ALIMENTACIJA

Kakve veze ima postovanje sa osobom koja je toliko neodgovrna da smatra da joj deca mogu ziveti od vazduha . Vazi i za zene i za muskarce .
Dete -devojka , je prezizno pitala kakve su pravne mogucnosti i dobila odgovor .

I nema nikakve veze sa demokratijom vec sa prirodnom brigom za mladunce koja kod nekih izostane pa na srecu postoje zakonski nacini da tu osobu podsete bar na obaveze .
Postovanje se stice i nigde ne pise da je pod obavezno .
Vreme ce pokazati ko , zasto , zbog cega ...je uradio sta je uradio i moze se desiti da cak i takvu majku vise postuju nego oca sa kojim zive . Zivot kroji cudne obrtaje .

I neznas ni gde zivi ni sta radi ..... mozda u nekom zabitom selu gde nema nacina da zaradi jos neki dinar a tih 7000 je onda ko kuca veliko..... a mozda ih zeli principijelno jer je povredjena .
Nisi u njenoj kozi i neznas .
Inace ..........jesam pobornik rada tinejdzera i ne dozvoljavam opustanja tipa lako cemo --roditelji imaju i dace .:dash:
Moje dete radi od 17 a ne mora prstom u zivotu da mrdne za zivot .
Ali da bi cenila novac morala je da nauci da ga zaradi i da ga postuje .
Nista ne pada sa neba ako ces posteno raditi . Mora i zeli da se uklopi sa prijateljima i ide busem na odmor umesto da lako sedne u avion i za par sati bude na istom mestu gde i oni .
Ne podnosim razmazena derista i kako se odnosim prema svom detetu tako i prema ostalima

I da .... sa 16 godina sigurno nisi sam sebi otvorio radnu knjizicu i ''zaposlio se''
Neko je bio pametan pa te prijavio i uplacivao staz a ti si radio kad si mogao ..jer ako si isao u neku skolu bio si u drugom srednje ....
a ako si ostao samo na osnovnoj ........ pa i treba da radis ako nisi zeleo u skolu ..ne bi ni kod mene sedeo i plandovao :mrgreen:

Pare zelim iz principa, jer se udala, a sestricu ima da da . Meni novac i nije previse vazan, samo me boli napravda.

баш тако...био паметан па ме пријавио,а ја сам радио колико сам могао...а од 19 имам пуно радно време и уз посао завршен факултет....јесте да сам студирао коју годину дуже али исплатило се...
до 18 треба плаћати алиментацију али преко 18 мислим да нема потребе...
Природна брига за младунце је индивидуална ствар сваке животиње...пастрмка на пример једе своје младунце :))))

Nit' je ona pastrmka, nit' sam ja mladunce pastrmke... Jel' bre jesu tebe zlostavljali u detinjstvu?

Pare zelim iz principa, jer se udala, a sestricu ima da da . Meni novac i nije previse vazan, samo me boli napravda.

Ти си љута што се она удала??? :eek:
Па није проблем, бре, у томе што се удала!:rtfm:
Што се не би удала, ако је мајка не мора да буде осуђена на самоћу цео живот!
Проблем је у томе што је запоставила своје родитељске обавезе, што је запоставила своје рођено дете!!!

А она је ОБАВЕЗНА да се стара о деци, на сваки начин, невезано за то да ли је удата и да ли има још деце!!! :rtfm:

Citam poruke na forumu, ali nisam nasao nista konkretno sto bi moglo biti slicno mojoj situaciji.
Razveo sam se 2000. godine posle 12 godina braka. Stariji sin je imao 10 a mladji 8 godina.
Tokom sporazumnog razvoda, sud mi je odredio da na ime alimentacije, od moje plate se na ime
supruge uplacuje 30% moje plate. Sobzirom da sam profesionalno vojno lice, regulisao sam da
moj racunski centar redovno uplacuje alimentaciju, bas iz razloga da bivsa supruga nebi imala
samnom nista licno ok alimentacije. Vojska je redovno obracunavala svaki put kada bi plata
skocila makar 1 din. Sinovi, koji sada imaju 22 i 20 godina studiraju visu strukovnu skolu, stariji
je bio na budzetu prvu i drugu godinu, sada nije jer je izgubio jednu godinu, a mladji je redovan
studet na budzetu i trecu godinu. Nakon sto je izgubio pravo na budzetsko skolovanje, bivsa supruga
je poslala starijeg sina kod mene da zivi a alimentacija se i dalje uplacuje
Pitanje:
DO kada imam zakonsku obavezan da placam sudski odredjenih 30% plate?
Napominjem da nije problem da u zavisnosti od mogucnosti, pomognem svojoj deci i ako sam podstanar
u Beogradu i sa sadasnjim primanjima skoro da nemogu da sastavim kraj sa krajem.
]

Citam poruke na forumu, ali nisam nasao nista konkretno sto bi moglo biti slicno mojoj situaciji.
Razveo sam se 2000. godine posle 12 godina braka. Stariji sin je imao 10 a mladji 8 godina.
Tokom sporazumnog razvoda, sud mi je odredio da na ime alimentacije, od moje plate se na ime
supruge uplacuje 30% moje plate. Sobzirom da sam profesionalno vojno lice, regulisao sam da
moj racunski centar redovno uplacuje alimentaciju, bas iz razloga da bivsa supruga nebi imala
samnom nista licno ok alimentacije. Vojska je redovno obracunavala svaki put kada bi plata
skocila makar 1 din. Sinovi, koji sada imaju 22 i 20 godina studiraju visu strukovnu skolu, stariji
je bio na budzetu prvu i drugu godinu, sada nije jer je izgubio jednu godinu, a mladji je redovan
studet na budzetu i trecu godinu. Nakon sto je izgubio pravo na budzetsko skolovanje, bivsa supruga
je poslala starijeg sina kod mene da zivi a alimentacija se i dalje uplacuje
Pitanje:
DO kada imam zakonsku obavezan da placam sudski odredjenih 30% plate?
Napominjem da nije problem da u zavisnosti od mogucnosti, pomognem svojoj deci i ako sam podstanar
u Beogradu i sa sadasnjim primanjima skoro da nemogu da sastavim kraj sa krajem.
]

Имаш обавезу док год се деца редовно школују а живе код мајке. Међутим, ако се син преселио код тебе - мења се ствар! Требало би да се договориш са бившом супругом да измените судску одлуку, а уколико она не жели да сарађује, можеш да је тужиш и да тражиш да се пресуда измени јер једно дете живи код тебе и ти га издржаваш, па у том случају нико никоме не плаћа алиментацију јер свако издржава по једно дете!

Имаш обавезу док год се деца редовно школују а живе код мајке. Међутим, ако се син преселио код тебе - мења се ствар! Требало би да се договориш са бившом супругом да измените судску одлуку, а уколико она не жели да сарађује, можеш да је тужиш и да тражиш да се пресуда измени јер једно дете живи код тебе и ти га издржаваш, па у том случају нико никоме не плаћа алиментацију јер свако издржава по једно дете!

Upravo tako dok se djeca redovno skoluju zakonski treba da placas alimentaciju, zaposlenjem, udajom/zenidbom ili preseljenjem iz majcinog doma djeca gube to pravo. samim tim ako se je sin preselio kod tebe prestaje tvoja obaveza jer je jedno djete kod tebe a drugo kod majke sto znaci da ste podjednako optereceni ( a niste "vas" mora da placa skolarinu a sin koji je kod majke je na budzetu)

malo sam trazila po netu (vidi se da sam besposlena :) ) mozda ti ovo pomogne

-do kog uzrasta dete ima pravo na izdržavanje

Roditelji su dužni da izdržavaju svoje maloletno dete. u srpskom pravu dete je maloletno do navršene 18 godine života. Roditelji imaju dužnost,srazmerno mogućnostima da izdržavaju svoje punoletno dete, koje je na redovnom školovanju,najkasnije do 26 godine života deteta, kao i punolertno dete koje je nesposobno za rad a nema dovoljno sredstava za život. Obaveza davanja izdržavanja postoji i u slučaju lišenja roditeljskog prava. ako roditelji nisu živi ili nemaju materijalnih mogućnosti maloletno dete ima pravo izdržavanja od od krvinih srodnika u pravoj ushodnoj liniji, ista pravila primenjuju se i kada je u pitanju adoptivno srodstvo.

Back