"ANA KARENJINA" ODA LJUBAVI - SVETSKI LITERARNI BISER !

Ono sto u je u "ANI KARENJINI" Tolstoj hteo da opise,mnogi citaoci ne razumeju sustinu.Nije u tom romanu,
poenta,dali je glavna junakinja mozda,nemoralna.Dali je mogla da ostavi dete.Dali je trebala da obruka muza,
koji je bio Predsednik ruske carske Vlade.

Ne.Tolstoj je hteo da kaze,sta je sve zena spremna da ucini,cega sve da se odrekne,kada je uhvati "luda" strast,
divlja lubavna zelja,za u ovom slucaju,obicnim mladim oficirom,kapetanom.Dakle,zena iz najvisih aristokratskih
krugova,lisava se svog polozaja,ostavlja sve,i bezi sa ljubavnikom u neizvesnost......

Ta ljubav,ta strast,odvesce je na kraju,do poslednjeg cina njene zivotne drame,pod tockove zahuktalog voza.
Dakle poenta nije,da lamentiramo o moralu ili nemoralu,glavne junakinje tog romana,vec da elaboriramo,sta
velika ljubav,velika seksualna strast,moze svakoga od nas,u odrdjenoj situaciji,da dovede do zivotnog kraha.

...javan govor podrazumeva međ ljudima odgovornost za rečeno....jer reč , javna , ima dugovečna multiplikaciona dejstva....da bi razumeli o čemu govorim , rećiću samo da javan govor mržnje već ceo jedan vek smatra se teškim krivičnim delom , zato što čovečanstvo može da izoluje , uhapsi i osudi takvog javnog govornika , no njegov govor ostaje i posle njegove smrti da širi smutnju , pometnju i neprijateljstvo međ ljudima - da destruktivno deluje na obrazovanje ljudi....jerbo , čovek je prevashodno biće koje uči u svakom trenutku....zbog ovog obrazovnog stanja čoveka , odgovoran javni govor je prevashodno moralno , pa i etički utemeljen....on ne može biti neodređen , jer onda postaje manipulativan...
....književnost koja nije u svom završnom činu moralno i etički jasna , ona je manipulativna , destruktivna - naročito ako je u žanru tragedije....publika se sa tragičnim junakom lako poistovećuje i ako se u završnici ne dokaže moralnost glavnog junaka , a tokom književnog dela on je iz ovih ili onih razloga bivao amoralan - onda je takvo delo manipulativno vaspitno negativno i služi da rasklima javni moral i etičke temelje cele države....
...država koju je veličao Karenjin otac , književni , bila je trula roptarnica čovečanstva....pisac je služio do poslednjeg svog daha caru i njegovoj oligarhiji....
....neki kritičari kažu da se ovaj književnik svetio ženskom radu u svojim delima , jer one su u njima bibliski uzročnici propasti čovečanstav - naročito muškog roda koga povlače u sodomizam i gomorizam - u zlo...no nezavisno od ovog viđenja brojnih kritičara , daleko je od veće važnosti njegovo umeće da kroz tragičan opis događaja čitaoci stiču simpatije sa glavnim junakom , naprosto saosećaju sa njima i imaju razumevanja za njihove postupke , pa samim tim takve karaktere prihvataju za uzor....i tu je kvaka , kako kažu ovi novi intelektualci , koje hodaju kao pingvini i sva im je pamet u palcu i sukućalu na dlanu -- mada oni nemaju pojma koja vrata otvara ta kvaka , već budalasto gutaju sve što leti....

...zar ima u vaseljeni veče ljubavi od majčinske , roditeljeske ...da ima , žene ne bi nikad rađale , amuškarci ne bi nikad kulučili i dirinčili da rođene u što boljim okolnostima / zdravom ambijentu / odraste i sa što boljom sociološkom i genetskom osnovom produži ljudski rod.....
....konačno , ljubav nije strast za ovim i onim...ljubav ne srlja u životni razvrat , već u životni sklad i harmoniju ....

...koja pokvarena manupulacija , navodno intelektualno nadahnuće u pojmovima : strast - drama....

...književnost koja je sva u veličanju nečijih strasti , datih u formi drame , lako prelazi u svojoj intelektualnosti sve , kako da kažem ljudske granice , koje su date u moralnim i etičkim vrednostima čovečanstva.....
....pazi majkumu , ove treba izuzeti iz moralnih , etičkih , pa i drugih zakonskih normi : strastveno voli istimeni pol , i u toj drami jadničak je napstvovo i decu...ili strastveno voli da uživa u tuđoj boli , pa je ostavio sopstvenu decu da pate , pa u toj drami strastvenosti sopstvene počeo je dramatično da uživa u boli slučajnih prolaznika - postao je masovni serijski ubica....đavolja odbrana...

....pravdati tuđ razvraz kojinajbližima nanosi , bol , patnje i svake druge štete , čisto je uspostavljanje jevreštine , te uvođenje čovečanstva u sodomizam.....

...konačno , ko ovo sa Anom ne razume , neka mu ona bude supruga , majka , sestra !....neka sa njom u propadanju se uzdiže , pa nek on lamentira svojoj sudbini ( nek je oplakuje , nek joj se žali , nek je oplakuje , nek se žali , nek joj plače , nek je tuži , nek joj cvili , nek joj nariče - nek je proklinje )....

...moj savet je svakom da svačiji javni govor propuste kroz moralne i etičke norme i sa njihovom analizom tek utvrde vrednost i uzornost takvog govora...pa kako sa nečijim govorom , tako i sa njegovim postupcima prema drugima , a i sebi samom.....ne nasedajte na kvazi intelektualne fore i fazone.....to je parazitski kosmopolitizam sa svojim gotovanskim intelektualizmom !

Dragi moj prijatelju Loncar.Ti si veoma veoma hrabar covek.To sam primetioi, iz nekih tvojih ranijih napisa, na ovom
forumu.Dragi moj Loncar.Tolstojev "Rat i Mir",smatra se biblijom svetske knjizevnosti.Njegov roman "Ana Karenjina",
pretstavlj sam vrh,njegovog knjizevnog delovanja.

Ni najveci umovi devetnaestog,dvadesetog,pa ni pocetka,ovog dvadeset i prvog veka,nisu se USUDILI,da upute
neku kriticku misao,na genijalnost,koju je Lav Tolstoj,bard svetske knjizevnosti,izlio kroz svoja knjizevna dela,
neprolazne vrednosti.

To,sto si se ti USUDIO,da jereticki i zlonamerno,iznosis neke zamerke,jednom geniju........mislim,da si ipak
precenio svoje mogucnosti,i svoj dijapazon poznavanja i prepoznavanja,pravih vrednosti velike literature......

...svakako da je on vrh svetske umnosti....njen krojač , učitelj i tvorac - reklo bi se....no kolka je ta umnost , govore svakodnevne žrtve ratovanja , pljačkanja , ubijanja , terorisanja i svakog drugog zla....naravno te žrtve su uzgredna civilizacijska šteta , na našem putu ka sodomstvu i gomorstvu...tako stvari stoje u vezi onog tolstojevskog i ovog njegovo nasledničkog sveta....ja ne pripadam tom svetu....to moje nepripadanje ne potrebuje nikakvu hrabrost....ne treba hrabrosti za poštovanje čovekoljublja , pravičnosti i istine....treba čovečnosti....obične čovečnosti....lako je biti svraka pa se kititi tuđim perjem...lako je klanjati se lažnim idolima...mora da je teško čovekom biti....

....Lorde , tvoje kritike upućene meni čisto su opanjćavanje , pokušaj , nastojanje da me omalovažiš...pa ako to tvom egu prija , ako ga čini velikim...ako time sebe vidiš u ravni svetskih takozvanih velikana , neka ti.....no kojim argumentima , sem ovih preaznih fraza i uvreda ti moje viđenje te čuvene , nadaleko , kurave iz visokog društva , ti možeš da osporiš...imaš li jednu mudru primedbu sem ovišešeljevskih retoričkih , prestono intelektualnih opančarskih fraza , koje su posejali međ našu čuvenu inteligenciju komunjarski akademici iz partizanskog bukvara...
...ja nisam nameran da se nadgornjavam sa balkanskom inteligencijom i uspešnim studentima prekodrinsko kosovskih profana...jok more...nisam nameran ni da se povodim za plaćenim kritičarima iz kruga dvojke....ja sam nameran da se očovečujem , a to je težak poduhvat , zarastrutranski...

...a za kraj , reci mi , šta misliš o samoubici koji nađe baš hrabrosti da se ubije pod točkovima jednog golje , poniženog , eksplatisanog , obespravljenog hranioca mnogoljudne porodice....šta misliš o noćima i danima tog čoveka koji ima dušu , trag ljudskosti u sebi , koji se svakog svog trenutka seti tog čina oduzimanja života...pa još kad odkriješ da taj samoubica je imao ništavan život , koji je sve oko sebe uništvao čega se dotakne.....možda si i ti pri onom viđenju , sirotinja ko zašta šljivi...nije ona za visoko društvo...nije ljudska....

...kažu , kad se juda obesio , posle nekoliko dana to drvo se osušilo, jer je ono u pustinji bilo jedini život u koga se zlo uselilo....a drvo , pošto je bilo mudro , nevino i pravično , časno - kao takvo ugasilo je u sebi život kako bi sa sobom odnelo i zlo - jer u okolini , u toj pustinji ničeg živog nije bilo...ovo pagansko viđenje života u kome ima dobra i zla , treba da ljudima služi za nauk....

...no džaba ja krečim ikone u Volandovom teatru...neprekrečive su !

Back