AMD Radeon RX 5500 XT

skawzy

Aktivan član
Poruka
1.787
Pozdrav ljudi, Jel iko koristi ovu graficku kartu i da li cuje neko pucketanje pozadi i sustanje kada se pusti youtube i igraju igrice? Isto se desava i sa Sapphire RX 5500 XT.

Kad obrisem AMD driver, sve je ok , nista se ne cuje. Cim ga instaliram opet, opet se cuje :/

Na netu nista konkretno nisam nasao da resi problem, ali video sam da se ljudi zale za isti problem

Izguglaj "coil whine" i proveri da li je to slican zvuk. Normalna stvar kod raznih grafickih kartica, i slabijih i najjacijih vec nekoliko godina. Javlja se uglavnom pri velikom FPS-u, odnosno manje zahtevnim igrama.

Ja nisam nikada reklamirao zbog toga graficku karticu, ali neki jesu. Kod nas se praktikuje da to ne spada u nesto sto bi uvazilo reklamaciju, nazalost. Ne utice na performanse ili temperaturu.

Osim toga, proveri i ventove, treceg nema :)

Kao da je problem AMD driver.

Inace drugo pitanje, mozda Gejmeri znaju. Kad snimam neki gejm preko AMD Raredon i kad pricam cuje se u pozadini zujanje neko, testirao sam da vidim i da li ce kad je samo mikrofon , stavio sam push to talk i sustanje se cuje samo kad je mikrofon aktiviran.

Ne mogu da nadjem resenje za to, zna li neko ?

Pozdrav ljudi, Jel iko koristi ovu graficku kartu i da li cuje neko pucketanje pozadi i sustanje kada se pusti youtube i igraju igrice? Isto se desava i sa Sapphire RX 5500 XT.

Kad obrisem AMD driver, sve je ok , nista se ne cuje. Cim ga instaliram opet, opet se cuje :/

Na netu nista konkretno nisam nasao da resi problem, ali video sam da se ljudi zale za isti problem
Mozes li da igras gta 5?

Kao sto rekoh, kada instaliras drajvere i ventovi i coilwhine se javlja, to je normalno. Sam ustanovi na osnovu zvuka o cemu je rec. Inace los tajming za kupovinu :) Za 120k sam u Novembru uzeo Ryzen 3600 sa 5700XT, Tomahawk plocom, 16gb ddr4, 700w gold napajanjem i 144hz monitorom.. Nadam se da nisi kod "madjara" na KP, jer nema vise reklamacija i garancije.

kupujem prodajem?
Ne, sve sam uzeo u radnjama licno. Procesor sam uzeo u Exceed.rs, kuciste u Gigatron i sve ostale komponente sam uzeo u Viphouse.rs
Kao sto rekoh, kada instaliras drajvere i ventovi i coilwhine se javlja, to je normalno. Sam ustanovi na osnovu zvuka o cemu je rec. Inace los tajming za kupovinu :) Za 120k sam u Novembru uzeo Ryzen 3600 sa 5700XT, Tomahawk plocom, 16gb ddr4, 700w gold napajanjem i 144hz monitorom.. Nadam se da nisi kod "madjara" na KP, jer nema vise reklamacija i garancije.
Nije los tajming,ima blizu 6 meseci kako sam ga uzeo. U tom trenutku kad sam ja kupio racunar, za ove pare koje sam ja dao nisi mogao da nadjes bolju konfiguraciju, jer ja nisam sklapao danas za sutra, ja sam danima gledao sta je najbolje za moj budzet. RX 5700 XT je skuplja za 15k od moje ali generalno gledajuci recenzije, nema bas puno velikih razlika vizuelno u igrama izmedju 5500rx, 5600rx, 5700rx sem FPS-a ali opet kazem, vizuelno ne primecujem neke razlike. Ali posteno od ove 3 grafike 5700rx je najbolji izbor, stojim iza toga. I da... nisam kod madjara :D Sem ako ove nase radnje ne narucuju od njih :D

Inace, tvrdim da si trebao da ispostujes 5700xt i da mu stavis neku bolju plocu.

Moja konfiguracija:
  • CPU : AMD Ryzen 7 3700X 8-Cores 3.6gHz - 4.4gHz
  • CPU Cooler : Pure Rock 2 Black
  • Maticna ploca : Aorus Elite B550
  • RAM : HYPERX Predator RGB kit ( 32 GB )
  • GPU : AMD Radeon RX 5500 XT ( 8 GB )
  • SSD NVMe: 500GB SAMSUNG M.2 NVMe 970 EVO PLUS
  • SSD : Patriot 512GB Burst
  • SSD : 256GB Verbatim
  • Napajanje : Seasonic CORE GM 650W 80 PLUS Gold Polu-modularno
  • Kuciste: TITAN II PRO

Poslednja izmena:
Zasto bi postovao GPU sa boljom plocom ? :) Ja sam moju 5700xt-icu platio 410e u Novembru, a prodao sam je pre 2 nedelje za 1050e.. Ne planiram da kupujem drugu bolju, jer se sluzim 1030-icom za photoshop/premiere i uglavnom se cerkica igra na kompu.

Moja poenta je bila da si tada kod madjara mogao da prodjes bar 300e nize :) Ali sa druge strane opekao bi se po pitanju garancije sada. Nisam ti sudio kupovinu, ne sekiraj se.

Komp je dobar, sto se tice zvuka jesi ustanovio da li su ventovi ili coilwhine ?

P.S Graficka kartica ne radi razliku u vizuelnom smislu.. :think:vec upravo u performansama tj FPS-u. Meni 5500xt nije bila dovoljna za 144hz jer dosta novijih igara tek jedva izvuce na 60fps-a, dok je 5700xt pojela sve igre do sada, samo nisam mogao da preskocim prodaju zbog ovog rasta cena.

Zasto bi postovao GPU sa boljom plocom ? :)
Vodim se onim , ako vec uzimas dobre komponente, ide i dobra ploca uz njih, tj kvalitetnija.
Komp je dobar, sto se tice zvuka jesi ustanovio da li su ventovi ili coilwhine ?

Nisam to ni testirao, iskreno nisam imao vremena. Primetio sam da kada mi je instaliran driver za AMD, to se cuje, a nema ga kada nije instaliran.

Ne, sve sam uzeo u radnjama licno. Procesor sam uzeo u Exceed.rs, kuciste u Gigatron i sve ostale komponente sam uzeo u Viphouse.rs

Nije los tajming,ima blizu 6 meseci kako sam ga uzeo. U tom trenutku kad sam ja kupio racunar, za ove pare koje sam ja dao nisi mogao da nadjes bolju konfiguraciju, jer ja nisam sklapao danas za sutra, ja sam danima gledao sta je najbolje za moj budzet. RX 5700 XT je skuplja za 15k od moje ali generalno gledajuci recenzije, nema bas puno velikih razlika vizuelno u igrama izmedju 5500rx, 5600rx, 5700rx sem FPS-a ali opet kazem, vizuelno ne primecujem neke razlike. Ali posteno od ove 3 grafike 5700rx je najbolji izbor, stojim iza toga. I da... nisam kod madjara :D Sem ako ove nase radnje ne narucuju od njih :D

Inace, tvrdim da si trebao da ispostujes 5700xt i da mu stavis neku bolju plocu.

Moja konfiguracija:
  • CPU : AMD Ryzen 7 3700X 8-Cores 3.6gHz - 4.4gHz
  • CPU Cooler : Pure Rock 2 Black
  • Maticna ploca : Aorus Elite B550
  • RAM : HYPERX Predator RGB kit ( 32 GB )
  • GPU : AMD Radeon RX 5500 XT ( 8 GB )
  • SSD NVMe: 500GB SAMSUNG M.2 NVMe 970 EVO PLUS
  • SSD : Patriot 512GB Burst
  • SSD : 256GB Verbatim
  • Napajanje : Seasonic CORE GM 650W 80 PLUS Gold Polu-modularno
  • Kuciste: TITAN II PRO
Ako si za igranje igara trebao si 3600X a da uzmes jacu grafu. Snaga procesora za igre nije neophodna koliko je GPU bitan.

Ako si za igranje igara trebao si 3600X a da uzmes jacu grafu. Snaga procesora za igre nije neophodna koliko je GPU bitan.
Pa znas kako, 3600x ima samo 6 jezgara, ja sam jurio vise jezgara, zato sam uzeo 3700x, meni je prioritet bilo renderovanje i radnje u tim video programima. Ali svakako sam hteo i dobru grafiku za igrice tako da, sa ovom grafickom mogu da se igraju sve igre bukvalno.

Pa znas kako, 3600x ima samo 6 jezgara, ja sam jurio vise jezgara, zato sam uzeo 3700x, meni je prioritet bilo renderovanje i radnje u tim video programima. Ali svakako sam hteo i dobru grafiku za igrice tako da, sa ovom grafickom mogu da se igraju sve igre bukvalno.

Zato ne volim ovaj forum :)

Eto recimo ja imam Ryzen 3600 (nije ni X, na 4.0ghz, 6core 12 threada). Ne postoji igra koja maltretira 3600 dovoljno da bih se nasekirao nesto. A video obradu radim od 2013-e, prvo na FX8350 zatim duzi niz godina na i7 4770k koji je zavrsavao apsolutno sjajan posao za YT u FullHD kvalitetu zajedno sa live streamom. Ryzen 3600 ga sada ostavlja u prasini ali je apsolutno nepotrebno ista vise od njega ako nemas kvalitetnu grafiku.

Ako hoces da uzivas onda uzimas 144hz monitor (minimum). Sa 5500XT moras da radis kompromis u vec sada novim igrama sa detaljima da bi uzivao u hercazi i FPS-u. Znam zato sto sam je imao par dana za testove, a imao sam i 5700XT gde sam u igrama kao Outriders i Cyberpunk-u osetio nekoliko puta granicu, i to u 1080p.

Tako da je uzaludno da se diskutuje o tome dalje :) Trebao si bolju grafiku, slabiji procesor ukoliko si bio ogranicen budzetom. Ali eto ti si zadovoljan i to je to onda :)

imam sustanje na gtx980, odmah sam primetio. ali to samo kad si u igri. mojej e staro i polovno. rx5500 je super kartica. nova,hladna,malo trosi. i preskupa zbog ove situacije. gtx2060 je brza od nje, jos bolja. ali kosta preko 60.000 dinara.
To ti je coilwhine. Ako imas 30-60fps-a nece biti sustanja. Sa visim frejmovima ide i to "sustanje". Ne utice na performanse, i nova graficka moze da ima te iste simptome.
Razmisljam da prodam 3070rtx majnerima , bio bi dobar oko 700-800e.
je*es igrice , koristio bi grafu iz proc, dok ne padnu cene opet.
:mrgreen:
Ja sam 5700XT prodao za 1050 eura. Mislim da mozes bar tolko i ti. Uzeh za 30e polovnu gt1030 da se igram FM21 i jos par igara. Ko je lud da ne profitira na ovome.

:D Ja kada sam usao i video 1000e za 5700XT nisam verovao, smejao sam se. Stavio sam je za 900e pa reko ako se neko javi dacu je, javilo mi se 10 coveka. Srecom prvi odustao pre slanja, pa sam je posle oglasio za 1050e, kad nije proslo ni 5 sati covek uplatio na racun da mu je posaljem. Nije mi nista bilo jasno, ali kada zaradis 100% na svoju kupovinu, nema tu sta da se mozga. Pasce cene opet, da li za godinu dana ili dve, i zahtevnost sada ide dosta sporo sa igrama, kupice se opet za dosta nize novca tada pa ce se odigrati sve :)

:D Ja kada sam usao i video 1000e za 5700XT nisam verovao, smejao sam se. Stavio sam je za 900e pa reko ako se neko javi dacu je, javilo mi se 10 coveka. Srecom prvi odustao pre slanja, pa sam je posle oglasio za 1050e, kad nije proslo ni 5 sati covek uplatio na racun da mu je posaljem. Nije mi nista bilo jasno, ali kada zaradis 100% na svoju kupovinu, nema tu sta da se mozga. Pasce cene opet, da li za godinu dana ili dve, i zahtevnost sada ide dosta sporo sa igrama, kupice se opet za dosta nize novca tada pa ce se odigrati sve :)

steta, ja sam to mogao kupiti od tebe za 500 evra... javi se sledeci put...

Back