AMERIKANAC POSTAO PRAVOSLAVNI POP: Srbi, oprostite za sva zlodela Amerike!

obidijus

Ističe se
Banovan
Poruka
2.990
Neću zaboraviti dan kada sam kročio u pravoslavnu crkvu, osećaj blaženstva, mira i tihe sreće. I ljudi koji ništa od mene nisu tražili, bili su srećni što sam i ja tu. Osetio da sam stigao kući - kaže Majkl Vilson.Amerikanac Majkl Vilson, sveštenik u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Kanzas Sitiju u SAD, dolazio je u Crnu Goru i tom prilikom ispričao svoju čudesnu priču.

- Neću zaboraviti dan kada sam kročio u pravoslavnu crkvu, osećaj blaženstva, mira i tihe sreće. I ljudi koji ništa od mene nisu tražili, bili su srećni što sam i ja tu. Osetio da sam stigao kući – kaže Majkl Vilson.

On je Amerikanac nemačkog porekla, sticajem životnih okolnosti, od pre desetak godina je sveštenoslužitelj u SPC u Americi. Njegova životna priča je savim neobična. Čudesno je na koji je način otac Majkl ušao u svet pravoslavlja, a potom i njegova kompletna porodica.

Pokušao je detaljno da objasni otkud on u SPC i šta za njega znači Pravoslavlje.

- Moja Crkva i pravi dom jeste Srpska pravoslavna crkva, počev od susreta sa Episkopom Longinom, upoznavanjem Serafima Rouza, manastira Potina. U početku smo služili pri Ruskoj crkvi, a onda nas je episkop Longin primio pod kupolu Srpske pravoslavne crkve. Bilo je to pre deceniju.

- Pre toga sam bio muzički urednik, i kao rastafarijanac, radio sam emisije, forsirajući rege muziku. Primitio sam da su neki od muzičkih albuma sa Jamajke imali ikone na stranicama omota i albuma. Ubrzo sam počeo albume da kupujem zbog prelepih ikona, a ne zbog muzike. Ubrzo sam u Kanzas Sitiju upoznao nekoliko pravoslavnih hrišćana i srpskog monaha, oca Pajsija – priča u dahu otac Majkl.

Kasnije, kao muzičar na nekom sajmu knjiga, sticajem okolnosti, ponovo je sreo monaha Pajsija. Tada ga je ovaj pozvao da posetim Srpsku pravoslavnu crkvu, posvećenu Svetoj Mariji Egipćanki, koja se nalazi u siromašnoj četvrti Kanzas Sitija.

- Pravoslavna crkva se nalazila na trećem spratu. Nikada neću zaboraviti dan, kada sam kročio u tu malenu crkvu, taj osećaj neobjašnjivog blaženstva, mira i tihe sreće. Te prelepe ikone Isusa, Bogorodice i svetitelja i – ljudi pravoslavaca, koji ništa od mene nisu tražili, nego su bili srećni što sam i ja tu. Osetio sam da sam stigao kući – dodaje Majkl.

Ističe da se posle susreta sa monahom Pajsijem i našom svetinjom, postao deo žive srpske crkve i pre krštenja. Kako to?

- Jednostavno više se nisam odvajao od srpske bogomolje. Počeo sam da dolazim redovno na litirgije, da čitam knjige pravoslavne. Sve me je interesovalo što se odnosilo na svet pravoslavlja i Svetosavlja. Rečju, sebe sam definitivno, hvala Bogu, pronašao u u pravoslavnom hrišćanstvu.

- Moja supruga Džozefina je odgojena kao katolkinja, u početku je bila nezainteresovana, ali nakon tri godine, naša kompletna porodica se krstila. Prvo sin i ja, a potom, i Džozefina. Mi smo srećna, ispunjena porodica, ona je sada popadija, a ja služim u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Živimo u obližnjem Lorensu u državi Kanzas. Za moju porodicu i mene – pravoslavlje je postalo sve, istinska ljubav, i odgovor na sva pitanja – kaže otac Majkl Vilson.

Na pitanje kako funkcioniše pravoslavlje na tlu SAD, nije imao baš dobro mišljenje.

- Rekao bih jadno i zbog toga sam, ovde u Crnoj Gori, da se u veri učvrstim. Ovde i na mnogim mestima u vašim, kako često kažem, srpskim zemljama, postoji više snažnih nivoa pravoslavlja, ili barem to ja tako doživljavam. Mi u našoj crkvi sv. Marije Egipćanke, iako radimo u skromnim uslovima, trudimo se da nahranimo gladne, da pomognemo očajnima, da se nađemo svakom čoveku koji traži pomoć. Srećan sam što sam deo tog svetlog sveta. Veliku pomoć dobijamo od Ruske pravoslavne crkve i što god od njih dobijemo – mi dajemo. Zato često kažem- pravoslavlje je bogato – dodaje otac Vilson.

Kakve utiske nosite iz susreta sa srpskim maštvom i narodnom u Crnoj Gori i Srbiji?

Volim,sem raskošnih srpskih svetinja i malene crkve, skitove, gde nije lako doći, a kamo li ostati. Ovde vidim i blagoslovene, ali i loše stvari. Ljudi su svugde ljudi, i trebalo bi da budu jedno u Hristu.

- Amerika je velika kao 50 Srbija, ali SAD nema drevnih manastira, svetinja, svetih otaca, kao što sam imao prilike da vidim i osetim to u Srbiji i Crnoj Gori. Na tako malom geografskom prostoru, toliko mnogo svetinja, Božji je blagoslov i retkost u svetu. To je za poimanje života, svetosti i svetlosti, i ako hoćete i pobede – prava i istinska moć. Moja supruga je nakon prvog dolaska i susreta sa srpskim svetinjama i narodom, rekla nostalgično, da više nikada neće ići u Srbiju, sem da to ne bude definitivan ostanak. Želi da se preselimo.

Takođe, svestan je agonije koju je srpski narod preživeo tokom bombardovanja 1999.godine od strane NATO i SAD.

- Želim da budem pravilno shvaćen: tražim oproštaj od srpskog naroda za sve zlo koje im je nanela SAD i njena politika. Mnogo poštenih i čestitih Amerikanaca duboko poštuje i voli srpski narod. Svi bismo trebali da budemo Hristovi. A kada bismo to uistinu i bili, ne bi u svetu bilo ratova, mržnji, pritisaka, nesreća, smrti, i brisanja sa geografskih mapa celih naroda…

- Želim da poručim srpskom narodu da se drže moćnog pravoslavlja, svog izvorišta i zaštite. Stičem utisak da se nedovoljno poštuju velike svetinje. Pravoslavlje poseduje najjače oružje! Srbi, ne shvataju kakvo blago poseduju i kakva je to moć. Ne znaju šta imaju! Molite se za nas u SAD, i nemojte prestajati, da prođe ovo zlo, da svi budemo jedno – završava svoju priču otac Majkl Vilson.

http://www.telegraf.rs/vesti/907089...vni-pop-srbi-oprostite-za-sva-zlodela-amerike

U pesmi vladike Nikolaja koju je otpevao sveštenik Vojislav Bilbija, na sebi svojstven način, može se primetiti potresna i surova istina koja je zahvatila naš narod.

Izgleda da su stvarno “sveštenici verom oslabili, a kaluđeri poste ostavili”, kao što piše vladika Nikolaj. Da li je tako? Pogledajte ovde.

Još piše da “devojke svilu nose, a grehom se ponose”, dok se “mladi momci poštenju smeju”. Da li vam i ovo zvuči poznato?

Kaže vladika Nikolaj i da se “sused suseda ne opravdava, već se kune krivo za nepravdu, zbog blatnjave zemlje od aršina“. Koliko ste puta pročitali i videli da su se komšije i rođaci potukli zbog zemlje?

Uostalom, otkrijte sami šta je to Vladika Nikolaj još predvideo u “Nebeskoj liturgiji”:

- Želim da poručim srpskom narodu da se drže moćnog pravoslavlja, svog izvorišta i zaštite. Stičem utisak da se nedovoljno poštuju velike svetinje. Pravoslavlje poseduje najjače oružje! Srbi, ne shvataju kakvo blago poseduju i kakva je to moć. Ne znaju šta imaju! Molite se za nas u SAD, i nemojte prestajati, da prođe ovo zlo, da svi budemo jedno – završava svoju priču otac Majkl Vilson.

Lepo.

Kad ovo kaze jedan Amerikanac, zaista mu treba verovati. :ok:

Sad u nedelju smo obelezavali godisnjicu smrti moje babe, i kada je moj otac pitao popa koliko je duzan pop je lepo odgovorio "Daj koliko mozes, ako nemas para nije problem"

Dakle ima i postenih medju popovima

A najjace kad neki pop kaze "Tarifa je tolka i tolka", pazi bogati, tarifa z:lol:

Tarifa je tolika al zato nema ni fiskalnog racuna niti placanja poreza

A sto se tice ovog Amera, samo da ponovim neciju misao od gore - jedna lasta ne cini prolece

. . .

Sad u nedelju smo obelezavali godisnjicu smrti moje babe, i kada je moj otac pitao popa koliko je duzan pop je lepo odgovorio "Daj koliko mozes, ako nemas para nije problem"

Dakle ima i postenih medju popovima

A najjace kad neki pop kaze "Tarifa je tolka i tolka", pazi bogati, tarifa z:lol:

Tarifa je tolika al zato nema ni fiskalnog racuna niti placanja poreza

A sto se tice ovog Amera, samo da ponovim neciju misao od gore - jedna lasta ne cini prolece

Pa ja ne znam, da li vi poneki ocekujete da svi Amerikanci predju u pravoslavlje?

Valjda bi tad bilo dovoljno.

Ovo je tema o pojedinacnom coveku i njegovoj sudbini.

Poslednja izmena od moderatora:
To nije tema.

Pa ja ne znam, da li vi poneki ocekujete da svi Amerikanci predju u pravoslavlje?

Valjda bi tad bilo dovoljno.

Ovo je tema o pojedinacnom coveku i njegovoj sudbini.

Sto se mene tice neka svi Ameri do jednog budu satanisti a ne pravoslavci

Samo da se ne mesaju u tudje poslove i da ne ubijaju po svetu kako im se cefne

Ma mnogo ih ima

Svi americki predsednici koji su vodili neki rat su dobijali po dva mandata

Okupi se ponekad par stotina ili hiljada ljudi ispred bele kuce, al to je to

Pa jeste, ali ovakve primere treba izuzeti iz toga.

Mada iskreno, kako sve dobijaju izbore za u procenat, sumnjam da se i kod njih desava namestanje izbora.

Pa jeste, ali ovakve primere treba izuzeti iz toga.

Mada iskreno, kako sve dobijaju izbore za u procenat, sumnjam da se i kod njih desava namestanje izbora.

sećaš se kako je Buš dobuio elektorske izbore na Floridi i zahvaljujući tome i u SAD?

- - - - - - - - - -

. . .

Poslednja izmena od moderatora:
Sto se mene tice neka svi Ameri do jednog budu satanisti a ne pravoslavci

Samo da se ne mesaju u tudje poslove i da ne ubijaju po svetu kako im se cefne

Мајкл Мур: Америка је заснована на геноциду
michael-moore-getty-580.jpg

Амерички филмски режисер Мајкл Мур изјавио је да масовно убиство деце у америчким школама у последњих
пар година одражава природу Америке и да је ова држава заснована на геноциду.

“Не волим што то морам да кажем, али убијање је наш начин. Почели смо Америку геноцидом,
а потом је градили на робовима. Убијања оружјем ће се наставити – јер то смо ми”,
написао је Мур.

“Земља која званично одобрава ужасно насиље (инвазија на Ирак, убиства беспилотним летелицама,
смртна казна) изненађена је када се један двадесетогодишњак у то укључи?”, написао је Мур.

Он је у осталим порукама на “Твитеру” поставио питање “зашто се ово дешава само у Америци”
и оценио да проблем није само у оружју, него у деловању Националног удружења за наоружање.

“НРА мрзи слободу. Они не желе да имате слободу да пошаљете своју децу у школу и да очекујете
да се врате жива. Време је за акцију. Дебате и дискусије су завршене. Као што нико не води дебату
о томе да ли је силовање легитимно – и ова дебата о наоружању је окончана”, закључио је Мур.

(Срна)

First Ever Orthodox Prayer Service Celebrated In Kimgansan

Bishop Innokenty of Ussuri, a vicar of the Vladivostok diocese, visited the Democratic People’s Republic of Korea from October 9 through 16 at the invitation of the DPRK Orthodox Committee and the Orthodox parish in Pyongyang. The visit was timed to the 65th anniversary of the establishment of diplomatic relations between Russia and the DPRK.

During the last days of his visit, Bishop Innokenty, accompanied by archpriest Alexiy Sabansky, priests of the Pyongyang parish and members of the delegation from the Vladivostok diocese, visited the city of Wonsan and Kimgansan (Diamond Mountains). The guests visited places of interest and walked to the waterfalls in the mountains. Prayer service was celebrated at the sightseeing platform in honour of the Intercession of the Most Holy Mother of God. Orthodox service was celebrated here for the first time in the history of the presence of the Russian Orthodox Church in the DRRK.

On October 12 and 13, Bishop Innokenty officiated at the All-Night Vigil and the Divine Liturgy celebrated at the Trinity church in Pyongyang together with archpriest Aleksiy Sabansky and the two Korean priests.

Ambassador Alexander Timonin of the Russian Federation to the DRRK, chairman of the DPRK Orthodox Committee, Kim Chi Son, and members of the diplomatic representation of Russia.

The delegation of the Vladivostok diocese visited the memorial cemetery of Pyongyang. Bishop Innokenty celebrated requiem litiya for the Russian compatriots, the website of the Vladivostok diocese reports.

+++

The parish of the Life-Giving Trinity in Pyongyang, consecrated in 2006, is under canonical jurisdiction of His Holiness Patriarch Kirill of Moscow and All Russia. Upon his blessing, the Vladivostok diocese helps Orthodox priests in Korea with their ministry.

The First Steps of Orthodoxy in Rwanda

by Julia Bridget Haye

With the Grace of God and following the strenuous efforts and prayers of his Eminence Innocent Bishop of Burundi and Rwanda, the first steps of the Orthodox Church in Rwanda began. On Saturday 17 -8-2013, His Eminence accompanied by Fr George Schinas and hierodeacon Nektarios Stogiannis and a team from the Church of St Dimitrios Loumbardiaris in Athens, as well as a group of women from Uganda organised a catechetical meeting with about 500 Rwandans. The meeting included an introduction by his eminence Bishop Innocent, dividing the local people into work groups, a concluding homily and a meal.

Questions were asked and answers given on crucial matters of the Orthodox Faith. The Rwandan’s interest was genuine and their zeal for Orthodoxy is continually increasing. The next day, on Sunday morning, a hierarchical Divine Liturgy was celebrated which our Rwandan brethren attended as catechumens and were amazed by the liturgical wealth of our Church. After the Divine Liturgy there was an opportunity to share fellowship with the locals who prepared a meal for everyone with traditional African foods. On our departure it was clear that there was a renewal of their interest in baptism and their incorporation into Orthodoxy.

It appears that our Trinitarian God is opening a new page for the One, Holy Catholic and Apostolic Church in the much suffering and hurting Rwanda. Christ opens His embrace to all. Let us pray that His Holy Will be done.

HcHeTrb.jpg

Back