Alberta ili Kvibek

bumbaric

Obećava
Poruka
99
Molila bih za vase misljenje i iskustvo ko ga ima:Gde je bolje i lepse za zivot Alberta ili Kvibek? Razmisljamo da bi pokusali otici negde,otprilike su nam iste sanse za otici u Albertu ili Kvibek pa me interesuje vase misljenje.
Hvala!

Molila bih za vase misljenje i iskustvo ko ga ima:Gde je bolje i lepse za zivot Alberta ili Kvibek? Razmisljamo da bi pokusali otici negde,otprilike su nam iste sanse za otici u Albertu ili Kvibek pa me interesuje vase misljenje.
Hvala!

Montreal i Quebec City su prelepi, Quebec City je najlepsi i "najevropskiji" grad u Kanadi i turisticki centar... ali s druge strane, ako ne znas Francuski, MORACES se pomuciti da ga naucis...

Alberta s druge strane ima prelepu prirodu, planine, dva velika centra su Calgary i Edmonton, a i odlicno stoje ekonomski zbog nafte. S druge strane cene nekretnina su u proseku znacajno vece u odnosu na Quebec, ali i posla ima vise.

Ako su ti vazna stavka kulturna desavanja, izlasci, festivali, onda je Quebec za tebe, a Albertu u tom smislu zaobidji (ne zovu ih dzabe "kuabojima")... Ako ne zelis da ucis Francuski, fasciniraju te prirodne lepote i tzv americki nacin zivota, onda pravac Alberta. ;)

Poslednja izmena:
Hvala sto ste svoje misljenje podelili samnom.
Meni je bitno da spasim decu iz ove bede i tamo kad stignem da mogu nac posao i od plate da se moze ziveti.Neznam francuski ali ako se mora nauciti ucicu.
Hvala jos jednom!

Hvala!

Trenutno zivi u Kalgariju i uzivam. Ne mogu mnogo da komentarisem o Kvebeku, ali par mojih kolega je zivelo u Montralu, pa mogu da poredim koliko toliko. Kalgari (generalno Alberta), prilicno opusten stil zivota, ne bih rekao americki, ali posto su skoro svi u "Oil&Gas" industriji, ima puno americkih investicija. Ovde je zima ostra, ali suva. Kolege mi kazu da je tamo zima gora, jer je vlaznije, pa je osecaj da je hladnije.
U svakom slucaju tamo moras znati francuski, a ono sto sam cuo od najmanje 5 ljudi koji su odatle dosli, jeste da je to provincija sa najvise pritajenim rasizmom u Kanadi. Imaju neverovatno visoko misljenje o sebi i ako ne zelis da naucis francuski i da budes tu ceo zivot, ne zele da te integrisu. Kolega koji je dosao iz Montreala u Vankuver pose 10 godina zivota, kaze da je u njihovoj elektrodistribuciji normalno potpisivanje radnog ugovora na 30(!) godina. Takodje lude od ovih sto docu kao imigranti po Kvebek programu samo da bi otisli u drugu provinciju.
S druge strane ovde je trenutno ekonomski bum, nezaposlenost je oko 4% najniza skoro od svih provincija, namanja taksa na prihod (10% flat), ne postoji provincijska taksa (samo federalna od 5%). Plate su generalno vece nego u drugim provincijama. Toplo preporucujem. Ljudi su veoma neposredni i opusteni, i uvek spremni da pomognu.
U svakom slucaju sve najbolje gde god da odes!

Poslednja izmena:
Hvala!
Svaka informacija dobro dodje.Neuci nam se bas francuski a i to nam oduzima mnogo vremena,em svakodnevno na ucenje em sto nebi mogli aplicirati dok nepredjemo bar jedan nivo jezika a to nam je skoro godinu dana.Koliko sam pratila svi koji idu preko provincijskog programa idu u Kvibek pa me je interesovalo kako je to u drugim provincijama,sto svi u kvibek?!

U gradu gde sad zivimo nezaposlenost je preko 20% tako da mi tih 4% kod vas izgleda kao i da nema nezaposlenih.Mi smo spremni da radimo sve poslove od pranja WC i fizikalisanja pa nadalje, za pocetak naravno.
Kad si ti otisao tamo?
Mi smo oboje po zanimanju profesori informatike,kakve su nam sanse za posao,ne kao profesori nego nesto vezano za informatiku?
Kolika je minimalna plata i sta se moze pokriti od troskova sa tom platom?
Da li mozda znas kakav je sistem za malu decu(vrtici ...),posto mi imamo dvoje male dece?
Koliko je potrebno za zivot za 1 mesec za 4ro clanu porodicu(muz,dvoje male dece 4 i 2 godine i ja)?
Hvala unapred!

Hvala!
Svaka informacija dobro dodje.Neuci nam se bas francuski a i to nam oduzima mnogo vremena,em svakodnevno na ucenje em sto nebi mogli aplicirati dok nepredjemo bar jedan nivo jezika a to nam je skoro godinu dana.Koliko sam pratila svi koji idu preko provincijskog programa idu u Kvibek pa me je interesovalo kako je to u drugim provincijama,sto svi u kvibek?!

U gradu gde sad zivimo nezaposlenost je preko 20% tako da mi tih 4% kod vas izgleda kao i da nema nezaposlenih.Mi smo spremni da radimo sve poslove od pranja WC i fizikalisanja pa nadalje, za pocetak naravno.
Kad si ti otisao tamo?
Mi smo oboje po zanimanju profesori informatike,kakve su nam sanse za posao,ne kao profesori nego nesto vezano za informatiku?
Kolika je minimalna plata i sta se moze pokriti od troskova sa tom platom?
Da li mozda znas kakav je sistem za malu decu(vrtici ...),posto mi imamo dvoje male dece?
Koliko je potrebno za zivot za 1 mesec za 4ro clanu porodicu(muz,dvoje male dece 4 i 2 godine i ja)?
Hvala unapred!

Za vas posao ne mogu nista da vam kazem, nisam u tom sektoru. Ono sto znam jeste da biste radili kao profesori informatike morate znati jezik skoro pa savrseno.

Za sva pitanja oko plata u Alberti evo info: http://employment.alberta.ca/BI/2653.html

Vrtici su od 750-1000 za decu preko tri godine, oko 1200 za decu ispod 3 godine u Kalgariju. Drzava ti pokriva deo pod izvesnim uslovima.

Koliko treba za zivot? To je vrlo subjektivno, zavisi gde zivite, kako se hranite, koliko trosite, da li deca idu vrtic ili ne itd.
Ja bih rekao za 4ro minimalno 2500. Gornjeg limita naravno nema :-)

Jos jedan dobar sajt za plate u Alberti: http://alis.alberta.ca/wageinfo/Content/RequestAction.asp?format=html&aspAction=GetWageHomePage&Page=Home

Srecno, (i kaze se Kvebek, ne zameri na ispravci)

Poslednja izmena:
samo da dodam...za pocetak ako radite neke obicne poslove..tipa restoran,prodavnica....zaradicete prosecno (neto) oko 1200-1500 cad..
sto znaci za vas dvoje x2
moze i manje od 2500 cad mesecno, ali zavisi cega ste sve spremni da se odreknete ...
u pocetku nadjite stan negde na periferiji, smanjite troskove, pa ce te za pocetak `preziveti`
kasnije , kad savladate jezik, upoznate ljude, otvorice se sansa za bolje poslove , pa samim tim i veca primanja...
sa ovako prosecnim platama, tesko da mozete dvoje dece da posaljete u vrtic...ali uvek se moze naci neka druga varijanta..

Back