Ako nisi uz mene, protiv mene si

I to prilično lako nažalost
Ljubi sa takvim karakterom teže da udovolje svima, da ne stave sebe u neprijatnu situaciju. Kada čovek zauzme svoj stav, kada ima svoje principe, ne može ga pomeriti nijedna ucena ili pretnja.

Znam čoveka koji ima ženu i dete. Oženio je, živeli zajedno na selu kod njegovog oca i majke ali njoj smeta takav način života iako je inicijalno pristala. Nisu u pitanju tast i tašta, nego ne želi život na selu više. Njegovi roditelji su stari, treba im pomoć oko poljoprivrede. Ona mu preti da će da ode u grad. Čovek je zauzeo stav i odbio da ode. Neće da ostavi roditelje da se pate zbog te manipulacije. Jeste da žrtvuje svoju porodicu, ali jednom kada dozvoliš da te drugi kontroliše, pokušaće opet.

To je emocionalna ucjena kod nestabilnih osoba ili jedan vid egocentrizma.
Ta osoba vidi samo sebe i sve mora biti onako kako ona hoće.. ne zanima ga da li mi nešto želimo ili hoćemo, već ti to jednostavno moraš, inače ..
To stoji, takođe baš sada razmatram neka dva vida ovoga.
Prvi je manipulatin u smislu da nekome ovo kažemo kao vid emotivne ucene i tu je neki cilj da zaplašimo osobu tj. da joj promenimo mišljenje ili pak da joj nametnemo naše mišljenje.
Drugi vid bi bio da osoba tako gleda na svet oko sebe - crno i belo.

Deluje mi kao da je ovaj drugi vid dosta opasniji od prvog jer je apsolutan, dok drugi može da neleti na otpor.

Da, u nekim situacijama se slažem sa tom izjavom.
Kad ljudi vide očigledne stvari ali ne bi da se zameraju (jer se ne radi o njihovom doopetu). Hteli na da budu dobri i Bogu i Mamonu.
Ljigavo.

Ali to mislim u svojoj glavi, ne iskazujem kao ucenu jer mi ne treba lojalnost pod pritiskom niti otvaranjem tuđih očiju.

Kad mi prekipi da to izreknem, onda me već boli uvo. Ne mora više da bude uz mene.

Ljubi sa takvim karakterom teže da udovolje svima, da ne stave sebe u neprijatnu situaciju. Kada čovek zauzme svoj stav, kada ima svoje principe, ne može ga pomeriti nijedna ucena ili pretnja.

Znam čoveka koji ima ženu i dete. Oženio je, živeli zajedno na selu kod njegovog oca i majke ali njoj smeta takav način života iako je inicijalno pristala. Nisu u pitanju tast i tašta, nego ne želi život na selu više. Njegovi roditelji su stari, treba im pomoć oko poljoprivrede. Ona mu preti da će da ode u grad. Čovek je zauzeo stav i odbio da ode. Neće da ostavi roditelje da se pate zbog te manipulacije. Jeste da žrtvuje svoju porodicu, ali jednom kada dozvoliš da te drugi kontroliše, pokušaće opet.
Poznato je i meni nekoliko situacija gde su ljudi držali do sebe u takvim situacijama, dok su protiv imali celu familiju druge osobe. Prilično je nezgodno kada se ovo pojavi u grupama ili nekom zatvorenom krugu ljudi - peer pressure momenat.

Da, u nekim situacijama se slažem sa tom izjavom.
Kad ljudi vide očigledne stvari ali ne bi da se zameraju (jer se ne radi o njihovom doopetu). Hteli na da budu dobri i Bogu i Mamonu.
Ljigavo.

Ali to mislim u svojoj glavi, ne iskazujem kao ucenu jer mi ne treba lojalnost pod pritiskom niti otvaranjem tuđih očiju.

Kad mi prekipi da to izreknem, onda me već boli uvo. Ne mora više da bude uz mene.
Nekada ova izjava ima smisla, tipa kada se neko u kontinuitetu štetno ophodi protiv tebe.

Ne mogu biti uz nekoga ako vidim da greši, koliko god da mi je bliska osoba. Pre ću joj direktno ukazati zašto sam protiv nje u tom trenutku, ako ispravno shvati moj stav, to bolje po oboje. I obrnuto, kada mi neko ukaže da nisam u pravu i da treba da razmislim o zauzumanju strane u nekoj situcaji i to mi argumentovano pokaže, prihvatam sugestiju. Ne delim ljude na moju i njihovu stranu, strana uz razumno objašnjenje može promeniti.Ali ovako forumulisana rečenica ukazuje na pokušaj čiste manipulacije, posebno ako se ne radi o bliskoj osobi ili se radi o poslovnim partnerima.

Ne mogu biti uz nekoga ako vidim da greši, koliko god da mi je bliska osoba. Pre ću joj direktno ukazati zašto sam protiv nje u tom trenutku, ako ispravno shvati moj stav, to bolje po oboje. I obrnuto, kada mi neko ukaže da nisam u pravu i da treba da razmislim o zauzumanju strane u nekoj situcaji i to mi argumentovano pokaže, prihvatam sugestiju. Ne delim ljude na moju i njihovu stranu, strana uz razumno objašnjenje može promeniti.Ali ovako forumulisana rečenica ukazuje na pokušaj čiste manipulacije, posebno ako se ne radi o bliskoj osobi ili se radi o poslovnim partnerima.
Na šta se tačno odnosi "greši"? Šta podrazumevaš pod tim, možda i neki primer?

Kao što reče neko i iznad to nikad ne izgovaram nikome ali zato primenjujem 100%. Šta će meni bilo koja osoba koja nije na mojoj strani i koja nije dobronamerna prema meni? Svakome ostavljam slobodu da se sam opredeli kako želi pa se u skladu s tim opredelim i ja. Prijatelji, rodbina, bračni partneri i bilo ko od bliskih osoba ko nije na tvojoj strani uvek je protiv tebe. Neutralne osobe koje niti smrde niti mirišu su tek posebna priča. Može tvoj komšija, poznanik, kolega ili neka osoba u prolazu da bude neutralna i takvi treba da ne zabadaju nos gde im nije mesto ali bliske osobe a neutralne e pa to je u najmanju ruku gadno.

Na šta se tačno odnosi "greši"? Šta podrazumevaš pod tim, možda i neki primer?
Bilo koja greška, u poslovnom, partnerskom, prijateljskom odnosu. Primer : posvađa se sa mužem zbog neke gluposti za koju u tom trenutku smatra da je izuzetno bitna, pokušam da joj ukažem a ona odgovori na to ovom rečenicom ''na čijoj si ti strani''. U tom slučaju joj navedem neke primere kada je isto reagovala a nije bila u pravu i rešimo problem, ili joj dam par saveta da ne brza sa zaključcima dok ne utvrdi sve činjenice.

Dodatno pitanje:
Šta se sve može uraditi kada se nađete u ovakvoj situaciji?
Treba biti oprezan i biti ono što jesmo a ne što neko drugi očekuje.. biti samo svoj, imati svoje "ne" i svoje "da".
Jer zašto da nas neko tjeraa da budemo ono što nismo i da nam se "svidja" nešto, samo da bi ugodili toj osobi i njenim potrebama.
Dakle, manipulaciju treba prepoznati i reći na vrijeme - ne.

Kao što reče neko i iznad to nikad ne izgovaram nikome ali zato primenjujem 100%. Šta će meni bilo koja osoba koja nije na mojoj strani i koja nije dobronamerna prema meni? Svakome ostavljam slobodu da se sam opredeli kako želi pa se u skladu s tim opredelim i ja. Prijatelji, rodbina, bračni partneri i bilo ko od bliskih osoba ko nije na tvojoj strani uvek je protiv tebe. Neutralne osobe koje niti smrde niti mirišu su tek posebna priča. Može tvoj komšija, poznanik, kolega ili neka osoba u prolazu da bude neutralna i takvi treba da ne zabadaju nos gde im nije mesto ali bliske osobe a neutralne e pa to je u najmanju ruku gadno.
To se odnosi na ponašanje u javnosti. Ne znam da li bih mogla da branim osobu za koju sam apsolutno svesna da je pogrešila, ma koliko da mi je bliska. Možda bih ćutala, ali protiv sebe bih išla ako bih javno branila pogrešne stvari. I nikako se ne bih družila sa osobom koja ima potrebu da me pita na čijoj sam strani. Ako ne zna, to samo znači da i nije osoba koja mi je potrebna u životu.

To se odnosi na ponašanje u javnosti. Ne znam da li bih mogla da branim osobu za koju sam apsolutno svesna da je pogrešila, ma koliko da mi je bliska. Možda bih ćutala, ali protiv sebe bih išla ako bih javno branila pogrešne stvari. I nikako se ne bih družila sa osobom koja ima potrebu da me pita na čijoj sam strani. Ako ne zna, to samo znači da i nije osoba koja mi je potrebna u životu.
Šta da je situacija javna i da misliš da je osoba u pravu, a da ljudi oko njega/nje misle da nije?

Po mom iskustvu ko nije na mojoj strani uvek je na nekoj drugoj. Gledam ponašanje i izmerim i presečem na vreme. Ako je cela familija spremna da trpi alkoholičara a ja nisam spreman da trpim dotičnog to u principu znači da mi ne treba takva familija. Milion primera ima gde je zbog neutralne familije ili porodice jedna budala uspela sve da posvadja jer ti neutralni su po strani kad taj alkos napravi x scena i gluposti a onda se nadju uvredjeni što ne želiš njihovog alkosa u svom prisustvu. Birate alkosa bravo za vas i to je vaš problem, moj problem više nije ni on a ni svi oni oko njega. Eto to je moja jedna situacija. Naravno da ću jasno da povučem crtu oko takvih stvari.

Kako biste definisali izjavu "Ako nisi uz mene, protiv mene si"?

Da li ste se našli u nekoj ovakvoj situaciji i ako da kako je to izgledalo?
Da li se slažete sa njom i zašto?
Da li je ovakvo razmišljanje uvek štetno ili postoje situacije u kojima može imati određenu funkciju?
Nikada nisam trpeo nikakva ucenjivanja.Uvek sam bio na svojoj strani.

Šta da je situacija javna i da misliš da je osoba u pravu, a da ljudi oko njega/nje misle da nije?
U tom slučaju sam na strani osobe za koju smatram da je u pravu. Bez obzira što će možda neki od njih tražiti da ''promenim stranu'' tj, da se priklonim mišljenju većine. Sledim svoj osećaj, intuiciju i ono što mi logika nalaže. Pomalo mi je neodređeno, jer pravim neku razliku između bliskih osoba i ostalih. U slučaju da svi govore da bliska osoba nije u pravu, a ja da isto mislim, prećutala bih pa bih joj rekla u privatnosti. Odbila bih svakako zauzimanje strana u takvim situacijama diplomatskim izgovorima ;)

Back