Akvaristika

Denis7120

Početnik
Poruka
37
Pozdrav svima koje zanima ova tema. Nigde ne mogu da nadjem sveža iskustva i načine bavljenja akvaristikom.
Naime. Imam akvarijum od 70litara, ali imam par ideja i želju da napravim sebi akvarijum kakav sam ja zamislio.
Pre svega želim veliki akvarijum sa pravim, živim biljkama. Hteo bih da akvarijum bude dužine izmedju 120 i 150cm, pa me zanima koja bi bila neka optimalna širina i dubina ili visina njega, koje staklo koristiti i gde ga naći. Svestan sam da bi ovo mogla biti skupa investicija, ali planirao sam ga raditi za sebe i da mi se svidi, ne bih žurio sa izradom. Kada rešim ovo onda bih tražio opremu i sve što sleduje. Ako mi neko može pomoći oko saveta za izradu bio bih zahvalan.

Ako mi neko može pomoći oko saveta za izradu bio bih zahvalan.
Oko debljine stakla ne znam tacno, to mozes u principu da saznas u bilo kojoj radnji koja prodaje opremu. Bitno je da ako je veca zapremina imas ojacanje okolo, zbog pritiska vode, ne moze silikon da izdrzi uvek.
Ako hoces da sadis zive biljke, moras se malo potruditi. Obicno ide podloga od gline, ne secam se koje, preko pesak, sljunak, kamenje, staklo-sta hoces. Ako uzimas samostalno to sta ces da stavljas na dno, moras dobro da operes, pesak i sljunak i da otkuvas, da bi se eventualni mikroorganizmi unistili. Biljke takodje sadi uz savet, ima ih koje rastu prebrzo pa moras da ih proredjujes.
Ribice isto, ne mogu sve ribice da se drze zajedno (naprimer dva muzjaka ribe-borca u istom akvarijumu je borba do smrti bar jednog, ako ne i oba). Mozes da potrazis na netu sta sa cim ide...
Najbitnije ti je da imas dobar filter za vodu,grejac pod obavezno, i ribice koje ciste akvarijum (muljase koji jedu otpad sa dna i puzeve ili ribice koje jedu alge sa stakla). Ako se resis za puzeve, oni se jako brzo razmnozavaju pa ces morati da ih izbacujes redovno. U pocetku je malo komplikovano ali nije strasno, posle je uzivanje potpuno.

Back