Ako kupite nezrelu lubenicu, moraju da vam vrate novac

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.123

Omiljena poslastica tokom letnjih dana je hladna lubenica, ali u ovom periodu godine potrebno je obratiti pažnju gde je pazarimo. Ljudi se često razočaraju kada lubenica ne zadovolji njihov ukus, ili kada je potpuno nezrela, pa se postavlja pitanje: Da li u takvim situacijama imamo pravo na povraćaj novca?​

Na licu mesta nije moguće predvideti da li će lubenica biti dovoljno slatka, ili ipak preslatka, što se može vezati za stvar ukusa. U ovom slučaju, prodavac ne može biti odgovoran, jer je subjektivne stvari teško dokazati.
Sa druge strane, ako se ispostavi da je lubenica nedovoljno zrela, može se govoriti o nesaobraznosti, jer nezrela lubenica "po kvalitetu ne odgovara onome što je uobičajeno kod robe iste vrste i što potrošač može osnovano da očekuje s obzirom na prirodu robe", navodi se na društvenim mrežama Udruženja za zaštitu potrošača Efektiva.

Činjenica da prodavac, kao ni kupac, ne mogu da znaju kakva je lubenica iznutra je bez značaja, ali kako su na društvenim mrežama upozorili, u ovim situacijama se primenjuju pravila Zakona o zaštiti potrošača, koja se tiču saobraznosti.
Naime, osnovno pravo svakog potrošača je da od proizvoda, u ovom slučaju od lubenice, očekuje da bude jestiva.
Ukoliko lubenica nije jestiva, potrošač ima pravo na povraćaj novca, kao i da lubenicu zameni drugom.

Ono što je važno napomenuti, jeste da pravila važe ukoliko lubenicu kupite kod registrovanog prodavca, uz obavezan račun kao dokaz o kupovini.

Kupim ja pola lubenice, crvena znači zrela. Uzmem da jedem kad ono...crvena je 4 cm u dubinu, ostatak potpuno beo, tvrda kao kamen.
Znači da je u nju ušpricana hemija za zrenje ali nije sasvim odradila posao. Najteže mi je palo što sam morala da je ponovo vukljam i bacim a nisam baš sposobna za takve poduhvate. Razmišljala sam da je vratim ali sam odustala, ko da se svađa i raspravlja a realno sam prevarena za sopstvene pare. Piljar ne može da ne zna šta je kupio jer je sam seče, vidi o čemu se radi. Jedino da ne kupujem jer se više baš nikome ne može verovati.

Omiljena poslastica tokom letnjih dana je hladna lubenica, ali u ovom periodu godine potrebno je obratiti pažnju gde je pazarimo. Ljudi se često razočaraju kada lubenica ne zadovolji njihov ukus, ili kada je potpuno nezrela, pa se postavlja pitanje: Da li u takvim situacijama imamo pravo na povraćaj novca?​

Na licu mesta nije moguće predvideti da li će lubenica biti dovoljno slatka, ili ipak preslatka, što se može vezati za stvar ukusa. U ovom slučaju, prodavac ne može biti odgovoran, jer je subjektivne stvari teško dokazati.
Sa druge strane, ako se ispostavi da je lubenica nedovoljno zrela, može se govoriti o nesaobraznosti, jer nezrela lubenica "po kvalitetu ne odgovara onome što je uobičajeno kod robe iste vrste i što potrošač može osnovano da očekuje s obzirom na prirodu robe", navodi se na društvenim mrežama Udruženja za zaštitu potrošača Efektiva.

Činjenica da prodavac, kao ni kupac, ne mogu da znaju kakva je lubenica iznutra je bez značaja, ali kako su na društvenim mrežama upozorili, u ovim situacijama se primenjuju pravila Zakona o zaštiti potrošača, koja se tiču saobraznosti.
Naime, osnovno pravo svakog potrošača je da od proizvoda, u ovom slučaju od lubenice, očekuje da bude jestiva.
Ukoliko lubenica nije jestiva, potrošač ima pravo na povraćaj novca, kao i da lubenicu zameni drugom.

Ono što je važno napomenuti, jeste da pravila važe ukoliko lubenicu kupite kod registrovanog prodavca, uz obavezan račun kao dokaz o kupovini.
E ranije su prodavci otvarali cep na lubenici da se vidi kakva je.U prodavnicama je najnesigurnije kupovati bosta,zato sto oni kupuju zelenije,da bi duze mogla da stoji u radnji.

Neverovartno je kako sa vremenom ljudi kao drustvo gube sposobnosti koje su ranije bile sveopste. Pa tako u mojoj mladosti svako ama bas svako je znao da po zvuku odjeka u lubenici kad joj lupi cvoger proceni sa +90% % sigurnosti da li valja ili ne. Takodje po peteljci kojem je bila vezana za stablo/listove biljke su stucni (a to su bili bas svi) ljudi mogli reci da li je lubenica zrela i slatkla ili ne itd.
Krajnji metod je bio vadjenje trougla, no to su dopustali samo trgovci koji su bili sigurni u svoju robu a opet tim metodom su se sluzili samo manje strucni gradjani kao sto je nas @Umri_muski

img-1724164183-02089ec7f173.jpg

Ove "šarene" lubenice koje se prodaju u trgovinama i trgovačkim centrima , meni su nekako odbojne..kako zbog veličine, još više zbog nekvalitete. Ne pada mi napamet kupovati grdosiju od 15 + kg..na neviđeno...."meso" takvih lubenica ili je nezrelo ili je prezrelo od dugog stajanja.
Gotovo da sam prestao konzumirati to voće...točnije..povrće 😄

1812_9.jpg

Lubenice tamno zelene kore, koje su znatno manje od ovih šarenih....ne pamtim kada sam zadnji put vidio.

Nekada se i ovdje kod mene na SZ Hrvatske dovozio bostana iz Makedonije i sa juga Srbije. Čepiranje koje je spomenuo kolega @jolemisa je bilo obavezno ako se je kupovala cijela lubenica. U protivnom nisam kupovao.
Inače..veliki sam "fan"...dinja.

Pogledajte prilog 1748493

Ove "šarene" lubenice koje se prodaju u trgovinama i trgovačkim centrima , meni su nekako odbojne..kako zbog veličine, još više zbog nekvalitete. Ne pada mi napamet kupovati grdosiju od 15 + kg..na neviđeno...."meso" takvih lubenica ili je nezrelo ili je prezrelo od dugog stajanja.

Pogledajte prilog 1748496

Lubenice tamno zelene kore, koje su znatno manje od ovih šarenih....ne pamtim kada sam zadnji put vidio.

Nekada se i ovdje kod mene na SZ Hrvatske dovozio bostana iz Makedonije i sa juga Srbije. Čepiranje koje je spomenuo kolega @jolemisa je bilo obavezno ako se je kupovala cijela lubenica. U protivnom nisam kupovao.
Caletov struc iz Srema je bio poljoprivrednik i gajio je i lubenice te ih prodavao po gradu iz traktorske prikolice, kazu da je to radio iz konjseke zaprege dok nije nabavio tarktor, no ja tad nisam ni bio rodjen. Taj deda je sremskim zemljanim putevima dolazio do Zemuna i navracao do svog sinovca (mog oca) na rakiju i kafu pre nego sto krene da prodaju lubenice iz tarktorske prikolice po gornjem gradu u Zemunu. Secam se njegove prikolice, ranih '70-tih su unutra bile iskljuciovo te tamno zelene lubenice ili "madjarice" kako smo ih zvali.

Onda su se sredinom '70-tih pojavile tkz. "grcke", svetlo zelene, duguljastije ali i sladje. A posle par godina su se pojavili i ovi danasnji prugasti hibridi, nastali mesanjem madjarica i grckih lubenica. Danas su te prugaste dominantne, madjarice mozetee da vidite ekstremno retko, kod nekog ko ej sacuvao njihovo seme.

Pogledajte prilog 1748493

Pogledajte prilog 1748496

U Vojvodini mogu da se nadju te malo tamnije i one stare vrste cisto zelene,a male,nema ju ni 5 kg.To su dobre i slatke lubenice.Ove sarene su nam dosle iz Makedonije,ali kod nas je drugacija klima,nego kod njih i nikada ne mogu biti slatke kao kod njih.Posle su stigle one Bele duguljaste iz Grcke,koje isto ne mogu da se uzgoje kod nas kao kod njih.Sto kazes sta ce mi bostan od 15 kg,kada ne mozemo da ga pojedemo za 2 dana.Bostan treba da se pojede istog dana kada se nacne.

Pogledajte što se sve može raditi, samo da se proda...riječ je hrvatskom trgovačkom lancu "PLODINE" koji ima preko 150 prodajnih mjesta.

Pogledajte prilog 1748725

Na deklaraciji za ovaj komad rezane lubenice piše da je podrijetlom iz Maroka a godina berbe je....2022....sa rokom upotrebe do 11.05. 2025....sve nabiti u pržun a ključ baciti.
U EU valjaju lubenice tri godine stare?

Velelepna glupost
Kako čete dokazati da je baš ta lubenica kupoljena kod njega?
Ima li na računu QR kod ili bar serisjki broj te luvenice?

Velelepna glupost
Kako čete dokazati da je baš ta lubenica kupoljena kod njega?
Ima li na računu QR kod ili bar serisjki broj te luvenice?
Sad većinom ima qr a na računu težina lubenice i cijena.

Sam si kriv ako ne znas da prepoznas
Pa recimo da ne zna preko 70% kupaca.. to nije razlog da kupiš voće koje nije za konzumiranje.

Back