amputacija repa :(

Taja loodaya

Početnik
Poruka
17
Imam mačora 6 godina starog..retko izlazi iz stana i kad izađe, to je u ograđeni deo placa, gde mi je uvek u videokrugu...tako je htelo da se desi da je, verovatno, pao na rep pre mesec dana i povredio ga..čekali smo da se oporavi, međutim, na kraju je ipak moralo da se završi amputacijom celog repića :(...
operacija je bila pre tačno nedelju dana, 13.08..nakon buđenja iz anestezije, išao je u wc, imao apetit, pio vodu...međutim, zadnja tri dana je zavučen non-stop negde...i ne želi da ga diram na bilo koji način...vodu i hranu uzima samo kad mu donesem, ima apetita, prede i pije vodu..znači da je žedan...međutim, ono što me vrlo brine je to što od utorka ujutru (od pre dva dana) nije išao u wc uopšte! i ne znam kako to da promenim...najviše sam ovde, da bih videla da li je neko imao takvog iskustva, a i kako mačku naterati da ide u wc? on je inače imao problema pre 2-3 godine, stavljan mu je kateter, imao je kamenčiće i kristale u bešici...od tad je na posebnom režimu ishrane...kada mu je sada, zbog operacije rađen skener, videlo se da su mu bešika i bubrezi potpuno u redu, znači nije mu to problem...
eto...ja da se požalim :(...pa ako neko ima sličnog iskustva...ili savet...prosto da znam šta mi je činiti..koliko će ovo trajati, ova agonija...jer smo na ivici živaca i on i ja ...:(

Znam da čovjek vremenom zavoli kućne ljubimce i smarta ih kao članove porodice.
Ali ipak treba biti svjestan, da to nije čovjek već životinja koja živi 10-tak godina.

Pogrešno je da si " na kraju živaca".

Nudiš mu sve što možeš a ako nema pomoći, pomozi mu sa inekcijom da se ne muči.

Macke zive mnogo duze od 10godina
Nusu mi jasni ljudu koji ljubimce vole tako sto ih uspavljuju cim se pojavi problem
Moju macku koja ima 14god je pre par meseci zakacio auto..mislili smo da joj je to kraj, ali smo uspeli da je oporavimo..imala je problem sa polomljenim repom koji se sanirao tek posle 2 meseca
Najbolje bi bilo da se obratis veterinaru koji je operisao..on ce da ti da najbolji savet..

Ja imam sličan problem sa mojim malim žutim mačkom. Otkad se vratio kući-kao da nevidi na jedno oko, veliki problem je i što nuždu obavlja po stanu (koju ja uspevam bar za sada da obrišem na vreme, inače bi najebali i ja i on od mog burazera, kad bi znao za to :D :D )

Za tebe je najbolje da se obratiš veterinaru za savet. Što se mene tiče, ja se nadam da će se moj mali žuti opraviti, i da ga posle opet neće neko vreme biti kod kuće. Nebi da ga vodimo kod veterinara, da se ja svadjam sa ukućanima. Mnogo ga volim, ali nebi zbog njega da imam problem u kući (da je neka devojka u pitanju-to bi već bila druga priča :D ). Ja i dana danas mogu šta hoću-da nepitam nikoga od ukućana, ali sve to ima svoju cenu, a cena bi bila-ovakav si, onakav si....

naravno da se konsultujem sa vetom, sutra idemo da skidamo konce...njima je bitno da je išao u wc nakon operacije, u suštini mi ništa ne kažu za ovakvo ponašanje, osim da to može da traje mesec dana, da se on tako skriva i šta znam....ali, znate i sami, kako je to gledati ga takvog..pritom, kad mu priđem, on se povuče u sam ćošak transportera, a ako proba sam da izađe, valjda se seti da nema repića, pa sikće i frkće i bukvalno vrišti...:(

naravno da se konsultujem sa vetom, sutra idemo da skidamo konce...njima je bitno da je išao u wc nakon operacije, u suštini mi ništa ne kažu za ovakvo ponašanje, osim da to može da traje mesec dana, da se on tako skriva i šta znam....ali, znate i sami, kako je to gledati ga takvog..pritom, kad mu priđem, on se povuče u sam ćošak transportera, a ako proba sam da izađe, valjda se seti da nema repića, pa sikće i frkće i bukvalno vrišti...:(

Boli ga pa se boji da ga ne povrediš.
Pusti ga neka miruje i počiva da bi mu se rana čim prije zarasla.
Amputacija repa nije tako strašna operacija.

mi smo nasu macku nasli u komsijinom grmu kad je udario auto
verovatno se dotle doteturala
sledeca dva meseca je bila na neverovatnom mestima u kuci, na koje se do tada nije zavlacila
i tako je bilo sve dok se nije oporavila
potreban mu je mir i izolovanost dok mu rane ne zarastu
ne znam samo kako kod njih ide sa onim fantomskim bolom, ako nerv nije dobro obradjen nakon amputacije
tad osecaju da ih boli deo koji im je amputiran

da, da, vet mi je rekao da će imati taj problem, da će fantomski da traži svoj repić...
ono što me interesuje je da li ste primetili da li je uredno išao u wc u tom nekom ranom periodu, nakon operacije?
našla sam neki tekst, gde vidim da je to izgleda redovna pojava...ako sve ide svojim tokom, onda ok, ja bih samo da vidim kako mogu JA da mu pomognem, da što lakše prođe kroz oporavak....

Pretpostavljam da ovaj problem sa repom i ovaj drugi sa wc-om ipak niu povezani, ali pretpostavka je... da ne kažem šta... :neutral: Nisam imala sličnih iskustava, moj debeli je lomio prst i potpuno se razmazio dok je to sraslo, a ovom malom je noga slomljena i ne može miran ni dok spava, a već da trpi bilo šta, nema šanse. Možda je tvoja varijanta i bolja, miruje i lepo će da se sanira rana. Daj mu prostora, znaš i sama da mačke imaju svoj ritam i sopstvenu, vrlo jaku volju, a mokrenjem se pozabavi posebno. Svakako javljaj novosti.

pa evo šta sam zaključila: on ne želi da izađe iz svog skrovišta! kad god ga "nasilno" izbacim, jer svojevoljno ne želi, on odmah trči u wc i obavlja sve nužde normalno...međutim, mislim da je kod njega defitinivno u pitanju fantomska bol :(..i sad istražujem po netu, ne mogu baš ništa da nađem što se tiče toga i životinja..ako neko ima neko iskustvo, značilo bi mi...

Moguće da je Deda Žika, uz sve svoje iskustvo i dug mačkarski staž, imao i takav slučaj. On, na žalost, više ne zalazi ovamo, ali ima svoju Google grupu na kojoj rado izlazi u susret mačkarima sa problemima.

Ja sam imala slucaj amputacije repa kod jednog ulicnog macka i nekoliko dana nakon amputacije otprilike u vreme kada je prestalo dejstvo antibiotika doslo je do infekcije. Napravile su se otvorene rane kod korena repa, postojao je i otok, samo sto ja taj otok nisam konstatovala dok nije potpuno spalso nakon nove terapije antibiotika. Tek sam onda shvatila, kada je opet pocela da se ocrtava jasno kicma i ono malo sto je od repa ostalo, da je otoka bilo. Nisam sigurna zasto je uopste doslo do infekcije. Vet je imao neku teoriju da je to posledica ranije povrede, a da je tek nakon amputacije fistuliralo. Meni se cinilo da je zato sto rana na jednom kratkom delu od milimetar-dva nije bila dobro usivena, i kako je macak bio mrsavko i nije bio bas pitom, a pored svega sto mu se desilo narocito uplasen, zavlacio se iza ormara, gde prasina nije brisana vise od godinu dana i da je zato nakon dejsta antibiotika infekcija bila neizbezna. Ili mozda prva doza antibiotika koju je dobio nakon amputacije nije bila dovoljna. Nosila sam ga onda nekoliko narednih dana po antibiotike, i od maja kada se sve to desavalo vise nikakvih problema sa repom nije bilo. Vracen je na svoj teren, ali se za sada odlicno snalazi i prilicno samopouzdanja ima.
A tokom oporavka od anestezije i kasnije kada se javila infekcija ponasanje drasticno menjalo i dosta je zavisilo od trenutnog stanja. Samo sto opet kako je macak bio divlji nisam imala predstavu o cemu se radi, pripisivala sam usponima i padovima u postupku socijalizacije, pa je sreca u nesreci da su se javile te rane inace ne bih ni prepoznala problem.
Moguce da je u pitanju stvarno fantomska bol, ali ja bih prethodno iskljucila sve druge moguce varijante, jer je takvo ponasanje stvarno alarmanto. Nadam se da cete u pomenutoj grupi naci resenje, samo tamo detaljnije opisite problem, da se ne bi gubilo dragoceno vreme dok tek u naredim komentarima kazete o cemu se radi. Znaci odmah ispiste sve sto vam padne na pamet, a sto smatrate da bi moglo da bude bitno.

Ono sto mi jos pada na pamet, da nije idiopatski cistitis. Obicno zbog stresa dolazi do recidiva. Je l to bilo sigurno da je ranije imao kamencice, znaju nekad i da pogresno pretpostave ili pogresno vide na uz da kamencica ili peska ima. Ima u toj grupi vise tema u vezi urinarnih problema, mozes da bacis pogled.

Poslednja izmena:
evo da se javimo moj macan I ja, nakon dva meseca od potpune amputacije repa :)! Živi smo, zdravi, srećni, zadovoljni, kao da se nikad ništa nije desilo. Eto, 13.avgusta mu je repić potpuno amputiran, mesec dana je trajala agonija, gde sam čak pomišljala I na uspavljivanje, jer nije hteo da izađe iz svoje korpe, po tri dana nije išao u wc, hranu I vodu je uzimao samo ako mu prinesem...onda je polako počeo da izlazi, da bude glasan, frkće, sikće, da se licka, do te mere da mu je dlaka otpala na nekim mestim,I onda...nakon možda 40-50 dana, odjednom je rešio da mu vise nije ništa! bukvalno tako! izašao iz korpe I vise neće ni da je primiriše! jede, pije, ide u wc, skače iz mesta 2 metra, kao I pre I ponaša se bukvalno kao da se ništa nije desilo! apsolutno neverovatna životinja - MAČKA! repić mu uopšte ne neodstaje, ne pokazuje baš nikakve znake da mu nešto fali...
eto samo sam htela da kažem, da smo preživeli jednu veliku agoniju, ali na kraju je sve hvala bogu, u redu. I rekla sam da se vise oko njega uopšte neću nervirati. po mojoj slobodnoj proceni ima još 4-5 života, dok to ne proživi, ne nerviram se, jer se na kraju sve dobro završi!
nadam se da se ovo nikome neće desiti, ali ako se desi, NE BRINITE! SAMO PUSTITE MACU DA ODBOLUJE SVOJE, pružite joj ljubav, dajte joj da jede I pije I ona će se oporaviti...kad ona to bude htela :)

Znam da čovjek vremenom zavoli kućne ljubimce i smarta ih kao članove porodice.
Ali ipak treba biti svjestan, da to nije čovjek već životinja koja živi 10-tak godina.

Pogrešno je da si " na kraju živaca".

Nudiš mu sve što možeš a ako nema pomoći, pomozi mu sa inekcijom da se ne muči.

Pa da,kad se razbolis daj se uspavaj,da se ne mucis

A ti si bio u situaciji da nekog bliskog gledaš kako se muči a znaš da mu nema pomoći? Ovaj mačak je drugo, on je samo imao psihički problem, ali sa aspekta terminalnih stanja, uvek sam pre za eutanaziju nego za patnju.

Pa bio sam nebrojeno puta,jos bi trebao da ubijam,pa da hajde pa cisti okolo ko god pati,ako ti ponestane vakcina,iskoristi metak.Cudna ti je ta filozofija!

Back