Akušersko nasilje?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.422
Iako bi bila "srećnija" da joj je drugo dijete muško, rodila je malu slatku curicu.. naravno, nesebično smo je častili kako to dolikuje a takav je i red.
Nije joj problem da ima još djece kako kaže, voljeli bi da dobiju i dječačića ali sada će malo razmisliti o tome.. malo razočarana ali i vidno ogorčena, ispričala je da je imala neke neprijatnosti pri porodu.. da ne bih pisao detalje, nije ništa alarmantno ali više ljubaznosti i odnosa prema trudnicama tj porodiljama i te kako često nedostaje. Srećom pa nisu sve smjene iste ali desi se da te tako neka zapadne, pa si eto baš "razmažena" a bilo je malo i neprijatnog vikanja.

U jednom bitnom životnom momentu i iskustvu kada je ženama najpotrebnija topla riječ, razumijevanje i pažnja, ponekad se desi sasvim suprotno pa porodilje nose razna poniženja i neprijatnosti, taman da se obeshrabre i izgube volju za još potomstva.
Iako su većinom ginekolozi a i sestre tj babice adekvatno "nagradjeni" za svoj trud, ponekad i to nije dovoljno.. ne znam, ionako smo suočeni sa padom nataliteta pa još nam samo treba da nam trudnice tj porodilje nose neka ružna i neprijatna iskustva iz porodilišta.

Ne vjerujem da je to neka svakodnevna realnost, i da su to neki izolovani slučajevi ali eto, ima ih.
Da li ste vi imale nekakve neprijatnosti od strane akušerskog osoblja i kako ste se izborile sa tim.. ili imate samo riječi pohvale?

Za većinu bolnica, treba debela veza. Doživela sam da mi za hitnu operaciju u novom KCS nije trebala nikakva veza. Bukvalno su mi zakazali za 7 dana, trčala sam dok sam obavila sve preglede pred operaciju. Niko mi ništa nije tražio, sestre i doktori su bili odlični.
Za porodilišta znam da je horor, treba eza a ni to nije nikakva sigurnost.

Ja sam pre par meseci igrom slučaja prisustvovao bezosecajnosti radnika u Betaniji u Novom Sadu. Drugarica počela da se porađa usred noći pa sam je ja vozio u Betaniju. Došli tamo na prijemno. Drugarica od bolova pala na sve četiri. Ja otišao do auta da joj donesem stvari, a druga drugarica koja je bila sa porodiljom kaže kako su sad sestre bile užasno neprijatne. Počele da se deru na ovu moju drugaricu, "Sta se tu vučeš?! Šta izvodis? Dosad si mogla biti unutra!". Ja rekoh, šteta što nisam prisustvovao tome. Ne bi se lepo provele te kobile od sestara.

Zbog tog izmišljenih "elitizma",...zvanog "treba veza", ne primaju u Evropu.
Ako neće da rade kako treba, neka oslobode radna mesta onima koji čekaju zaposlenje.
Ti da možeš, da si u poziciji takvoj, da li bi svom detetu pomoga na taj način ako mu na primer treba operacija? Da li bi pozvala prijatelja ili nekog rođaka da ti nekako pomogne ako su doktori ili medicinski radnici?

Generalno su neljubazni.
Prisustvovala sam sceni pri prijemu u bolnicu porodilje,posto je taj prijem bio u hodniku gdje su i ostali pacijenti,da se sestra izdirala na njenu pratnju i bila bas drska i neljubazna prema svima.
Kasnije,ja sam isto nesto morala u tu bolnicu i igrom slucaja ta ista sestra na prijemu.Znajuci kakva je bila,ocekivala sam drskost.Medjutim,nije bila nesto specijalno ljubazna,ali nije bila drska.Tacno je izgledalo kao da im je neko naredio da se pristojnije ponasaju i da je morala da bude koliko toliko "u normali".

Ti da možeš, da si u poziciji takvoj, da li bi svom detetu pomoga na taj način ako mu na primer treba operacija? Da li bi pozvala prijatelja ili nekog rođaka da ti nekako pomogne ako su doktori ili medicinski radnici?
Naravno da bih.
To ovde sada nije tema,...mda ne razumem da za dete moraš da moliš i urgiraš! Kao što ne shvatam da lekovi za decu i dečje retke bolesti, mogu toliko koštati. Od čega ih prave majku mu,...trebalo bi da se leče besplatno, ne da tako "drugi" profitiraju.

Докел год се упињалида преко вез едобијете имаћете оне које вас везују

Vucic-u-Institut-za-majku-i-dete-Institut-za-majku-i-dete-Vucic-560x416.jpg

Medjutim,nije bila nesto specijalno ljubazna,ali nije bila drska.Tacno je izgledalo kao da im je neko naredio da se pristojnije ponasaju i da je morala da bude koliko toliko "u normali".
Trebalo bi da rade kao šinteri, pa da se tamo deru. Ne na prijemu porodilja.
Nerviraju me i žene koje traže kraljevski tretman, dok su se se naše bake porađale same na njivama. Ali kad već živiš gde živiš i imaš uslova za nešto bolje,...što bi trpela da mi se deru. Taman bih joj odrgiriza glavu, čim izađem iz porodilišta. 😁
Lično,...niti sam ovome negde prisustvovala, niti sam hvala bogu, doživela. Ali znam sve veći broj žena koje plaćaju privatne klinike i tamo se porađuju. Da me opet čeka porođaj i ja bih se porađala privatno. To je iskustvo jednom ili dvaput u životu. Platiš i me opterećuješ se,...mda sam čula da su se i u privatnim porodilištima izbezobrazili.

Poslednja izmena:
Trebalo bi da rade kao šinteri, pa da se tamo deru. Ne na prijemu porodilja.
Nerviraju me i žene koje traže kraljevski tretman, dok su se se naše bake porađale same na njivama. Ali kad već živiš gde živiš i imaš uslova za nešto bolje,...što bi trpela da mi se deru. Taman bih joj odrgiriza glavu, čim izađem iz porodilišta. 😁
Lično,...niti sam ovome negde prisustvovala, niti sam hvala bogu, doživela. Ali znam sve veći broj žena koje plaćaju privatne klinike i tamo se porađuju. Da me opet čeka porođaj i ja bih se porađala privatno.
Pristojno ponasanje je osnova bilo kakve kulture,bio ti radnik na salteru,med.sestra,bilo ko.
Kakva je to drskost da se ti,kao medicinska sestra,izdires na bilo koga.Ako ne znas kulturno da komuniciras i nisi za tog,ni bilo kog drugog radnog mjesta.

Pristojno ponasanje je osnova bilo kakve kulture,bio ti radnik na salteru,med.sestra,bilo ko.
Kakva je to drskost da se ti,kao medicinska sestra,izdires na bilo koga.Ako ne znas kulturno da komuniciras i nisi za tog,ni bilo kog drugog radnog mjesta.
Imaš ti i svakakve pacijente,...teško je raditi sa ljudima. Ima nas raznih, sve to stoji. Ali,...da se derenjaš na ženu koja je došla da se porodi, to je za "odstrel" iz službe. Mogu im naći i druga radna mesta, nije svako za rad sa ljudima.
Zamisli da pošalješ dete u vrtić, vaspitačice se tamo deru i postrojavaju decu. Nije svako ni za pedagoga, ni za akušera.
Bilo je više tema na sličnu problematiku, koliko sam čula nešto se na tome i uradilo u poslednje vreme, pa se nadam da više nije omasovljena pojava , kao nekad.
Sad postoji druga vrsta problema,...jer negde nemaju ni ko da ih porodi.

Poslednja izmena:
Iako je možda najvažniji trenutak u životu žene, porođaj nije uvek i onaj najlepši - svedoče stotine žena koje su, kako kažu, tokom tog čina pretrpele razne vrste nasilja od strane lekara i medicinskog osoblja.Svoje iskustvo podelile su najpre na društvenim mrežama, a onda i javno progovorile o svemu što su iza zatvorenih vrata porodilišta i doživele..

Iako je možda najvažniji trenutak u životu žene, porođaj nije uvek i onaj najlepši - svedoče stotine žena koje su, kako kažu, tokom tog čina pretrpele razne vrste nasilja od strane lekara i medicinskog osoblja.Svoje iskustvo podelile su najpre na društvenim mrežama, a onda i javno progovorile o svemu što su iza zatvorenih vrata porodilišta i doživele..

Жене да хоће све би могле да промене.

Nerviraju me i žene koje traže kraljevski tretman, dok su se se naše bake porađale same na njivama. Ali kad već živiš gde živiš i imaš uslova za nešto bolje,...što bi trpela da mi se deru.

društvo koje smatra da je porođaj najvažniji trenutak u životu žene bi trebalo da to i pokaže, kraljevskim tretmanom te žene u njenim ionako već ranjivim trenucima

ovako, postoji neki ogroman nesklad između onoga kako tvrdimo da mislimo o rađanju i kako zapravo tretiramo rađanje.

mislim, odlučite se, želite li da žene rađaju, ili da od traume nedostojanstvenog porođaja požele da više nikad ne rađaju. ne može oboje

Iako bi bila "srećnija" da joj je drugo dijete muško, rodila je malu slatku curicu.. naravno, nesebično smo je častili kako to dolikuje a takav je i red.
Nije joj problem da ima još djece kako kaže, voljeli bi da dobiju i dječačića ali sada će malo razmisliti o tome.. malo razočarana ali i vidno ogorčena, ispričala je da je imala neke neprijatnosti pri porodu.. da ne bih pisao detalje, nije ništa alarmantno ali više ljubaznosti i odnosa prema trudnicama tj porodiljama i te kako često nedostaje. Srećom pa nisu sve smjene iste ali desi se da te tako neka zapadne, pa si eto baš "razmažena" a bilo je malo i neprijatnog vikanja.

U jednom bitnom životnom momentu i iskustvu kada je ženama najpotrebnija topla riječ, razumijevanje i pažnja, ponekad se desi sasvim suprotno pa porodilje nose razna poniženja i neprijatnosti, taman da se obeshrabre i izgube volju za još potomstva.
Iako su većinom ginekolozi a i sestre tj babice adekvatno "nagradjeni" za svoj trud, ponekad i to nije dovoljno.. ne znam, ionako smo suočeni sa padom nataliteta pa još nam samo treba da nam trudnice tj porodilje nose neka ružna i neprijatna iskustva iz porodilišta.

Ne vjerujem da je to neka svakodnevna realnost, i da su to neki izolovani slučajevi ali eto, ima ih.
Da li ste vi imale nekakve neprijatnosti od strane akušerskog osoblja i kako ste se izborile sa tim.. ili imate samo riječi pohvale?
Imam samo reči hvale za osoblje porodilišta gde su se rodila moja deca.
Slušao sam priče o vezama i podmićivanju, ali mojoj supruzi niko dinara nije tražio.
Ostavio sam na stepenicama kesu sa slatkišima i sokovima i litar domaće rakije.
Mene je mati rodila kod kuće.
Došla babica, odradila svoj deo posla.
Pošto smo živeli u selu gde se svi poznaju i svi su ili rod ili kumovi ili prijatelji, može se posmatrati kao neka vrsta "veze" , što , ako ćemo pravo i jeste bilo tako.

Danas kako je, ne bih znao.
Znam da je rođenje važan i dugo iščekivan događaj za celu porodicu i da se dosta novaca potroši na nemedicinske stavke.
Da li je i bakšiš sestrama poskupeo, daće Bog , saznaću valjda uskoro ?

Jedan od najvaznijih razloga zasto sam otisao u inostranstvo je bas taj porodjaj.

Iako je bio tezak jer je trajao bas dugo, iskustvo je fantasticno. Mislim da sam vec na nekoj drugoj temi pisao, ali evo ukratko:

- porodjajna sala je u rangu aparmtana hotela sa 4-5 zvezdica.
- osoblje je preljubazno. Rade sve sto je u ljudskoj moci da obezbede sto mirniji, bezbolniji, prijatniji prorodjaj.
- ucesce (dakle ne prisustvo, vec aktivno ucesce) buduceg oca je pozeljno. Ja sam sve vreme asistirao babicama (dodaj ovo, donesi ono, pomogni da je okrenemo, itd).
- i jos trista drugih sitnica koje mnogo znace.

Truli zapad, jbg.

društvo koje smatra da je porođaj najvažniji trenutak u životu žene bi trebalo da to i pokaže, kraljevskim tretmanom te žene u njenim ionako već ranjivim trenucima

ovako, postoji neki ogroman nesklad između onoga kako tvrdimo da mislimo o rađanju i kako zapravo tretiramo rađanje.

mislim, odlučite se, želite li da žene rađaju, ili da od traume nedostojanstvenog porođaja požele da više nikad ne rađaju. ne može oboje
To stoji,...mda znam daleko veći broj žena koje su odustale od drugog porođaja zbog samog porođaja kao iskustva, ne zbog lošeg tretmana u bolnici. Sve je to individualno,...opet je odluka za ceo život, gde nazad nema, pa treba i to uzeti u obzir. Kada bi imale bolje uslove za život i bolji tretman u porodilištima, lakše bi se odlučile za drugo dete. Postoje i žene koje su imale težak porođaj i jednostavno ne žele da opet prolaze kroz isto ili slično iskustvo ( takvo iskustvo nije lako izbrisati iz memorije). Sve i da su u kraljevskom apartmanu "na kvadrat".
Negde kraljevski tretman, znači upravo i teži porođaj. Treba naći pravu meru, zna se šta je normalno u drugom stanju, šta je već preterivanje.

Back