Александар Васиљевич Колчак

Млада Србија

Primećen član
Banovan
Poruka
708
Kolchak.jpg

Шта мислите и знате о лику и делу овог великог Руског адмирала и вође Беле гарде!?
Пореклом Србин - Био је председник привремене белогардејске владе у Сибиру. Учествовао је у Руско-јапанском рату и у Првом светском рату. Као научник океанограф учесник је поларне научне експедиције (1900—1903).

Име Александра Васиљевича Колчака до Првог светског рата било је везано, пре свега за поларна истраживања. Учествовао је у три поларне експедиције које су истраживале могућности пролаза из Атлантског океана у Пацифик преко Северног леденог океана. У последњој експедицији, коју је преводио руски научник немачког порекла, Едвард фон Тол командовао је бродом Зарја и пронашао острво које је по њему добило име. Он сам добио је надимак Колчак Поларни. Након повратка са експедиције, резултате истраживања објавио је у делу које је до 30-тих година XX века сматрано најзначајнијим делом на пољу истраживања Северног поларног круга.

У руско – јапанском рату, 1904.- 1905. године командовао је бродом минополагачем, успешно је потопио један јапански разарач, али је био рањен и заробљен. Због слабог здравља, убрзо је ослобођен из заробљеништва и вратио се својој породици. Почетак Првог светског рата затекао га је на дужности у поморском генералштабу руске војске. Убрзо креће у активну борбу и показује како мала руска Балтичка флота може да се носи са далеко моћнијом немачком. Храбро је прилазио немачким градовима Данцигу и Шћећину (данас у Пољској) и бродом којим је командовао полагао мине готово у самим лукама. Његова храброст, одлучност и витештво у борби допринели су да га цар прогласи за најмлађег контраадмирала у руској морнарици и именује за команданта Црноморске флоте.

На почетку Првог Светског рата, Колчак упознаје жену која ће га пратити кроз добро и зло током најтежих година за њега и Русију, Ану Васиљевну Тимирјову, жену његовог колеге, поморског официра, који се једини спасао када је стрељано преко 300 царевих војника - касније је постао комесар код црвених. Упознали су се у руској поморској бази у Хелсингфорсу (данашњи Хелсинки) и од првог тренутка заљубили се једно у друго. Две године покушавали су да сузбију своју љубав. За Колчака се говорило да су му само две ствари важне – море и породица. Међутим, када се вратио из иностранства и преузео дужност вође у борби против бољшевика, њихова страст је експлодирала. Ана Тимирјова постала је верна пратиља и инспирација Адмиралова.

Када је цар абдицирао - Колчак се предао, пошто су све његове војнике по повратку црвени стрељали. По предаји, од њега је тражено да постане војни министар, али он одбија и због тога га шаљу у иностранство као војног аташеа. Када је питао да и његова породица пође са њим, они су му рекли да ће им најбоље бити у Русији. Наравно, пошто је знао да ће његову породицу убити чим он напусти Русију, Колчак је организовао да се његова породица пребаци у Париз. Када је избила Октобарска револуција, Колчак се враћа у Русију, док му породица остаје у Паризу. Преузима улогу Врховног поглавара Русије, вође покрета противника бољшевика и организује отпор бољшевицима на широком простору, од Урала до Владивостока.

Својом појавом, чистоћом својих мисли и јасноћом својих ставова придобијао је све више присталица. Уз помоћ савезника, међу којима је била и Српска легија, 1918. године Бели су се нашли на само 200 километара од Москве. Али, то је било све што су могли да учине. У недостатку људства и опреме, Бели су достигли свој максимум. Почела је епопеја о којој ће се у Русији ћутати читавих седамдесет година. Читав један свет, начин живота, целокупна једна цивилизација стара више од хиљаду година, повлачила се преко залеђеног Сибира не знајући где ће се зауставити. Сви погледи били су уперени у адмирала, Врховног поглавара Русије, али он је био немоћан. Суочен са општим сломом својих армија, са издајом и игнорисан од Сила Антанте, Колчаку је једино остало да организује евакуацију према Иркутску.

Његов воз кретао је последњи, после рањеника, војника, државне благајне и најближих сарадника. Са њим је била и његова Ана која је одбила да иде испред њега. Пре поласка и формално су се венчали. Пре доласка композиције у Иркутск револуционари су тамо преузели власт и тражили адмиралову главу као услов да се стране трупе, међу којима су Чеси били најбројнији, могу у миру повући из Русије. Колчак одбија да се преобуче у чешку униформу и тако напусти Русију и на железничку станицу у Иркутску излази у пуној адмиралској униформи са свим одликовањима које је добио за време служења својој држави. Бива одмах ухапшен и одведен у затвор. Његове верне трупе предвођене генералом Александром Капелом очајнички покушавају да стигну у Иркутск и ослободе свог команданта.

Око 30 000 војника са својим породицама тако је започело Велики сибирски ледени поход, у коме ће велики број њих изгубити своје животе у леду. Адмирала Колчака у међувремену нису хтеле да напусте две особе – пријатељ и председник владе Пепељајев и његова Ана која захтева да буде ухапшена како би остала са својим вољеним. Своје остале сараднике сам адмирал отпушта из службе како би сачувао њихове животе. Они свој пут настављају даље према Кини и Јапану, а одатле у Европу или Америку. Нико од њих није претпостављао да ће им за повратак бити потребно осамдесет година.

Из докумената о саслушању може се видети да адмирал Колчак није имао намеру да напушта руско тло. Био је човек који не пристаје на компромисе када се радило о судбини Русије. Као официр био је спреман да погине за отаџбину и то је и потврдио. Када је Бела армија, чији је командант генерал Капел, у међувремену погинуо, стигла пред Иркутск, бољшевици су извели из затвора Адмирала. Пепељајев је захтевао да и њега изведу са пријатељем и командантом.

Ана је касније записала: „Моје најужасније сећање везано је за тренутак када су га извели. Кроз отвор сам видела сиву шапку. Стајао је између људи у црном који су га одводили. То је био последњи пут да сам га видела. После тога, видео се само месец уоквирен прозором и црна сенка решетки на поду. Била је љута фебруарска ноћ. Не могу да прихватим чињеницу да га нема већ педесет година. Не могу да поднесем осећање да нисам могла да му помогнем у тренутку када је одлазио из мог живота. Стално мислим на његов одлазак те фебруарске ноћи. А ја сам још жива. Ја живим колико и сећање на његову љубав према мени.“

Адмирал Колчак и Пепељајев одведени су на обалу реке Ушаковке у зору, 7. фебруара 1920. Самуил Чудновски, иследник-егзекутор записао је о последњем часу адмирала Колчака: „ Пре стрељања, питао сам осуђеног има ли неку жељу. Адмирал је молио за дозволу да се опрости од Ане Васиљевне Тимирјеве. Одговорио сам да у том захтеву не видим никаквог смисла.

Када сам га упитао има ли неку другу жељу, одговорио је: „Желео бих да поручим својој супрузи која живи у Паризу да благосиљам свога сина.“ Постоји и легенда о Адмираловој смрти. Пошто је Чудновски био политички комесар – није имао војни чин, а у војсци је обичај да стрељачким водом командује официр истог или вишег ранга од онога који има осуђеник, Адмирал је сам командовао стрељачким водом. Да ли је то истина, никада нећемо сазнати.

После стрељања тела Адмирала и Пепељајева бачена су у реку Ушаковку. Ана Васиљевна Тимирјова остала је да живи у Совјетском Савезу. Хапшена је и саслушавана безброј пута. Није јој помогло ни то што се неколико година касније поново удала. Било јој је забрањено да живи у већим градовима и цео живот је провела глумећи у провинцијским позориштима док је није открио велики Сергеј Бондарчук за филм „Рат и мир“. Последњих десет година живота проживела је у Москви. Храбро је носила свој крст и никада се није одрекла своје највеће љубави. Умрла је у Москви 1974. године.

Na stranu sve, ali otkuda mu nadjoste srpske korene? Ako ikako moze bez gluposti, molim vas.

Колчакови имају српско порекло. Први познати Колчак је био Колчак паша, којег је код Хотина заробио руски маршал Христифор Миних. Он је био стациониран у Босни, где је примио Ислам и узео име Хусеин. Учествовао је у Руско - Турском рату. Након краја рата Колчак-паша се населио у Пољској, а 1794. се преселио у Русију. Александров отац Василиј Колчак је био генерал-мајор, а први официрски чин је добио при одбрани Севастопоља у Кримском рату.
Када су прешли у Православну веру, Колчакови су постали земљовласници, и сви су радили при војсци...

Александар је неколико пута наглашавао да ратује због своје српске и руске крви... Али је исто тако причао о свом Турском пореклу са Аном...

Poslednja izmena:
Колчакови имају српско порекло. Први познати Колчак је био Колчак паша, којег је код Хотина заробио руски маршал Христифор Миних. Након краја рата Колчак-паша се населио у Пољској, а 1794. се преселио у Русију. Александров отац Василиј Колчак је био генерал-мајор, а први официрски чин је добио при одбрани Севастопоља у Кримском рату.

Александар је неколико пута наглашавао да ратује због своје српске и руске крви...

Његов отац је прешао у Православље и тада се прикључио војсци...
Поред српског порекла, он има и турско (Колчак паша)...

Njegovo poreklo je iz Moldavije a Kolcak Pasa je samo primio Islam dok je kao placenik boravio u Bosni za vreme Osmanlija. Druga je stvar sta je on posle pricao i mogao da prica. Fakti su takvi kako sam napisao.

Njegovo poreklo je iz Moldavije a Kolcak Pasa je samo primio Islam dok je kao placenik boravio u Bosni za vreme Osmanlija. Druga je stvar sta je on posle pricao i mogao da prica. Fakti su takvi kako sam napisao.

Ево ти факт... Колчак Паша је оженио девојку из куће Васиљевић, због које су Колчакови касније примили презиме Васиљевич! Они су били Срби - Православци... Пре краја рата жена му је умрла, а он је повео сина са собом у Пољску... Касније су примили Православље...
Тако да, ето ти факт,... Био је велики Руски Патриота,... Ако ниси гледао, погледај филм Адмирал, о њему... Такође и Турски Гамбит о Руско - Турском рату...

Одлична тема. Моје мишљење о Колчаку је да је био официр који се венчао за судбину Русије, нескривени патриот и родољуб, али ипак није могао у потпуности одговорити на предизвике који су га чекали као Врховног правитеља и главно командујућег источног фронта.

Скупо су коштале грешке које је урадио у самом врху командовања, тиме што је поставио неадекватне људе на тако битне функције. Источни фронт Сибирске армије упркос чињеничног стања да је кубурио са опитним официрима, у одлучујућу 1919г. Дитерхиса је одвукао са ратних дејстава, дајући му функцију иследоватеља за смрт Императора и његове породице, а своју ратну икону ген. Капеља бацио на организовање корпуса у позадини.

Али сматрам да је, ствар која је превагнула и заувек отерала шансе за победу, грешка да се концентрација напада Источног фронта почетком 1919г. фокусира на запад (по средину), уместо на југ у правцу Саратов-Царицин. Ионако развучен фронт који се слабо надопуњавао како у резерви тако и у људству морао би да фокусира свој напад у правцу територија где је постојао:

1. Већ одлично организован Јужни фронт, који је био у одличном стању по питању људства како официра тако и војника.
2. Територија где је мржња према бољшевизму киптела у сваки ћошак, што би аутоматски значило, лакша мобилизација снага.
3. Територија руског црнозема, и највеће житнице Империје, како и резерве угља и нафте.
4. Кад би се све ово испунило и дошло до спајања Јужног и Источног фронта, могло би се кренути у поход на циљану Москву негде средином 1919г.

Сајединење ова два велика фронта, деловало би поражавајуће за неопредељене снаге шареноликих партизана, неопредељених Козака, па и Махноваца. Удружени моћни фронт сигурно би деловао на смањење моћи ових бунтовника и представљао би могућност за озбиљну реализацију свог несагласања са бољшевичким властима свакогме ко се иоле колебао на коју страну да се приклони.

Сви полководци Белих армија знали су да је један моменат за главни ударац бољшевика, другог неће бити. Објективна опсервација снага, попуњавања, позадина и логистика остављала је сам једну могућност за концетрирани снажни удар и заузимање једног од два најважнија политичко-административних центара Русије , Москву или Петроград.
Зато Колчак није смео дозволити задовољавање каприца својих команданата, који и онако нису били одговарајући за места која су заузимала. Тако да у жижи напредовања Колчаковаца у правцу југо-запад , Гајда главни командујући Сибиркој армији, прави огромну стратешку грешку тиме што место да даје подршку глав.кома Западне Армија ген Ханжина, он на своју процену креће на север у правцу Архангелска и тиме расцепљује и онако кревки фронт на два дела. Тиме Гајда само потврђује своју замисао не скриваној још при Ставци да њега интересује само правац Архангелска и ништа више. Координација удара и дејстава армија Колчак није смео пропустити, а направио је прву грешку самим тиме што је за глав-комом ударне и по моћи најјачој од свих армија Сибирску армију, именовао управо ову будалетину.
На крајњем југу дејствовала је самостална Оренбуршка армија атамана Дутова који такође није одговарао за место и дужност коју је имао.

Кад би на важнија командна места Колчак поставио опробаног Дитерхиса, и дао већа овлачћења човеку коме је рат био занат ген. Капеља, судбина Сибираца била би далеко светлија, али то су опет само хипотезе......

П.С. Сад имаш и 10 епизодни серијал ''Адмирал'', још га нисам одгледао, али критика каже да је дата већа пажња неким деловима којима се филм само овлаш позабавио.

Такође о Колчаку погледај филм ''Коњ бели'',
md_poster.jpg
http://ruskino.ru/mov/156

а о легендарном генералу Капељу документарни филм

Последняя тайна генерала Каппеля
http://rutube.ru/tracks/578209.html

Ево ти факт... Колчак Паша је оженио девојку из куће Васиљевић, због које су Колчакови касније примили презиме Васиљевич! Они су били Срби - Православци... Пре краја рата жена му је умрла, а он је повео сина са собом у Пољску... Касније су примили Православље...
Тако да, ето ти факт,... Био је велики Руски Патриота,... Ако ниси гледао, погледај филм Адмирал, о њему... Такође и Турски Гамбит о Руско - Турском рату...

Nije brate tesko nista proveriti u eri Interneta. Evo sta sami rusi pisu o njemu kao i o njegovom pretku Kolchak Pashi:

Илиас Колчак-паша (рум. Iliaş Colceag) (ок. 1710—1743) — турецкий военачальник, молдавского происхождения.
Родился в Молдавии. Поступил на службу наемником в Османскую армию. В Боснии принял ислам, взяв имя Хуссейн. Отличился в Русско-турецкой войне. В 1717 году турецкий султан Ахмед III пожаловал Колчаку титул паша и назначил военачальником в Хотинскую крепость, где он прослужил 22 года.

Его сын Мехмет-бей принял православие, поступил на службу ко двору российской императрицы Елизаветы Петровны, и вскоре получил дворянский титул. Сын Мехмета Лукьян Колчак служил при императорах Павле I и Александре I в Бугском казачьем войске в чине сотника. Самым известным из потомков Лукьяна Колчака стал его правнук Александр Васильевич Колчак, таким образом Александр Колчак являлся прапраправнуком Илиаса Колчак-паши.

A evo i o samom Aleksandru Vasiljevicu:
Происхождение
Первым широко известным представителем рода Колчаков был османский военачальник Илиас Колчак-паша, командующий молдавским фронтом турецкой армии, а впоследствии комендант Хотинской крепости, взятый в плен фельдмаршалом Х. А. Минихом. После окончания войны Колчак-паша поселился в Польше, а в 1794 году его потомки переселились в Россию и приняли православие. В 2000 г. газета «Алфавит» (№ 43) впервые опубликовала уникальную находку к.и.н. С. В. Дрокова — протокол допроса Колчак-паши от 20 августа 1739 г.
Александр Васильевич родился в семье представителя этого рода Василия Ивановича Колчака (1837—1913) — штабс-капитана морской артиллерии, впоследствии генерал-майора по Адмиралтейству. Свой первый офицерский чин В. И. Колчак выслужил тяжёлым ранением при обороне Севастополя во время Крымской войны 1853—1856 годов: он оказался одним из семерых выживших защитников Каменной башни на Малаховом Кургане, которых французы после штурма нашли среди трупов. После войны он окончил Горный институт в Петербурге и вплоть до отставки служил приёмщиком Морского министерства на Обуховском заводе, имея репутацию человека прямого и крайне щепетильного.
Мать Ольга Ильинична Колчак, урождённая Посохова, происходила из одесской купеческой семьи[2].
Сам Александр Васильевич родился 4 ноября 1874 в селе Александровское под Петербургом.

A tu je i C.P.H. kao dobar poznavalac ruske istorije pa moze da potvrdi.

Naravno, moci ces naci i podatke gde pise da je on Srbin ali ovo su ipak egzaktniji podaci. A i sam mozes lako proveriti da prezime Kolcak ne postoji kod Srba.

Poslednja izmena:
Nije brate tesko nista proveriti u eri Interneta. Evo sta sami rusi pisu o njemu kao i o njegovom pretku Kolchak Pashi:

Naravno, moci ces naci i podatke gde pise da je on Srbin ali ovo su ipak egzaktniji podaci. A i sam mozes lako proveriti da prezime Kolcak ne postoji kod Srba.

Слажем се ја у потпуности са тобом! Само кажем, наводим, да он има српске крви у себи - како српске тако и турске.

@C.P.H

Ставио сам данас да се скидају епизоде... Један пријатељ ми је такође рекао да су се ту мало више позабавили његовим кључним одлукама! Тако да, радујем се гледању серије...

Rusi imaju divne dokumentarce. Na veliku zalost, kod nas se malo sta (tacnije nista) od toga prikaze. Tako ti je to kad jedna drzava nema alternativu i po ceni da od nje prave idiota.

Исто то су радили и у Русији, али се пре једно 4-5 година све променило... Почели су да полако признају грешке они који су их правили,...
Замисли да су 60их година направили филм Адмирал, па сви би били побијени, од режисера па до кафе куварице...

Српско порекло Колчака почива на слабим основама....мислио сам да алудираш на његово средње име (Васиљевич), као интродукција породице Колчак у Православље под тим средњим именом.
Сходно руској традицији (најчешће односи се на дворјанске породице) име првог члана који је примио Православље, узимало се често као средње име или ''отечество'', такође ако неки члан породице узме за своју светињу неку икону као заштитницу, сваки новопридошли-венчањем члан његове потоње породице узима ту форму отечества као своје средње име при преласку у Православље. За остале корените православне породице то није случај пошто код Руса мушка имена (која би касније представљала нечије отечество) су готово сва крштена , тачније готово да нема имена које нема свог патрона на небу.

Тако на пример благослов за ступање на руски трон Михаила Романова је 1613г. Добио од своје мајке Марфе испред иконе Фјодоровске Богородице, како би касније отечество Фјодоровна било средње име свих придошлих руских принцеза у породици Романов. Али за Колчака ово нисам успео наћи, а и чудно је да се у белогардејским круговима никада није озбиљно причало о српком пореклу адмирала (бар ја не знам). У интерес теме контактирао сам једну госпођу, унуку официра Колчакове армије, и она не познаје такве конструкције....али ипак то је савремеништво на неки начин, а ако постоји неки факт радо бих га примио к знању.

Исто то су радили и у Русији, али се пре једно 4-5 година све променило... Почели су да полако признају грешке они који су их правили,...
Замисли да су 60их година направили филм Адмирал, па сви би били побијени, од режисера па до кафе куварице...

Генерално се слажем са тобом. Али ипак у једној од својих ранијих порука, писао сам о уметничкој објективизацији прошлог совјетског друштва, и извлачио паралеле са уметничким слободама присутних у екс СФРЈ. Ја морам да напоменем о куриозитету, да је сов. Уметност филмска и позоришна била далеко објективнија него југословенска. Знам да то звучи готово фантастично, али било је тако и то одговорно тврдим. Притом не мислим да није било контроле, хапшења, деградација у струци, али су совјетски филм и позориште приказивали и далеко тамнију страну свог друштва, а за то њихове колеге са ових простора нису смеле ни да помисле.

Што се тиче историјских догађаја као тематика за филм, могу да посочим пар ''блогбастера'' за то време које су приказали белогардејце као руске патриоте, људе који су се борили за руску ствар, и који су умирали са Русијом на устима. Део тих филмова су били дечје идеолошки обојени, притом и наивни, али су своје идеолошке непријатеље приказали делимично пристојно, па некад и преемотивно.

Није потребно трошити речи да су готово сви руски цареви добили свој позоришни одломак, целу позоришну преставу или били екранизовани на велико платно. Јел био то случај и у Југославији? Сетимо се Булајићевих филмова и представу о четницима, још више пежоративно израженију кад се то радило са страним глумачким екипама, како би стереотип добио већу брзину и даљу путању. А какво је стање са екранизацијом српских краљева и вождова?

У ширењу идеологије су јасне ствари ко 2 и 2, наиме што мања држава то већи страх од могућег пораза и преокрет историје.

Суштина лежи у валоризацију за идеолошку подобност, коју ниси морао поставити испред органа власти, једино ако ниси хтео да претендираш на звање ''заслуженог актера СССР''. За разлику од Ју простора уметност у СССР је било једино место где ниси морао да будеш комсомолац, да би добио својих 5 минута. Директор да , али глумац, балерина, солист , ниси морао. Значи вертикала културе у СССР-у је била од доле па нагоре, а у СФРЈ обрнуто стање, све политизовано, па тек онда паре на сунце и акција.
Да не ширим причу, о кућним театрима, где ниси могао да уђеш без здраве препоруке, а тамо си могао да поставиш Адмирала, палиш бољшевике и бацаш их са трећег спрата.

Жеља за културом рађа квалитет, а жеља само за својом промоцијом рађа срање.

А садашње стање је велики еквилибријум између левице и патриотског блока, са све новокомпонашима као баласт.

Поздрав

Da li sa konačnim porazom Kolčaka ima veze i to što nije "prirodno" da jedan admiral komanduje kopneneim jedinicama?

Сви извори се са том констатацијом слажу, а и сматрам да сам објаснио раније. Чему дубиозе??

Dobro, a da li bi mogli sada malo da date, objektivnosti radi i neke malo ružnije činjenice o admiralu?

Не знам да ли мене прозивате, али и онако нема везе....
О Колчаку наркосу, енглеску пудлицу и шпијуна, колчаковштина и бели терор и остале конструкције, онда када видим ''Жуковљеву фасциклу''.

Тако на пример благослов за ступање на руски трон Михаила Романова је 1613г. Добио од своје мајке Марфе испред иконе Фјодоровске Богородице, како би касније отечество Фјодоровна било средње име свих придошлих руских принцеза у породици Романов. Али за Колчака ово нисам успео наћи, а и чудно је да се у белогардејским круговима никада није озбиљно причало о српком пореклу адмирала (бар ја не знам). У интерес теме контактирао сам једну госпођу, унуку официра Колчакове армије, и она не познаје такве конструкције....али ипак то је савремеништво на неки начин, а ако постоји неки факт радо бих га примио к знању.

Ђед једног мог доброг пријатеља је био Требјешанин чија су браћа били белогардејци. Он је у то време живео у Никшићу, а његова 3 брата у Петрограду, када је дошло до револуције он се придружио својој браћи као добровољац из Црне Горе (Србије), често је знао да прича о Колчаку, Врангелу и другима... Један од његова три брата је био у Добровољачкој армији Врангела, док су остала 2 били под командом Колчака... Он се прикључио Колчаку,... Знао је да прича о свим Србима који су погинули или су касније били стрељани. Колчак га је одликовао и на течном српском му је рекао, за мог "рођеног" брата Србина! Са Србима је причао на српском, са Русима на руском, а са Французима на француском... Каже да је та три језика најбоље знао. Често је причао и о Белим Козацима, за која ја до тада нисам чуо! Наравно, његов унук има орден којим је његов ђед био одликован,... Његов ђед је стрељан крајем Другог светског рата од стране Комуниста, зато што је био у Добровољцима. Његов брат који је био под командом Врангела је погинуо 1919. год. Још један је погинуо исте године, на његовим рукама је издахнуо, док је 3 остао жив и касније се са њим вратио за Црну Гору, после чега се преселио у Србију. Крајем Другог светског рата је протеран од стране Комуниста, и отишао је са женом и два сина на/у Аљаску где је променио презиме и име...

Poslednja izmena:
Сви извори се са том констатацијом слажу, а и сматрам да сам објаснио раније. Чему дубиозе??
Boga mi ja ne vidjeh nigdje da si one nabrojane greške u vođenju operacija povezao sa činjenicom da je admiral ipak bio admiral.
Не знам да ли мене прозивате, али и онако нема везе....
Pa uglavnom tebe.:cool:
О Колчаку наркосу, енглеску пудлицу и шпијуна, колчаковштина и бели терор и остале конструкције, онда када видим ''Жуковљеву фасциклу''.
I šta "bijeli teror" je znači konstrukcija?:think:

I šta "bijeli teror" je znači konstrukcija?:think:

Да пишем о организованом терору Беле армије или њеној администрацији??

О терору који је био механизам за застрашивање маса, где су Бели били запосели, село, град или реон?? А на тај начин релативизујем паклени модус операнди једних, један системски рад и геноцид руског народа, са спорадичним стрељањима, вешањима и применом облика терора који никад није био задат као команда, а више лична ствар, пре свега војника или младих чинова официра??

Него дај ми реци да ли су код белих постојале Хитне полеве комисије, и хитни трибунали код којих би од привођења, до распита и пресуде прошло свега 15 мин (с обзиром да се јадник постави на третман мучења).

У свему овоме још занимљивије је да ово покушава да прогура, колега Краутер који се увек јави да потврди и осуди систем организоване репресије у виду Генералплана Ост, и да нам објасни како сваки терор (мислим на онај који су спровели комунисти) ништаван кад би се упоредио са напоменутим планом, као обликом организованог геноцида.

Ne znam zašto tako žestoko nastupaš?
Kakva je to nervoza?

I sada pošto me optužuješ tražim da mi pokažeš gdje sam ja napisao da je "crveni teror" ništavan?

Ili gdje sam ja to rekao, kao ti za "bijeli teror", da je "crveni teror" konstrukcija?

Не знам зашто мислиш да наступам жестоко, а још мање да сам нервозан. Од мог учланења на форуму до сад према никоме се нисам тако опходио, па ни према теби у овом случају. Ипак извини, ако сам оставио такав утисак, није ми била намера.

Директно ниси оправдао црвени терор (при том не мислим стриктно на Г.Р) бар ја нисам нешто такво прочитао, а модератор нисам па да ми је то обавеза. Али јесам ухватио твоје поруке како покушаваш да са наведеним Генералпланом Ост, релативизујеш грешке бившег система, и како представљаш Г.О као парадигму највећег зла икада створеног на земљи. Оно што наводиш, зашто је тај план толико паклен јесте да је у себе интегрисао и профункционисао спрегу идеје, власти и извршења. Ако би се све то симплифицирало, овековечила би се вечита спрега једног механизма оличеног у идеју која духовно храни Власт (која такође поседује механизме за осуду) и војску (као персонификацију моћи). А све то да има један геноцидни признак, или се бар за ту намену спроводи.
Ако се добро сећам, у једној од наших ранијих расправа рекао си да се однос власти према некој групи, најбоље види у оквиру норми, прописа и закона која дотиче ту групу (без обзира да ли је то народ, партија, друштво, покрет и сл.). Па ми на основу тога молим те објасни какав је однос бољшевичких власти био према руском народу у целини. Ко је то користио методе терора како би заплашио народ, са циљем доласка до лакше мобилизације, ко је то објавио рат класама и исте стрељао, а класни непријатељ је могао да буде свако. Реци ми која је то рука белог вожда који је потписао наређење ''стрељати 100, па и 200 најугледнијих сељака, лешеве повешати и тако шетати кроз село, како би утерали страх у кости код оних који то гледају.
Уосталом, да ли је код белих на терену постојао механизам Власт-Команда-Војска- Извршење ,а што се терора тиче.....

Нисам ја Краутер острашћен човек, па да овде браним све и всја што долази из белог табора, па нису побогу бели били хуманитарна организација, а рат игротека за децу. Али да ме неко убеђује у механизме постојања белог терора на терену, е па и то не иде.

Поставићу ствари једноставно...., ево нађи ти мени пандана Дзержинског код белих, а ја сам спреман да из овог момента откажем белог дела, идеје, њених официра и редова, и породичне традиције. Значи персону из врхушке која је потписала бар приближно толико извршна наређења и ја бежим од свега. Или још боље нађи моменат где су бели вождови изјавили нешто што би подстрекло геноцид властитог (руског) народа, или објавили руском шовинизму рат не на живот, него на смрт.

Због тога је бели терор конструкција црвене пропаганде, стање са којем се слажу данас сви историчари и људи који мисле својом главом. Конструкција која је директно произашла и родила се оног момента кад су црвени схватили да им неко цивилне жртве ставља на њихов конто. Црвени немају те среће да свог терора прогласе ''конструкцијом''.

Meni je to jos davno izgledalo kao podela na partizane i cetnike u Bulajicevim filmovima. Svi gadjanski ratovi manje-vise lice jedan na drugi, Ubijaju i jedni i drugi.a pobednik o pobedjenim pise kao o zlikovcima. Mene su u skoli ucili, recimo... da komunisti nisu ni mrava zgazili, da su bili humani i pravedni. Kada sam malo odrastao pa poceo da saznajem da to i nije bilo bas tako, poceo sam realnije da vagam i da shatam da su kako komunisti, tako i cetnici imali u nekim stvarima pravo a u drugima ne. Apsolutno je ista stvar isa SSSR-om.
Ostrascenost ne pomaze u realnom sagledavanju stvari. Ovo nije nista novo ali je velika istina.

@С.Р.Н

Nećemo sada o nekakvom genocidu nad Rusima - otvori novu temu pa ćemo da vidimo.

Riječ je o Kolčaku ili još bolje riječ je o bijelima i ti kažeš nisi ostrašćen - pa hajde onda nešto reci, a što ne bi nikako moglo da se nađe među scenama "Admirala"!

Ili hoćeš ja (ionako itekako ostrašćen) da počnem?

Kažeš ovo
Ко је то користио методе терора како би заплашио народ, са циљем доласка до лакше мобилизације, ко је то објавио рат класама и исте стрељао, а класни непријатељ је могао да буде свако. Реци ми која је то рука белог вожда који је потписао наређење ''стрељати 100, па и 200 најугледнијих сељака, лешеве повешати и тако шетати кроз село, како би утерали страх у кости код оних који то гледају.
Уосталом, да ли је код белих на терену постојао механизам Власт-Команда-Војска- Извршење ,а што се терора тиче.....
Šta je npr. ovo:

Становление Добровольческой армии. Командующий генерал Корнилов инструктировал «добровольцев»: «В плен не брать. Чем больше террора, тем больше победы».
А.В. Венкова, Атаман Краснов и Донская армия, 1918 год.sтр. 47. 2008.

ili ovo

"Выдержка из приказа губернатора Енисейской и части Иркутской губернии генерала С. Н. Розанова, особого уполномоченного Колчака в г. Красноярске) от 27 марта 1919 г.:

Начальникам военных отрядов, действующих в районе восстания:

1. При занятии селений, захваченных ранее разбойниками, требовать выдачи их главарей и вожаков; если этого не произойдет, а достоверные сведения о наличии таковых имеются, - расстреливать десятого.

2. Селения, население которых встретит правительственные войска с оружием, сжигать; взрослое мужское население расстреливать поголовно; имущество, лошадей, повозки, хлеб и так далее отбирать в пользу казны.
Примечание. Всё отобранное должно быть проведено приказом по отряду...
(...)
6. Среди населения брать заложников, в случае действия односельчан, направленного против правительственных войск, заложников расстреливать беспощадно."
Болдырев В.Г. Директория, Колчак, интервенты: Воспоминания. Новониколаевск, 1925. str. 543-544.

a šta li je tek ovo što (istina radi se o "osvjedočenom ljubitelju boljševika";) te ćemo zato njegovu procjenu smanjiti za 90%) kaže američki general Grevs:

"В Восточной Сибири совершались ужасные убийства, но совершались они не большевиками, как это обычно думали. Я не ошибусь, если скажу, что в Восточной Сибири на каждого человека, убитого большевиками, приходилось 100 чел. убитых антибольшевистскими элементами."
Грэвс У. Американская авантюра в Сибири (1918-1920). М., 1932, str.. 80.

Ili npr. kako je to admiral postao Верховный Правитель Российского государства?
Je l' nad onim pobijenim eserima na obalama Irtiša bilo ikakavog suda .., pa makar i vojnog?

@С.Р.Н

Nećemo sada o nekakvom genocidu nad Rusima - otvori novu temu pa ćemo da vidimo.

Riječ je o Kolčaku ili još bolje riječ je o bijelima i ti kažeš nisi ostrašćen - pa hajde onda nešto reci, a što ne bi nikako moglo da se nađe među scenama "Admirala"!

Ili hoćeš ja (ionako itekako ostrašćen) da počnem?

Kažeš ovo

Šta je npr. ovo:

Становление Добровольческой армии. Командующий генерал Корнилов инструктировал «добровольцев»: «В плен не брать. Чем больше террора, тем больше победы».
А.В. Венкова, Атаман Краснов и Донская армия, 1918 год.sтр. 47. 2008.

Овде, не разумем шта је спорно....изјава дана у току Леденог похода, а ако знаш под којим се условима одвијао поход, онда би знао и зашто је то и тако рекао Корнилов. А уосталом касније и сами Колчак дао наредбу о односу према бољшевицима. У те године бољшевик је био легитимни војни циљ, исто онако као белогардејац својим ратним опонентима.

ili ovo

"Выдержка из приказа губернатора Енисейской и части Иркутской губернии генерала С. Н. Розанова, особого уполномоченного Колчака в г. Красноярске) от 27 марта 1919 г.:

Начальникам военных отрядов, действующих в районе восстания:

1. При занятии селений, захваченных ранее разбойниками, требовать выдачи их главарей и вожаков; если этого не произойдет, а достоверные сведения о наличии таковых имеются, - расстреливать десятого.

2. Селения, население которых встретит правительственные войска с оружием, сжигать; взрослое мужское население расстреливать поголовно; имущество, лошадей, повозки, хлеб и так далее отбирать в пользу казны.
Примечание. Всё отобранное должно быть проведено приказом по отряду...
(...)
6. Среди населения брать заложников, в случае действия односельчан, направленного против правительственных войск, заложников расстреливать беспощадно."
Болдырев В.Г. Директория, Колчак, интервенты: Воспоминания. Новониколаевск, 1925. str. 543-544.

Знао сам да ћеш ухватити Розанова (икона белог терора, како они кажу), наравно бољшевици уписују у невине људе и партизански покрет који је у то време такође био легитимни циљ, како белим тако и црвеним армијама.
А шта са оним што је Колчак сменио Розанова, делимично због неоспориве суровости, делимично што је често прекардашивао с пићем. (Али ово не пише у Википедији и у памфлете на нету са све нумерираним страница књига).

a šta li je tek ovo što (istina radi se o "osvjedočenom ljubitelju boljševika";) te ćemo zato njegovu procjenu smanjiti za 90%) kaže američki general Grevs:

"В Восточной Сибири совершались ужасные убийства, но совершались они не большевиками, как это обычно думали. Я не ошибусь, если скажу, что в Восточной Сибири на каждого человека, убитого большевиками, приходилось 100 чел. убитых антибольшевистскими элементами."
Грэвс У. Американская авантюра в Сибири (1918-1920). М., 1932, str.. 80.

Ili npr. kako je to admiral postao Верховный Правитель Российского государства?
Je l' nad onim pobijenim eserima na obalama Irtiša bilo ikakavog suda .., pa makar i vojnog?

Него ми дај цифре терора, има то на па и на Википедији, па да упоредимо. Суштина овде није у сувопарним бројкама терора (овде мислим и на једног и другог) него што упорно избегаваш учешће система у терору и терор као принцип рада. Чији је он модел фунционисања био, и слој народа који је био изложен терору код једних и код других.

Back