Alexandria Ocasio-Cortez

Kruže priče da Bajden pravi istu grešku kao i Hilari u kampanji. Njih dvoje su jako slični i imaju pogrešan pristup oko Trampa, napadaju ga oko njegove ličnosti i tvitova a ne oko politike. Sanders bi bio mnogo opasniji protivnik Trampu jer forsira ekstremni socijalizam baš kao i ova Kortez što bi dovelo do izlaska na izbore apstinenata koji su bliski demokratama ali koji ne izlaze na izbore jer su im odvratni Bajden i Hilari. U suštini posle Obame koji je igrao na kartu crnca i povećao izlaznost jedino ove socijaldemokrate mogu da animiraju birače demokrata.
bajden je mnogo umereniji od hilari prvo ko prvo. za obamu se prica da je neki veliki reformista a kad pogledas na kraju 2008 i 2016 sta se znacajno promenilo? ne mnogo. sve je to prazna prica. ide se ka tome da u americi budu veca radnicka prava i sl. ali pitanje je kojim se tempom to sprovodi. kortez bi to ekstremno brzo i radikalno. bajden bi to natenane. tramp je u klincu ovako kako je sad, a i mnogi bivsi glasaci su razocarani u njega, tako da sumnjam da ce imati dva mandata.

bajden je mnogo umereniji od hilari prvo ko prvo. za obamu se prica da je neki veliki reformista a kad pogledas na kraju 2008 i 2016 sta se znacajno promenilo? ne mnogo. sve je to prazna prica. ide se ka tome da u americi budu veca radnicka prava i sl. ali pitanje je kojim se tempom to sprovodi. kortez bi to ekstremno brzo i radikalno. bajden bi to natenane. tramp je u klincu ovako kako je sad, a i mnogi bivsi glasaci su razocarani u njega, tako da sumnjam da ce imati dva mandata.
Obamacare jeste bila značajna reforma za Ameriku. Republikanci su bili toliko iznervirani sa tim da su stavljali dokumente o tome na postolje i onda pucali iz pušaka po njima na jugu, ima na ju tjub, ja se valjao od smeha.

bajden je mnogo umereniji od hilari prvo ko prvo. za obamu se prica da je neki veliki reformista a kad pogledas na kraju 2008 i 2016 sta se znacajno promenilo? ne znmnogo. sve je to prazna prica. ide se ka tome da u americi budu veca radnicka prava i sl. ali pitanje je kojim se tempom to sprovodi. kortez bi to ekstremno brzo i radikalno. bajden bi to natenane. tramp je u klincu ovako kako je sad, a i mnogi bivsi glasaci su razocarani u njega, tako da sumnjam da ce imati dva mandata.

Obama je nesto kao i pokusavao ali nije uspevao da izadje na kraj sa tim raznim interesnim i lobistickim grupama , iako taj Obamacare svakako jeste za pohvalu ali on je rekao da ce zatvoriti Gvantamo, da ce reformisati pravosudje (jer SAD ima ubedljivo najvise zatvorenika po glavni stanovnika u svetu), d ce uvesti besplatno obrazovanje, da ce povuci trupe iz Iraka i Afganistana, da ce poboljsati polozaj radnika, zemljoradnika, manjina.....itd , sad sto se njega licno tice on verovatno i bi ali mu sistem to nije dozvolio i te razne interesne grupe ciji je on ipak bio samo obican sluzbenik i potrcko.

Sto se tice ovih Bajdena ne zanimaju nikakve drasticne socijalne i ekonomske reforme, Tramp je zaostao u prostoru i vremenu i misli da jos uvek zivi u 1950-im, znaci jedino se ova cura iskreno i otvoreno zalaze za to , mozda i Sanders ali on je vec star, mada SAD definitivno ide ka nekoj vrsti socijalne revolucije, vecih radnickih prava, nekih drasticnih reformi i reseta , to je prosto neizbezno.

Obamacare jeste bila značajna reforma za Ameriku. Republikanci su bili toliko iznervirani sa tim da su stavljali dokumente o tome na postolje i onda pucali iz pušaka po njima na jugu, ima na ju tjub, ja se valjao od smeha.

za dva mandata (8 godina) ukupno jedan(1) bitan akt koji je doneo neku znacajnu promenu. generalno gledano i dalje stoji ono sto sam ja rekao, nista posebno se nije promenilo. ako sam za sve ove godine nesto posmatrao kod americkih predsednika to je da mogu da menjaju svega 2-3% a ostatak diktira ustav i duznost predsednika je samo da ga postuje.

Ne ti nemas pojma o cemu pises vec pises po difultu kao svaki zatucani novopeceni naciJonalista.

Inace Srbija jeste tu stigla , vecina ljudi zive katastrofalno i onaj ko sebi moze da priusti malo bolju i kvalitetniju hranu smatra se privilegovanim, vecina ljudi radi za 200-300 evra ili ne radi uopste, nikakve perspektive nema ni na vidiku , u nekim malim ruralnim sredinama ljudi jos umiru od hladnoce zimi, mnogi zive po nekim supama, stracarama, vecina ljudi u Srbiji ne moze da si priusti odlazak kod zubara, bolesnu decu lecimo SMS porukama, cak i narodne kuhinje poceli da zatvaraju , tako da definitivno je doslo vreme za jedan ozbiljan reset i da se uspostavi neki potpuno novi i drugaciji sistem cija ce osnova biti pre svega jaka socijalna drzava i pravednije drustvo.

Uostalom i ziveli smo za vreme komunizma, sad svako moze da proca sta oce (pogotovo ono koji se nisu ni rodili tad) ali tada svima je bila dostupna zdravstvena zastina i lecenje, besplatno je bilo i skolovanje i studiranje , radnik je bio zasticen kao beli medved i niko nije mogao da ga otpusti, razni regresi, 13-ta plata, besplatni godisnji odmori, ljudi su dobijali stanove od preduzeca, niko nije mogao ni da pomisli da bi izvrsitelji mogli da nekog teraju iz rodjene kuce (taj bi verovatno popas'o metak u potiljak ili bi bio u bukagijama) , organizovani kriminal nije ni postojao, Beograd je bio jedna od najbezbednijih prestonica na svetu, Jugoslavija je imala pravo veta u UN.

Tako da kamo lepe srece da i danas zivimo u tom sistemu i dok pravednije drustvo i jaka socijalna drzava koja brine o svojim gradjanima ne budu osnova drzave i drustva.
Prvo ja nisam nacionalista, već sam za liberalni kapitalizam, neoliberalizam i antikomunista i mnogo sam svesniji od tebe.

Verovatno si neki čiča, ali reći ću ti ovako - to sve je moglo dok su Amerikanci slali pare, sad to ne može više nikad

Nikad više neće biti socijalističkih "giganata" gde će biti zaposleno 80.000 zgubidana niti takve firme više ikada mogu opstati.
Sve takve firme su pravile minuse i zaduživale se, a sad nema ni USSR ni Nesvstanih da kupuju "preko veze" niti bi Srbiji Amerikanci davali finansijsku pomoć i ultrapovoljne kredite kao za vreme SFRJ tako da je tvoj socijalizam nemoguć nemaš pojma.

Postoji zlatno pravilo da nema besplatnog ručka što bi rekao Milton Fridman, pa ako nisi zadovoljan sa kapitalističkih 200-300 evra otvori svoju firmu i šta zaradiš zaradio si. A ako propadneš sam si kriv.

Svuda u svetu socijalističke države su propale u gladi i siromaštvu, tako i Srbija, Jugoslavija kakogod i socijalizam više ne može da se vrati nikada niti bi to velike sile dozvolile.

Kakva jaka socijalna država čoveče pobogu?
Ti na primer ne shvataš da je penzioni sistem gotov i da na primer za 20 godina neće ni postojati državne penzije već samo privatne.
Ceo vaš socijalizam se raspada - sve što ste gradili 50 godina je završilo u blatu.
Sve do jedne vaše fabrike i firme su propale i vi hoćete isto ponovo.

Ajoooooj nisi nacionalista vec za liberalni kapitalizam i neoliberalizam ,e to sve objasnjava, definitivno najgora moguca opcija , stvarno jezivo (maltene kao da si rekao da si sadista i pedofil) :s

Ne nisam cica vec sam u cvetu mladosti , a te price kako je bilo dobro samo zato sto su Amerikanci slali pare je cista glupost i cist spin , poenta price je da je u SFRJ sve radilo , sve se proizvodilo od cackalica, prehrambenih proizvoda, preko televizora, miksera, frizedera, automobila, kamiona, autobusa pa do aviona, podmornica i tenkova, SFRJ je imala i vise nego solidno razvijenu industriju, poljoprivredu pogotovo , kulturu, sport, diplomatiju..........bila je jedna ozbiljna drzava.

Jaka socijalna drzava je osnov svega, zasto je najbolji zivot u Skandinavskim zemljama i zasto su ovako najstabilnije, pa zato sto imaju jaku socijalnu drzavu (6-to casovno radno vreme, sve moguce benefite, pomoc trudnicama, pomoc samcima, pomoc ovima, pomoc onima, besplatno ovo, besplatno ono) tamo psi lutalice imaju bolju negu i zive u boljim uslovima nego vecina ljudi u izrazito kapitalistickim zemljama (tipa SAD).

Inace nisu fabrike i firme propale same od sebe vec zato sto je spolja vrsen strahovit pritisak na nasu zemlju, 10 godina smo bili pod sankcijama, preziveli rat, bombardovanje a onda su sve te firme i fabrike prodate za 10 evra strancima i nekim domacim tajkunima kako bi oni nastavili da se bogate.

Ajoooooj nisi nacionalista vec za liberalni kapitalizam i neoliberalizam ,e to sve objasnjava, definitivno najgora moguca opcija , stvarno jezivo (maltene kao da si rekao da si sadista i pedofil) :s

Ne nisam cica vec sam u cvetu mladosti , a te price kako je bilo dobro samo zato sto su Amerikanci slali pare je cista glupost i cist spin , poenta price je da je u SFRJ sve radilo , sve se proizvodilo od cackalica, prehrambenih proizvoda, preko televizora, miksera, frizedera, automobila, kamiona, autobusa pa do aviona, podmornica i tenkova, SFRJ je imala i vise nego solidno razvijenu industriju, poljoprivredu pogotovo , kulturu, sport, diplomatiju..........bila je jedna ozbiljna drzava.

Jaka socijalna drzava je osnov svega, zasto je najbolji zivot u Skandinavskim zemljama i zasto su ovako najstabilnije, pa zato sto imaju jaku socijalnu drzavu (6-to casovno radno vreme, sve moguce benefite, pomoc trudnicama, pomoc samcima, pomoc ovima, pomoc onima, besplatno ovo, besplatno ono) tamo psi lutalice imaju bolju negu i zive u boljim uslovima nego vecina ljudi u izrazito kapitalistickim zemljama (tipa SAD).

Inace nisu fabrike i firme propale same od sebe vec zato sto je spolja vrsen strahovit pritisak na nasu zemlju, 10 godina smo bili pod sankcijama, preziveli rat, bombardovanje a onda su sve te firme i fabrike prodate za 10 evra strancima i nekim domacim tajkunima kako bi oni nastavili da se bogate.

Sto je onda 1982 bankrotirala SFRJ?

Dobro ali, tvoj sistem se u Venecueli nije baš pokazao.

Kažu da tamo love pacove za branč

I sve propalo za noć i ne može niko da ih podigne toliko godina kasnije?

Inflacija od 40% koja je uništila i ono malo tih bezveznih socijalističkih firmi koje su kao nešto i mogle da rade, nezaposlenost od 20%, velike ekonomske migracije u Nemačku i uz sve silne donacije i kredite sa Zapada i povoljne uslove na tržištima USSR, Istočnog bloka i Nesvstanih Jugoslavija je bankrotirala 1982.godine i ulazi divni MMF da spasi stvar he he

Ma ajde molim, obična pišijada od država ta vaša SFRJ i vaš socijalizam, komunizam - čista smejurija

P.S. Marksizam je totalna sluđenost u rangu salafizma, islamskih ekstremista! Vi marksisti ste kolektivno pukli i ne znate gde se nalazite!
Ovaj svet vama ne prija i nije za vas realno! Nažalost, tako je...

Za ''jos15-ak'':

- odakle bre para Srbiji da radnici rade za 600-700 €? Nas BDP po glavi je jedan od 10 najnizih u Evropi, covece! Koliko para, toliko i muzike. Nismo mi Ceska sa 36000$ PPP pa da imamo radnicke plate od 700 €, vec Srbija sa 17500 $ PPP . ;)

A da i te price o bankrotu SFRJ su cista glupost (iako je negde u drugoj polovini 80-ih bila jedna prolazna kriza), mislim kamo lepe srece pa da se mi sad vratimo na onaj nivo (ekonomski, industrijski......i u svakom smislu) na onaj nivo gde smo bili pocetkom 80-ih , kamo lepe srece.

Srbija ima kapacitet da radnici imaju i znatno vece plate od 600.700 evra, mislim kad uzmemo u obzir velicinu nase zemlje, cinjenicu da nas nema mnogo i da smo relativno mala zemlja, geografski polozaj , plodnost nase zemlje i cinjenicu da ovde digme bacis na zemlju pa nesto ce da nikne iz toga ovde bi standard trebao da bude maltene kao u Skandinaviji.
Mi mozemo da zaborvimo na bilo kakvu industriju , eto samo poljoprivredom kad bi se bavili mogli bi od toga kao zemlja da zivimo bas onako kvalitetno i siroko.

Inace naravno da bi mogli ovde da imamo visestruko vece licne prihode i plate ali za pocetak bi morali da prestajemo da rasprodajemo zemlju, da prestajemo da forsiramo strance i da strancima dajemo one idiotski nerealne subvencije a da pritom ovde oni eksploatisu nasu zemlju, nase resurse i jeftinu radnu snagu i protim sav kapital iznose iz zemlje i da drzava prestane da forsira uvoznicki lobi i stiti uvoznicku mafiju i na taj nacin unistava srpskog seljaka koji je oduvek bio srce srpskog drustva, ovde su seljaci primorani da svoju kvalitetno voce, povrce i meso bacaju ili poklanjaju bud zasto dok mi uvozimo neke crkotine stare po 40,50 godina po vise puta zamrzavane i odmrzavane i dok pored naseg seljaka uvozimo beli luk iz Kine, jabuke iz Poljske i sljive iz Italije (mislim vise od 2/3 sljive u Srbiji je iz uvoza, bruka i sramota , sljiva koja je nas nacionalni simbol i sljiva koje je Srbija prepuna , nema kuce u Srbiji koja nema sljivu u dvoristu).

Tako da para nema jer se zemlja sistematski pljacka i unistava i sve pare se iznose iz zemlje, ali eto da napravimo reset , da prestanemo da rasprodajemo zemlju, da prestanemo da forsiramo strani kapital i da prestanemo da ih pustamo da nas izrabljuju kako hoce i da stanemo na put uvoznickom lobiju i kompletnoj pljacki nase zemlje da vidis kako bi odjednom bilo svega i kako bi u jednom momentu plate mogle da budu i 1000+ evra (kao sto su uostalom i bile nekad).

Poljoprivreda je poznata kao Grana niskih prihoda

Tako da tvoja upućenost u ekonomiju ostaje na razini od

DBEF2-AB3-5752-457-C-A432-E7-B09-AF776-DE.jpg

rubalja

A da i te price o bankrotu SFRJ su cista glupost (iako je negde u drugoj polovini 80-ih bila jedna prolazna kriza), mislim kamo lepe srece pa da se mi sad vratimo na onaj nivo (ekonomski, industrijski......i u svakom smislu) na onaj nivo gde smo bili pocetkom 80-ih , kamo lepe srece.

Srbija ima kapacitet da radnici imaju i znatno vece plate od 600.700 evra, mislim kad uzmemo u obzir velicinu nase zemlje, cinjenicu da nas nema mnogo i da smo relativno mala zemlja, geografski polozaj , plodnost nase zemlje i cinjenicu da ovde digme bacis na zemlju pa nesto ce da nikne iz toga ovde bi standard trebao da bude maltene kao u Skandinaviji.
Mi mozemo da zaborvimo na bilo kakvu industriju , eto samo poljoprivredom kad bi se bavili mogli bi od toga kao zemlja da zivimo bas onako kvalitetno i siroko.

Mali Perica i njegovo naivno razmisljanje....

Mali Perica i njegovo naivno razmisljanje....

Znas li ti koliko je hrana svuda na ceni, pogotovo domaca prirodna hrana (a generalno nase namirnice su top kvalitet) , pa recimo u Japanu ili Juznoj Koreji jedna obicna jabuka kosta po 3,4 dolara, tamo niko ne kupuje jabuke na kilo vec svi kupuju na komad jer je to tamo preskupo, tamo i sljive se kupuju na komad.
Hrana i voda danas vrede kao zlato a vredece sve vise kako vreme bude odmicalo.

Za nju kažu da je totalni bolid....nešto poput naših političara...ali ona tamo služi za sprdnju....

Srećom, za nju se zna da neće imati neku dužu političku karijeru , za razliku od ovih ovde ; /

Poslednja izmena:
E ovo je razmisljanje nekog ko nije upoznao nikad nikog van Srbije i koji je pogled na svet oblikovao kroz razne desnicarske forume, tipa stormfront i slicni portali za osobe sa posebnim potrebama i poteskocama u razvoju.
Blago meni..zivim u Americi 14 godina ali mi stvarno drago da mi levicari I liberali iz Srbije sirom otvaraju oci I da bolje poznaju raspolozenje u americkom drustvu I njihov mentalitet...Hvala kolega, osecam se prosvetljeno ...

I sve propalo za noć i ne može niko da ih podigne toliko godina kasnije?

Inflacija od 40% koja je uništila i ono malo tih bezveznih socijalističkih firmi koje su kao nešto i mogle da rade, nezaposlenost od 20%, velike ekonomske migracije u Nemačku i uz sve silne donacije i kredite sa Zapada i povoljne uslove na tržištima USSR, Istočnog bloka i Nesvstanih Jugoslavija je bankrotirala 1982.godine i ulazi divni MMF da spasi stvar he he

Ma ajde molim, obična pišijada od država ta vaša SFRJ i vaš socijalizam, komunizam - čista smejurija

P.S. Marksizam je totalna sluđenost u rangu salafizma, islamskih ekstremista! Vi marksisti ste kolektivno pukli i ne znate gde se nalazite!
Ovaj svet vama ne prija i nije za vas realno! Nažalost, tako je...

u vreme SFRJ se država izgradila, industrija, putevi gradovi, sve što ne bi imao da je ostao kralj i taj koncept.
firme nisu bile bezvezne ali tad još nije bilo ovoliko globalnih firmi
možda je bilo nerealno ali imali smo sreću da to doživimo, a verovatno nije ni nerealno

Back