Ако се најежиш кад чујеш неку добру песму, спадаш у ретке људе

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.476
Фрисон је научно признат феномен у којем особа доживљава изненадне језе или језу као одговор на снажне сензорне стимулусе, најчешће музику. Термин „фрисон“ потиче од француске речи за „дрхтање“ и описује кратак, интензиван емоционални одговор изазван неочекиваним тренуцима у песми - као што су промене тоналитета, драматичне паузе или снажни вокали.

1750958475317.png

Јел можеш да се упишеш у ове?

Истраживања показују да је фрисон повезан са јединственом неуронском активношћу у мозгу. Људи који га доживљавају обично имају јаче везе између аудиторног кортекса и емоционалних центара мозга, као што су инсула и префронтални кортекс. Ова појачана повезаност им омогућава да формирају дубље емоционалне реакције на звук и друге сензорне улазе.

Фрисон није ограничен само на музику. Може бити изазван и емоционалним сценама у филмовима, дирљивим говорима или визуелно упечатљивом уметношћу. Искуство је обично кратко, али интензивно, карактерише се физичким реакцијама попут језе, језе или чак кнедле у грлу.

Не доживљавају сви фрисон. Студије сугеришу да је само део популације неуролошки програмиран да га осети, што указује на специфичну осетљивост на емоционално набијене стимулусе. Сматра се знаком високе емоционалне осетљивости и често се повезује са особинама попут отворености за искуство у психологији личности.

Фрисон је мерљив, реалан феномен који илуструје снажну везу између чула и људских емоција. Нуди увид у то како мозак тумачи и реагује на уметност, музику и друге облике естетског изражавања.

Фрисон је научно признат феномен у којем особа доживљава изненадне језе или језу као одговор на снажне сензорне стимулусе, најчешће музику. Термин „фрисон“ потиче од француске речи за „дрхтање“ и описује кратак, интензиван емоционални одговор изазван неочекиваним тренуцима у песми - као што су промене тоналитета, драматичне паузе или снажни вокали.

Pogledajte prilog 1748039

Јел можеш да се упишеш у ове?

Taj sam kad sam bio mlad, pre no sto me je zivot ubio u pojam. :)
racunam, znaci, ne treba da se brinemo - otpadne samo.

Не доживљавају сви фрисон. Студије сугеришу да је само део популације неуролошки програмиран да га осети, што указује на специфичну осетљивост на емоционално набијене стимулусе. Сматра се знаком високе емоционалне осетљивости и често се повезује са особинама попут отворености за искуство у психологији личности.

Фрисон је мерљив, реалан феномен који илуструје снажну везу између чула и људских емоција. Нуди увид у то како мозак тумачи и реагује на уметност, музику и друге облике естетског изражавања.
Kad sam bio sasvim mali, pre vrtića, imao sam potrebu da išvljam sve slike na kojima je bio Vilijem Šekspir.
Kažu mi da sam govorio da taj čika nije dobar

ja ti kažem, danas nema teorije da budeš normalan. Ima da ti nađu nešto, garant
Ko nema u glavi ima u nogama, ko nema u nogama ima u banci, ko nema u banci ima nešto u Grockoj, ko nema ni u Grockoj - naći će mu se nešto u mokraći. Niko baš nije da nema nigde ništa
Dusko Radovic

nauka je dostigla taj trenutak da moze evidentno da tvrdi da niko nije normalan (i da treba nekako da plati za to)

Poslednja izmena:

Back