neko ko radi za ministarstvo unutrasnjih poslova i misli da je to sto radi to ministarstvo isprvna stvar. Zato kaze "on se boji". On joj kaze da je narkoman, to sto zna da kad cuje nece vise da ga voli, ali na nacin koji nije jasno priznavanje, i nacin koji ce ona shvatiti sto je znacio kada i sama eventualno postane narkomanka.