Aladin i carobna kutija

Aladin je poranio kako bi stigao na pijacu. Želeo je da kupi nešto lepo ali je imao ograničeni budžet pa je morao da se zadovolji samo sa jednom stvari. Zato je dugo lutao između tezgi, dok konačno nije naišao na prodavca lampi.

- Hodi ovamo – reče mu prodavac – pogledaj kakvu sjajnu stvarčicu imam za tebe. Ovo ovde je čarobna lampa. Unutra se nalazi duh koji će ti ispuniti sve želje

Aladin uze stvarčicu u ruke, i taman kada se spremao da izvadi novac, začu glas sa druge tezge.

- Pusti tog starog prevaranta. Želi da ti uvali polovnu robu. Pogledaj ovde – reče drugi prodavac i izvadi laptop koji je držao ispod tezge.

- A šta ti je to? - Upita Aladin, zablenuvši se u monitor.

- To je internet – odgovori prodavac. – Koncept koji će se razviti za jedno 500-600 godina. Ali nemoj to da te muči. Kupovinom ove čarobne kutije dobijaš i besplatnu kartu za 21. Vek.

- Kakva glupost! Ko bi u to još poverovao! – nasmeja se prodavac lampi. Pogledaj, Aladine, sa duhom iz čarobne lampe nećeš nikada biti gladan! – Može ti stvoriti nalepše đakonije!

Aladin već htede da se okrene, kada ga prodavac sa laptopom zadrža.

- Pa to isto može i preko interneta, i to jos imaš mnogo bogatiji izbor! Pogledaj samo: klikneš ovde, i možeš da poručiš šta god poželiš: talijanska, grčka, kineska, srpska kuhinja. Prste da poližeš! Sve donose na kućnu adresu, lepo upakovano, sveže, tek ispečeno i skuvano!

- Ne daj da te prevari ovaj slatkorečivi! – opet će prodavac lampi. – Moj čarobni duh može ti stvoriti najlepšeg konja u kraljevstvu.

- Pih, nije to ništa – oglasi se onaj za laptopom – Vidi, ovde imaš internet prodavnice. Ne samo konja, nego i auto, i kamion i šta god poželiš. Vidi ovo – Porše Karera! Nema devojke koju ne bi osvojio! Samo klikni ovde i tvoje je!

Aladin htede da klikne, kad ga glas prodavca lampi ponovo zadrža.

- A moj duh može da ti stvori palatu i imanje kojim bi privukao preincezu, koja, gle čuda, baš ovih dana traži muža.

- Ne osvrći se na te tričarije, Aladine – upozori ga čovek sa laptopom – Pogledaj, ovde možeš da kupiš vilu kakvu god poželiš – Imaš fotografije, video, sve, samo klikni i evo ga! A što se tiče princeze, ni to nije nikakav problem. Ovaj ovde ti nudi samo jednu princezu. A pogledaj ovo – sajtovi za upoznavanje. Evo i fotografija. Možeš da biraš, plavuša ili crnka, visoka ili niska, mršava, mišićava ili debela – izbor je neograničen. Stasita momčina kao ti brzo će ovde sebi naći šta mu odgovara. Samo postavi sliku u profilu i uživaj!

- A čime će on molim te lepo to sve da plati? Vidis da čovek nema para? – narogušeno reče prodavac lampi – Gledaj, Aladine, moj duh ti može stvoriti brdo zlatnika. Čik sada da vidim tu tvoju čarobnu kutiju!

- Bah, kao da je to problem. – Odvrati njegov konkurent – Vidi Aladine kako su se ljudi obogatili preko interneta! Ovaj ovde je smislio da prodaje oglasni prostor po pikselu – jedan piksel jedan dolar. Milion piksela, milion dolara! Ili ovaj, izmislio je fejsbuk. Zgrnuo je milijarde! Ali ti čak ne moraš ništa ni da izmišljaš. Možeš na pirmer da pišeš blogove. Pogledaj, ova žena piše blogove na internetu i zarađuje preko milion dolara godišnje. I još te obučava on-line kako se to radi! Em lepo, em kreativno, em korisno! A možeš i da završiš neki od kurseva ili čak fakulteta preko interneta, pa da postaneš programer. Ti ubijaju lovu! Sa tim bezveznim duhom iz čarobne lampe bi se samo ucrvljao jer ništa živo ne bi radio, otromboljio bi se od nerada. Tvoj život bi izgubio smisao. Ali sa internetom ti se to ne može dogoditi!

- Zaista, u pravu si – reče Aladin i dade svoje zlatnike prodavcu za laptopom.

Ova priča je samo podsetnik, meni i ljubaznom citaocu:

Živimo u vreme čuda, ali to često zaboravljamo!

Back