analitička, kontinentalna, propozicionalna i predikativna logika

babic33

Početnik
Poruka
32
pozdrav svima, nadam se da je ovo mesto gdje ću konačno naći ljude sa sličnim interesovanjima.
naime, šta vi mislite o analitičkom pristupu logici i kritici kontinentalne filozofije? ovo je ujedno i pitanje u vezi sa vitgenštajnom, raselom, fregeom i murom. da li je postmodernistička kritika o saznanju uopšte i metafizička pzicija subjektivizma opravdana? pišite slobodno, namjerno nisam ništa sam htio da dodajem...

pozdrav svima, nadam se da je ovo mesto gdje ću konačno naći ljude sa sličnim interesovanjima.
naime, šta vi mislite o analitičkom pristupu logici i kritici kontinentalne filozofije? ovo je ujedno i pitanje u vezi sa vitgenštajnom, raselom, fregeom i murom. da li je postmodernistička kritika o saznanju uopšte i metafizička pzicija subjektivizma opravdana? pišite slobodno, namjerno nisam ništa sam htio da dodajem...
Zašto držiš idiota na profilnoj?

Zašto držiš idiota na profilnoj?
izvini molim te klasičaru, vidimo kako nevidljiva ruka radi svoj posao, država nikakve radove ne poduzima a nezaposlenost sve veća i veća. ne vjerujem u klasičnu teoriju zaposlenosti ali vjerujem u klas. teoriju najamnine. u svakom slučaju, i kejnz i smit su odavno mrtvi i njihove ideje i nisu toliko relevantne. piterson je oke, ja sam konzervativan pa djelimo viđenja.

izvini molim te klasičaru, vidimo kako nevidljiva ruka radi svoj posao, država nikakve radove ne poduzima a nezaposlenost sve veća i veća. ne vjerujem u klasičnu teoriju zaposlenosti ali vjerujem u klas. teoriju najamnine. u svakom slučaju, i kejnz i smit su odavno mrtvi i njihove ideje i nisu toliko relevantne. piterson je oke, ja sam konzervativan pa djelimo viđenja.

Država je simpatičan silovatelj.

Slika ujeda za oči, drsko zasenjujući zanimljivu temu.

Ne znam, ne bih se usudio da ideje rangiram po datumu rođenja.

Država je simpatičan silovatelj.

Slika ujeda za oči, drsko zasenjujući zanimljivu temu.

Ne znam, ne bih se usudio da ideje rangiram po datumu rođenja.
brate nemoj me krivo shvatati. više volim privatno tržište i kapitalizam od države. smatram da je kejnz učinio bolji posao od hajeka u objašnjenju business cycle-a, i smatram da država treba intervenisati u vreme recesije. mada, gustav cassel mi je najdraži. znam dobro šta su porezi i država jer imam dosta preduzetnika u porodici.

neki misle da ću promeniti mišljenje kroz vreme, ali sada ništa ne mogu konstatovati sa sigurnošću.

jedino su filozofske ideje vječne, ekonomija se mijenja i potrebne su promjene i u ekonomskoj insinuaciji.

Ovo je osnovna ideja svakog ko shvati da se do istine, kojoj teži filozofija, ne ide preko logike.
zavisi se kako definišeš vlastiti um. skoro sam imao raspravu na ovu temu. ako uzmeš vlastiti um u kontekstu a priori znanja, onda moraš znati da se a priori saznanja derivaju i vade putem objektivnog metoda koji je uveliko logičan bilo da on obuhvata sintezu, dedukciju, indukciju ili prostu tautologiju. oopet, ti kao senzibilno biće primjećuješ neko bivstvo, tvar ili materiju kojoj dodjeljuješ a priori kategorije do kojih si došao logikom. ne znam ima li konstatacija "do istine se može doći samo nelogičnim putem" ikakvog smisla. opet istina i smisao nisu isti pomovi.

nemoj zezati..... baš si me razočarao... nego, ima li neko mišljenje o ludwigu?
ne zezam, imaš i na wiki i bilo gde čudi me kako nisi znao
da

Ovo je osnovna ideja svakog ko shvati da se do istine, kojoj teži filozofija, ne ide preko logike.
nego preko čega svega ti? i da li ta izjava ''da se do istine ne ide preko logike'' ima logike i ide preko logike ili ne? znači nelogična je,nema veze s logikom? znači neistinita je i zanemarljiva

ne zezam, imaš i na wiki i bilo gde čudi me kako nisi znao
da

nego preko čega svega ti? i da li ta izjava ''da se do istine ne ide preko logike'' ima logike i ide preko logike ili ne? znači nelogična je,nema veze s logikom? znači neistinita je i zanemarljiva
druže sarkastičan sam, ako sam čitao zasnivanje metafizike morala i kritiku čistog uma i ako je čovjek ostavio ogroman uticaj na mene ima smisla da znam nešto o njemu...

brate nemoj me krivo shvatati. više volim privatno tržište i kapitalizam od države. smatram da je kejnz učinio bolji posao od hajeka u objašnjenju business cycle-a, i smatram da država treba intervenisati u vreme recesije. mada, gustav cassel mi je najdraži. znam dobro šta su porezi i država jer imam dosta preduzetnika u porodici.

neki misle da ću promeniti mišljenje kroz vreme, ali sada ništa ne mogu konstatovati sa sigurnošću.

jedino su filozofske ideje vječne, ekonomija se mijenja i potrebne su promjene i u ekonomskoj insinuaciji.
Zanimljivo.

Hajek nije tipični Austrijanac. Ja sam neoklasičar, te nisam nužno odan Austrijskoj školi, ali Mizes i (posebno) Hajek su me naučili daleko više nego Krugman, Kejns i sl. nakaze. Jedni su naprosto više u pravu od drugih.

Zašto smatraš da su ekonomskoj misli potrebne promene? Ne veruješ u tržišnu raspodelu kolača?

Zanimljivo.

Hajek nije tipični Austrijanac. Ja sam neoklasičar, te nisam nužno odan Austrijskoj školi, ali Mizes i (posebno) Hajek su me naučili daleko više nego Krugman, Kejns i sl. nakaze. Jedni su naprosto više u pravu od drugih.

Zašto smatraš da su ekonomskoj misli potrebne promene? Ne veruješ u tržišnu raspodelu kolača?
počni čitati na engleskom jeziku.
neoklasičar nije isto što i klasičar, gustav cassel, irving fisher i fridmen nisu issto što i smit i rikardo.
neoklasicizam ima teoriju debt deflation-a, koji smatra da je kontrakcija u monetarnoj osnovi jedne zajednice osnov svih recesija i vjeruju u operacije na otvorenom tržištu, te smanjenje kamate i povećanje monetarne mase... to je intervencionizam

krugmana i kejnza nemas pravo zvati nakazama, ljudi su ok, ja npr mizesa ili rotbarda nikada tako ne bih nazvao.

za hajeka znam da on nije austrian, čak sam čuo od ancapa i neo-austrijanaca da je lik doslovno socijal-demokrata, pa i u knjizi put u ropstvo koju sam čitao ima elemenata protekcionizma.

ekonomiji trebaju promjene u skladu sa preferencijama potrošača, napretku u tehnologiji, novim otkrićima, između ostalog psihologiji.

vjerujem u tržište.

opet, ja sam samo balavac koji nema iskustva i sve znanje kupi iz teorije, pa eto.

Osnovni razvoj coveka je van tokova ekonomije i predatorskih principa, jer bi u suprotnom covek nazadovao na nivo egzistencije, tacnije na nivo instinkta. Srecom, po ljudski rod postoje ljudi tipa Lajbnica, Tesle i Nichea koji se nisu bavili egzistencijom predatora.
Dakle, infinitezimalni racun, fenomenologija i kritika ljudskih osobina su osnova analize sveta i coveka, ostalo je puko nadmudrivanje elite predatora koje zamagljuje put razvoju covekove svesti.

Back