Akumulator 12V od Li-ion 18650 baterije

Šole44

Početnik
Poruka
16
Za ručni usisivač Zepter treba da napravim bateriju, ali imam problem. Imam 3 Li-ion baterija 18650 od 2200 mAh od kojih bi napravio ali problem je što ne znam od koliko ampera treba da bude zaštitna pločica, od 3x20A PCB BMS, 3x25A PCB BMS, ili 3x40A PCB BMS. Za samu izradu mi je sve jasno jer sam gledao bezbroj snimaka YuTube.
Da li može neko da mi da savet?

Моје ћелије су: ICR18650-22F SAMSUNG SDI 1991 из Лап топа која је свака напунјена има 4,07v, Ако треба друге врсте батерија реците које предлажете.

Пунјач за Ли-Ион ћелије од 12,6v и 2А.

Снагa мотора усисивача jе 9W.

Наручио сам преко Алија заштитну плочу 3S20, 3S25, 3S40 и свака је BMS јер нисам знао која ће ми требати.

Не знам да ли има користи да вежем још 3 ћелије паралелно јер је мотор 9W, а проблем је колико треба да има плоча?

Моје ћелије су: ICR18650-22F SAMSUNG SDI 1991 из Лап топа која је свака напунјена има 4,07v, Ако треба друге врсте батерија реците које предлажете.

Пунјач за Ли-Ион ћелије од 12,6v и 2А.

Снагa мотора усисивача jе 9W.

Наручио сам преко Алија заштитну плочу 3S20, 3S25, 3S40 и свака је BMS јер нисам знао која ће ми требати.

Не знам да ли има користи да вежем још 3 ћелије паралелно јер је мотор 9W, а проблем је колико треба да има плоча?
Ako vezes paralelno samo ces povecati kapacitet i amperazu sto nije lose (znaci usisivac ce duze raditi) opet treba misliti da ga i ne preopteretis.

Znaci te 22F samsung su sposobne za preko 4A pri praznjenju, ako stavis jos jedan paket paralelno onda ces paket pretvoriti u 8A
Dakle sta kaze racunica , 3S konfiguracija , 12v x 4A = 48W ti obezbedjuje maximalno baterija ako dupliras to sa paralenom konfiguracijom (3s 2p) onda to bude 96W to su maximalne vrednosti.
Ukratko cak i BMS od 10A je overkill , znaci stavi taj od 20A posto nisi narucio neki slabiji.

Ako vezes paralelno samo ces povecati kapacitet i amperazu sto nije lose (znaci usisivac ce duze raditi) opet treba misliti da ga i ne preopteretis.

Znaci te 22F samsung su sposobne za preko 4A pri praznjenju, ako stavis jos jedan paket paralelno onda ces paket pretvoriti u 8A
Dakle sta kaze racunica , 3S konfiguracija , 12v x 4A = 48W ti obezbedjuje maximalno baterija ako dupliras to sa paralenom konfiguracijom (3s 2p) onda to bude 96W to su maximalne vrednosti.
Ukratko cak i BMS od 10A je overkill , znaci stavi taj od 20A posto nisi narucio neki slabiji.
Izmerio sam napunjene i svaka ćelija iznosi 4,07V. E sada da idem samo na 3S da li ide BMS 20 ?
Da li je opasno da stavim BMS20A ? Znači što se tiče ćelija u redu su.
Veliko hvala na savetima. Nadam se da će ćerka biti zadovoljna sa otpisanim usisivačem.

Menjas samo baterije ili mora i elektonski deo da se menja ?
U principu ako stavljas li-ion onda mora neka elektronika , mada postoji i fora sa paketom baterija pa da ih punis preko kabla za balansiranje napona.

Dakle imas glavni kabal sa plus i minus i drugi preko kog se svaka celija balansirano puni tako da svaka baterija na kraju punjenja ima isti napon od 4.10v ili 4.20v.

Ja sam se odlučio da ide preko BMS pločice od jeftine kineske bušilice, za ovu namenu je super poslužilo...
Menjao sam baterije i stavio većeg kapaciteta, stavio sam i osigurač od 5A za svaki slučaj, upakovano i preko konektora napravio da bude modularno..mogu da skinem lako pa da punim ili preko konektora na samo usisivaču.
Preko Imax B6 to punim, ako imate pitanja slobodno pitajte ☺️
Vuče kao blesav , na naponu od 16v kada su pune baterije povlači malo više od 4A što je oko 60W 😁

Malo fotkica.

IMG_20210501_132316.jpg

IMG_20210502_012332.jpg

IMG_20210430_011408.jpg

Inače ovo su originalne baterije iz tog usisivača, ni-mh, propale su slab kapacitet usisava par minuta i prazne...ovaj li-ion paket tera usisivač do nekih 20 minuta sigurno.
Vidite koliko ih ima više , zato što je svaka 1.2v a kod li-ion je 4-4.2V pa ih je manje (4) a može još 4 da se stavi paralelno i tako se poveća kapacitet.

IMG_20210502_140452.jpg

Sjajno zaista, malo se pomucis (ako to volis onda i nije mucenje nego zanimacija) a dobijes skoro novu i ispravnu stvar :).
A li-ion baterije lako nadjes? Nisam ni gledao iskreno hde ima tih materijala i delova da se kupi.
Pa to je više za nas koji se bavimo strujom i generalno diy zanimancijama.
Ja ne volim da bacam aparate , ili ih osposobim ili ih demontiran i uzmem komponente pa u podrum sve sortirano stavim ili i garaži ako ima mesta a uvek nešto zafali.
Taj Bosch usisivač sam kupio pre par godina i nije bio baš jeftin, bilo bi glupo da ga bacim a ispravan motor i super očuvan ovako.
Baterije (18650 li-on) imaš najviše iz laptop baterija ili generalno iz akku aparata kao što su baterije od bušilica.
Ja to nabavljam jeftino baš jeftino, inače dobra 18650 li-ion baterija ima cenu od oko 200-300dinara nova naravno, ja koristim pretežno polovne ali u dobrom stanju pa ne bacam pare, ovo mi bilo neko smešno ulaganje pošto sam gotovo sve imao za to da uradim na stanju.

Добио сам плочице од кинеза, монтирао батерије, али не ради усисивач. Сумнјам да је прекидач у питанју и рекао сам ћерци да носе у сервис да га погледају. Иначе напон новоформиране батерије је преко 12в а коришћене су из лаптопа као што сам и навео. Ипак сам ставио само три 18650, а друге три ћу да користим за формиранје батерије за аку бушилицу јер имам све елементе. Требам само да видим да нађем где могу да ми услужно пунктују батерије пошто нема пуно простора у новом оклопу.

Update

1. Pojacan paket sa jos 4 baterije paralelno (znaci ukupno 8 2x4 18650)
2. Skratio stare terminale sa bms-a i uklonio dc jack
3. Dodat konektor za balansiranje celija
4. Zamenjen osigurac jacim posto sada ceo paket moze da isporuci do 11A
5. Oblozio ceo paket kapton trakom

Usisivac sa ovim kapacitetom baterije moze da radi i preko sat vremena.
Dakle povecan kapacitet i povecana moc praznjenja da bi rad bio stabilan a ujedno i manje opterecenje za baterije.

20210812_182924-COLLAGE.jpg

Back