Akušersko nasilje?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
To stoji,...mda znam daleko veći broj žena koje su odustale od drugog porođaja zbog samog porođaja kao iskustva, ne zbog lošeg tretmana u bolnici. Sve je to individualno,...opet je odluka za ceo život, gde nazad nema, pa treba i to uzeti u obzir. Kada bi imale bolje uslove za život i bolji tretman u porodilištima, lakše bi se odlučile za drugo dete. Postoje i žene koje su imale težak porođaj i jednostavno ne žele da opet prolaze kroz isto ili slično iskustvo ( takvo iskustvo nije lako izbrisati iz memorije). Sve i da su u kraljevskom apartmanu "na kvadrat".
Negde kraljevski tretman, znači upravo i teži porođaj. Treba naći pravu meru, zna se šta je normalno u drugom stanju, šta je već preterivanje.
Nekako ipak praksa pokazuje da je više dece u porodicama sa lošijim uslovima za život.

Ispada da što su bolji uslovi, manje dece.

Jedan od najvaznijih razloga zasto sam otisao u inostranstvo je bas taj porodjaj.

Iako je bio tezak jer je trajao bas dugo, iskustvo je fantasticno. Mislim da sam vec na nekoj drugoj temi pisao, ali evo ukratko:

- porodjajna sala je u rangu aparmtana hotela sa 4-5 zvezdica.
- osoblje je preljubazno. Rade sve sto je u ljudskoj moci da obezbede sto mirniji, bezbolniji, prijatniji prorodjaj.
- ucesce (dakle ne prisustvo, vec aktivno ucesce) buduceg oca je pozeljno. Ja sam sve vreme asistirao babicama (dodaj ovo, donesi ono, pomogni da je okrenemo, itd).
- i jos trista drugih sitnica koje mnogo znace.

Truli zapad, jbg.
Imamo i mi fina mala porodilista.
Niko ko zeli kraljevski tretman nece izabrati velika, poput Narodnog Fronta.
Kod nas su problematicne procedure, poput lezanja iako se stiglo u ranoj fazi porodjaja, nemamo uslove da zena seta. Mislim da se tu pancevacko porodiliste razlikuje.
Takodje, porodjaj se zbog manjih kapaciteta ubrzava medikamentima, pa podize bol.
Problem je i kockanje sa mogucnoscu dobijanja anestezije, koja danas vazi za regularan standard.
Ko zeli visok standard soba, sale, pune posvecenosti jednoj zeni, on bira privatna porodilista.
Da se milion puta poradjam, ja bih i milioniti izabrala Narodni Front. To je mjesto gdje vode djecu koja se recimo nagutaju plodove vode u ovim privatnim.

Uopste nije potreban kraljevski tretman,samo normalan.
Normalna ljubaznost,normalno ponasanje,bez vrijedjanja,ignorisanja...bez ocekivanja novca za rad za koji si vec placen.
Normalne usluge...a ne npr.pacijentu koji lezi i ne moze mrdnuti dajes recept da nabavi antibiotik.A kad ga,preko clanova porodice i nabavi,ne dozvoljavas da ga oni donesu,nego ocekujes da ti se plati ta usluga nosenja.

Јој, искуства су разна.
Моје је ужасно. А неки имају сјајна. Другарица је Бетанијом презадовољна, док њена сестра није приватном болницом. Све зависи на кога наиђеш а и каква је сама породиља.
Али да третман треба да је пријатнији- треба.
О храни да не пишем. Породиљама се дају виршле, а наши пољопривредици бацају јабуке, парадајз... Зар не може јаје и кисело млеко, зар мора баш виршла, Господе?

Normalne usluge...a ne npr.pacijentu koji lezi i ne moze mrdnuti dajes recept da nabavi antibiotik.A kad ga,preko clanova porodice i nabavi,ne dozvoljavas da ga oni donesu,nego ocekujes da ti se plati ta usluga nosenja.
Ovo jeste strašno!
Totalna apsurd i neorganizovanost, imaju i kurire po bolnicama. Bar da imaju korpu gde možeš ubaciti lek i napisati za koga je, pa neka im posle med. sestre podele.
P.S. Da ovakvi rade kod mene u firmi,...napipali bi otkaz posle 3 dana.😁
Nego,...nisu ni radnici za sve krivi, već glupa pravila i procedure.

Najbolja državna klinika za porođaj u Beogradu je bolnica ,,Doktor Dragiša Mišović'' i znam jednu ženu kojoj je trebala veza da se porodi tamo.
Ne slažem se, iz ličnog iskustva, i sa vezom, čekanje na prođaj van bolnice, pukao vodenjak, a doktor preko koga je veza, nije u smeni. Sestra na prijemnom trudnicu pošalje napolje da čeka dok joj ne počnu jači bolovi. :(

Pa nije bilo mesta ne bi sestra to uradila iz obesti. Ali nije je poslala u drugu bolnicu rečima ,,prebukirani smo"?
Obest ili ne, ne verujem da su toliko stručne da samim pogledom mogu proceniti kada će se poroditi.Šta da se porodila u autu, dok je čekala 6h da stigne doktor koji je angažovan preko veze? Ispada da smo trebali celu bolnicu da častimo i doplatimo za svaki slučaj. I da, dobila je temperaturu jer je onako mokra, sedela 3 sata u autu na +8C :(

Šta da se porodila u autu, dok je čekala 6h da stigne doktor koji je angažovan preko veze?
Доктори треба да буду ангажовани 24 сати у болници)? Он има радно време, ако није био дежуран није имао обавезу да дође. Свака му част што се дошао.

Nekako ipak praksa pokazuje da je više dece u porodicama sa lošijim uslovima za život.

Ispada da što su bolji uslovi, manje dece.
Zato što porodice sa lošijim uslovima za život rađaju decu za težak fizički rad i za bauštelu u Nemačkoj, dok obrazovanije i bogatije porodice rode jedno-dva da bi mogli da im priušte kakve-takve uslove za život i za obrazovanjem. Jedan komšija je imao sedmoro dece i polovina nije ni srednju školu završila, a čak nisu ni Romi.

Romi koji odu za Nemačku nemaju po mnogo dece. Dvoje do troje najviše. Imao sam druga Stojana u osnovnoj školi, otac mu je radio i vraćao se iz Nemačke, alisu živeli u Srbiji. Samo je mlađeg brata imao čini mi se.
Kod Roma je dosta važno porodično poreklo. Po mom iskustvu Romi muslimani su obično pristojni ljudi i dobri domaćini, a Romi pravoslavci su sačuvaj Bože, fazon DNK, po pet brakova do punoletstva...

U strahu i bolu često nismo realni.
Postoji bol koji, u tom procesu, mora da se istrpi. To sam shvatila kada sam oko ponoći otišla u betaniju, kad su mi rekli da mogu da ostanem ili da dođem za pet sati i da se onda porodim za sat.
Treba hrabrosti i snage pa se vratiti kući. Onda dođeš kad je već stvarno vreme i bude gotovo za sat, dva.
Ali nekako žene više vole da budu pod nadzorom kad su i bolovima i to onda zna da traje i da se u glavi prave razni scenariji, razvija strah i panika pa onda to napravi problem.
Drugi put u Subotici je mm išao sa mnom. Bio pored mene ta 2 sata. Sigurnost koju sam imala jer je neko brižan tu, je pomogla da budem smirena i prođe jednostavnije.
Prisustvo partnera ili bliske osobe bi mnogo promenilo.
Ne trebaju tu neki uslovi, samo dobra volja i psihička stabilnost.

Jedan od najvaznijih razloga zasto sam otisao u inostranstvo je bas taj porodjaj.

Iako je bio tezak jer je trajao bas dugo, iskustvo je fantasticno. Mislim da sam vec na nekoj drugoj temi pisao, ali evo ukratko:

- porodjajna sala je u rangu aparmtana hotela sa 4-5 zvezdica.
- osoblje je preljubazno. Rade sve sto je u ljudskoj moci da obezbede sto mirniji, bezbolniji, prijatniji prorodjaj.
- ucesce (dakle ne prisustvo, vec aktivno ucesce) buduceg oca je pozeljno. Ja sam sve vreme asistirao babicama (dodaj ovo, donesi ono, pomogni da je okrenemo, itd).
- i jos trista drugih sitnica koje mnogo znace.

Truli zapad, jbg.
jos propadate na tom trulom zapadu..na nasu srecu, mi ne propadamo vise...propali smo odavno

Back