ghost in the shell
Domaćin
- Poruka
- 4.648
Ti si taj vrhunski?Pričam o reskaliranju, to je prava nauka za vrhunsku ekipu.... a ne za priučena škrabala softvera...

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ti si taj vrhunski?Pričam o reskaliranju, to je prava nauka za vrhunsku ekipu.... a ne za priučena škrabala softvera...
dovoljno znam da znam koliko malo znam o svemu tome!Ti si taj vrhunski?![]()
![]()
Nema to veze sa drajverom. Cim setujes drugu rezoluciju na LCD monitoru imas losiju sliku, to je sve.Hoće li dobar drajver dati oštru sliku na monitoru nativne rezolucije 1680x1050, ali i na monitoru nativne 1280x1024? Gde je onda problem da sliku niže rezolucije prikazuje na monitoru više rezolucije? U lošem drajveru?
Kako nema veze? Bilo koji monitor da priključiš, u 99,99% slučajeva se i tako radi reskaliranje za nativnu rezoluciju! A tu je onda u igri dobar softver za to! A taj onda uzima u obzir nativnu rezoluciju, kao i trenutno postavljenu pa računa i prilagođuje! Kao što i neku sliku otvorenu u nekom programu razvlačiš i smanjuješ, a ne gubiš mnogo na kvaliteti, ako ne ideš u ekstreme.....Nema to veze sa drajverom. Cim setujes drugu rezoluciju na LCD monitoru imas losiju sliku, to je sve.
Dobro, softver skalira, recimo! A skaliranje nema veze sa kvalitetom slike? Kako ćeš 'dodati višak' piksela ako razvlačiš, ili koje ćeš izbaciti ako smanjuješ?Pazi, rezolucija je stvar monitora. Sve sem native rezolucije ima losu sliku na LCD. Nema tu skaliranja u drajveru. Skalira softver, a ne drajver.
Znaci ti kao korisnicki program provalis rezoluciju ekrana i tako crtas. To nema veze sa kvalitetom slike. Sa kvalitetom slike
ima jedino i iskljucivo monitor.
To ti je slicno kao digitalni zum na foto-aparatima-ti pikseli se dovbijaju softverskom interpolacijom-softver vestacki,l diigitalno dodaje , umnozava piksele. I taj kvalitet nikad ne moze da se poredi sa optickim zumom-kao ni skaliranje sa native rezolucijom na monitorima.Dobro, softver skalira, recimo! A skaliranje nema veze sa kvalitetom slike? Kako ćeš 'dodati višak' piksela ako razvlačiš, ili koje ćeš izbaciti ako smanjuješ?
Ma monitor kad upali drugu rezoluciju od nativne ima mutnu sliku. Mislim nije ono da ne moze da se vidi, daleko od toga, ali nije kvalitet kao u native.Dobro, softver skalira, recimo! A skaliranje nema veze sa kvalitetom slike? Kako ćeš 'dodati višak' piksela ako razvlačiš, ili koje ćeš izbaciti ako smanjuješ?
Opet smo došli do kvalitete softvera! Loš softver će ako na monitoru 1600x1200 crta sliku rezolucije 800x600 svaki izvorni piksel prikazivati kao 4 piksela, a dobar će prilagoditi konture jer ima više 'manevarskog' prostora...A recimo JPG slika je i tako 'mutna', bez obzira na rezoluciju!Ma monitor kad upali drugu rezoluciju od nativne ima mutnu sliku. Mislim nije ono da ne moze da se vidi, daleko od toga, ali nije kvalitet kao u native.
Monitor prijavi koje rezolucije podrzava, zamisli ono mogu da prikazem to to to i to. I grafa onda setuje rezoluciju monitoru, e to radi drajver,
a drajveru kaze aplikativni softver.
Pređi na Linuks, možeš da biraš sve rezolucije koje podržava monitor i imaćeš uvek dobru sliku!Ma monitor kad upali drugu rezoluciju od nativne ima mutnu sliku. Mislim nije ono da ne moze da se vidi, daleko od toga, ali nije kvalitet kao u native.
Monitor prijavi koje rezolucije podrzava, zamisli ono mogu da prikazem to to to i to. I grafa onda setuje rezoluciju monitoru, e to radi drajver,
a drajveru kaze aplikativni softver.
Pitanje za tebe: Na kojem monitoru može biti bolja i oštrija slika 800x600: Na monitoru nativne rezolucije 800x600, ili na monitoru nativne rezolucije 1680x1050 kojem je podešena rezolucija 800x600?^^
Dzaba objasnvati tupsonu sta je softver a sta je hardver,....Rezolucija je hardver a skaliranje i driver je softver. Ne moze biti ista slika sa dve rezolucije da hebe rak raka NIKAD I NIKAKO! Koristio kineski OS ili sta god N E M O Z E ! ! ! !
Evo ti primer: Gore je nativna rezolucija 1680x1050, a slika ispod je na ISTOM monitoru ISTI 'tvoj' tekst prikazan uz rezoluciju 800x600, uvećano za 991%:Pitanje za tebe: Na kojem monitoru može biti bolja i oštrija slika 800x600: Na monitoru nativne rezolucije 800x600, ili na monitoru nativne rezolucije 1680x1050 kojem je podešena rezolucija 800x600?
Vaso, ti uopste ne shvatas da kvalitet slike ne zavisi od softvera...Opet smo došli do kvalitete softvera! Loš softver će ako na monitoru 1600x1200 crta sliku rezolucije 800x600 svaki izvorni piksel prikazivati kao 4 piksela, a dobar će prilagoditi konture jer ima više 'manevarskog' prostora...A recimo JPG slika je i tako 'mutna', bez obzira na rezoluciju!![]()
Pa i5 3ce generacije, recimo najjači tada 3570k je i dalje odličan samo što ima 4 core-a a može da tera sve sa dobrom grafikom. Serija 10 je nekih 50% brza a 7-8god novija ( da me ***** sada ako se sećam kada je izašao 3570k)Pa i sada ti je dovoljno 4gb rama, i5 star 5 godina i 1050ti da igras 1280x 960 na med-low setovanjima skoro sve igre.
Ali ako hoces da sve klizi na HIGH u max rezoluciji(HD+) moraju malo jace komponente,
ne najbolje ali bar 16gb rama , i5 9600kf i neku bolju graficku, koju? znace se za 2-3 meseca kada sve izadje bez bagova.
Sto se tice RX 6000 serije nadam se da je ne prave samo za majnere kao prosle dve.
Dovoljno je da RX 6900 XT 16GB vRAM bude malo brza od 3070 i sa cenom manjom od 550e imace odlicnu prodju.
Mozda bude i blizu 3080 ali onda ce i cena ici gore.
Svakako nece biti brza od 3090.