Ana Karenjina

Сад се сјетих Еме Бовари. Читао сам је у првом средње за лектиру. Главну јунакињу сам замишљао као једну дјевојчицу која је ишла са мном у разред и у коју сам био помало заљубљен тако да сам јако дубоко проживио тај роман. И дан данас се сјећам тог мучног осјећаја који сам имао на крају књиге читајући како она умире отрована а јадни и беспомоћни муж-рогоња плаче поред кревета. То дефинитивно није књига за дјецу.

Dobro pretpostavljaš :)

Kafku nisam uspela da savladam u srednjoj, ali sam mu se kasnije sama vratila - jer je s Kafkom drugačije stajala stvar, Kafka je bio težak, nisam ga razumela, a kopkalo me je da razumem. Njega sam svesno odložila za vreme kad budem zrelija (sad obožavam Kafku).

U to vreme sam pročitala i kafkin "Preobražaj", koji me je oduševio, pa je to bio razlog više da ne odustanem od "Procesa".

И ја сам још у средњој знао да је Кафка нешто више од обичне лектире.

Преображај је сублимација суштине. То је дело које је постало темељ моје личности. То је дело коме читалац сам може дати нове квалитете, а да ни на који начин не угрози језгро и оригиналну пишчеву замисао.

Ма колико ја волео и Достојевског, Кафка је ипак, за мене број 1.

Zanr koji ja uopste ne cijenim, mada moze imati veci ("Samanta") ili manji (indijska spanska serija podzanr spasne serije) kvalitet, dostigtigao je tu svoj vrhunac kvaliteta. Dakle, to je vrhunska spanska serija. Ali ja sam to gledao samo kad sam erektrirao na budalastine.

Molim da se komentar ne brise, jer je iskren. (ZAMISLITE DA JE OVO NAPISANO SIVOCRVENOM BOJOM) (I OVO, ali jos sviljom, kao da nestajem, da gubim glas, da se odaljavam dok pricam, ili da pecam ribu koja se upravo zakacila pa pricam iskidano i nepovezano)

Ana Karenjina je je ruska Ema Bovari. Ja takve knjige volim.
И мени су те две књиге упоредиве, али нису обе по мом укусу: ова друга ми је много слабија. Као небо и земља, рекао бих, али, као што се каже укуси су различити тако да се више не чудим ако некоме изгледа супротно.

ХИСТРОС ВОСКРЕСЕ!

И мени су те две књиге упоредиве, али нису обе по мом укусу: ова друга ми је много слабија. Као небо и земља, рекао бих, али, као што се каже укуси су различити тако да се више не чудим ако некоме изгледа супротно.

ХИСТРОС ВОСКРЕСЕ!

Ваистину воскресе!
Kod Ane Karenjine ima mnogo nekih sitnih detalja iz kojih covek shvati zivot u Rusiji iz tog vremena, kod Flobera toga nema ili ima, ali mi to
sve znamo i iz drugih knjiga iz Francuske.

Ana Karenjina je filmski "obradjivana" 19 x:)

Послала ми моја руска веза слику из Толстојевог музеја у Москви...
anak.jpg

Послала ми моја руска веза слику из Толстојевог музеја у Москви...
Pogledajte prilog 351359

Прије пар година био сам у музеју Лава Толстоја који се налази у једном кабинету Педагошког факултета у граду Тула на коме је и он сам предавао као професор и који данас носи његово име. Изложене су његове фотографије, прва издања његових књига, Толстојеви рукописи... Сав намјештај је из тог доба. Водич који нам је причао о музеју ми је дозволио да неколико секунди посједим у столици за писаћим столом на којој је некада сједио велики Лав Николајевић. :cool:

Ja jako pazljivo biram momenat kada citam koju knjigu. Svakoj pristupam sa jasnum ocekivanjima, motivima i samo u momentu kada moje interesovanje za neki kontekst koji je vezan za knjigu postane visoko.

Ono, citanje radi citanja, gde je ono samo sebi cilj, mi je besmisleno.

Pozdrav,prvi put postavljam temu i veoma je hitno sto cu zatraziti od vas i molio bih vas da u sto kracem roku ako je moguce pomognete jer ja nemam volje da se natezem sa ovom lektirom,nemam vremena,moram ocene da popravljam sta reci.. :gace: ....dobili smo sledeca pitanja za domaci,bojim se ako ih ne uradim da cu dobiti kepana sto ce mi uticati na prosek..eo pitanja pa ako neko moze da odgovori kako on/ona misli da treba:
1.Da li bi Ana i Vronski bili srecniji da ih je drustvo prihvatilo?
2.Da li je Ljevinov brak srecan?
3.Da li je Kiti prestala voleti Vronskog?
4.Kome bi sve od zenskih likova odgovarao lik patnice?
5.Kakva je Ana majka?
6.Mozemo li odvojeno Anu posmatrati kao zenu i majku?

Vi pisite kako bi i sebi ahha xD znacice mi ako pomognete :D hvala unapred :super:

Sta li radite kad ne citate lektiru (narocito ovakvu)? Koja vam je to "zabava" preca? I treba da dobijes jedinicu.

Back