Aksiomi

a ti si : )
pa ne ulizuje se taj autoritet nego te prirodno tera da se ponasas nekako, recimo kad neko nije takav autoritet ti razmisljas i mozes da odbijes
a takvog autoriteta ne mozes da odbijes, sto mozda nije uvek dobro
tako ih ja dozivljavam
mozda je nekad bolje da pratis nekog koga mozes da odbijes nego tog sto ne mozes

a ja opet kažem da uopšte ne znam ni odakle vam ideja da znate ko sam ja, gospođo ili -ice hirajgoagain.
Čini mi se da ne shvatate da sam u prošlom postu htio da kažem da neko ne može postati vođa ako nije pristao da vodi narod tamo gdje je narod izabrao. Dakle, to su osobe bez karaktera, i ono iz "Kamasutra" je vjerovatno istina. A o skrivenom autoritetu koji je moćniji od vođa prosto i ne želim da govorim. A i da uzmem, niko mi neće vjerovati. Tj. oće, šaka ljudi na planeti - ali što da im pričam kad i sami znaju. Znam za jednog poznatog srpskog glumca da radi ili za taj skriveni autoritet, ili za (manje moćnu) državnu tajnu službu. Ne pričam nikome ko je on, jer možda radi za državnu službu a ne za skriveni autoritet, pa da ga ne proganjaju u slučaju da je samo tajni državni službenik i da je u duši protiv tajnog autoriteta. Ovom prilikom sam mu rekao da me u svakom slučaju zaobiđe, a on zna ko je on.

Poslednja izmena:
Da se vratim svojoj priči, pošto me je hirajgoagain omela: ja hakim bej-a pitam: što su to potrebe? Mogao sam ja i više od 7 dana bez hrane, vode, sna, 14 dana bez vršenja velike nužde (a jeo sam i pio, obilno), a pri svemu tome nisam osjećao unutrašnje neprijatnosti (ni najmanje) koje bi me natjerale da ne nastavim bez tih stvari, niti pad koncentracije, želje za životom, fizičke spremnosti, čak naprotiv, osjećao sam porast svega toga. Poznato je da uz pomoć "Solarne joge" neki mogu i duže bez hrane, mnogo duže. Ostaje mi da mislim da je mislio jedino na udisanje vazduha i izmokravanje. Obije te potrebe se djelimično gube (jedini put za koji ja znam da se izgube djelimično cu pomenuti, a volio bi da znam neki drugi, a da taj uopšte i ne znam) uzimanjem opioida ili opijata, koji u prevelikim dozama izazivaju smrt, i to vjerovatno najneprijatniju moguću. (Centar za disanje u mozgu potpuno otkazuje. Možete misliti kako je umrijeti živ zakopan: ovo je još gore. Osim u slučaju da nije uopšte neprijatno, jer kada se uzme "standardna" - normalna - nesmrtonosna - zovite je kako hoćete, linija morfijuma, ne osjeća se neprijatnost ako se ne udahne dugo vremena vazduh, mada se osjeća ako se ne udahne predugo, - ali, ponavljam: od prevelike centar za disanje otkazuje i spasa nema!) Priznajem da svaki čovjek ima potrebu za vazduhom i izmokravanjem, ali i jedna i druga je najvjerovatnije uzrokovana potrebom organizma za vodom, ali mislim da autoritet ne može vladati putem tih potreba, jer vazduha je dovoljno za sve, a i ko će da me ometa da izmokravam, i kako zaboga?! Jedino ako bi neko branio ljudima da toče vodu sa izvora... - jedino u tom slučaju bi mogao da vlada ljudima putem njihovih potreba.
TO JE AKSIOM!

Poslednja izmena:
Da se vratim svojoj priči, pošto me je hirajgoagain omela: ja hakim bej-a pitam: što su to potrebe? Mogao sam ja i više od 7 dana bez hrane, vode, sna, 14 dana bez vršenja velike nužde (a jeo sam i pio, obilno), a pri svemu tome nisam osjećao unutrašnje neprijatnosti (ni najmanje) koje bi me natjerale da ne nastavim bez tih stvari, niti pad koncentracije, želje za životom, fizičke spremnosti, čak naprotiv, osjećao sam porast svega toga. Poznato je da uz pomoć "Solarne joge" neki mogu i duže bez hrane, mnogo duže. Ostaje mi da mislim da je mislio jedino na udisanje vazduha i izmokravanje. Obije te potrebe se djelimično gube (jedini put za koji ja znam da se izgube djelimično cu pomenuti, a volio bi da znam neki drugi, a da taj uopšte i ne znam) uzimanjem opioida ili opijata, koji u prevelikim dozama izazivaju smrt, i to vjerovatno najneprijatniju moguću. (Centar za disanje u mozgu potpuno otkazuje. Možete misliti kako je umrijeti živ zakopan: ovo je još gore. Osim u slučaju da nije uopšte neprijatno, jer kada se uzme "standardna" - normalna - nesmrtonosna - zovite je kako hoćete, linija morfijuma, ne osjeća se neprijatnost ako se ne udahne dugo vremena vazduh, mada se osjeća ako se ne udahne predugo, - ali, ponavljam: od prevelike centar za disanje otkazuje i spasa nema!) Priznajem da svaki čovjek ima potrebu za vazduhom i izmokravanjem, ali i jedna i druga je najvjerovatnije uzrokovana potrebom organizma za vodom, ali mislim da autoritet ne može vladati putem tih potreba, jer vazduha je dovoljno za sve, a i ko će da me ometa da izmokravam, i kako zaboga?! Jedino ako bi neko branio ljudima da toče vodu sa izvora... - jedino u tom slučaju bi mogao da vlada ljudima putem njihovih potreba.
TO JE AKSIOM!

Ti mozes voljom ili drogom da ignorises potrebu jednog dela organizma, ali je to ne cini manje potrebom.
Neprijatnost nije merilo.
Cak i Dalaj Lama spava, *****, dise, jede... volja moze pomoci ali ne moze zameniti. Volja je los gospodar a dobar saveznik.
Neprijatnost nije merilo!
Pokusaj da ne dises, za deset minuta ces imati mrtvo telo. Da li ces se osecati neprijatno ili ne, nije vise vazno. Nisi ispunio potrebu i postao si hrana za gliste.

Želja i volja su saveznici. Potreba je iz sasvim druge kategorije, sto bi neki rekli: ni nalik!

Poslednja izmena:
Psst! Javi mi na privatne poruke da dodjem na temu kad smisliš nešto bar po pitanju definisanja toga što bi bila riječ "potreba" u tvojoj upotrebi i tvom značenju koje želiš da joj pridaš kada JAVNO kažeš da autoriteti vladaju uz pomoć potreba.
Budističko pravilo koje pomenuti Fromm priznaje je: jedi kad ti se jede, spavaj kad ti se spava. (A ne kad imaš potrebu, nego kad misliš da to ima smisla i baš to želiš.) Nemam ništa da dodam niti oduzmem mojoj prethodnoj izjavi na ovu temu da je ono aksiom što sam u njoj rekao.

Poslednja izmena:
Autoriteti mogu da vladaju JEDINO, SAMO i ISKLJUCIVO nad ljudima koji nisu prerasli razliku izmedju reci "potreba" i "želja"
U "Umecu Ljubavi" From se bavio odgonetanjem da li je ljubav želja ili potreba, da li je moguc zivot, a zatim i da li je moguc smislen zivot bez nje.

Na kraju nezavrsene knjige je obecao da ce se time ozbiljnije baviti ubuduce.

A nije.
Pretvorio se u dzangrizavog Hegela i bavio se socijalizmom, do kraja zivota ne shvatajuci zasto je mutirao.
Pa mutirao je zato sto su svi ljudi imali potrebu da slede vodju. Niko nije zeleo da bude slobodan. Niko nije zeleo slobodu odlucivanja.
Ljudi su zeleli jedino da budu vodje, ili da prate vodju. Sledili bi svakoga, samo ne sebe, svoje potrebe i svoje zelje.
Ljudi ne zele odgovornost, ni bol donosenja odluka. Ljudi zele da ih neko vodi. Zele da budu ovce.

A onda se bune sto se vlada ponasa prema njima kao da su ovce.

Poslednja izmena:
Ja mojim slušaocima na ovoj temi ne iznosim tvrdnje, i ne podmećem sugestije i hipnozu, u čemu sam vrlo vješt, nego dajem samo argumente, pa neka oni od njih čine što god hoće. Ti radiš drugačije, zato što misliš da si postigao nešto ako se sakrije činjenica da sam ja već iznio definiciju toga što su potrebe, vrlo jasnu, koju ti nisi pobio baš ničim. Ali neka ne čitaju oni mene ako sam im dosadan, a ako sam ih malo zaintrigirao, neka uzmu samo "Nova predavanja za uvod u psihoanalizu" i pročitaju poglavlje "Struktura duše" (engl. "The Dissection of the Psychic Personality": disekcija psihičke ličnosti ili osobenosti u smislu individue a ne osobenjaštva). To bi trebalo da postoji u svim gradovima u biblioteci gradskoj.

Poslednja izmena:
Da, prevideo sam. Tu je link za Predavanja, ako nadjem pravi link postavicu.
Hvala na ispravci.

U svakom slucaju sustina je da se sreca i sloboda medjusobno iskljucuju.

Poslednja izmena:
To se u psihijatrijskom rečniku tamo đe predaju gospoda doktori nauka koje imam čast da poznajem sa kojim sam jeo zove "negativna halucinacija", - što ti zoveš "prevideo".
[Znamo i mi iz Crne Gore ponešto.]

Poslednja izmena:
Imam čast da poznajem. NE pričam o tome da sam slušao ta predavanja, to sam rijetko radio, nego ih poznajem kao osobe. Družio sam se sa njima. Kao i sa dvije psihoanalitičarke, oko 10 psihijatara, 5 neuropsihijatara, 1 psihodinamskom psihoterapeutkinjom, 1 bihejvioralnom (psiho fusnota)terapeutkinjom, 1 RET psihoterapeutkinjom, 1 REBT psihoterapeutkinjom, jednom posebnom damom psihoanalitičarkom koja više nije sa nama i bavila se okultnim, nekoliko pedagoga, filozofa, neurologa, sociološkinje možda itd.. Imam i imao sam i prijateljstva sa hirurzima, ortopedima, itd.. Kao i sa svestenim licima. A pričao sam i sat vremena sa glavnom za psihijatriju u "Montenegro" koja je usput i (loša) psihoanalitičarka (licencirana, naravno) i posvađao se sa njom. Ona u kući drži makove opijumske suve caure!
(fusnota to ustvari i nije psihoterapija po njihovom misljenju)

Tako da mislim da si halucinirao da mene treba učiti da Fromm i Freud nisu isti čovjek.

Poslednja izmena:
Ono sto je pomenuti Frojd rekao je da covek provodi zivot bezeci od bola.
Bol moze doci iz tri izvora:
1. iz unutrasnjosti coveka, iz tela koje je slabo i osudjeno na raspadanje.
2. iz spoljnog sveta, hladnoca, vrucina, gravitacija i ostalo, na sta ne mozemo da uticemo, a izaziva bol.
3. iz interakcije sa drugim ljudima.
U pomenutom predavanju je receno da je najznacajniji treci izvor, bol koji nastaje interakcijom sa drugim ljudima.
Zato ce covek radije sklopiti kakav-takav savez sa drugima, nego sto ce sebi napraviti zaklon.
Covek ima potrebu da bude prihvacen. Rec potreba je ovde upotrebljena namerno.
Covek je zbog te potrebe neslobodan i zavistan.
Ko ce da uslisi tu njegovu potrebu? Drugi covek. Ali ne bilo koji, postoji jedan u selu koji svima ispunjava istu potrebu, i zove se Alfa.

Poslednja izmena:
[Izmijenio je post, ja moj ostavljam] Prijateljstva sam rekao! Opet lažeš! Svakako da me ta prijateljstva strukišu. A ova što je glavna u Crnu Goru za psihijatriju je mislila da sam ja kod nje došao da kupujem opijumski mak, nije se pripremila da me primi kao nekoga ko oće psihoterapiju (licencirani je psihoanalitičar), i onda je bila nepripremljena, a i posvađali smo se, tako da za nju ne kažem da sam imao prijateljstvo. Samo sam je upoznao malo bolje: ta žena laže: prvo je rekla da zna što je opijumski mak i da zna da li je to jače od Heroina ili ne, a onda je rekla da nije ni znala što će joj to na sto i da nije znala da ispred mene i nje stoji minimum 100 komada (dovoljno za minimum 20 doza računajući porast tolerancije), da joj je to neko poklonio, i da tek sad shvata da to tako izgleda... (a kaže da ima veliko iskustvo u psihijatriji, najveće u Crnoj Gori) - "Važi, ali na plaži."

Poslednja izmena:
Ono sto je pomenuti Frojd rekao je da covek provodi zivot bezeci od bola.
Bol moze doci iz tri izvora:
1. iz unutrasnjosti coveka, iz tela koje je slabo i osudjeno na raspadanje.
2. iz spoljnog sveta, hladnoca, vrucina, gravitacija i ostalo, na sta ne mozemo da uticemo, a izaziva bol.
3. iz interakcije sa drugim ljudima.
U pomenutom predavanju je receno da je najznacajniji treci izvor, bol koji nastaje interakcijom sa drugim ljudima.
Zato ce covek radije sklopiti kakav-takav savez sa drugima, nego sto ce sebi napraviti zaklon.
Covek ima potrebu da bude prihvacen. Rec potreba je ovde upotrebljena namerno.
Covek je zbog te potrebe neslobodan i zavistan.
Ko ce da uslisi tu njegovu potrebu? Drugi covek. Ali ne bilo koji, postoji jedan u selu koji svima ispunjava istu potrebu, i zove se Alfa.
Meni je taj Alfa lajao ispod terase kao kuče. Morao je kad sam ga namučio. Praznih ruku je otišo, i u strahu...

Poslednja izmena:
Tvoja priča na ovoj temi svakako nije u tvojoj vlasti. Moja jeste u mojoj. Kažem ti: meni lično se taj Alfa klanjao. Ali ti možda i ne znaš ko je to. Uspio sam da natjeram "Satanu" da mi se pokloni... lomili smo mu rogove ja i još neka gospoda i dame dok nam se klanjao. Ja sam stručnjak za tu oblast. polu-specijalista sa stažem. I ožiljcima.
Ako misliš da ne znam o čemu pričam: čitaj:
Zli dusi tj. Nečiste sile tj. Demoni tj. Djavoli tj. Opsednuti tj. Bjesovi (prevode na svaki od tih načina ja mislim) ili u originalu: Бесы. Riječ nije prevodiva na srpski kako izgleda, a na engleski još manje.
2211511.jpg

Jer mislim da je to neophodno za ljude koji nikad nisu ozbiljno razmišljali na ovu temu a oće da je shvate što prije: neka svako od njih, ako se ja pitam, pročita tu knjigu, sva tri toma. I ono od Frojda što sam rekao. Samo pazite da vam ne podmetnu otrove na korice ti koji vam to prodaju ili daju, opasno je i tražiti te knjige.

Poslednja izmena:

Back