Alternativna goriva

Petar BSK

Veoma poznat
Poruka
10.059
Moze li se bilo gde u Srbiji kupiti metan kao gorivo na pumpama???
Cuo sam da je duplo jeftiniji od TNG-a...

Inace postoje li kapaciteti za neka druga alternativna goriva? Etanol,ili TPG (tecni prirodni gas)...
Na zapadu su sve popularnija bio goriva. Manje trose a jeftinija su...

Kakve su cene goriva danas,vise se isplati peske ici...:confused:

Ima da se kupi metan na Kryogas pumpi na Novom Beogradu. Jedino za to mesto i znam ako neko zna jos negde neka napise. :think:
Sto se toga tice neki privatni prevoznici vec voze autobuse u gradskom saobracaju sa pogonom na metan, a i GSP je skoro kupio nove autobuse sa pogonom na to gorivo tako da se i u tom pravcu tezi sve vise ka pogonu na metan. Kazu vozaci da je potrosnja skoro ekvivalentna dizelu, a opet dosta je jeftiniji.
Za plin nisam mogao da verujem kada sam procitao da je skocio na 82 dinara :eek:

Aha, ok, hvala :) Chitam neke postove iz 2007-e, tad je ugradnja koshtala 2500e.. mnogo :) Jel zna neko, koja je cena metana danas? :) hvala

Pa to sve zavisi i ugradnja plina ide od 200 do 1000 evra...Najbolje je kupiti auto koji vec ima mogucnost voznje na metan.
Metan se razlikuje od plina,jer su boce mnogo vece kao i pritisak u njima. Al metan kosta kao plin a trosi i manje od dizela. Za 1000 dinara 320km :)

Evo kako izgleda boca
2e0ee31c43d8-640x480.jpg

Znaci da je pogodniji za karavane ili mini vanove,automobile sa vecim prtljaznikom uopste...

Poslednja izmena:
SREDA 10.10.2012
Fotosintezom do jeftinog goriva
Stručnjaci su saglasni da su zalihe nafte na našoj planeti na izmaku. Jedino oko čega se spore jeste do kada će ona potrajati. Naftna kriza u budućnosti mogla bi da bude izbegnuta, ako naučnicu budu uspeli da realizuju novu ideju za dobijanje alternativnog goriva.

Jedna američka kompanija udružila se sa Audijem kako bi razvila nov način za proizvodnju goriva korišćenjem prirodnog procesa fotosinteze.

Ideja je da se iskoriste genetski modifikovane bakterije koje su u stanju da pomoću svetlosti i ugljen-dioksida proizvedu tečno gorivo, u ovom slučaju etanol.

Proizvodni pogon bio bi veoma jednostavan. Sastojao bi se od providnih plastičnih cevi prečnika 3 cm i dužine stotinak metara koje bi bile napunjene vodom za industrijske potrebe, ugljen-dioksidom i pomenutim bakterijama.

Procenjeno je da bi za potrebe celokupne globalne automobilske flote bilo dovoljno 200.000 kvadratnih kilometara takvih cevi, što recimo predstavlja oko 2% površine Kanade. Dalja istraživanja kretala bi se u smeru da se u bliskoj budućnosti sličnim postupkom dođe i do dizel goriva.

Projekat dobijanja goriva procesom fotosinteze bliži je realizaciji nego što biste pomislili. Prvo eksperimentalno postrojenje već je instalirano u SAD. Očekuje se da komercijalna proizvodnja počne 2014. godine, a cena jednog litra u Americi iznosila bi oko 0,33 dolara (25 evro centi).

Iako bi nova tehnologija rešila problem nedostatka i cene goriva u budućnosti, problem zagađenja životne sredine i dalje bi ostao nerešen.

Necemo morati da uvozimo gorivo sami cemo ga praviti,koliko hoces i za izvoz
http://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2012&mm=10&nav_id=650354

Konto price o metanu, koja se naprasno spojila van svake logike sa novom temom, al' ajde... cisto da ne bude zabune i dezinformacija. Metan se tankuje na skoro 200bari i naplacuje se po kilogramu. Jedan kilogram metana zapreminski ima oko 2,5L. Metan u motor stize u gasovitom stanju isto kao i TNG i vazi ista prica o povecanoj potrosnji koja ide izmedju 10-15% ili negde i vise, zavisno od ugradnje, stelovanja i samog motora na kraju. Kilo metana sada kosta oko 80 ili koji dinar vise, ne znam tacno. Sistem se ugradjuje na benzinske motore, tako da potrosnja koja je manja od dizela je samo mit. Ali cinjenica je da je voznja na metan trenutno najjeftinija. Jedini problem je sistem, koji je prilicno nezgrapan i tezak zbog jake boce. Manjim i slabijim automobilima je itekako pozeljno ugraditi i ojacanje na mestu gde ce leci boca. Dosta je i skuplji od TNG sistema, mislim da cene idu preko 30-40%, ako ne i vise. Najracionalnije je uzeti auto koji vec fabricki ima metanski sistem, mada je izbor takvih jako mali. Fiatova Mulitpla je jedan od retkih vozila koja je posebno konstruisana da nosi metanske boce ispod poda, a postoji i verzija ciji je motor prilagodjen da radi samo metan.

Misliš vidno polje? Recimo da je ovaj automobil stvaran u pravoj veličini, i tu smesti vozač, on može da vidi pravo,a kako da vidi levo i desno i da da migavac. Ispada da je u pilotskoj kabini po slepoj navigaciji. Da li sad razumeš?

To je igracka na vodonik, kada napravimo takav pravi auto, ti ces biti probni vozac,imaces kamere,ja ga pravi nebrini se

Back