Ana Karenjina

a moze li neko da mi pojasni malo o drustvu koje se javlja u knjizi??
Imam taj rad da predam,znam otprilike..ali lakse mi je da shvatim likove koji su opisani detaljno nego ovako sa strane da gledam kakvo je drustvo :O
svaka pomoc je dobrodosla ;)

Ne gledaj u film, ipak je to samo holivudizirani pogled na neobičnu, fatalnu ljubav, čak i u engleskoj
verziji više-manje. S filmom nikako nećeš apsolvirati lektiru. Ipak, nešto bi trebao pročitati.
Pretpostavljam da ti je opsežan roman, ali to je Lav Tolstoj, i neće ti nipošto škoditi pročitaš li Anu
Karenjinu.
Tolstoj je bio ispred svoga vremena, kao predstavnik objektivnoga realizma, što zapravo i nije čudno
za velikana kao što je on. U jednoj vizuri ga vide kao jednoga od prvih u feminističkom pogledu na
život, a svakako je među prvima koji je ženama dao pozornost u romanima, postavio ih u život dostojno osobnosti, dao im pravo na
misli i osjećaje. No, Ana Karenjina je nesumnjivo roman koji 'ide ispred svoga vremena'. Fatalna
ljubav, preljub, rastava braka, bola, i nesreće koja završava smoubojstvom pod vlakom za ono
vrijeme - 20. studenog 2010. je 100 godina od Tolstojeve smrti - nešto je neiskazano i nedomišljeno.
S druge strane, dao je neku sliku sreće u braku, s Kitty i Levinom i njihovim putom jednostavne
ljubavi bez sumnji, pitanja i traganja.

Imam jedno pitanje!!!

Sta sve treba uraditi, analizirati, napisati..... da bi lektira bila u potpunosti uradjena. (mislim na Anu Karenjinu, ali i ostale)

U skoli nam profesorica uvek kaze da se svi ne samo moje odeljenje nego i cela godina drze osnovne skole. (beleske o piscu, prepricavanje, opis likova, tema, ideja)

Dakle, sta je sve potrebno za potpunu analizu lektire???

Ana Karenjina je knjiga koju bi trebalo da procitas, a ne da trazis da ti je neko obradi, narocito ako si zensko, a pise da jesi. Ako se samo malo potrudis, i ako raspolazes elementarnom inteligencijom i emocijama, knjiga ce te toliko obuzeti, da je nikada neces zaboraviti, i verovatno ces joj se vratiti bar jos jednom u zivotu.

Ana Karenjina je knjiga koju treba procitati i imati u svojoj biblioteci ;)

:klap:
apsolutno se slažem.Ja sam je čitala dvaput i smatram da je ova naša instant generacija znatno uskraćena jer ne čita.Ana Karenjina jedan je od mojih najdražih likova i svakoj djevojci,mladoj ženi bih toplo preporučila da je pročita.Ona je svevremenski lik,a broj stranica kod svih ruskih klasika jeste obiman,ali to ne oduzima od ljepote takvih književnih djela.

Imam jedno pitanje!!!

Sta sve treba uraditi, analizirati, napisati..... da bi lektira bila u potpunosti uradjena. (mislim na Anu Karenjinu, ali i ostale)

U skoli nam profesorica uvek kaze da se svi ne samo moje odeljenje nego i cela godina drze osnovne skole. (beleske o piscu, prepricavanje, opis likova, tema, ideja)

Dakle, sta je sve potrebno za potpunu analizu lektire???

Citiracu moju bivsu profesorku- "Deco, nemojte prepisivati iz kritika, sve sam ih ja za vreme studija procitala, i vecinu jos znam na pamet", i to je prvo.
Beleske o piscu, prepricavanje, opis likova su samo uvod u analizu. Analiza treba da sadrzi diskusiju, a ne opis motiva, ideja, tema, etickog/politickog/vrednosnog... sistema pisca... Jos ako ti je profesorka iole slicna mojoj pa insistira na tome da svako izlozi licno, ane zvanicno misljenje...

PS: Traziti obradu nad podforumu knjizevnost je kao da clanove PETA-e pitate za najbolji nacin da istucete psa.

Poslednja izmena:
:klap:
apsolutno se slažem.Ja sam je čitala dvaput i smatram da je ova naša instant generacija znatno uskraćena jer ne čita.Ana Karenjina jedan je od mojih najdražih likova i svakoj djevojci,mladoj ženi bih toplo preporučila da je pročita.Ona je svevremenski lik,a broj stranica kod svih ruskih klasika jeste obiman,ali to ne oduzima od ljepote takvih književnih djela.

da u pravu si

ali zamisli sta su deca rekla profesorki srpskog jezika za ovu knjigu , koja se cita u drugom razredu srednje skole, i to u gimnaziji : ,, Da citamo knjigu o nekoj kurvi ne pada nam na pamet'' :eek:

deca sve manje i manje citaju knjige i to je tuzno
Jeste.Moj sin je recimo Karenjiu "izguglao" i bez obzira na moje reakcije nije imao namjeru da je pročita.Nakon nekog vremena,sasvim slučajno,jedna njegova drugarica je sa njim započela temu o Ani.
Dojurio je kući i pitao me za mišljenje..teška srca odbila sam da mu pojasnim(a i meni je trebalo mnogo godina da razmrsim te čvorove ljudske duše koje je Tolstoj briljantno analizirao) i bio je prinuđen da je pročita(kako je zanimljiv motiv,zar ne..kad je lektira neće,a kad je djevojka/drugarica onda ima volju).
I nakon toga,rekao je tek.."Ali,ništa nisam pročitao ni saznao što mi *Buđenje* De Melo,nije već pojasnio.."
Ostala sam zamišljena.

Back