Ambroz Kuzmić 1700. god piše da je bolje sve Srbe poklati nego nastaniti

Konačno nađoh. Ima u prvoj knjizi Slavka Gavrilovića na strani 97.

Građa za istoriju vojne granice u XVIII veku: - Book 1; Book 28 - Page 97

https://books.google.rs/books?id=fitNAAAAYAAJ

Slavko Gavrilović, ‎Radovan Samardžić - 1989 - ‎Snippet view - ‎More editions
Nih czeszarova szvitloszt niti plemeniti orszag snimi nigdar ne bude ztalan niti miran; mnogo im sze propuschaiu na toliko, da szu ogizdavili. A to szu y dobri nekoteri comendanti krivi, nie zagovarajuch propi'ij lucri causa cum ruina totius nostri ...

Signatura: AJAZU, XV 25/B I, 158; prepis

Poslednja izmena:
EX61f6a.jpg

Presvetli i velečasni Gospodine

Po naređenju Vašeg milostivog gospodstva šaljem inkviziciju (istragu) protiv nekih nevernih Vlaha prikupljenu koji plemenitoj državi i carskoj svetlosti čine veću štetu nego korist.

Bolje bi bilo sve poklati nego nastaniti. Niti
(treba: niti, prim. Mrkalj) careva svetlost niti plemenita država s njima nikad neće biti stabilna niti mirna; mnogo im popuštaju, toliko da su se uzoholili.

A za to su i neki dobri komandanti krivi, koji ne progovaraju o sopstvenoj zaradi na uništenju celog našeg kraljevstva i hrišćanstva.

Čujem da je vice kapetan petrinjski odozgo došao svojim Vlasima, i nekakva prava doneo za Vlahe. Svi naši ljudi su konsternirani i u neverici i u velikom strahu, jer priča se da im je sve između Kupe i Une do Save, što je god, dato, i zato bojim se ovog poreza (desetine), da me koje zlo ne zadesi.

Gospodin Aleksander grof (Erdedi) piše mi, da je vaše gospodstvo za nešto govorilo.

Ne znam što će biti po dolasku rečenog petrinjskog vice kapetana, verujte mi Vaše gospodstvo da se u ovoj državi sprema velika smutnja, možda se i Matija Gubec digne; vremena su zla, nije moguće spremiti šitak(žitak?) niti sejati.

Za grad Pokupski potrebno je pripremiti drvo i daske do Poklada, niko
(treba nigdor, prim. Mrkalj) nije protiv kažu, svi su ćutali i onda onako otišli, a ja ću prvi, ako budem živ.

Hrušovac, 13. novembra 1700.

Čovek napunio gaće... ali hoće da kolje... Budući da su "neverni Vlasi" protiv kojih se pokreće istraga već nastanjeni, njegova čuvena opaska odnosi se na opštu populaciju Srba - "Vlaha", o kojoj govori u daljem kontekstu, a u svetlu predstojećeg gubitka poseda, moguće pobune i sopstvenog straha od Srba koji su postali gordi.

Poslednja izmena:
nyHdSM2.jpg

Desetinu, hvala budi gospodinu Bogu, jesam obavio, iako uz smutnje i grožnje vlaške gordosti, nad kojima će, kako se priča, svima između Kupe i Une do Save i do Petrove Gore biti varaždinski general, a kako se priča, gospodin Šandor Erdedi na ovom području biće najveći pod generalom.

Poreske desetine će biti 675 vagona sitne i nešto kukuruza. U ovom su nam porezu i sada Petrinjci smutnim po porkolabu letovanskom učinili i rekli da će Mošćenicu oporezovati.

Dva kaplara od petrinjskog područja rekla su Antonu (Delišimunoviću), da se uplete u Krajinu, kuda je dosad komandovao pod oblašću gospodina bana, ali i on čini mnogo novotarija - što je god preko Kupe, on pod svoju oblast prisvaja i tera podanike...

Za Nemce kažu, da će doći kod nas, ako dođu, sigurno će ljudi doći u zlo vreme, jer pšenice nemam. Ako od države uzmu ona područja preko Kupe, kako se sve u svemu čini da će i biti, ja ne znam kome bi gospodin ban banovao; biće kao jedan vicekomes nad jednom varmeđom te će se i po nemačkim kvartirima pod kraljevim imenom malo dobrom nadati; bolje bi nam bilo ili pod jednu ili pod drugu generalsku oblast dospeti.

Ponizni sluga do groba,
Amb. Georg. Kuzmić, m. p.

Hrušovac 24. novembar 1700.

(AJAZU, X 25/B I, 158; prepis)

Poslednja izmena:
BMmrTb2.jpg

Zdravo da si, kneže Janko i vsi knezovi planinski od Dubice do Gore Petrove. Pisati mogu vami kako zapoved ne došla i naš milostivi poglavnik zapoveda da se turskomu caru novska kula izručiti ima. Zato zapoveda svem knezovom: imate od svake knežije pedeset ljudi dati s motikami, lopatami i sekirami i tri koine svaki knez pod tovare potpeljati i vi svi knezovi glavami poiti utorak svi Krajinum kiša mi buinskem i da vas onde naidem sve i tada koji pako zamudil glavi zaostane a ovi list ima iti ot kneza do kneza.

Vaš prijatel, vicekapitan petrinski i komadant grada i kraine Petrinske.

Pervo knezu Ilie
knezu Borojeviću
knezu Jakovu Tarbuku
knezu Klobučaru
knezu Vranežu
Grku i Slabincem.

Posvenu knezušu po planine list u dne i noći

Poslednja izmena:
EX61f6a.jpg

Po naređenju Vašeg milostivog gospodstva šaljem inkviziciju (istragu) protiv nekih nevernih Vlaha prikupljenu koji plemenitoj državi i carskoj svetlosti čine veću štetu nego korist.

Bolje bi bilo sve poklati nego nastaniti. Niti
(treba: niti, prim. Mrkalj) careva svetlost niti plemenita država s njima nikad neće biti stabilna niti mirna; mnogo im popuštaju, toliko da su se uzoholili.

A za to su i neki dobri komandanti krivi, koji ne progovaraju o sopstvenoj zaradi na uništenju celog našeg kraljevstva i hrišćanstva.

Čujem da je vice kapetan petrinjski odozgo došao svojim Vlasima, i nekakva prava doneo za Vlahe. Svi naši ljudi su konsternirani i u neverici i u velikom strahu, jer priča se da im je sve između Kupe i Une do Save, što je god, dato, i zato bojim se ovog poreza (desetine), da me koje zlo ne zadesi.

Gospodin Aleksander grof (Erdedi) piše mi, da je vaše gospodstvo za nešto govorilo.

Ne znam što će biti po dolasku rečenog petrinjskog vice kapetana, verujte mi Vaše gospodstvo da se u ovoj državi sprema velika smutnja, možda se i Matija Gubec digne; vremena su zla, nije moguće spremiti šitak(žitak?) niti sejati.

Za grad Pokupski potrebno je pripremiti drvo i daske do Poklada, niko
(treba nigdor, prim. Mrkalj) nije protiv kažu, svi su ćutali i onda onako otišli, a ja ću prvi, ako budem živ.

Hrušovac, 13. novembra 1700.

Čovek napunio gaće... ali hoće da kolje... Budući da su "neverni Vlasi" protiv kojih se pokreće istraga već nastanjeni, njegova čuvena opaska odnosi se na opštu populaciju Srba - "Vlaha", o kojoj govori u daljem kontekstu, a u svetlu predstojećeg gubitka poseda, moguće pobune i sopstvenog straha od Srba koji su postali gordi.

Tako se proucava istorija, da je bilo pameti na vrijeme, ovo je trebalo da stoji u uvodu.

Konačno nađoh. Ima u prvoj knjizi Slavka Gavrilovića na strani 97.

Građa za istoriju vojne granice u XVIII veku: - Book 1; Book 28 - Page 97

https://books.google.rs/books?id=fitNAAAAYAAJ

Slavko Gavrilović, ‎Radovan Samardžić - 1989 - ‎Snippet view - ‎More editions
Nih czeszarova szvitloszt niti plemeniti orszag snimi nigdar ne bude ztalan niti miran; mnogo im sze propuschaiu na toliko, da szu ogizdavili. A to szu y dobri nekoteri comendanti krivi, nie zagovarajuch propi'ij lucri causa cum ruina totius nostri ...

Signatura: AJAZU, XV 25/B I, 158; prepis

Svaka čast Mrkalje:ok: Mislim da je ovo kraj rasprave o postojanju Kuzmićeve izjave.

Na zalost, Dabic (ako zna signaturu, ona je to druga stvar), Krestic, Tudjman i Goldstein nisu za taj posao. Ne treba vjerovati ni autoritetima.

Боме ја знам неке интересантне приче о томе на шта је Дабић био својевремено спреман да би дошао до извора. Иначе, човек је опседнут (у позитивном смислу) радом на изворима, а поготову извлачењу статистичких података из истих. Сад што није у књигу ставио одговарајућу референцу је нешто друго, али није особа склона измишљању.

Боме ја знам неке интересантне приче о томе на шта је Дабић био својевремено спреман да би дошао до извора. Иначе, човек је опседнут (у позитивном смислу) радом на изворима, а поготову извлачењу статистичких података из истих. Сад што није у књигу ставио одговарајућу референцу је нешто друго, али није особа склона измишљању.

Šta, da se preobuče u fratra? ;)

Šta, da se preobuče u fratra? ;)

Ни од тога не би презао ако су сви легитимни начини саботирани :D Поготово имајући у виду да је његов рад већим делом заснован на документима из архива на територији данашње РХ.

Sto ne postavis kako su se gradjani Zagreba stalno zalili na Srbe, posadu Katarine Brankovic, sredinom 15. stoljeca. Postoje spisi. Taj "fazon", dosljaci, mi i oni, prisutan je i danas, pogledaj Sirijce. To nema veze s vjekovnom hrvatskom mrznjom prema Srbima nego ljudskom prirodom.

Errr...da. Npr. u Zagrebu si "dotepenac" otkuda god došao ako nisi "Prugeraj". Znači možeš biti iz okolice Zagreba a o Dalmaciji i Istri da ne govorimo. Ti si "dotepenac".
Stranac za njih. Nekako Slavonci najbolje prolaze. Oni su onako pitomi ljudi. Za Hercegovce i Bosance (Hrvate) bolje da ne govorim.
Vezano za OP- vidim da piše "Vlahe". Mislim smiješno je govoriti tko sve nosi naziv Vlah. Dovoljno je reći da i dan danas u centru Zagreba postoji Vlaška ulica.

Tako je i u Dalmaciji. Za Dalmatince je purger "furešt". Stranac. Slavonac isto. Također vrijedi za Bosance i Hercegovce. Vlah u Dalmaciji ima puno značenja. Npr. najučestalije je to za one preko magistrale.
Brđane. Seljobere. Red-necke. Bez obzira na etničku pripadnost.

Moji Dalmoši se znaju smijati na tu ulicu. "Brale...vlaška ulica...puna vlaha." :andjeo:
Inače ako se dobro sjećam dobila je po talijanskim trgovcima naziv Vlaška.

Tako je to. Furešti su uvik furešti. Ima ona pjesma: "Stari kaže ništa kontra Splita. Furešte on voli ali samo preko lita, preko lita."

Evo je:

I'm a legal alien.

I još ako si krimos. Eto ti belaja.

Poslednja izmena:
континуитет...и тисућљетна култура

"Плакат са објешеним људима указује на положај Срба у Хрватској"
Удружење Срба из Хрватске упозорило је да појава плаката у Вуковару, на којем је приказано дрво са објешеним људима и натписом "Српско обитељско стабло", указује на јансу поруку и озбиљност положаја у којем се налазе Срби у Хрватској.

097236.jpg

Вуковар облијепљен графитима "Српско породично стабло" (фото:twitter.com)
"Све ово јасно показује куда иде политика у Хрватској и какав је њен однос према другим народима, а посебно према Србима", истиче се у саопштењу, уз подсјећање да се плакат појављује након постављања спомен-плоче у Јасеновцу са усташким поздравом "За дом спремни" и спомен-табле убијеним усташама у кругу болнице у Сиску, те споменика кардиналу Алојзију Степинцу у Осијеку.

Нажалост, наводи Удружење, и овог пута изостала је реакција званичних државних институција и правосуђа које је још етнички мотивисано.

У саопштењу се упозорава да ће се, уколико се ово дивљање не заустави, преостали Срби у Хрватској наћи у незавидном положају пред локалне изборе у мају.

"Зато још једном апелујемо да међународна заједница, као и институције матичне државе, осуде овакве појаве и заштите преостале Србе у Хрватској", истиче се у саопштењу, које је потписао генерални секретар Удружења Милојко Будимир.

У саопштењу се напомиње да се у Хрватској од почетка грађанског рата /1991-1995/, а посебно у посљедње вријеме отворено заговара усташка идеологија, подижу споменици ратним злочинцима и плоче са натписом "За дом спремни".

Из Удружења напомињу да посебно долази до изражаја не само рехабилитација кардинала Алојзија Степинца, него и настојање да буде проглашен за свеца, а да посебно забрињава чињеница да на све ово нема ни реакције из ЕУ, чији је Хрватска стални члан.

У саопштењу се подсјећа да и посљедњи извјештај организације за људска права "Амнести интернешнел" за 2016. годину говори да у Хрватској још траје дискриминација Срба и Рома.

"Све ово указује да Влада Андреја Пленковића није у стању или не жели да заустави оне који рехабилитују усташку идеологију, иако су и представници Срба у хрватском Сабору подржали ову владу", наводи се у саопштењу.

На Трпињској цести у Вуковару појавио се плакат са поруком "Српско обитељско стабло" на којем је приказано стабло са објешеним људима, као и слике Анте Павелића.
О случају обавијештено државно тужилаштво
Припадници вуковарско-сремска полиције обавили су увиђај у вези са појавом плаката у Вуковару на којем су приказани објешени људи на дрвету и натпис "Српско обитељско стабло", те је цијели случај прослијеђен надлежном државном тужилатву, преносе хрватски медији.
Демократски савез Срба најоштрије је осудио појаву плаката која је усмјерена против припадника српске заједнице, али и свих разумних и цивилизованих грађана Хрватске.

"Ово је само једна од сличних појава посљедњих година коју пласирају назадне снаге које очигледно сматрају да овакво што има и даље погодно тло и да ће наићи на симпатију и поклонство код многих", наводи се у саопштењу овог савеза.

У саопштењу се наглашава да се изостанак јасног става и реакције државних тијела сасвим сигурно тумачи као слабост те тако даје додатна снага екстремним организацијама и појединцима да раде ревизију историје и константним притиском у јавности спроводе у дјело своје замисли и назадно виђење хрватског друштва.

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=243848

Back