Ambicija

bezibre!

Poznat
Banovan
Poruka
8.923
šta mislite,
(a) jeli ambicioznost više deo karaktera ili je stvaraju okolina, okolnosti i ponajviše roditelji
(b) kako učiniti sebe ambicioznijim, da ti je više stalo do postignuća, uspeha...
i (c) jeste li ambiciozni ili puštate stavri da teku svojim tokom i zadovoljavate se "običnim stvarima"

šta mislite,
(a) jeli ambicioznost više deo karaktera ili je stvaraju okolina, okolnosti i ponajviše roditelji

Svega pomalo.
Prema karakteru ljudi se dele na kolerike, sangvinike, flegmatike i melanholike. Slab intenzitet i sporo ispoljavanje emocija je najveća suprotnost ambicioznom čoveku, tj. to su osobine nezainteresovanog čoveka.
Kolerici su ljudi koji su ambiciozni, odnosno, oni koji ispoljavaju emocije brzo i čiji je intenzitet jak. Takvi ljudi vole da se takmiče sa okolinom. Eto tu stoji i uticaj okoline. Roditelju mogu da ti usade pritisak da moraš ispuniti njihova očekivanja, što većina roditelja i radi, jer precenjuje sposobnost svoga deteta.

(b) kako učiniti sebe ambicioznijim, da ti je više stalo do postignuća, uspeha...

Kad stekneš i usavršiš radnu sposobnost.
Kad tačno shvatiš šta želiš, u čemu si dobar, i šta voliš da radiš. Ovo treće i nije toliko presudno, može se desiti da zavoliš matematiku kad shvatiš kako se rešavaju zadaci.
Kad ti nešto krene od ruke, kad shvatiš da moraš tome još više da se posvetiš da bi napredovao.
Mislim da je i ispunjenost duha i zadovoljstvo mesto pod suncem pod kojim se nalaziš takođe od velikog značaja.

i (c) jeste li ambiciozni ili puštate stavri da teku svojim tokom i zadovoljavate se "običnim stvarima"

Jesam ambiciozna, možda i previše.
Odlično je kad se ambicije usklade sa maksimalno objektivnom svešću o sopstvenim sposobnostima. Ponekad umem sebe i da preopteretim, i stavim na grbaču da uradim mnogo više nego što su mi ranija iskustva dopuštala. Što je i normalno, s obzirom da ambiciozan čovek uvek teži većem uspehu od onoga koji je ranije postigao.
Radnu naviku sam stekla još od malena, ono što mi je bitno takođe vučem još iz tog perioda, i radim mnogo da to unapredim. Ima i uspona i padova, ali bitno je da se još uvek pronalazim u tome.

(a) jeli ambicioznost više deo karaktera ili je stvaraju okolina, okolnosti i ponajviše roditelji Okolina..posto je totalno neskromno kako se predstavlja i uglavnom je bez pozadine u prazno
(b) kako učiniti sebe ambicioznijim, da ti je više stalo do postignuća, uspeha... Raditi samo ono sto volis i sto ti lezi ali temeljno se dati 110%
i (c) jeste li ambiciozni ili puštate stavri da teku svojim tokom i zadovoljavate se "običnim stvarima" Pustam sta bude bice jer je kod nas samo po sebi glavom kroz zid ako nemas vezu

šta mislite,
Iako je pomalo od svega, da kazem, to je negde u nama, kakvi smo sustinski. Mene licno, nesto uvek treba zestoko da zvekne, da mi se ocigledno lose nesto desili i lupi po glavi da shvatim sta sve umem, mogu, znam, i sta hocu a sta nikako necu. Nekada jesam tacno znala, a onda je nisao neki period stagnacije gde su mi se desile neke razne stvari gde je neprosto sve stajalo u mestu i kada mi je zdravlje otislo dodjavola i jos po neke druge stvar, tada sam shvatla ono sto sam i pre znala, ali kao da se negde na momente uspavalo u mom karakteru. Ambicioznijim cinis sebe konstantnim radom na sebi, citanjem, usavrsavanjem, kreativnoscu, hobijem, poboljsanjem kvaliteta zivota; dakle stalno kretanje energije! :) Jesam ambiciozna ali sam bila dozvolila da me na momente ubede neki drugi ljudi u suprotno, da ja to ne mogu, da ne umem i da ja ne vredim. Zadovoljavam se uvek teranjem sebe na bolje i bolje, moram tako, jer cim stanem, vidim sta se dogadja, i to vise necu dopustiti nikada. Vredim od vecine koje znam ali sam sama dopustila bila da pomisle da su biolji ili iznad mene. Ja sam kriva i vreme je da to promenim. :kiss:

Back