Aleksandar Blok

• Začetnik teme Začetnik teme feu
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

feu

Početnik
Poruka
9
Cini mi se da je poznat manje no sto zasluzuje. Veliki je pesnik, sto dokazuje izmedju ostalog divljenje Ahmatove i Cvetajeve.
Vode se mnoge diskusije zbog cega se on, plemic, divio revoluciji, zbog cega nije propagiran kao Jesenjin, iako je isto toliko kvalitetan, mozda i kvalitetniji.
Nadam se da cu naci sagovornika za ovu temu.

Vatrena,

kraj XIX i početak XX v., celo to "srebrno doba", kako ga naziva Berđajev, koje je u poeziji kulminiralo zbirkom "Tristia" O. Mandeljštama, a počelo je, po svemu sudeći, upravo A. A: Blokom, predstavlja zaista izuzetan period u istoriji Rusije.

Problem (ako se to uopšte može nazvati problemom) sa Blokom na političkom planu je možda to što nije prihvatio nove ideje sa entuzijazmom dovoljnim da postane pesnik Oktobra, a nije se ni u potpunosti odrekao starih ideala. Zbog toga nije odgovarao nikome i to može biti razlog za nešto slabiju popularnost njegove poezije u vreme kada niko nije imao sluha za takve umetnike. Svoju "odanost poeziji" platili su životom i Gumiljov i Mandeljštam i mnogi drugi.

Uostalom, Blok nije mogao da peva o revoluciji onako kako je to radio Majakovski, jer Blok muzikalnom poezijom...

Star sam dušom. Lutrija crna čeka -

...lamentira nad samim sobom i sudbinom sveta, dok Majakovski u duši nema "nijedne sede vlasi", on svojim ritmom ruši i pljuje na postojeće. Nažalost, da parafraziram drugog ruskog pisca, sve prednosti Majakovskog bile su, u neku ruku, u službi režima.

E, ja sam ti odlicna sagovornica. ne podnosim tog Bloka i mislim da je precenjen. Kada neko hoce da bude "neshvacen", onda poteze tog Bloka, za kog niko, sem mene, nije cuo. Ja mu onda skresem u brk da su mu glupe pesme i ovaj se odmah spusti na zemlju.

Back