Alarm: Odlazi nam po 300 lekara; "treba nam savet"

ScipioAfricanus

Stara legenda
Poruka
93.733

Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić izjavio je da Srbiju napusti oko 300 lekara godišnje u potrazi za boljim poslom.

On je istakao da je neophodno preduzeti mere kako bi se sprečilo da u trenutku kada uđe u EU dođe do masovnog odliva lekara.

"Srbija ima 30.000 lekara i neki indirektni podatak koji mi koristimo kada pričamo o odlasku lekara jeste neki sertifikat dobre prakse koji Lekarska komora izdaje - godišnje se izda oko 700 tih sertifikata, ali polovina tih sertfikata se izdaje za neki rad vikendom koji lekari obavljaju u BiH i Crnoj Gori, a ako bi mogli da damo neku slobodnu projekciju govorili bismo da negde oko 300 lekara napušta zemlju", rekao je Dinić za RTS.

Kako je rekao, neki lekari se vraćaju u Srbiju, jer odlaze na radno angažovanje po ugovoru na godinu dana i dodao da će na predstojećem Međunarodnom forumu Lekarske komore Srbije, na kojem se raspravlja o aktuelnim temama s drugim komorama iz Evrope, biti reči o tome kako sprečiti odlazak lekara.

"Da se ne bi dogodio neki scenario koji se desio u Bugarskoj ili Rumuniji, gde se desio masovni odliv lekara, zato imamo i goste iz Slovenije koji će nam reći kakav je njihov primer, pošto kod njih nema toliko izražene migracije lekara i da nam daju neke savete", navodi Dinić.

Prema njegovim rečima, Srbija u ovom trenutku ima relativno dobru situaciju, ali je neophodno preduzeti mere da se spreči veći odlazak lekara.

"Ukupni broj lekara se održava na tom nivou koji je aposlutno zadovoljavajući. Verovatno ulaskom u EU ili snižavanjem kriterujuma za odlazak, kao što je Nemačka već uradila, mi moramo da preduzmemo određene mere", rekao je Dinić.

Upitan da kaže šta može da se preduzme, Dinić kaže da misli da su neke mere već učinjene.

"Mislim da je u ovom trenutku to već prepoznato, postoji već značajno ulaganje u infrastrukturu i opremu što bi trebalo da dovede do nekih boljih uslova rada, najavljeno je i povećanje plata kojem se svi nadamo", rekao je Dinić.

Pored toga, smatra on, potrebno je poboljšanje statusa lekara u društvu.

Odgovarajući na pitanje kako Srbija da konkuriše zemljama koje mogu da ponude mnogo veće plate lekarima, Dinić kaže da su lekari spremni da za znatno manji novac nego što im ponude te zemlje, ostanu i rade u Srbiji.

"Verujem da lekari kada bi znali da su najplaćeniji članovi društva, s obzirom na nivo odgovornosti posla koji rade, u krajnjem slučaju i edukacije u koju su uložili, a svi znamo koliko traje školovanje lekara, mislim da bi to bilo nešto pozitivno i da bi to motivisalo kolege da ostanu", navodi Dinić.

Pored toga, on ističe da je važno zapošljavanje mladih lekara i skraćivanje perioda traženja posla.

Dinić je ocenio i da velike stručnjake u Srbiji ima ko da zameni i dodaje da je obaveza celokupnog društva da se lekarima najpre omoguće uslove rada.

"Prvo da mogu da proizvedu svoje naslednike, a njihova obaveza je da od svih nas koji smo mlađe kolege prepoznaju one koji mogu da ih naslede i da im pruže to znanje i edukaciju da bi upravo nastavili u tom smislu", navodi Dinić i dodaje da Srbija ima odličnu školu mediicne.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=02&dd=23&nav_id=1509333

Cestitam svima koji smugnu.

Dosta imbecila na vlasti.

Kakav savet , prvo da odradi obavezan staz a posle da isplati svu realnu skolarinu po Evropskim standardima.
Ko je studirao na bilo kakvom privatnom fakultetu neka slobodno ide . Tako je u Evropi , st ne bi bilo kod nas.

Moze, al` prvo da se obracuna koliko je njihovim roditeljima odbijeno ukupno para na ime svih poreza tokom celog radnog veka, a koje je drzava zatim potrosila na obrazovanje. Pa da vidimo ko kome koliko duguje.

Posao u inostranstvu: Da li je Nemačka Meka za medicinare

Iako zvaničnih podataka nema, neke procene govore da iz Srbije svake godine posao u Nemačkoj pronađe oko 1.000 medicinskih radnika

- Nakon osam godina rada u obdaništu dosadilo mi je da razmišljam hoćemo li primiti platu ili ne, kako ćemo pregurati ovaj mesec, šta će biti sutra, počinje priču Maja Nikolić, Kragujevčanka koja je pre dve godine spakovala kofere i sa porodicom se preselila u Nemačku.

Maja radi na klinici u Visbadenu. Njena sedmogodišnja ćerkica je srednom avgusta krenula u školu.

- Iako ne zna jezik, njoj će svakako biti lakše jer kreće od početka. Za stariju decu je problem, pošto prvo moraju na jednogodišnji integrativni kurs, a zatim se uključuju u redovnu nastavu.

Meni je jezik još uvek, pomalo, problem. Učila sam godinu dana nemački, pre nego što smo se preselili, ali tek kada sam došla shvatila sam koliko u stvari ne znam. Mislim da je jezik za naše ljude jedini problem, sve ostalo je lakše.

Radi se, doduše, puno, pošto na klinikama nema dovoljno medicinskog osoblja, ali je život neuporedivo jednostavniji i bezbrižniji. Plata stiže na vreme, znaš koliko si zaradio, sa zaradom možeš da živiš normalno, da se ne sekiraš šta ćeš i kako ćeš, priča Maja.

Iako zvaničnih podataka nema, neke procene govore da iz Srbije svake godine posao u Nemačkoj pronađe oko 1.000 medicinskih radnika. Među nima je najviše medicinskih tehničara, jer upravo ovaj kadar Nemačkoj nedostaje.

Aleksandra Ranić Vasiljević pre manje od godinu dana iz grada na Lepenici preselila se u Bavarski grad Firt.

- U početku mi je bilo teško. Osećala sam se pomalo izgubljeno i nedostajali su mi porodica i prijatelji. Jezik mi je generalno bio najveći problem, iako sam se za odlazak pripremala godinu i po dana, kaže naša sagovornica.

Posao u kragujevačkom Gerontološkom centru zamenila je radom na klinici u Nemačkoj. Nije kaže išla u inostranstvo nadajući se velikoj zaradi, već želeći da stekne nova, drugačija iskustva.

- Plata od 1.800 evra dovoljna je za normalan život. Na klinikama su plate malo veće, u domovima za stare, u kojima naše medicinske sestre najčešće nalaze posao, su nešto manje, ali i sve zavisi od pokrajne do pokrajne.

Stan od 55 kvadrata koji iznajmljujem košta me sa svim troškovima 800 evra. Pošto živim u malom gradu u kome se stan može iznajmiti i za manje novca, u većim gradovima stanovanje je skuplje. Hrana je malo skuplja nego u Srbiji, ali je zato odeća jeftinija, objašnjava Aleksandra.

U Nemačku je došla preko „Serbolaba”, jedne od nekoliko firmi koje pružaju pomoć medicinskim radnicima koji žele da rade u zapadnim zemljama. „Serbolab” je preko nemačke DEKRA grupe uključena u projekat "Espertske migracije".

- Program koji nudimo je besplatan i sastoji se od kursa jezika na kome polaznici stiču znanja do nivoa B2, kao i pomoć da savladaju dodatne kompetencije nepohodne za nostrifikovanje diplome. DEKRA pak, povezuje naše polaznike sa potencijalnim poslodavcima, pomaže im da dođu do smeštaja... Nemačka je zemlja u kojoj je proces useljenja izuzetno dobro uređen i koraci su predviđeni do tančina, kaže Dušan Puača, direktor „Serbolaba".

https://www.pressek.rs/PRESEK/posao-u-inostranstvu-da-li-je-nemacka-meka-za-medicinare/

Kakav savet , prvo da odradi obavezan staz a posle da isplati svu realnu skolarinu po Evropskim standardima.
Ko je studirao na bilo kakvom privatnom fakultetu neka slobodno ide . Tako je u Evropi , st ne bi bilo kod nas.

Nemacki i francuski lekari odlaze u Svajcarsku, a skolovanje im je bilo besplatno. Kakvi evropski standardi?
Ko je kome tu nesto duzan?

...

Studenti u Njemackoj uglavnom dobijau BaFog, kojeg poslije 20 godina otplacuju...

Nesto kao 50 € mjesecno...

Nema dzabe ni u stare babe...
Pa dobijaju oni koji nemaju para da plate stan ( samo studiranje ne kosta nista), i svakako da to moraju nekada
i da vrate, pri cemu tu ima silnih poreskih olaksica ako malo zaradjuju, imaju decu i slicno

U svakom slucaju od tih para ne placaju skolarinu.

Tacno tako, a ne da besplatno skolujemo kadar za inostranstvo.
Jos ovde namerno upisu studije medicine znajuci da nema posla toliko, i svesno "smugnu"...pa to je pljacka zemlje.

- - - - - - - - - -

Ovo je kao ona prica da cemo ostati bez medicinskih sestara/brace, a onda se pojavi informacija da je 9000 (slovima, devethiljada) na birou rada i da cekaju posao. Isto je i sa lekarima samo su brojevi manji.

Tacno tako.

Moze, al` prvo da se obracuna koliko je njihovim roditeljima odbijeno ukupno para na ime svih poreza tokom celog radnog veka, a koje je drzava zatim potrosila na obrazovanje. Pa da vidimo ko kome koliko duguje.

imam neke obveznice za autoput...ne mogu da ih nađem...mom ocu i majci se odbijalo od plate za autoput, davno je to bilo...odbijaalo se i za crnu Goru, kada je bio zemljotres

Нико никога не спречава да оде, присиљава да се бави својом струком, или било шта слично. Ако имаш студентски дуг, враћаш га у парама, не у натури.

Према томе, није тако у Европи.

Samo ces sebi belju na vrat da natovaris... To je odavno postao toilet paper, onaj losijeg kvaliteta. :smeker:

_nobody_

to je prava istina o ovoj državi...uvek je tu bila otimačina, teror, lopovluk...u većoj ili manjoj meri...sada je kulminacija...nedostaje unutrašnji sukob i krvoproliće

- - - - - - - - - -

i za one firme koje su rasprodate

i za ....

koliko bi se moglo nabrajati

običan svet...radnička klasa...toliko je oštećen, da se to ne može izmeriti

imam neke obveznice za autoput...ne mogu da ih nađem...mom ocu i majci se odbijalo od plate za autoput, davno je to bilo...odbijaalo se i za crnu Goru, kada je bio zemljotres

I mojima isto, ali to je ipak bilo neko drugo vreme, vreme S(F)RJ.

S druge strane vecina ljudi je dobila sansu da za relativno malo novca bar na svetskom trzistu enkretnina otkupi svoje dotadasnje stanove, i to je za to kompenzacija, moglo bi se to znavati nekom pravdom za svo to odbijanje.

Poslednja izmena:
I mojima isto, ali to je ipak bilo neko drugo vreme, vreme S(F)RJ.

S druge strane vecina ljudi je dobila sansu da za relativno malo novca bar na svetskom trzistu enkretnina otkupi svoje dotadasnje stanove, i to je za to kompenzacija, moglo bi se to znavati nekom pravdom za svo to odbijanje.
Ljudi su ziveli i zive i u kucama koje su njihovi preci nekada pravili, uplacivali celog zivota u neki stambeni fond,
nisu nikada dobili nista. Ne, ne sme i ne moze nikome da se zabranjuje odlazak, i ne sme da bude nikakvog prebijanja
ko je kome koliko duzan.Uostalom, sta i kako sa onima koji su studirali prirodne nauke, a odlaze jer ne bi znali sta i
gde da rade sa elektrotehnikom ili masinstvom? Odlazi svet, nece biti ni potrebe za silnim lekarima jer se broj
stanovnika takodje dramaticno smanjuje.

Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić izjavio je da Srbiju napusti oko 300 lekara godišnje u potrazi za boljim poslom.

On je istakao da je neophodno preduzeti mere kako bi se sprečilo da u trenutku kada uđe u EU dođe do masovnog odliva lekara.

"Srbija ima 30.000 lekara i neki indirektni podatak koji mi koristimo kada pričamo o odlasku lekara jeste neki sertifikat dobre prakse koji Lekarska komora izdaje - godišnje se izda oko 700 tih sertifikata, ali polovina tih sertfikata se izdaje za neki rad vikendom koji lekari obavljaju u BiH i Crnoj Gori, a ako bi mogli da damo neku slobodnu projekciju govorili bismo da negde oko 300 lekara napušta zemlju", rekao je Dinić za RTS.

Kako je rekao, neki lekari se vraćaju u Srbiju, jer odlaze na radno angažovanje po ugovoru na godinu dana i dodao da će na predstojećem Međunarodnom forumu Lekarske komore Srbije, na kojem se raspravlja o aktuelnim temama s drugim komorama iz Evrope, biti reči o tome kako sprečiti odlazak lekara.

"Da se ne bi dogodio neki scenario koji se desio u Bugarskoj ili Rumuniji, gde se desio masovni odliv lekara, zato imamo i goste iz Slovenije koji će nam reći kakav je njihov primer, pošto kod njih nema toliko izražene migracije lekara i da nam daju neke savete", navodi Dinić.

Prema njegovim rečima, Srbija u ovom trenutku ima relativno dobru situaciju, ali je neophodno preduzeti mere da se spreči veći odlazak lekara.

"Ukupni broj lekara se održava na tom nivou koji je aposlutno zadovoljavajući. Verovatno ulaskom u EU ili snižavanjem kriterujuma za odlazak, kao što je Nemačka već uradila, mi moramo da preduzmemo određene mere", rekao je Dinić.

Upitan da kaže šta može da se preduzme, Dinić kaže da misli da su neke mere već učinjene.

"Mislim da je u ovom trenutku to već prepoznato, postoji već značajno ulaganje u infrastrukturu i opremu što bi trebalo da dovede do nekih boljih uslova rada, najavljeno je i povećanje plata kojem se svi nadamo", rekao je Dinić.

Pored toga, smatra on, potrebno je poboljšanje statusa lekara u društvu.

Odgovarajući na pitanje kako Srbija da konkuriše zemljama koje mogu da ponude mnogo veće plate lekarima, Dinić kaže da su lekari spremni da za znatno manji novac nego što im ponude te zemlje, ostanu i rade u Srbiji.

"Verujem da lekari kada bi znali da su najplaćeniji članovi društva, s obzirom na nivo odgovornosti posla koji rade, u krajnjem slučaju i edukacije u koju su uložili, a svi znamo koliko traje školovanje lekara, mislim da bi to bilo nešto pozitivno i da bi to motivisalo kolege da ostanu", navodi Dinić.

Pored toga, on ističe da je važno zapošljavanje mladih lekara i skraćivanje perioda traženja posla.

Dinić je ocenio i da velike stručnjake u Srbiji ima ko da zameni i dodaje da je obaveza celokupnog društva da se lekarima najpre omoguće uslove rada.

"Prvo da mogu da proizvedu svoje naslednike, a njihova obaveza je da od svih nas koji smo mlađe kolege prepoznaju one koji mogu da ih naslede i da im pruže to znanje i edukaciju da bi upravo nastavili u tom smislu", navodi Dinić i dodaje da Srbija ima odličnu školu mediicne.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=02&dd=23&nav_id=1509333

Cestitam svima koji smugnu.

Dosta imbecila na vlasti.
moj im usput

Ljudi su ziveli i zive i u kucama koje su njihovi preci nekada pravili, uplacivali celog zivota u neki stambeni fond,
nisu nikada dobili nista. Ne, ne sme i ne moze nikome da se zabranjuje odlazak, i ne sme da bude nikakvog prebijanja
ko je kome koliko duzan.Uostalom, sta i kako sa onima koji su studirali prirodne nauke, a odlaze jer ne bi znali sta i
gde da rade sa elektrotehnikom ili masinstvom? Odlazi svet, nece biti ni potrebe za silnim lekarima jer se broj
stanovnika takodje dramaticno smanjuje.

Taman posla da se zabrani, samo da se uslovi otplatom skolarine.

Uostalom i stipendije se tako otpalcuju ako zelis da predjes na drugo radno mesto a neko te je stipendirao debelo tokom studija. To je bilo i ranije, zasto ne bi i sada?

S druge stranene moze se prihod ili obitak roditeljima brkati sa opredeljenjem za skolovanjem dece, to se slazem, jer to dete moze da se skoluje sasvim besplatno i ne vidim kakvu ulogu moraju tu da imaju roditelji.

Taman posla da se zabrani, samo da d euslovi ptplatom skolarine.

Uostalom i stipendije se tako otpalcuju akoz elis da predjes na drugo radno mesto. To je bilo i ranije, zasto ne bi i sada?

S druge stranene moze se prihod ili obita roditeljima brkati sa opredeljuenjem za skolovanjem dece, to se slazem, jer to dete moze da se skoluje sasvim besplatno i ne vidim kakvu ulogu moraju tu da imaju roditelji.

Sasvim besplatno ne postoji nigde. Ili si ti studirala besplatno? Ja nisam, roditelji su morali da mi salju jednu mesecnu platu u Beograd
jer sam morala da platim stan, jedem, pijem, placam prevoz, kupujem knjige, jednostavno da zivim i da studiram.
Koliko znam danas se skolarina ( studije) placaju i to ne bas malo jer malo njih ispuni uslove da bude kao na budzetu.
Ljudi koji imaju dvoje dece ne mogu da finansiraju studije za dvoje dece.

- - - - - - - - - -

I opet, cak da ovi lekari vracaju drzavi nekoliko desetina hiljada evra, oni ce otici, a pare koje vracaju zna se u cije ce dzepove otici tako da
stanovnici Srbiji opet nemaju nista od toga.

Back