Амбасадор Србије у Софији позван у Министарство спољних послова због изјава Драгана Симеуновића

Zločini Bugara u Toplici
Meni su ljudi koji žive u selima na jugu koja su se našla na udaru bugatske okupacije pričali kako su iz obesti bacali decu na bajonete i dok su majke vrištale oni su se cerekali.

Stara monahinja iz Gračanice od koje sam kupovao vino mi je pričala kako su Bugari tokom okupacije crkvu koristili kao štalu neko vreme.

Znam stotine priča o tome ali - mi danas imamo mnogo veći problem.

Ne zanimaju me više ni Bugari, ni hrvarti niti bilo ko drugi.

Došlo je vreme da se među Srbima i onima koji tvrde da to jesu sravne računi.

Meni su ljudi koji žive u selima na jugu koja su se našla na udaru bugatske okupacije pričali kako su iz obesti bacali decu na bajonete i dok su majke vrištale oni su se cerekali.

Stara monahinja iz Gračanice od koje sam kupovao vino mi je pričala kako su Bugari tokom okupacije crkvu koristili kao štalu neko vreme.

Znam stotine priča o tome ali - mi danas imamo mnogo veći problem.

Ne zanimaju me više ni Bugari, ni hrvarti niti bilo ko drugi.

Došlo je vreme da se među Srbima i onima koji tvrde da to jesu sravne računi.
Kakav je bio život pod bugarskom okupacijom u Velikom ratu,
istraživali su srednjoškolci iz Zaječara.

Nije istina da su prvi zločini u Vardarskoj Makedoniji napravljeni nad Srbima. Srbi se nisu bavili asimilacijom? Pa šta je rađeno u Vardarskoj Makedoniji od 1918 do 1941 godine? Šta je rađeno na prostorima Dimitrovgrada i Bosilegrada i još nekim predelima južne Srbije u tom periodu? Da li ti znaš da se na tim prostorima u tom periodu nije ni smelo ni bilo moguće da se neko izjasni kao Bugarin? Da li znaš da su u tom periodu na tom prostoru i na prostoru Vardarske Makedonije svima srbizirana prezimena? Da li znaš da su deca mogla da se obrazuju samo na srpskom jeziku? Da su ti stanovnici mogli samo da se krštavaju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi? Da je ko je imalo sumnjiv u nacionalnom pogledu ubijan, proterivan, tučen i maltretiran? Ako to nije asimilacija onda ne znam šta je.

Ne postoji racionalni Srbin ili Srpkinja koji veruje zvaničnoj Bugarinskoj da je tamošnji broj Srba samo 500 (a to su većinom srpske izbeglice iz 2.Jugoslavije iz 1948 iz vremena "Informbiroa"), a i Bugarinska je nasilno asimilovala Srbe na teritoriju sadašnje zapadne Bugarinske (i gde je 1885 živelo mešovito stanovništvo)! CCCC

Na teritoriju Vardarske Makedonije (samozvane Makedonije ili takozvane BJR Makedonije ili NATO-nazvane Severne Makedonije) je krajem 19.veka tada jedan deo stanovništva počeo da sebe smatra posebnim narodom (Vardarski Makedonci), dok su drugi njih videli kao Bugarine zbog toga jer pričaju vrlo sličan jezik, Srba je u trenutku kada je Vardarska Makedonija postala deo Kraljevine Srbije posle 1. i 2. balkanskog rata 1913 bilo između 25-30% stanovništva (na severu i severozapadu pomenute teritorije) a danas jih ima zvanično oko 40.000 od oko 2 miliona stanovnika (po nezvaničnim podacima oko 62.000 ili maksimalno 80.000-120.000), nakon istrebljivanja vardarskomakedonskih Srba u 1. i 2. svetskom ratu od strane bugarinske vojske, te pokušaja prisilne asimilacije 120.000 Srba u Vardarske Makedonce 1944 godine te njihovog kolektivnog iseljenja u današnju Srbiju (sprovedenog za vreme procesa stvaranja vardarskomakedonskog naroda u 2.svetskom ratu)! CCCC

P.S.: Srpsko-bugarinska granica se je nekoliko puta menjala u istoriji, a poslednji put se je promenila 1919 godine u korist 1.Jugoslavije (SHS) kada su joj pripali mala nenaseljena teritorija uz reku Timok, Dimitrovgrad; Bosilegrad i Strumica (pripali su teritoriji koju je Kraljevina Srbija unela u 1.Jugoslaviju, odnosno mala nenaseljena teritorija uz reku Timok, Dimitrovgrad i Bosilegrad su pripali današnjoj Srbiji, a Strumica je tada pripala današnjoj Vardarskoj Makedonij po zasluzi srpskog naroda) ...

Posle 102 godine, otkad su i Bosilegrad i Dimitrovgrad deo Srbije, ima Bugarina u Dimitrovgradu oko 70% stanovništva (po popisima 2003 i 2011), a u Dimitrovgradu ima Bugarina po popisu 2003 malo manje od polovine stanovništva a po popisu iz 2011 malo više od polovine stanovništva, dok ima svih Bugarina zajedno u Strumici u Vardarskoj Makedoniji posle 102 godine manje od 1% stanovništva (Vardarskih Makedonaca je u bivšoj Pirinskoj Makedoniji, u sadašnjoj Blagoevgradskoj oblasti, u Bugarinskoj posle 2.svetskog rata kada jih je Bugarinska priznala za narod bilo skoro 2/3 stanovništva pomenutog regiona, a sada jih nema više ni 1% stanovništva)!

Krajem 19. veka je na bila na teritoriju Vardarske Makedonije (uz prećutnu saglasnost Vardarskih Makedonaca) vršena masovna bugarizacija srpskih prezimena pre ikakvih svojatanja Vardarskih Makedonaca (koji su u periodima od kraja 19.veka te 1912-1913 i 1918-1941 bili jezička zajednica, a ne narod) od strane Srba! CCCC
:rtfm: :rtfm: :rtfm: :rtfm:

Naravno da se nisu bavili asimilacijom. Srba je bilo u Vardarskoj Makedoniji, to je "Stara Srbija", za razliku od ostalih naroda mi Vardarske Makedonce nismo uslovljavali kao vi Bugarini koji jim negirate kompletnu istoriju, jezik i kulturu, čak i danas u 21.veku.

Srba je na prostoru današnje Rumunije bilo više od pola miliona, danas jih ima možda pedeset hiljada, dok Rumuni u Vojvodini bez problema mogu da se izjašnjavaju kao Rumuni. Sa tim da Rumunija uslovljava Srbiju oko pregovora za EU priznavanjem Vlaha za Rumune.

Sent Andreja je bio najveći srpski grad u Ugarskoj, danas Srba skoro nema u Mađarskoj.

Preko sto pedeset hiljada Srba je živelo na prostoru današnje Albanije, pogledaj broj Šiptara u Srbiji i broj Srba danas u Albaniji, koji nemaju nikakva manjinska prava čak ni danas.

Muslimane u Bosni nismo asimilovali kao ni Hrvate u Vojvodini.

Srba izvan Srbije je živelo preko 1,5 miliona, danas ih nema ni 20% od nekadašnjeg stanja sa kraja 19 veka.
Mi smo za vas civilizacija!

Pojam "Srbi u regionu" znači ne samo ostale teritorije van Srbije na kojima je u periodu 1945-1991/1992 postojala država 2.Jugoslavija nego i stare komšije Srbije (Mađarska, Rumunija, Bugarinska i Šiptarija), tako da bi trebao "Napredni klub", koji svake godine napravi "Izveštaj o političkim pravima srpskog naroda u regionu" (što zapravo znači kolektivna prava Srba kao nacionalne zajednice na teritorijama gde su većinsko stanovništvo ili kao nacionalne manjine), u pomenuti dokument pored ostalih uključiti i prava Srba u Bugarinskoj (te da napiše i koliki broj Srba je u pomenutim državama ili teritorijama živeo kroz razne istorijske periode te koliko procenat stanovništva su tada predstavljali Srbi u pomenutim državama ili teritorijama kroz razne istorijske periode za koje postoje pismeni podaci odnosno dokazi)! CCCC 👀👂👂:rtfm:

Napredni Klub koji svake godine napravi "Izveštaj o političkim pravima srpskog naroda u regionu" (pojam region znači sve teritorije van Srbije na kojima je u periodu 1945-1991/1992 postojala 2.Jugoslavija i stare komšije Srbije odnosno Mađarska, Rumunija, Bugarinska i Šiptarija) bi morao da u pomenuti dokument pored ostalih uključi i prava Srba u Bugarinskoj (te da napiše i koliki broj Srba je u pomenutim državama regiona ili teritorijama regiona živeo kroz razne istorijske periode te koliki procenat stanovništva su tada predstavljali Srbi u pomenutim državama ili teritorijama kroz razne istorijske periode za koje postoje pismeni podaci odnosno dokazi)! CCCC 👀👂👂:rtfm:

Poslednja izmena:
A da ti nemaš logiku kao Hrvati i Bošnjaci? Pobijem ja civile Bugare 1913. u Makedoniji i posle kmečim kada Bugari vrate. To je tvoja logika samo obrnuta.Jako je teško i verovatno nemoguće utvrditi ko je prvi učinio zločine nad civilima između Bugara i Srba pa je samim tim i nemoguće utvrditi ko ima pravo na odmazdu kako ti kažeš. Razumeš? Ja odmazdu iskreno da ti kažem ne prihvatam kao nešto pravedno. Suditi onima koji su učinili i odgovorni za zločine ali ubijati nedužne zbog odmazde i misliti da to nije zločin je po meni zločinački.
Sve da imate izgovore za Prvi svetski rat ( koji su uzgred bolesni i izjednacavanje izolovanog slucaja Bosilegrad sa onolikim zverstvima po celoj Toplici i Pustoj Reci ) , koji je izgovor za Drugi svetski rat pošto ste ponovili istu stvar iako nije došlo do odmazde 1918. koju ste itekako zaslužili?

Pojam "Srbi u regionu" znači ne samo ostale teritorije van Srbije na kojima je u periodu 1945-1991/1992 postojala država 2.Jugoslavija nego i stare komšije Srbije (Mađarska, Rumunija, Bugarinska i Šiptarija), tako da bi trebao "Napredni klub", koji svake godine napravi "Izveštaj o političkim pravima srpskog naroda u regionu" (što zapravo znači kolektivna prava Srba kao nacionalne zajednice na teritorijama gde su većinsko stanovništvo ili kao nacionalne manjine), u pomenuti dokument pored ostalih uključiti i prava Srba u Bugarinskoj (te da napiše i koliki broj Srba je u pomenutim državama ili teritorijama živeo kroz razne istorijske periode te koliko procenat stanovništva su tada predstavljali Srbi u pomenutim državama ili teritorijama kroz razne istorijske periode za koje postoje pismeni podaci odnosno dokazi)! CCCC 👀👂👂:rtfm:
i zato si mi replicirao ?

I zato si mi replicirao?

Tvoje pitanje je i odgovor na komentar ekstremističkog velikobugarinskog ekspanzionioste koji sebe naziva "han Aco" (istina, da je Bugarinska okupirala istočni deo Kraljevine Srbije u 1.svetskom ratu u periodu 1915-1918 i da su tamo Bugarini vršili masovne zločine nad Srbima, i da je Bugarinska okupirala jugoistočni deo Srbije u 2.svetskom ratu u periodu 1941-1944 i da su tamo Bugarini vršili zločine nad Srbima, ga vređa), a hteo sam samo da napomenem da se moraju prava srpske manjine u Bugarinskoj (ne samo zvaničnih 500 Srba nego svih 20.000 Srba) izjednačiti sa pravima bugarinske manjine u Srbiji! CCCC 🇷🇸

Tvoje pitanje je i odgovor na komentar ekstremističkog velikobugarinskog ekspanzionioste koji sebe naziva "han Aco" (istina, da je Bugarinska okupirala istočni deo Kraljevine Srbije u 1.svetskom ratu u periodu 1915-1918 i da su tamo Bugarini vršili masovne zločine nad Srbima, i da je Bugarinska okupirala jugoistočni deo Srbije u 2.svetskom ratu u periodu 1941-1944 i da su tamo Bugarini vršili zločine nad Srbima, ga vređa), a hteo sam samo da napomenem da se moraju prava srpske manjine u Bugarinskoj (ne samo zvaničnih 500 Srba nego svih 20.000 Srba) izjednačiti sa pravima bugarinske manjine u Srbiji! CCCC 🇷🇸
Не постоји бугарска мањина у Бугарској.

Антибугарска пропаганда.

Zašto bi bila antibugarska .. to je činjenica .

Šta da se radi tako bilo- ne ponovilo se .

Meni žao što su te Bugare Germani tako vucali i još ih vucaju

Koristi od toga nemaju puno , baš kao i mi što im se uvek suprostavimo... da smo pametni bili pa se udružili sad bi mi ( Srb i Blg) njima davali radne dozvole .

Zašto bi bila antibugarska .. to je činjenica .

Šta da se radi tako bilo- ne ponovilo se .

Meni žao što su te Bugare Germani tako vucali i još ih vucaju

Koristi od toga nemaju puno , baš kao i mi što im se uvek suprostavimo... da smo pametni bili pa se udružili sad bi mi ( Srb i Blg) njima davali radne dozvole .
Мислиш да није био Немац на бугарском престолу ми не би ратовали за Македонију? Није тако,за нама је Македонија као за вас Косово, без везе ко је начело Бугарској,или да ли смо пријатељи са Русима или Немаца.

Мислиш да није био Немац на бугарском престолу ми не би ратовали за Македонију? Није тако,за нама је Македонија као за вас Косово, без везе ко је начело Бугарској,или да ли смо пријатељи са Русима или Немаца.

Ma daj .. nije vam sada Nemac zvanično na vlasti , pa opet isto

Lepo smo se dogovorili oko cele Makedonije .. da li smo mi uzeli Jedrene , dali vam ih , pa ste ih vi izgubili ( koliki tupan moraš biti da se ne boriš za Jedrene, već lupetaš o onome što te ne vezuje, a što bi tvoj "brat" kontrolisao i bilo bi kao tvoje)

Umesto da grabite ka istoku, vas Švabovi pujdali na Srbe i Zapad

Tačno mozga nemate ni sad ..

Kakve veze ima Makedonija Vardarska za vas .. valjda ste kao Blgari više vezani za Istok Bugarske jer ste odatle potekli nego za Zapad ..

Šta ste imali tamo: Samuilo osvajao , nije se branio

Ne lupetaj, života ti

Back