Akt na crvenom ogrtacu

• Začetnik teme Začetnik teme barak
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ne znam kakva ti analiza treba
ali za početak
ovo se delo ne nalazi u narodnom muzeju nego u legatu paje jovanovića (ne znam da li je trenutno izloženo, valjda jeste pa možeš otići da ga pogledaš)
prikazana je hermina dauber, mlada supruga paje jovanovića (ne znam da li mu je tada već bila supruga ili samo model, to možeš da pogledaš), a sama slika je deo jednog triptiha (ponovo, ne znam šta se nalazilo na druga dva dela)
e sad moram da pođem, ali nastavićemo =)

bio sam nesto bolesljiv, hvala na odgovoru...
sto se analize tice, sto vise o svetlosti,skala(valeri),svetlosni izvori, kontrast, o kompoziciji, pa zatim struktura samog dela(oblik, povrsina,boja,materijal....
Odnosi linija(ritam) i ravnoteza(koji oblici dominiraju itd), i na kraju perspektiva...
Studiram Fdu tako da sam skroz nestrucan sto se likovnog dela tice, svaka pomoc dobrodosla i hvala jos jednom na prilozenim informacijama....

ajoj pa što se toga tiče slikari bi ti bolje pomogli nego ja al oni ćute
ja ću prvo da kažem nešto o ikonografiji a posle možemo da razlažemo kompoziciju
paja je svoju suprugu veoma često portretisao i slikao u okvirima različitih mitoloških, alegorijskih i istorijskih kompozicija. neretko ju je prikazivao i kao otmenu damu iz visokog društva čime je u stvari ukazivao i na svoj društveni položaj koji je sam stekao svojim talentom i izuzetno prdanim radom.
i ova se slika ne razlikuje mnogo og toga, iako je u pitanju akt
kada bi slikao portrete, paja je često portretisanima dozvoljavao da sami izaberu objekte koji će, prikazani uz njih, bliže objasniti ko su oni (tako mihajla pupina slika sa nekim kalemovima, prestolonaslednika sa krunom i mačem itd)
na ovoj slici hermina u jednoj ruci drži cigaretu, što je tada bio simbol otmenosti in verovatno nekog slobodoumlja, na desnoj ruci je prsten sa popriličnom kamenčinom što ukazuje na to da je ona njegova supruga =) (to se ne vidi na ovoj tvojoj krš reprodukciji, fotografisaću ti bolju ako je nemaš)

vidiš, slika je sa kraja druge decenije
to je doba kada se u svetu eksperimentiše na najluđe načine a i kod nas je impresionizam već otpevao svoje
ipak, paja ostaje veran svom načinu slikanja, takozvanom akademskom realizmu koji između ostalog podrazumeva 1.pažljivo osmišljene scene, 2. plastično islikane detalje, 3.veoma realistično prikazane teksture, 4. ateljersko usmereno osvetljenje

nastavak sledi

1. kompozicija
majstorska =)
belo telo modela tačno po dijagonali polovi sliku (niti je ispružena noga slučajno ovako ispružena niti je muštikla slučajno uperena baš tako kako je uperena) na dva tamnije polovine
ta belina je u oštrom kontrastu sa crvenom draperijom i tamnom pozadinom što unosi dramu u kompoziciju, baš kao i pomenuta dijagonala (to je taj ritam o kome si govorio)

2. i 3. paja je u ovome bio pravi majstor
mnogi gledaoci i dan danas kada vide slikane komade nakita ne veruju da se nije služio nekim trikovima (npr "metalnim" bojama ili tako nečim)
tako (to se ponovo ne vdi na ovoj tvojoj reprodukciji) su staklo, draper, koža potpuno drugačije tretirani, razlika u teksturama je očigledna

4. osvetljenje je usmereno, dolazi iz jednog izvora. to pravi oštre senke koje opet doprinose dramatičnosti kompozicije koja je inače smrtno dosadna kao i većina pajinih slika. jesi ti sam izabrao da analiziraš ovu sliku ili te je neko zeznuo? ovde stvarno nema baš bog zna šta da se kaže =)

e da, pitao si još za perspektivu
ona je poprlično nepostojeća
odnosno
figura je smeštena u plitak prostor, imaš metar od posmatrača do zida

to nije pajin izum već je on to tako naučio u beču, tamo je bio manir da se prave te "pozorišne" kompozicije, tj da figure budu smeštene tako forizontalno. to je samo po sebi veoma dosadno pa su slikari morali da se na razne načine dovijaju kako bi oživeli kompoziciju. paja je to rado činio uvođenjem vertikala (kao ovde), plastičnim islikavanjem detalja i zanimljivošću prikazane teme, ali sad se već polako vrtim u krug.

e to je odgovor...ne znam da li bih mogao da pitam jos nesto, bio sam danas do legata, ali sam uspeo samo da se pobijem sa portirom posto ne rade ponedeljkom:))
ako si u mogucnosti napisi mi nesto opste o pojmovima, mislim kad se trazi kompozicija sta je to?kad se kaze perspektiva sta je to ?
zanimaju me definicije tih opstih karakteristika neke slike...
i naravo fala...

mali hint
muzeji nikad i nigde ne rade ponedeljkom
ili barem retko =)
(ko pevaljke)

uh termini. valjda kad dugo barataš njima počnu da se podrazumevaju

kompozicija podrazumeva raspored elemenata u prostoru slike
od toga kako su ti elementi međusobno uklopljeni zavisi uspeh slike i to je zajedničko i apstraktnim kompozicijama i realističnim slikama sa mnoštvom detalja
ne znam da li je to dovoljno jasno, nemam pojma =)

perspektiva je nešto što je dugo osvajano
to je prosto način na koji su figure smeštene u imaginarni prostor slike (ne u četvorougaoni dvodimenzionalni prostor platna, kao kad je kompozicija u pitanju)
npr stari egipćani nisu mogli da pojme perspektivu pa su kombinovali pogled odozgo i sa strane pa je to izgledalo ovako
1646386.jpg

kroz vekove su se slikari patili i dovijali na mnoge načine dok u renesansi nisu dokučili perspektivu prema kojoj se pogledi iz svake tačke gledišta spajaju u jednoj imaginarnoj tačci
raphael-fig3-large-01.jpg

to je bilo to i onda je dalje moglo da se poigrava sa dubinom prostora, da se koriste ta znanja ili da se odbacuju radi nekakvog efekta

ne znam šta te još zanima

Back