Quantcast

Aleksandar Makedonski

Bogart

Poznat
Poruka
9.746
toni_kum:
samo hocu da kazem koliko danasnji grci imaju pravo da se smatraju potomcima Aleksandra,tolko i danasnji Makedonci imaju isto to pravo

Буахахахахахахахаххахахаххаха! :lol: А лепо се каже, не лаје кера ради села, него...

По тој логици, и Срби имају право да се сматрају потомцима Александра - колико се само Македонаца иселило током Турске владавине у Војводину (а још се тад нису ни звали Македонцима), данашњи Срби су њихови потомви, ерго Срби су такође потомци Александра.

Колико се само Македонаца током времена населило по Бугарској (а и читаво пиринско парче Македоније је данас у Бугарској), али не под македонским именом, него под бугарским? И Бугари су добрим делом пореклом Македонци, ерго и Бугарси су такође потомци Александра.

О чему ми причамо? О шиптарском комплексу? Лупиш себи име неког античког народа, сетиш се након 5.000 година да си њихов потомак и оп! "Ми смо Иљири!" "Ми смо Трачани" "Ми смо Сумерани" "Ми смо Акађани".

Филип и Александар су пореклом из једног народа који кроз све векове живота у грчком залеђу није оставио ниједан једини натпис на свом језику, док су Грци стварали књижевност, науку, философију. Све речи Александра сачуване су на грчком, а својим мачем ширио је грчку културу где год је допръо. Након тога, Македонци се "хеленизују". Зашто нису остали оно што су (а можда и јесу), и што се нису илиризирали или тракизирали? Вероватно зато што су Грке и грчки језик сматрали себи блиским.

Чак и да се утврди да су, којим случајем, Македонци били народ из прото-балтословенске групе, на тај начин би се повезали са Словенима Балкана, али са свим Словенима, не само са једном младом нацијом која је током 1.500 година словенског опстојања на овом подручју тек средином 20. века узела македонско име као национално.
 

toni_kum

Početnik
Poruka
4
Vidim da mesas babe i zabe.Otkud ti znas da su se Helinizirali,kad su posle raspada Makedonskog arstva na ovo podrucje docli Rimljani,pa posle njih tu su bili i Bizantijci,pa mozda su se Makedonci,Rimizilari.Molim te nemoj da lupetas samo nesta iz samo tebi poznatog inata,zato sto Makedonija kao ime i teritorija postoi u kontinuitetu negde oko 25000 godina.I za vreme Rimljana a posle i za vreme Bizantijaca ta teritorija je bila <provincija Makedonija,cak i kasnije kad su dosli Turci tu su teritoriju nazivali Osmanli Makedonija.A idi u vojvodini i pitaj neke Makedonce sta su pa ces videti koji ces odgovor dobiti.Dao sam ti izvore gde mozes naci sve podatke o Makedoniji i Makedoncima,potrudi se nadji ih procitaj pa posle mozemo nastaviti diskutirati,zato sto trenuntno vidim ne treba voditi diskusiju sa nekim koji pise o nekim stvarima a u stvari nema poima o onome sto pise.
 

Bogart

Poznat
Poruka
9.746
toni_kum:
Vidim da mesas babe i zabe.Otkud ti znas da su se Helinizirali,kad su posle raspada Makedonskog arstva na ovo podrucje docli Rimljani,pa posle njih tu su bili i Bizantijci,pa mozda su se Makedonci,Rimizilari.

Откуд знам да су се хеленизирали? Па није ми се "јавило", то је званична верзија објективне историје којој није циљ форсирање нечије националне идеологије, него утврђивање истине, а базира се натписима на грчком језику какви су једино проналажени на територији Македоније. А то и није неко чудо, пошто им је и владар, Александар, и сам примио грчку културу као своје обележје и ширио је својим ратним походима.

Узгред, "Византијци"? Шта је то? Еуфемизам за Грке?

Molim te nemoj da lupetas samo nesta iz samo tebi poznatog inata

Нема ту ината и не лупетам. Лупетање је да су Македонци били народ разнородан од Грка, који није био хеленизиран, а притом сви натписи и споменици, од надгробних па до кованог новца, листом исписани на грчком писму, на грчком језику и са грчким личним именима. Чак је и Александар грчко име.

zato sto Makedonija kao ime i teritorija postoi u kontinuitetu negde oko 25000 godina.

Ајде! :shock: А на основу чега знаш да је пре 20.000 година (?!) постојало ИМЕ Македонија? Сигурно на основу телепатије и параноралних искустава, пошто не постоје дешифровани писани документи старијих од пар хиљада година пре нове ере.

А територија наравно да постоји, старост Земље је неколико милијарди година!

I za vreme Rimljana a posle i za vreme Bizantijaca ta teritorija je bila <provincija Makedonija,cak i kasnije kad su dosli Turci tu su teritoriju nazivali Osmanli Makedonija.A idi u vojvodini i pitaj neke Makedonce sta su pa ces videti koji ces odgovor dobiti.Dao sam ti izvore gde mozes naci sve podatke o Makedoniji i Makedoncima,potrudi se nadji ih procitaj pa posle mozemo nastaviti diskutirati,zato sto trenuntno vidim ne treba voditi diskusiju sa nekim koji pise o nekim stvarima a u stvari nema poima o onome sto pise.

Јаки извори, бајке измишљене у задњих 15 година. Кад сам чуо како неки ваши причају странцима како су зими уз ватру од својих баба слушали легенде о Александру Македонском, 'мал нисам пао са столице. Тако нешто можда могу да прогутају Енглези и Амери, али ко вас зна, то не може да прође.

Постојала Македонија. Па шта? Населили је Срби и Словени у 6-7 веку, владали њом час Бугари, час Грци, час Срби, покорили је Турци и на крају поделили Грци, Срби и Бугари, српски део добио 1945. републику и нацију, а од 1991. и неку нову историју, лепшу и старију, и сад ја треба да читам како ће неки тутуноберачи да ми објашњавају како то није тако, већ 25.000 година ту живе Македонците.

Да сам пао с крушке, пре бих поверовао Шипцима да су Иљири и да је Скендербег био Шипац, него у те будалаштине. Просто је интересантна та патолошка манија народа без историје у историјско доба да се 'ватају неких античких времена и опскуних извора и на основу њих проглашавају своје мегаломанске тезе.

А негирање грчке историје која је јака као земља уз истовремено потурање научно-фантастичних теорија као озбиљних је само за подсмех и ни за шта друго.

Спрдају се овде људи са српским деретићевцима, а камоли неће са тутуноберачким. Ако су српски смешни, ови су тек смешни "на квадрат".
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.