Alternativni linuks distro

Juzer Nejm

Primećen član
Poruka
523
Zelim pored Minta da imam jos jedan dual boot Linux distro. Gledao sam danas preko 100 postojecih distroa i zaista vise ne znam sta bih. Da odmah naznacim, ne zelim vec ustaljene, poznate distro-e vec bih malo da eksperimentisem. Naleteo sam na Pika OS diatro. Graficki deluje ekstra, u to nema sumnje, samo mi je opet slican graficki kao mint (ne bas slroz na skroz). Gledao sam i SolydXK iz kojeg bas sada shrinkujem prostor sa SSD-a gde je Mint. Ovo radim na Live boot-u jer navodno tao treba???

Elem, preporuke? Izdvojio sam 40GB na SSD.

Zelim pored Minta da imam jos jedan dual boot Linux distro. Gledao sam danas preko 100 postojecih distroa i zaista vise ne znam sta bih. Da odmah naznacim, ne zelim vec ustaljene, poznate distro-e vec bih malo da eksperimentisem. Naleteo sam na Pika OS diatro. Graficki deluje ekstra, u to nema sumnje, samo mi je opet slican graficki kao mint (ne bas slroz na skroz). Gledao sam i SolydXK iz kojeg bas sada shrinkujem prostor sa SSD-a gde je Mint. Ovo radim na Live boot-u jer navodno tao treba???

Elem, preporuke? Izdvojio sam 40GB na SSD.
Moja preporuka je Ubuntu,

Ubuntu je iole poznata distribucija, tražim nešto egzotičnije :P

Ne bih hteo preko VM-a da pokrećem jer deo RAM-a mora da ide na Mint kao i procesor, a deo na taj drugi i onda sporije radi. Želim sav RAM i procesor na maks kada radim sa tim OS-om. Imaš li neku preporuku konkretno?

Ja sam ovde pretraživao: https://distrowatch.com/
Poznata,ali ne toliko istrazena.Ima da se uci na njemu i to dobro.

Ubuntu je iole poznata distribucija, tražim nešto egzotičnije :P

Ne bih hteo preko VM-a da pokrećem jer deo RAM-a mora da ide na Mint kao i procesor, a deo na taj drugi i onda sporije radi. Želim sav RAM i procesor na maks kada radim sa tim OS-om. Imaš li neku preporuku konkretno?

Ja sam ovde pretraživao: https://distrowatch.com/

ne znam sta te zanima i cime se bavis.

Moja intencija je bila, posto si rekao da ti je lepo da nesto ucis...

Instalacija .rpm distroa je da izadjes van .deb sveta, da naucis razlike. i slicnosti.
VM je takodje dobro znati.

Zavisno od vm-a i nije tako sporo, ali mozes lako da udaris u veliku RAM potrosnju.
Linux je dobar sve dok ima puno rama na raspolaganju.

ima tu i servera - web server, database server, web app server (i to jede memoriju)
pa jos citava gomila raznih drugih softvera
pa kontejneri
razvojne okoline (ako te zanima programiranje) / jezici
data science ...
automatizacija

AI terminali

Poslednja izmena:
ne znam sta te zanima i cime se bavis.

Moja intencija je bila, posto si rekao da ti je lepo da nesto ucis...

Instalacija .rpm distroa je da izadjes van .deb sveta, da naucis razlike.
VM je takodje dobro znati.

Zavisno od vm-a i nije tako sporo, ali mozes lako da udaris u veliku RAM potrosnju.
Linux je dobar sve dok ima puno rama na raspolaganju.

ima tu i servera - web server, database server, web app server (i to jede memoriju)
pa jos citava gomila raznih drugih softvera
pa kontejneri
razvojne okoline (ako te zanima programiranje) / jezici
data science ...
automatizacija

AI terminali
Hvala na opsežnom odgovoru. Okej, recimo da želim da izađem van deb (zašto da ne ako imam dualboot), šta bi mi ti preporučio?

pored .deb i .rpm distros ima i SuSe (treci package manager)

fedora je .rpm, a nativno koristi Gnome UI (Ubuntu recimo koristi Gnome by default)
Mint koristi cinamon. Znaci malo razlicitih okolina.

imas i ultra male distribucije (alpine) obicno ide u kontejner za neku automatizaciju ili za neki server - simuliras client server.
Kad smo kod client-server arhitekture, kad je drugi OS na VM-u oba trcis u isto vreme i mozes na njima da radis u isto vreme.

Poznata,ali ne toliko istrazena.Ima da se uci na njemu i to dobro.
Chika Jole, pa i njegov Mint je ubutnu distro te je ubuntu sasvim dovoljno "istrazen" (ma sta ti podrazumevao pod tim "istrazen").

Covek zeli excluzivu, nesto sto ljudi retko koriste. Samo je problem kako takva "excluziva" podrzava drajevere za wifi i GEForce.... to mi onako iz taka pada na pamet.

Hmm, jako mi je čudan jer iako je grafički lep, nekako mi je neobičan za rad, nije tako lagan kao Mint. Probam neko vreme, ako ne valja, tu je nov da uleti. :P

Screenshot_2025-12-23_00-29-26.png

Instaliram Pop!_OS, pa sta bude. Dok sam se snasao sa particijama za primary ext4, pa onda EFI sa fat32.
Sto bi rekli "uleteo sam u gustu sumu". XD
Pop ima istu "masinu" kao Mint (ubuntu distro), samo je graficki interfejs drugojaciji. Ja sam probao Zorina (takodje ubuntu) ali sam se vratio na Mint (na njemu sam vec 6-7 godina recimo). Nekako sam familijaran sa Mintom, doduse drzim ga na starom Toshiba lapsitopsiju, na racunarima sa kojima radim svoj posao imam Win11 (za Linux nema aplikacija kao sto su AutoCAD, Staad, Revit a VM je gubljenje resursa i vremena na racunaru) i umrezen sam sam na mrezu gde nije dozvoljen Linux.
Na linuxu otprlike downloadujem sa torrenta, pustam filmove ili serije na TV-u ali cesto mi treba dobar 64-bitni player pa moram da predjem na klasican Win Media player koji, sam naziv kaze, radi samo na Windowsu.

Hmm, jako mi je čudan jer iako je grafički lep, nekako mi je neobičan za rad, nije tako lagan kao Mint. Probam neko vreme, ako ne valja, tu je nov da uleti. :P

Pogledajte prilog 1836400

Нови COSMIC DE је захтевнији од GNOME-a.

Пробај https://endeavouros.com/. Он ти је userfriendly Arch и заједница му је као код Минта веома почетнички пријатељска.

Back