Bogart
Poznat
- Poruka
- 9.747
toni_kum:samo hocu da kazem koliko danasnji grci imaju pravo da se smatraju potomcima Aleksandra,tolko i danasnji Makedonci imaju isto to pravo
Буахахахахахахахаххахахаххаха!

По тој логици, и Срби имају право да се сматрају потомцима Александра - колико се само Македонаца иселило током Турске владавине у Војводину (а још се тад нису ни звали Македонцима), данашњи Срби су њихови потомви, ерго Срби су такође потомци Александра.
Колико се само Македонаца током времена населило по Бугарској (а и читаво пиринско парче Македоније је данас у Бугарској), али не под македонским именом, него под бугарским? И Бугари су добрим делом пореклом Македонци, ерго и Бугарси су такође потомци Александра.
О чему ми причамо? О шиптарском комплексу? Лупиш себи име неког античког народа, сетиш се након 5.000 година да си њихов потомак и оп! "Ми смо Иљири!" "Ми смо Трачани" "Ми смо Сумерани" "Ми смо Акађани".
Филип и Александар су пореклом из једног народа који кроз све векове живота у грчком залеђу није оставио ниједан једини натпис на свом језику, док су Грци стварали књижевност, науку, философију. Све речи Александра сачуване су на грчком, а својим мачем ширио је грчку културу где год је допръо. Након тога, Македонци се "хеленизују". Зашто нису остали оно што су (а можда и јесу), и што се нису илиризирали или тракизирали? Вероватно зато што су Грке и грчки језик сматрали себи блиским.
Чак и да се утврди да су, којим случајем, Македонци били народ из прото-балтословенске групе, на тај начин би се повезали са Словенима Балкана, али са свим Словенима, не само са једном младом нацијом која је током 1.500 година словенског опстојања на овом подручју тек средином 20. века узела македонско име као национално.