Književnost Albert Kami "Stranac"

Mecenaa

Ističe se
Poruka
2.393
Danas nesto razmisljam i setim se gde kada sam prvi put procitao "Stranca"od Alberta Kamija.

Pre vise godina sam bio optuzen za vrlo gadno delo u inostranstvu i velikom zaprecenom kaznom. Cekao sudjenje u istrazi sa nasim jednim covekom.taj nekako nabavio stranca i to na srpskom.ja u skoli nisam hteo to da citam.
Tadasnji cimer odusevljen bio i par veceri prica o toj knjigi. Obojica cekamo sudjenje doduse za razlicite stvari on mi pominje kazamat 🙄.

Uzmem jedan dan da citam i ja sta cu.pocnem ujutro izvedu nas 45 min na setnju ja cim se vratim pocnem da citam 😑 .Za dan je polako i sa paznjom procitam.Uvece sa cimerom motam cigare i reko mu koji si ti ludak sta me prevari ovo da citam samo gledam sad ovaj zid ko onaj u knigi 🙄 I naredna par dana ja i taj moj cimer ko sta radi studiramo knjigu i nasu situaciju.

Poslednja izmena od moderatora:
Prica o Cekoslovaku

Ovo pricu sam vise puta citao jer je u uvodu prevodioca pisalo da je to to sustina stranca. To je inace neki isecak iz novina koji je slucajno nasao u celiji glavni junak.
Po secanju

Jedan covek kao mlad ode iz jednog sela iz Cekoslovacke u bolji svet.

Posle dugo vremena vrati se u rodno mesto sa zenom i detetom ali hteo je da iznenadi majku i sestru koje su ostale kuci i otvorile neku kafanicu i prenociste.Zato ostavi zenu i dete u susednom mestu a on ode kod svojih u kafanu da prespava. Za vecerom namerno pokaze da ima puno novca u džepu i da je uspesan.
Nocu dok je spavao majka i sestra ga ubiju,opljackaju i telo mu bace u reku da ga niko ne nadje. Ujutro dodje zena i dete od Cekoslovaka i otkriju im ko je on u stvari bio. Majka se obesi a sestra baci u bunar.

U uvodu je pisalo da je to sustina i da zato uvek treba da budemo pristojni sa strancima.

Poslednja izmena od moderatora:
Da se vratim na knjigu.
Tada smo dosta razgovarali o situaciji koja nas ocekuje izmedju ostalog i o sudjenju i vrsili smo eto da kazem neko kao poredjenje.
Isto po secanju.
svedoci,
Rejmond(mislim da se tako zvao),Mersoov komsija i poznanik zbog koga se i sve desilo i Merso(glavni lik) uopste zavrsio tamo gde jeste mi fizicki bas licio na mog poznanika koji me teretio i zbog koga sam i ja zavrsio tu bio.
Jak agresivan i namazan s time sto je i ovaj moj zavrsio u ustanovi bio i cekao bio sudjenje.
moj cimer je imao gomilu svedoka i to se nije znalo ko koga zasto optuzuje.on mi je tada njegovu situaciju predstavljao kao bezizlazu i bice sta ce biti kao Merso dok sam se ja otimao i nisam nista hteo da kazem.to mi nije bilo jasno.
Kako mozes u toj situaciji da se ne otimas tako jos je Mersoova zaprecena kazna bila ne kazamat nego giljotina.
nastavicu...

Rejmond mi bio ispravan lik.pricao samo ono sto su vec znali ali nekako nije mogao da otkrije sta Merso u stvari hoce i njegov nacin odbrane.
na samom sudjenju stalno gledao u Mersoa pokusavajuci da ga provali sta Merso u stvari hoce da on,Rejmond kaze.kaku da mu olaksa situaciju.
S obzirom da sam ja imao advokata ja sam sa mojim Rejmondom stupio u kontakt preko advokata i znao sam otprilike sta ce da prica(bez obzira na optuznicu samu svedok mora da potvrdi pricanje i na sudu).
moj cimer i njegovi Rejmondi su druga prica.on stvarno nije imao ni sredstva ni mogucnosti za to.verovatno je i zato bio tako fatalisticki raspolozen.bice sta ce biti.
Rejmond na sudjenju prvi put vidi Mersoa.
Ovde moram da napravim digresiju sa mojim Rejmondom jer sam spletom okolnosti bio u prilici da se vidimo.samo smo se gledali i razumeli.bez reci suvisnih pokreta samo pogled.namestilo se bilo slucajno da me prebace sa jednog krila(sprata)na drugi i na istom spratu me stave sa mojim Rejmondom,samo razlicite celije (prostorije)naravno.dok smo cekali hranu morali smo da izadjemo ispred da straza nas vidi i proveri.kada sam video Rejmonda u hodniku nismo isto smeli da pricamo samo pogled.
Nastavicu

Sudjenje
preskocio sam samu situaciju sa pocetka
Merso na pocetku dobija telegram gde mu javljaju da mu majka umrla.na sahrani je hladan kao led nikom ne pokazuje emocije,pravi profesionalac.
Vraca se sa sahrane(radnja je u alziru tadasnja francuska kolonija) srece Mariju i pocinje neku vrste veze sa njom.
Izlaze,druze se sve ono kako treba.tu srece njegovog Rejmonda i pocinju da se druze.rejmond je ulicni tip sumnjivih poslova koji ima "ljubavnicu"sa kojom ima problem,arapkinju.
vidjaju se izlaze dobri poznanici.dogovaraju se da izadju zajedno.izlaze na kupanje gde na plazi srecu brata Rejmondove ljubavnice.

Sa Mersoom i Rejmondom je Rejmondov poznanik a sa bratom Rejmondove ljubavnice dva prijatelja i izmedju njih dolazi do sukoba gde Rejmond biva povredjen.Merso ucestvuje u tuci.
Merso ide sa Rejmondom i nakon sto se uveri da je on dobro izlazi da proseta.slucajno naoruzan i vraca se na plazu(gde se desio sukob),srece arapina,brata Rejmondove ljubavnice i hladnokrvo ga eliminise i odlazi.

Poslednja izmena:

Back