Алкохолизам

gost 305033

Ističe se
Poruka
2.156
Почео сам у последње време (откад сам остао без посла пре месец и по) да пијем скоро сваки дан по минимум једно пиво и том ми много прија. Имам 25 година. Практично чим изађем из куће размишљам где ћу да га купим. Морам да напоменем да ми много прија кад попијем пиво, али се бојим да не постајем зависник јер сам почео да примећујем да осећам непријатност док не попијем пиво.

А питање је? :mrgreen: Свакако да и алкохол ствара зависност,и физичку,али и психичку,која се код тебе већ полако почиње манифестовати.

Већ си све сам рекао. Боље би било да се мало исконтролишеш,јер је и та конзумација пива,приличан атак на твој буџет. ;)

Без увреде,али није лоше да одеш код социјалног радника,ниси ни свестан колико конструктивних савета можеш добити од њега,затим да се информишеш по огласима за посао и да га евентуално нађеш! :)

Почео сам у последње време (откад сам остао без посла пре месец и по) да пијем скоро сваки дан по минимум једно пиво и том ми много прија. Имам 25 година. Практично чим изађем из куће размишљам где ћу да га купим. Морам да напоменем да ми много прија кад попијем пиво, али се бојим да не постајем зависник јер сам почео да примећујем да осећам непријатност док не попијем пиво.

Ako možeš da se iskuliraš i zausitaviš na jednom, eventualno dva, da zanemarimo teoretske kriterijume alkoholizma kao bolesti po kojima bi bezmalo svako ko okuša alkohol bio patološki slučaj, mislim da realno nije strašno. I ne moraš baš svaki dan kao obrok da ga konzumiraš, preskoči ponekad, bar dok se ne pojavi nova devojka, novi posao ili nešto treće što će ti onda izmeniti listu prioriteta pa nećeš ni imati potrebe da razmišljaš samo o tome kad i kako ćeš popiti pivo. Alkohol nije heroin da stvoriš fizičku zavisnost posle par uzimanja, pa čak i većina redovnih konzumenata ga relativno lako može ostaviti uz pravi životni podsticaj. Ti ga trenutno nemaš, a to bi moralo baš da potraje da bi alkohol zazueo centralno mesto u tvom životu. Svakako je dobro što razmišljaš i sad, jer to znači da si oprezan već posle mesec i po dana. Kad bolje razmislim, nema go kerac da od tebe postane alkoholičar. :D

Ja ne pijem svaki dan, ali kada pijem pijem da se napijem, znači to jedno ili dva piva mi ne znače ništa. Ne uživam u alkoholu kao alkoholu, već kao većina, pretpostavljam, u njegovom efektu, a efekta nema bez efektne mere. :lol:

Poslednja izmena:
А питање је? :mrgreen: Свакако да и алкохол ствара зависност,и физичку,али и психичку,која се код тебе већ полако почиње манифестовати.

Већ си све сам рекао. Боље би било да се мало исконтролишеш,јер је и та конзумација пива,приличан атак на твој буџет. ;)

Без увреде,али није лоше да одеш код социјалног радника,ниси ни свестан колико конструктивних савета можеш добити од њега,затим да се информишеш по огласима за посао и да га евентуално нађеш! :)

Odličan predlog !
To za socijalnog radnika.
Možda se, pored saveta, otvori i za neko pivo...

Nije problem popiti jednu flasicu od 0.5l piva dnevno, posle vecere ili sta vec, uz TV, problem je ako moras da ga popijes, i osecas neprijatnost ako ga ne konzumiras.
Meni se cini da pivom se nekako rasteretis malo, a i od jednog nece ti biti nista, ali opet, ako osecas psihicku neprijatnost, nervozu, bez alkohola, mozda tu ima nesto.

Probaj da smanjis malo, jednu casu, ili redje, jednom u dva dana, da vidis kako ces reagovati.

Organizam se lako navikne
na neku količinu alkohola.

Zdravo je, npr. ujutru popiti čašicu
nekog kvalitenog pića (Lincura, Srčanik, može i Rubinov vinjak...)
ali tu stati.

Ako baš svaki dan piješ odredjenu količinu
na dobrom si putu da postaneš zavistan

Ako piješ po 3 pića svaki dan
doktori te proglase za alkoholičara.

nije problem jedna konzerva piva, problem je ako osecas nelagodnost dok je ne popijes
moj ti je savet da se iskuliras i smanjis to, da prekines tu psihicku zelju koja se javila
Имам нека скромна искуства са зависностима, био сам пушач у средњошколском периоду, тако да ми је донекле позната матрица размишљања зависника, и бојим се да поново не уђем у ту машину, а алкохол је много озбиљнији проблем од никотина... Највише ме плаши што заиста волим да попијем пиво-два, не напијам се, али стварно осећам велико задовољство кад их попијем, а последњих дана осећам психичку непријатност док не попијем пиво.

Подложан сам зависностима, сматрам себе за незрелу личност. Пио сам у средњошколском периоду, али то је било пијење док се не убијем, сваки викенд, и онда виленим ко ненормалан, и онда сам 2007 прекинуо ту зајебанццију и 4 године нисам лизнуо алкохол, 2011 почињем мало - једном у пар недеља и тако све до пре месец и по дана док нисам остао без посла и док нисам (опет) почео да студирам (ни сам не знам што сам уписао факултет), а хтео сам да радим и да студирам и то ми је била тактика с тим што ми је посао био много пречи од тог студирања, факс сам уписао из полу-зајебанције - нисам знао шта ћу са собом. И онда кад сам остао без посла то ми је срушило целу концепцију живота у овом периоду, и опет сам се повукао у себе, на факултету се осећам бедно што сам старији од свих (имам 25 год), не волим да идем на факултет, нити сам планирао да нешто много ја идем тамо, али пошто немам шта паметније да радим онда идем током дана, али ми је тамо много досадно, то ме још више убије, немам неко своје друштво на факлутету са ким могу да се зезам, ипак сам ја доста тамо старији од осталих, превише времена блејим кући што блејећи што учећи, треба ми посао, требају ми паре, и све те ствари ми набијају фрустрацију која ми се ублажи кад попијем пивкана. Ево сада док ово пишем, тако би дрмнуо једно пиво, не могу да вам опишем

Имам нека скромна искуства са зависностима, био сам пушач у средњошколском периоду, тако да ми је донекле позната матрица размишљања зависника, и бојим се да поново не уђем у ту машину, а алкохол је много озбиљнији проблем од никотина... Највише ме плаши што заиста волим да попијем пиво-два, не напијам се, али стварно осећам велико задовољство кад их попијем, а последњих дана осећам психичку непријатност док не попијем пиво.

Подложан сам зависностима, сматрам себе за незрелу личност. Пио сам у средњошколском периоду, али то је било пијење док се не убијем, сваки викенд, и онда виленим ко ненормалан, и онда сам 2007 прекинуо ту зајебанццију и 4 године нисам лизнуо алкохол, 2011 почињем мало - једном у пар недеља и тако све до пре месец и по дана док нисам остао без посла и док нисам (опет) почео да студирам (ни сам не знам што сам уписао факултет), а хтео сам да радим и да студирам и то ми је била тактика с тим што ми је посао био много пречи од тог студирања, факс сам уписао из полу-зајебанције - нисам знао шта ћу са собом. И онда кад сам остао без посла то ми је срушило целу концепцију живота у овом периоду, и опет сам се повукао у себе, на факултету се осећам бедно што сам старији од свих (имам 25 год), не волим да идем на факултет, нити сам планирао да нешто много ја идем тамо, али пошто немам шта паметније да радим онда идем током дана, али ми је тамо много досадно, то ме још више убије, немам неко своје друштво на факлутету са ким могу да се зезам, ипак сам ја доста тамо старији од осталих, превише времена блејим кући што блејећи што учећи, треба ми посао, требају ми паре, и све те ствари ми набијају фрустрацију која ми се ублажи кад попијем пивкана. Ево сада док ово пишем, тако би дрмнуо једно пиво, не могу да вам опишем

sve mi je jasno
sta da ti kazem mudro nemam nista, nisam psihijatar, vidi da li bi mogo da procaskas sa nekim, svaki dz ima psihijatra, samo dal oce da rade posao ili nece to je pitanje, mislim primice te ali je pitanje da li ce hteti samo da caska ili ce te odjjebati uz neki recept nekih lekova, a to ti poslednje treba
ili vidi sa nekim psihologom, de ima to ne znam, sa njima ces moci da pricas

ono sto se recimo meni sada javlja kao pitanje citajuci ovaj tvoj slucaj i povezujuci sa ostalim bolestima zavisnosti je da li bi ti trebalo da ipak potpuno izbacis alkohol iz upotrebe, ili je moguce da na neki nacin iskontrolises sebe da popijes jednu casu nedeljno i da li ce to povremeno susretanje sa alkoholom upaliti zelju za jos jos i jos i onda da pokleknes i krenes opet svaki dan....ne znam sta je od ova dva jer nisam strucna zato ti kazem da vidis sa nekim strucnim....znam da u dz ima psiholog al za skolarce, ne znam za nas matore....vidi ima tih nevladinih organizacija tu mozes svasta da nadjes...i naravno udruzenja, samo da porazgovaras da vidis sta ciniti, da li je ozbiljno ili nije....ali meni licno kad citam utisak je da je ta psihicka zelja jedna staza koja moze da odvede ka ozbiljnoj situaciji....mislim da taj deo nije za ignorisanje....

plus kao slag na tortu to nezadovoljstvo koje imas zbog zivotne situacije u kojoj se sad nalazis, posao faks deca na faksu ti ne odgovoaraju i sl....i to je jedan dobar okidac za probleme.....treba da resis i to pitanje, ili da nadjes neki posao bilo koji samo da radis da imas okupaciju i parice barem neke, ili da se posvetis faksu ko i svaki student sa ucenjem vezbama i svim tim da bi opet imao preokupaciju....dosada je gadan neprijatelj jos kad se pomesa sa nezadovoljstvom ume da bude zeznuto.....

ne zaebavaj se i bezazlenijim navlakusama je tesko odoleti,moras imati volju i preseci odmah,iskuliras,dan 2 i prodje kriza,kad popijes posle nekog vremena bice ti odvratno,tako i ja kad se pojavio jelen grejfrut,krni 1 kvas

prestani sa time

predji na vodu (mozhesh ucediti 1 limun)

samo glavu gore,posao ćeš naći,nije rešenje u alkoholu,veruj mi.....godinu dana sam mladji od tebe;)samo budi pozitivan

samo glavu gore,posao ćeš naći,nije rešenje u alkoholu,veruj mi.....godinu dana sam mladji od tebe;)samo budi pozitivan

Решио сам да поделим своју тугу са вама, престао сам да пијем али сам почео да се коцкам и прокоцкао сам јуче 7000 дин (за 2 недеље коцкања на неку фору коју сам истриповао био сам добар око 6000) и у жешћем сам *****. Имам још 5000 дин, јуче и данас сам био у дубоком бедаку, није ми се живело, проклињао сам сам себе што сам устао из кревета тог дана, али већ вечерас ми је прорадио ровац пошто има лига шампиона и лига европе ових дана. Требају ми паре, а бојим се да не прокоцкам и ово мало цркавице која треба да ми траје неко време. У жешћем сам *****, имам сутра колоквијум, и у ***** сам.

Ocigledno je da si pod stresom, kojeg se moras resiti, i odmoriti glavu. Po tvom potpisu vidi se sta je uzrok toga. Vidi, znanje ovog sveta nece pobeci, a najbolje ocene su samo to, najbolje ocene.

Kocka je gora od jednog piva dnevno, mislim da ti je taj porok bio optimalno koristan vise nego nekoristan. Od kocke odmah bezi, kocka nije napravljena da ti dobijes, vec da izgubis. Svetla u Las Vegasu su izgradjena od gubitaka ljudi a ne dobitaka. Trenutan dobitak je 'navlakusa' a samo kockanje se jako brzo pretvara u bolest zavisnosti, i moze te dovesti do prosjackog stapa dok trepnes. Znaci, zaboravi sta si izgubio, kazi fala lepo cao, probali, videli, opekli se, nikad vise. Uci na svojim greskama, to je majka svih skola. Ako ne ucis na greskama, ni sve knjige ovog sveta i sve znanje ovog sveta ti ne mogu pomoci.

Решио сам да поделим своју тугу са вама, престао сам да пијем али сам почео да се коцкам и прокоцкао сам јуче 7000 дин (за 2 недеље коцкања на неку фору коју сам истриповао био сам добар око 6000) и у жешћем сам *****. Имам још 5000 дин, јуче и данас сам био у дубоком бедаку, није ми се живело, проклињао сам сам себе што сам устао из кревета тог дана, али већ вечерас ми је прорадио ровац пошто има лига шампиона и лига европе ових дана. Требају ми паре, а бојим се да не прокоцкам и ово мало цркавице која треба да ми траје неко време. У жешћем сам *****, имам сутра колоквијум, и у ***** сам.
bato bato,sta to radis sebi :roll:
popricaj sam sa sobom,sta radis,i koliko je to lose.
imam sina koji je priblizno tvojih godina...e,zamisli kad je bio najbolji radnik i brzo napredovao u jednoj firmi,i svi ga voleli...ali kad je trebalo da se nadje mesto za nekog/necijeg lika...koga ce da `nameste` i izbace sa posla-izbacise mog sina.ni krivog ni duznog,besprekorna radna biografija...i sta je trebao?da se oda nekom poroku?voli on tu i tamo sa drustvom da popije pivo,po nekad,za sitne pare odigra kladionicu (desilo se i da dobije lepe pare,ali nikada nije povecavao ulog)....i sta je radio?
trazio je i nalazio poslove koje je kolko-tolko mogao da svari...radio-jer-u radu je spas.naravno,bivao premalo placen,poslovi ispod njegovog nivoa obrazovanja,ali bolje je i to,nego da padne u tesku apatiju,da se oda porocima i sl.
cekao je svoju sansu,koja mu se izgleda sada pruzila u smislu da ce naci bolje uslove zivota u inostranstvu....
i zato,`uzmi se u pamet` dok jos mozes,ako vrag uzme salu-ugasio si ga.

Ево да вам се опет изјадам, престао сам да пијем, престао сам да коцкам, почео сам да радим али ме сада мучи што нећу моћи да имам добре оцене на факултету ако уопште будем могао да некако то уклопим, а да не радим имао бих све деветке и десетке. Посао није неки, плата је мала, али ебига, пре месец дана сам непромишљено рекао неком човеку да пита за мене и да оћу да радим и сада нисам могао да изневерим тог човека који ми је учинио услугу. али ми је жестоко жао факултета јер сам био велики капацитет. Видећу како ће ме живот водити у наредним данима. Не пијем скоро уопште, пре пар вечери сам први пут пио апсинт и био са добро пијан мада нисам ни био свестан да сам пијан, али нећу пити јер не могу да радим мамуран.

Au sinak, pod hitno da potražiš pomoć.

Back