Altruizam

cvetni vrt

Domaćin
Poruka
4.658
Godinama imam jednu dilemu.
Gde je granica, kada dobrota prelazi u glupost, naivnost i iskoriscavanje?
Neko vam je blizak, ali se u zivotu prosto ne snalazi. Cesto gresi, sto iz nepromisljenosti sto iz nesposobnosti da se nosi sa zivotom. "Uskacete" i pomazete, savetima, novcano, uslugama, ustupcima...ali tome kraja nema...
Ne ocekujete nagrade, priznanja bilo kakve vrste i protivusluge, cak cuvate tu tudju "sramotu" kao tajnu jer vam je neumesno da o tome pricate. To ispada kao da sebe uzdizete i hvalite a tog bliskog ocrnite pred ljudima.
I onda...nakon godina i godina,jednoga dana, pocnete da se osecate iscedjeno u svakom pogledu i kazete - basta!
Sta se sad desava?
Postanete preko noci kucka, el kucak (:zcepanje:)
Ta osoba je zaboga tako dobra, uvek ljubazna, drustvena, a vi kao najblizi ste stvarno djubre sto ne pomognete :eek:

pa mislim najbolje dobre ljude stavljati na testove i u neke nezavidne situacije ne bi li od njih napravili lose..a mnogi to rade..ok znamo da olosi bolje prolaze neko ima i obraz i cast

Kučka ne umem da postanem,ali umem da doziram davanje pomoći,a i sebe.Toliko koliko ja mogu da podnesem.:)
Ranije to nisam znala,pa sam se trudila da prvenstveno zadovoljim tuđa očekivanja.

Ti bi da ne pomazes a da budes i dalje dobra, e ne moze, pomiri se sa tim da si kucka.

Pa..neko ko uziva u priznanju kako je doooobar, prica na sva usta.
A onaj ko zaista zeli da pomogne iz ubedjenja on to radi zato sto zeli, u tome je razlika.
A zasto bi neko nakon hiljadu ucinenjih dobara i jednog neucinjenog postao djubre?
Jel to fer?

A onaj ko zaista zeli da pomogne iz ubedjenja on to radi zato sto zeli, u tome je razlika.
A zasto bi neko nakon hiljadu ucinenjih dobara i jednog neucinjenog postao djubre?
Jel to fer?

Tako te vidi ta osoba, to je subjektivno potpuno, nisi za ostale kucka vec za njega ili nju.

Jel to fer?

Ако је некоме стало да увијек буде признат као добар, нека мудрије бира коме ће чинити добро.

Ja sam kucka po defaultu
Zabole me iskreno. i ne ocekujem nista ni za sebe od drugih

Mozes ti da ne ocekujes, kao sto napisah u uvodnom postu, ni zahvale, ni protivusluge ni hvalospeve, ali ono sto covek najmanje ocekuje nakon svega je da jos postane djubre!
To je izgleda uobicajena praksa. Ne bi ljudi dzaba izmisli onu da su dobar i lud braca.

Mozes ti da ne ocekujes, kao sto napisah u uvodnom postu, ni zahvale, ni protivusluge ni hvalospeve, ali ono sto covek najmanje ocekuje nakon svega je da jos postane djubre!
To je izgleda uobicajena praksa. Ne bi ljudi dzaba izmisli onu da su dobar i lud braca.
ja i jesam djubre u dusi po mnogim stvarima nemoj da me razumes pogresno.
Samo ono uvek tezim balansu bez nekog preteranog ustupanja sa moje strane, ali sa druge strane ne ocekujem ni od drugih nista za mene. Ako se desi ekstra, vraticu uslugu svakako.

Ovde se radi o pomoci bliskoj osobi.
Jel bi pomogla nekome ko ti je blizak, ne zato da bi bila priznata kao dobra vec iz licnih ubedjenja?
Помогла бих ако бих жељела, али због познавања људске пророде бих очекивала бојкот чим престанем помагати. Као и негирање било какве помоћи.
Нормална ствар. Није ти то ништа неуобичајено.

Godinama imam jednu dilemu.
Gde je granica, kada dobrota prelazi u glupost, naivnost i iskoriscavanje?
Neko vam je blizak, ali se u zivotu prosto ne snalazi. Cesto gresi, sto iz nepromisljenosti sto iz nesposobnosti da se nosi sa zivotom. "Uskacete" i pomazete, savetima, novcano, uslugama, ustupcima...ali tome kraja nema...
Ne ocekujete nagrade, priznanja bilo kakve vrste i protivusluge, cak cuvate tu tudju "sramotu" kao tajnu jer vam je neumesno da o tome pricate. To ispada kao da sebe uzdizete i hvalite a tog bliskog ocrnite pred ljudima.
I onda...nakon godina i godina,jednoga dana, pocnete da se osecate iscedjeno u svakom pogledu i kazete - basta!
Sta se sad desava?
Postanete preko noci kucka, el kucak (:zcepanje:)
Ta osoba je zaboga tako dobra, uvek ljubazna, drustvena, a vi kao najblizi ste stvarno djubre sto ne pomognete :eek:

"Jedan stari sufu prodavao je sve i svasta da bi zaradio za zivot. Ostavljao je utisak priglupog coveka, jer su mu ljudi cesto placali laznim novcem,
ili su mu govorili da su vec platili, iako to nije bila istina, ali on je uvek verovao ljudima na rec.
Kada mu je kucnuo sudnji cas, pogledao je ka nebu i rekao: "Gospode, toliko sam laznih para primio od ljudi, ali ih nikada nisam osudio zbog toga;
ogranicio sam se na misao da ne znaju sta cine. I ja sam moneta bez vrednosti, zato, molim te, nemoj me osudjivati"
Tada je zacuo glas: "Kako je moguce osuditi nekog ko nije osudjivao druge?"

Lako je naci nekog ko dela s ljubavlju;
teze je pronaci onog ko misli s ljubavlju "

on za tebe misli da si kucka, ti za njega ili nju da je djubre... u cemu je tacno razlika izmedju vas dvoje?
sad je to sto uvek i jeste bilo, on je cutao jer si mu pomagala pa sad oseca da vise ne mora a ti si mu pruzala pomoc sa visine kao nekom nesposobnom a lenjem stvoru, ne kao ljudskom bicu koje postujes. sad bar vise ne morate da se folirate ni ti ni on.

on za tebe misli da si kucka, ti za njega ili nju da je djubre... u cemu je tacno razlika izmedju vas dvoje?
sad je to sto uvek i jeste bilo, on je cutao jer si mu pomagala pa sad oseca da vise ne mora a ti si mu pruzala pomoc sa visine kao nekom nesposobnom a lenjem stvoru, ne kao ljudskom bicu koje postujes. sad bar vise ne morate da se folirate ni ti ni on.

Zao mi je ali nisi razumela.

Poslednja izmena:
"Не постоји апсолутно несебичан чин." - рече Џои из "Пријатеља", а ја морам да се сложим са овом констатацијом.
Da li uopšte postoji bilo šta apsolutno? To je apsolutno apstraktan pojam.:lol:

Elem, nikada mi neće biti jasno zašto ljudi uvek misle da iza svega postoji skrivena namera ili neka korist.
Nekada jednostavno želimo da pomognemo.
Ja volim da činim ljudima pogotovo kad je za mene nešto sitnica, a drugome će ulepšati dan.

Ne mogu sebi da dodjem sta si ti napisala.
Koje bre dvoje?
Ko je cutao pa progovorio i sta znaci "pomagati sa visine", kako to izgleda?

Da li uopšte postoji bilo šta apsolutno? To je apsolutno apstraktan pojam.:lol:

Elem, nikada mi neće biti jasno zašto ljudi uvek misle da iza svega postoji skrivena namera ili neka korist.
Nekada jednostavno želimo da pomognemo.
Ja volim da činim ljudima pogotovo kad je za mene nešto sitnica, a drugome će ulepšati dan.

Naravno da se moze uciniti nekome i bez koristi, ali retko ko to razume.
Razume samo onaj ko je nesebican

Back