Aktuelno iz sveta tenisa

Velike promene na ATP listi posle kiksa Đokovića i Nadala u Monte Karlu​

Novak Đoković je povećao prednost na ATP listi u odnosu na najveće rivale posle mastersa u Monte Karlu. Srpski teniser je započeo 317. nedelju na prestolu i sada ima 11.873 ATP bodova, 60 manje nego pre sedam dana, ali su bez još većeg broja bodova ostali Danil Medvedev i Rafael Nadal.

Medvedev je drugi sa 9.850, a Nadal treći sa 9.490 poena. Dominik Tim je četvrti sa 8.615, peti je šampion Monte Karla Stefanos Cicipas sa 7.860, a iza njega je Aleksander Zverev sa 6.125 bodova.

Andrej Rubljov je posle plasmana u finale skočio na sedmo mesto sa 5.955, a na osmu poziciju je pao Rodžer Federer sa 5.857 poena. U Top 10 su još Dijego Švarcman (3.720) i Mateo Beretini (3.453).
Od ostalih srpskih tenisera Filip Krajinović je 33, Dušan Lajović 37, Miomir Kecmanović 47, a Laslo Đere 49. na svetu.

SD

Fonjini preti ATP: Narušili su mi ugled, želim izvinjenje​

fabio-fonjini-167461-750x374.jpeg

Italijanski teniser Fabio Fonjini najavio je da bi mogao da tuži ATP zbog povrede ugleda, posle diskvalifikacije sa turnira u Barseloni.

Fonjini je diskvalifikovan sa turnira u Barseloni. Italijan se sastao sa Bernabeom Sapatom u drugom kolu. Španac je dobio prvi set 6:0, dok je rezultat u drugom bio 4:4 kada je glavni sudija odlučio da diskvalifikuje Italijana zbog nesportskog ponašanja.

„Nisam uvredio linijskog sudiju. Bio sam frustriran, ljut, pričao sam sa sobom. Kunem se svojom decom, koju volim najviše na svetu“, rekao je Italijan.

„Imam skoro 34 godine, profesionalac sam skoro 20, ako kažem da nisam uvredio nikoga, trebalo bi da mi veruju“.

Zbog diskvalifikacije Fonjiniju su oduzeti svi bodovi osvojeni na turniru, a morao je da plati novčanu kaznu.

„Novac i bodovi me ne zanimaju. Narušili su mi ugled, pokvarili su sliku koju imam kod sponzora. Želim izvinjenje zbog ove greške. Ukoliko moja žalba bude odbačena, uradiću sve što je u mojoj moći, angažovaću i advokate i tražiću nadoknadu od ATP za povredu ugleda. Nije mi bio problem da priznam kada pogrešim, ali ovoga puta nisam ja u pitanju“, dodao je Italijan.

Sport Klub

IZJAVA DANA - Kirjos odmah posle Novaka, Rafe i Rodžera?!​

Temperamentnog australijskog tenisera Nika Kirjosa uskoro ćemo konačno videti u Evropi, prvi put još od početka pandemije, pre godinu dana.

Danas je potvrđeno da će Kirjos učestvovati na turniru na Majorki, u sklopu priprema za ovogodišnji Vimbldon, a organizator turnira Toni Nadal izrazio je veliko zadovoljstvo zbog Kirjosovog dolaska.

To zadovoljstvo utoliko je veće jer Toni Nadal smatra Kirjosa za najveću tenisku zvezdu posle ''velike trojke'' koju čine Đoković, Federer i Nadal.

''Nik Kirjos je teniska zvezda. Šoumen. Posle 'velike trojke' - Federera, Nadala i Đokovića, on je jedna od najvećih svetskih zvezda i najvoljeniji igrač među mlađim generacijama'', poručio je Nadal.

Inače, turnir na Majorki biće održan od 20. do 26. juna, kada će Kirjos imati priliku da potvrdi ove reči Tonija Nadala.

Sportske. net

Da li je Toni pretjerao?

Barbara Šet: Novak će imati najviše Slemova i biće GOAT​

1621666931-41013107-750x506.jpg

Nekadašnja teniserka, a sada stručni konsultant Jurosporta Barbara Šet smatra da je jedini način da se odredi najbolji teniser u istoriji da se pogleda broj Grend slemova na kraju karijere. Ona veruje da će najviše osvojenih Slemova imati Novak Đoković.

Debata oko velike teniske trojke koju čine Nadal, Federer i Đoković deluje nerešiva. Svi imaju različite stilove, svi su imali različite epohe u kojima dominiraju ili su dominirali pa će zauvek trajati rasprava ko zaslužuje da nosi naziv „najbolji svih vremena“.

Mislim da će bitka oko toga ko ima najviše Grend slemova biti između Novaka i Rafe. Možda Rodžer misli da može da osvoji Vimbldon još jednom, ali biće teško u njegovim godinama i biće teško s obzirom na to da je dugo van tenisa. Volela bih da vidim Rodžera kako osvaja Vimbldon opet. Mora da veruje da to može da uradi, ali dugo je van igre i boleće ga sve ako bude igrao mečeve u pet setova„, rekla je Barbara Šet za Tenis365.

Jedan deo odlučivanja oko toga ko je najveći svih vremena će biti na kraju broj Grend slem titula. Verujem da će se tako prosuđivati. Svi su igrali u isto vreme, i na kraju krajeva brojevi se računaju. I Novak i Rafa izgledaju fizički dobro za mene, i mislim da će Đoković preteći Nadala i Federera na kraju„, kazala je Barbara Šet.

Đoković trenutno zaostaje za Nadalom i Federerom jer ima 18 Slemova, a Rafa i Rodžer imaju po 20.

Moramo odati priznanje svoj trojici. Neverovatno je šta su uradili za ovu igru. Nikada nećemo iskusiti ovako nešto. Ako osvoje 21, 22, 23 nema veze. Uvek će biti upamćeni kao najveći u ovoj eri, što je jednostavno fenomenalno„.

Sport Klub

Vilander: Novak i Rafa ranjivi, Siner može do titule na RG​

1622035216-GettyImages-504957510-750x335.jpg

Mats Vilander, nekadašnji svetski broj jedan i vlasnik sedam gren slem titula, izneo je nekoliko zanimljivih stavova uoči početka ovogodišnjeg Rolan Garosa.

Iz godine u godinu Đoković i Nadal su sve ranjiviji i mislim da mladi imaju sve veću šansu da ih pobede na najvećim turnirima. Srbin i Španac su i dalje sjajni, ali im je sve teže da se nose sa teniserima koji udaraju jako lopticu iz svih pozicija“, kaže Šveđanin.

Jedina prednost Đokovića i Nadal je po mišljenu Vilandera iskustvo.

Sve je više velikih servera i oni uvek pomalo oduzmu od samopouzdanja Rafe i Novaka. Jedina prednost koju njih dvojica imaju je iskustvo igranja na tri dobijena seta. Zbog toga i mislim da su veće šanse da ih neko iznenadi u ranoj fazi turnira. Kada uđu u pravi ritam onda je sve teže.

Imao je zanimljivo i viđenje ko bi od mladih snaga mogao da ide do samog kraja.

Verujem da na primer Janik Siner može da pobedi Nadala i osvoji titulu. Da li su šanse velike? Nisu. Međutim, ni u mene svojevremeno niko nije verovao pa sam trijumfovao u Parizu“, istakao je Vilander.

Sport Klub

Osaka kažnjena sa 15.000$, preti joj diskvalifikacija sa RG​

1622388081-GettyImages-1320780136-750x500.jpg

Organizatori Rolan Garosa saopštili su da će Naomi Osaka biti kažnjena sa 15.000 američkih dolara zbog toga što se nije pojavila na konferenciji za medije posle meča prvog kola. Japanka će se suočiti sa oštrijim kaznama, ukoliko bude ostala pri odluci da ne razgovara sa novinarima.

Druga teniserka sveta je nedavno saopštila da neće držati konferencije za medije u Parizu, jer smatra da na taj način štiti svoje mentalno zdravlje.

U prvom kolu je u nedelju zabeležila pobedu nad Patričom Marijom Cig 6:4, 7:6 (7-4), a potom se nije pojavila pred novinarima. Usledilo je zajedničko saopštenje Rolan Garosa, Australijan Opena, Vimbldona i US Opena.

„Naomi Osaka je prethodne srede saopštila putem društvenih mreža da neće učestvovati na konferencijama za medije tokom Rolan Garosa. Posle te objave, organizatori su je zamolili da razmisli o svom stavu i bezuspešno su pokušali da razgovaraju sa njom kako bi proverili njeno stanje i razumeli specifičnost problema koji ima. Australijan Open, Rolan Garos, Vimbldon i US Open zajedno su joj se obratili kako bi proverili kako je i kako bi joj pružili podršku, jer brinu o mentalnom zdravlju svih igrača i zagovaraju debatu povodom ovog pitanja“, objašnjava se na početku.

„Naomi Osaka je danas odlučila da ne ispoštuje obavezu da se pojavi na konferenciji za medije. Sudija joj je zbog toga izrekao kaznu od 15.000 američkih dolara, u skladu sa članom III H. Kodeksa ponašanja“.

Dodaje se da je prema Kodeksu svaki igrač obavezan da razgovara sa medijima, bez obzira na rezultat meča. Ističe se da te interakcije omogućavaju i igračima i novinarima da podele mišljenje i sportistima da podele svoju priču, te da to donosi razvoju i rastu sporta i odnosu navijača i igrača.

„Obavestili smo Naomi Osaku da se, ako nastavi da ignoriše svoje obaveze tokom turnira, izlaže mogućim težim posledicama. Ponovno kršenje pravila može da dovede do diskvalifikacije sa turnira (član III T. Kodeksa ponašanja), kao i do pokretanja istrage koja može da završi izricanjem značajnih novčanih kazni i suspenzijom sa narednih grend slemova (član IV A.3. Kodeksa ponašanja)“.

U zajedničkom saopštenju sva četiri grend slema dodaje se da pravila postoje kako bi osigurala da se prema svakom sportisti postupa jednako.

„Nema ničeg važnijeg nego da se pobrinemo da pojedini igrač nema prednost u odnosu na ostale, što je nažalost slučaj u ovoj situaciji. Želimo da poboljšamo svaki aspket života igrača, uključujući i saradnju sa medijima. Ali smatramo da se to postiže samo kroz poštovanje i konstruktivne diskusije“.

Sport Klub

Spajaju se ATP i WTA?​

Rafael-Nadal-Novak-DJokovic-1-750x500.jpg
Grupa „CVC Capital Partners“, koncern koji je od 2006. do 2017. godine u svom vlasništvu držao Formulu 1, planira da udruži ATP i WTA u jedinstvenu organizaciju koja bi se zvala „One Tennis“.

Grupa bi, po pisanju britanskog Skaj Sportsa, imala manjinski udeo u vlasništvu, ali bi imali dovoljnu moć u odlučivanju da izguraju taj projekat.

Vrednost ove kupovine bila bi 600 miliona dolara.

CVC veruje da bi objedinjavanje dve organizacije, muške i ženske teniske elite, u velikoj meri doprinelo povratku tenisa na staze finansijskog uspeha koji je prethodio pandemiji koronavirusa.

Takođe, CVC je u procesu kupovine ragbi šampionata „Šest nacija“.

Sport klub

Osvojila turnir u Banjaluci pa stigla do polufinala Rolan Garosa​

Godinama unazad Banjaluka važi za grad u kojem se igra svjetski tenis, a da je to tako jasno je ako se pogledaju ovogodišnji učesnici završnice Rolan Garosa.

Tamara-Zidansek-872x610.jpg

Naime, teniser koji je 2013. igrao u finalu Čelendžera u Banjaluci koji danas nosi ima “Srpska Open” danas će igrati protiv Rafaela Nadala u četvrtfinalu Rolan Garosa, jednog od četiri najkvalitetnija svjetska turnira.

Nije on jedini, koji je iz Banjaluke stigao u sam svjetski vrh, naime tniserka iz Slovenije Tamara Zidanšek, 2015. godine osvojile je turnir u ženskoj konkurenciji “Banjaluka Lejdis Open” koji se tada igrao za nagradni fond od 10.000 dolara. Od najnižeg fjučersa Tamara je stigla do samog svjetskog krema i boriće se protiv Anastasije Pavličenkove sa ulazak u finale Gren Slema.

Spisak kvalitetnih tenisera i tenmiserki koji su igrali u Banjaluci je Novak i većina njih napravila je značajne karijere.

Svakako da ćemo navijati za Tamaru, a danas i za Dijega. Međutim, u muškoj konkureciji samo danas, jer ipak zna se, naš favorit je samo jedan – veliki Novak Đoković.

Srpska info

Back