Kako sam se slatko ismejala kada sam procitala sve ovo! Dakle ovako:
Kao i svaki odlican djak u osnovnoj i srednjoj skoli (pri cemu skoro da nisam imala ni jedan opravdani, tj. veoma retko sam izostajala sa casova), u prvoj godini sam bila veliki entuzijasta (sada se preslisavam da li sam pravilno napisala ovu rec), pa sam sa par svojih kolega i koleginica redovno isla na vezbe i predavanja. Medjutim, 'kada porastes' malo shvatis kako je sve to nebitno (ne bukvalno), a objasnicu ti kako i zasto, pa sam narednih godina sve redje i redje posecivala fakultet.
Fakultet zaista nije obavezan (makar ne FON), jer dosta je bubackih predmeta u prve dve godine, a to naravno se uci iz knjiga!!! Po meni, vezbe jesu bitne, jer sama rec ti i kaze - na njima se vezba, tj. savladava to sto se uci iz tog predmeta. Takodje, vezbe iz matematike i slicnih predmeta su neophodne, a ne obavezne. Niko tebe nece pitati (kao sto u skoli moras da opravdavas svoje izostanke) zasto nisi dosla, vec ce napomenuti: "Nepohadjanje vezbi ce biti samo Vama na stetu!!!" i tu su u pravu, veruj mi. A sto se predavanja tice, to je totalno druga prica - retko da su iz nekog predmeta predavanja korisna, jer profesori bukvalno prepricavaju svoju knjigu i to na neki konfuzan nacin, pa je to bukvalno smaranje. Dakle, po meni, predavanja su nebitna i ja sam ih pohadjala na pocetku, a onda sam shvatila da mi je lepse da se setkam i druzim sa ljudima, nego da sedim u zagusljivom amfiteatru i slusam nesto tri meseca ili cetiri sto cu procitati u knjizi. Zakljucak: vezbe su korisne, predavanja ne! Istina je da predavanja traju po tri sata, pauze su od 15-tak minuta, a na tebi je da odlucis hoces li ici na njih ili ne. Takodje ce ti neki profesori reci da su njihova predavanja obavezna zbog potpisa, ali to je samo nacin da privuku sto vise studenata (zamisli da si ti profesor i da predajes nesto godinama, a da je u amfiteatru samo deset studenata, pri cemu te mozda dvoje smo slusaju - UZAS!!!)... Na kraju svi studenti dobiju potpis (makar je tako bilo, ne znam sada). Meni su uglavnom studenti 'uvaljivali' svoje indekse, pa sam ja za njih dvadesetak uzimala potpis

... Kasnije sam pocela i ja da dajem svoj indeks drugima (dosadilo mi je da budem fina

)... A potpis je bitan zbog overe semestra!!!
Pa razlog zasto sam retko izostajala sa casova (u gimnaziji) je taj sto sam volela da cujem predavanje svojim usima, da hvatam svoje beleske i posle iz njih da ucim, ali na fakultetu to nije slucaj, pa se ne sekiraj

... Obicno ne znas sta da pribelezis, jer kao sto rekoh, svaki profesor prepricava svoju knjigu! Retko ces cuti nesto novo od njih sto ti moze pomoci u laksem spremanju ispita. Hvatala sam ja beleske i na FON-u, kopirali su drugi moja predavanja i vezbe, svi su polagali ispite, ali polagali su i oni koje si mogao da vidis samo na ispitima i nikada vise

...
Ma moci ces da ides gde god zelis, kad god zelis, ali pokusaj makar na pocetku da budes 'deo mase', tj. na fakultetu, cisto da bi upoznala sto vise ljudi, jer od studenata ces mnogo stvari (KORISNIH) cuti, samo su ti bitna dobra poznanstva. Put ka uspehu je kroz druzenje!!! I ne veruj svemu sto cujes (mislim na price oblika: "Jao, ovaj ispit je uzasan, nikada ga neces poloziti"), jer se iskustva razlikuju od studenta do studenta.
I pokusaj da postanes deo sportskog tima odmah na pocetku, pomoci ce ti to dosta!
Ne znam da li sam uspela da ti odgovorim na sva pitanja, a ako te jos nesto muci pitaj me, nije nikakav problem :wink: