Alergija na bubašvabe

PestGlobal

Početnik
Poruka
7
Alergija na bubašvabe je postala veoma česta bolest današnjice, iz razloga jer se ovi dosadni insekti često naseljavaju i prenamnožavaju u našem domaćinstvu.
Ova alergija se najčešće javlja kod male dece i može da izazove velike probleme.

Koji su simptomi alergije na bubašvabe?
Uglavno curenje sekreta iz nosa, kašljucanje, svrab, takozvano 'grebanje' grla kao i otežano disanje. Često se ova alergija pomeša sa astmom jer ima slične simptome.
Ukoliko se utvrdi da dete nije alergično na hranu ili polen pretpostavlja se da je astma. Ako se nakon korišćenja terapije za lečenje astme poboljšanje ne vidi, pretpostavlja se alergija na bubašvabe. Pre bilo kakve terapije dete prvo mora da obavi alergo-test kako bi se sa tačnošću utvrdile pretpostavke.

Kako bubašvabe izazivaju alergiju?
Materije koje izazivaju simptome alergije (alergeni) se kod bubašvaba mogu naći svuda, na njihovim nožicama, hitiniziranoj opni tj ljusci, mrtvim bubama (koje možete da nađete svuda) i najviše i izmetu ovih buba koje oe ostavlajju apsolutno svuda. U potrazi za hranom one šetaju po celom stanu i na taj način kontaminiraju sve površine ostavljaući za sobom izmet i sa tim i alergene koje nose na sebi.

Kako izlečiti ovu alergiju?
Najbolji korak je preventiva. Odnosno metode rešavanja bubašvaba iz Vašeg stana. Možete probati biološke preventivne metode, mada ukoliko je alergija već poodmakla najbolje rešenje jeste hemijska metoda u suzbijanju bubašvaba - dezinsekcija. Da se bubašvabe ne bi vratile jako je bitno održavati higijenu prostora, redovno čišćenje stana, odnošenje đubreta, kao i adekvatno odlaganje hrane .
Dok je za lečenje deteta zadužen lekar koji će prepisati određenu terapiju u vidu određenih kapi ili spreja koje dete koristi za sprečavanje curenja sekreta iz nosa. A može prepisati i antihistaminik za smanjenje simptoma astme.

Poslednja izmena od moderatora:
kada sam kupio ovo, pošto je prethodna stanarka bila labave higijene, bilo je bubašvaba...kao i u celoj zgradi
međutim mi smo to odstranili, a srećna je okolnost što smo ovde živeli sezonski...samo zimi... pa smo dok smo odsutni postavljali sredstva i sve je to sređeno odavno pre nego što smo se trajno doselili
ja lično sam išao kod jednog ludaka ispod mene da mu postavim sredstvo, recept smo podelili svim stanarima zgrade i toga uglavnom više nema...barem kod mene nema ni jedne jedine godinama...
ja da legnem na spavanje uveče sa saznanjem da će 10 minuta nakon što ugasim svetlo da mi trčkaju mini monstrumi po sobi - nema šanse

Poslednja izmena:
Bilo je raznih preparata u prodaji, od 100 din , do 500 din...
I kupim ti ja u zabacenoj apoteci taj najskuplji , mirise na riblju hranu i ribu...
Kaze prodavacica, osusice se posle izvesnog vremena...
Jos se nije osusio, znaci da povlaci iz vazduha vlagu , imam dvoriste prepuno bubasvaba, ali nemam nijednu u stanu, a inace te bubasvabe iz dvorista udju s vremena na vreme kad neko ostavi otvorena ulazna vrata, i onda sam imao par dana par ili vise bubasvaba, ali nije im bas neka gozba a i potkultura bastenskih bubasvaba se razlikuje od potkulture kucnih, treba tu znati fazone, tako da bastenske nemaju bas mnogo sanse...dok ne ukapiraju, a to nece da se desi ako nemate otvoren pristup vlazi i socnim hranivima..

Ali to je bilo pre preparata, znaci bilo je pod kontrolom ili s vremena na vreme nije, ali nije bilo bubasvaba free..
A sada...sada stoji u otvaracima od sokova na 3 mesta u stanu, tamo gde ce da nalete (traze mracnije a toplije) i nema ih...otrov nije hemijski nego i hormonski ili kako se to vec kaze...

E sad, bubasvabe su najveci tamanitelj grinja od svih manje opasnih zivuljki...
A izuzetan ako ne i jedini tamanitelj stenica, a to je vec naopako..
Tako da kultivisanje bubasvaba mozda ne bi bilo losa stvar, jos kad se uzme da su najbrzi proizvodjac proteina na svetu...ali to je digresija na ovo tvoje..
Crne velike, ono sto zovemo buba svabe, a ne buba rusi, duguljaste, blede, su izgleda kontrolisana napast, bar sam ja takav utisak stekao...

Bastenske vole povrce i socno i ako toga nema, crknu od nedostatka vode.
Ali jaja im zive beskonacno i vremenski su mudrice, tj povremeno se bude...
Kucne zavise od pedigrea, neke mogu da se penju po vertikalnim zidovima, neke ne...
Dok sam imao povremeno bubasvabe, samo sam jednom imao nekog pauka , koji izgleda kao obican onaj tanak pauk samo veliki , sto ga obicno dobijete jer u zgradama seta po zidovima dok ne udje u stan... koji je tamanio bubasvabe, a bubasvaba veca od njega i jaca, ne znam kako mu nije cepala mrezu, ali je sve oko njegovog mesta bilo puno kutikula, ljusturica bubasvaba...dok je bilo bubasvaba..
Dakle priroda je cudo vestine...

Da, mi imamo paukove najneverivatnijih vrsta, ne u kuci doduse. One sto imamo u kuci tretiram kao kucne ljubimce i ne dam da mi ubijaju paukove. Imam ogromne kucne paukove, nisu opasni za ljude i dobra su patrola.
Kod nas ne postoje bubasvabe, mislim nema ih prosto nigde... ne zive ovde.

Poslednja izmena:
Bubašvabe u prirodi su veoma važne u lancu ishrane, one us mali prečišćivači šuma. Hrane se trulim drvećem, mada su nađene i vrste koje se hranetrulim lešinama. Ali ove koje žive po kućama se hrane našim ostacima. Uglavnom vole vlažna i mračna meta, kao šti su kanalizacione cevi. Tako da kad prođu kroz knalizaciju i pokupe sve mpoguće zarazi nisu prijatne u stanu i zbog samih mirisa koje ostavljaju.

- - - - - - - - - -

Ukoliko volite insekte kao kućne ljubimce, imate jednu vrstu Madagaskarske šišteće bubašvabe koje su ogromne i koje su jako interensante kao kućni ljubimci. Eto možda bi pravile društvo Vašim paukovima :D

moj drugar ima strasnu foru za njih (ja je nisam probao ali drugi jesu). naime napravi im pravu gozbu- sastojci su mrvcice hleba pomesane sa mlevenim makom,secerom u prahu i dobro istucanom sijalicom (staklo). ostavi im to na veliki papirni tanjir u kuhinji na par mesta i ujutro in nadje u hordama mrtve :D

Nice! Ovde prodaju prah od izmrvljenih skoljki na istu foru radi, to stavim na prag kod ulaza u kucu sa unutrasnje strane necu sve bubice da ubijam.

- - - - - - - - - -

Nice! Ovde prodaju prah od izmrvljenih skoljki na istu foru radi, to stavim na prag kod ulaza u kucu sa unutrasnje strane necu sve bubice da ubijam.

Interesantno je da imam mrave pored vrata puno ih je, ali ne ulaze unutra... ali imam i paukove pored vrata tako da oni to verovatno regulisu. Pauci su jako dobri cuvari.

- - - - - - - - - -

Ups, kod mene u ocima se jos nije razdanilo.

Back